• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Jen si odlozime na tema "piratska bbost"... k tomu uzasnemu Bartosovu srovnani Ustecka s Bulharskem... :D Vlastne by se mel radsi resit svuj rodnej kraj, ktery je na tom jeste ponekud hur nez to Ustecko, do ktereho se "vyplavil"....

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jasne, dopoledne/odpoledne si neco stahnul... vecer mu to nefunguje a ty mu reknes, ze tam ma tech prenesenejch 200GB z prubehu dne a musi mu to urcite fungovat :D No koukam, ze jste fakt profici! :-) Stejne tak objem prenesenych dat za den vubec nevypovida nic o tom, jestli to je zrovna v dany moment ucpany (nebo taky ne), zejo... ne, objem stazenych dat za den/mesic fakt nevypovida o nicem - dokonce i kdyz se "neco" prenasi, tak to jeste neznamena, ze tam nejaky problem neni. Ono se muzou ztracet pakety - a vyssi vrstvy se s tim sice vyrovnaji - ale to neznamena, ze UZ nemas nejaky problem u sebe, zejo - jen proto, ze se "neco" prenese.

    XCHAOS: v komercni siti prodavas sluzbu. Kdyz nekomu prodas 30 Mbit s garantovanymi 9 Mbit a pak se budes vztekat, ze ten zakaznik ti tech 9 Mbit kontinualne vyuziva a budes se "chtit na nej obracet", tak... ehm, byt v te pozici ja, tak te varuju, ze to ponekud prehanis - a kdyz si nedas rict, tak na tebe proste postvu CTU a jako podklad dostanou veskerou predchozi korespondenci a veskera mereni (podle RFCcek, zadny webovy meraky) :-) Ono je dobre, ze se v tomhle utahly srouby a vycurani "wifinari" uz tak nemuzou cachrovat s nabizenymi megabity (soucasne zneni VO/S-1), na ktery vlastne nemaj ani infrastrukturu (aka uplink, co neni schopnej pobrat ani klientsky sektory se sluzbama, co tam jsou prodany a co je ve spickach proste ucpanej). To ze prodas sluzbu a mas vyprasenou vnitrni infrastrukturu stylem "abys ty usetril" fakt neni problem koncoveho zakaznika. Jo a vim, ze zrovna "wifinari" se zmenou VO/S-1 docela frflali... :D Hadej proc ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: získáš ale informaci o tom, na koho se obrátit, aby třeba to navýšení zafinancoval :-) (už chápeš, proč mě "komunita" tak moc neměla ráda? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: měří se kde co, neboj. ale měření objemu dat má takový zvláštní půvab, že klient volá "nefunguje mi internet" a ty můžeš odpověď "hmm, přenosy 200 GB za den teda vypadjí na to, že minimálně někomu jinému u vás doma ten internet funguje" (většinou rodiče nemají představu, jak moc jim děti můžou ucpat domácí wifi... což je opět další problém, protože naše metriky na naší straně wifi routeru jsou všechny ok, ale moc nevidíme, co se děje za 2 zdma od wifi AP v tom bytě...)

    každopádně, poskytování internetu je dnes stejně víc a víc o tom poskytování té služby posledních několika metrů v bytě. nakonec i ta optika má největší problém, že je vyvedená v předsíni, kde je nepraktické mít wifi router, navíc tam často není ani zásuvka, takže nejvíc peněz je ve schopnosti vstoupit lidem do bytů v roli bytových architektů. těch, kdo chtějí fakt jen předat konektivitu na RJ-45 konektoru a vše v bytě si řeší sami, je méně a méně... naopak se objevují případy, kdy prostě majitel chce mít řešené wfii pokrytí bytů a nájemníci vlastní router už ani nemají (možná je to skutečně budoucnot, kdo ví...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no hlavne jestli meris jine veci... viz nize, je spousta dulezitejsich metrik, ktere maji vliv na kvalitu sluzby... a ze zkusenosti vim, ze sice se sbiraj blbiny typu "kdo toho kolik stahnul", ale metriky, ze kterych proaktivne vyctes fakt, ze sluzba je degradovana se moc nesbiraj...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Informaci nutnou k posileni linky fakt nevyctes z toho, kolik GB kdo natahal za mesic. Tam jsou dulezity jiny metriky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: aha, takze xchaos nema na bmw = je to mafiansky auto... lol :-) No vychvalovat emisemi hyrici Velorex a ofrnovat nos nad BMW i3... to je vskutku originalni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jak říkám, z hlediska plánování sítě a nějaké analýzu cenové politiky u tarifů je to číslo hodně zajímavé. je fakt, že my ho klientům sdělujeme jen na vyžádání, žádný interface na to bohužel nemáme.

    tvé tezi budu oponovat jednoduše: je tak jednoduché to měřit, že není žádný důvod to nedělat. A samozřejmě já rád činím racionální rozhodnutí, stavět síť jako loterii mi nebaví. zejména u té bezdrátové části to ještě hraje roli (mimochodem, většina dat se pořád přenáší v bezdrátové síti, protože jsou to samozřejmě často majitelé objektů, co to nasdílí několika rodinám.. v optické síti jako by klienty to stahování dat přestalo bavit, když teda pominu těch pár případů, co si dali 19" rack do předsíně a mají z ní serverovnu...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: data se počítají, proč ne? klienti např. občas nárokují výpověď zpětně. a samozřejmě: když je někde potřeba posílit linka, tak je dobré vědět, kvůli komu to je. jsem podnikatel, ne charita...

    KRAMERIUS: samozřejmě se data počítají, viz výše. FUPy jsme měli asi před 10 lety, ale asi takhle: od každého tarifu existovaly dvě verze, jedna z FUP na 48h, která při překročení výrazně zpomalila a druhá bez FUP. Varianta s FUP byla vždy 2x rychlejší než ta bez FUP. Díky tomu jsme v jistém období, kdy ta kapacita uplinka ještě nebyla samozřejmá, dokázali využít wifi naplno a nabízet rychlejší net než jakákokliv konurence.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je mi to ale nějak sympatičtější, než mafiánská BMW, no... čím to asi bude?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAWERICK: jojo... zrovna Nemci muzou diky opakovanejm stavkam strojvudcu vypravet, jak skvele se jim cestuje nejen do prace :-)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    DANYSEK: no tak to je jasný. Plebs přece nemá co jezdit autem zvlášť když nemá na autíčko na baterky a barák /garáž kde ho nabíjet... :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAWERICK: Jenom s tim pak vsude nedojedes... viz nemecky umweltzone ci francouzske LEZ/ZPA zony. K nam to dojde taky, neboj :-)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    DANYSEK: no tak jasně že jo :) žádná kurvitka a žádne normy. Win win:)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAWERICK: no ja ti nevim... :-) veterani na cene spis uz hodne stoupaj, zvlast pokud jsou pojizdny... :D Ale ta i z fotky na prvni pohled viditelna rez me fakt pobavila...
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    DANYSEK: protože při všech těch eko-euro-normach které nejen oni prosazuji na nic jiného mít nebudeš
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Tak to je ta budoucnost nasi zeme, co nam chtej Pirati vratit! :D Orezly hadraplan...

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: spojeni dvou TCP kabelu? :-) Nechci ti do toho kecat, ale kabel je prvni vrstva, TCP ctvrta (dle ISO/OSI modelu) - a ctvrtou vrstvu fakt nezajima, co je na vrstvach pod ni...

    Jako ano, mam data, ze kterych bych to umel taky spocitat... ale udaj o tom, kolik MB klient protocil za mesic je to naprosto zbytecny se tim vubec zabyvat. I blby 1 Mbit/s stream vygeneruje cca 329 GB mesicne. Je to cislo nevypovidajici o nicem. Vic te dnes bude srat, kdyz si vsichni klienti vecer pusti na hodinu fotbal klidne v 10Mbit streamu... to ti sice natoci jen par GB/klient, kdyz koukne na jeden fotbal mesicne, ale problem to muze bejt (a nekdy byva) vetsi - multicast se na to dnes uz moc nepouziva, protoze pro mnohy "sitare" je to sprosty slovo :D Aneb co divak, to pak extra datovy stream (a zvlast na v principu half-duplexnich wifinach je to pak sranda). Dnes - a zvlast u mensich ISP - frci unicastove OTT IPTV sluzby... (Telly, SledovaniTV apod), kde kazdej divak "stahuje" sam na sebe, i kdyz jde o "live" stream - ono pak staci, kdyz si v obyvaku klient necha pustenej trvale STB a vypina jen TV za nim a ty gigabajty tam pak naskakujou ani vlastne ani nevis jak... v prime-time mu to asi vypinat chtit fakt nebudes a v noci to, ze to bezi nikoho beztak nijak zvlast nepali.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: To snad měří každý, kdo používá síťové prvky na víc než na spojení dvou TCP kabelů.
    Já se u nás ve spolku můžu podívat x let zpětně kolik TB ročně jsem stáhl (+ podrobněji za poslení dobu) - a FUP tu nebyl opravdu nikdy.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vy jeste merite objemy prenesenych dat? Ja mel za to, ze tohle je vec, co resi jen ti, co resi nejake FUPy :-) I kdyz nekomu prodas 30Mbit (s garantovanym 9Mbitem), je samozrejme naprosto legitimni jej vyuzivat. Ale chapu, ze se te sve archaicke funkcionality ze sveho Promethea asi vzdat nechces... :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam