LOPIK: já z toho v devadesátkách nějaké příjmy měl, technicky vzato jsem v tehdejších korunách krátce milionář byl, ale to se utratí za hrozné blbosti, taky v té době byly progresivní daně a tak (a ano, býval jsem mladistvým libertariánem...jako každý, kdo s něčím zamlada uspěje)
ve skutečně nechápu, na co se výpočetním výkonem plýtvá dnes, když máme místo do 8 MB nějakých 8 GB a pořá to nestačí. no jasně, ten počet záložek browseru je dnes trochu větší, no :-) mimochodem zajímavé je, jak se místo otevírání více oken rozšířily ty záložky - když jsem neměl okení GUI, tak jsem tehdy přemýšlel, jak impllementovat otevírání nového okna, a záložky mi napadly, ale přišlo mi, že to bude působit jako hrozná nouzovka a nikdy se to nemůže prosadit :-) okenní GUI, ať už Windows nebo x11 nebo mac, tehdy byl hrozný imperativ, a dnešní svět maximalizovaných fullscreen appek na Androidech je dnes paradoxně blžší tomu, jak vypadalo multitaskování pod DOSem (třeba takové Desqview :-). Jo, je kolem toho grafická omáčka, ale fakticky na mobilech a tabletech ujalo skoro single-taskové GUI, což by člověk koncem devadesátek nečekal... tehdy se zdálo, že GUI bude prostě služba systému a všechny aplikace budou navěky vypadat už úplně stejně.
možná jsem měl vytrvat, ale nejvíc, v co bych mohl doufat, by bylo něco jako Opera. browsery se staly úpllně základním příslušenstvím systému, soutěží jich několik, které jsou free, shareware jako business model je podle mě fakticky mrtev. podle mě jsem vývoj docela odhadl, ostatně vlastně jsem i začal moc pozdě, akorát jsem zajímavě spojil, že u jedné věci jsem začal pozdě (DOS) a u druhé byl early adopter (WWW).
ve skutečnosti celý to bylo o tom, že programovat pro raná Windows bylo děsně složitý :-) ale pro linux taky a ten bylo navíc složitý byť i jen nainstalovat. Programovat pod DOSem byla vlastně nouzovka, prostě jsem to nějakou náhodou uměl a měl nějaké nástroje a zkušenosti. Ale rozhodně jsem na to hrdý nebyl, ale cokoliv jiného mělo strašně strmou učicí křivku a strašné nároky na hardware, apod.
ono je nějak programování a programování... já se postupně snažil přeorientovat na věci, které by byly aspoň trochu nadčasové. daleko zajímavější, než vyvinout nějakou napodobeninu mainstreamového nápadu, který ale běží na šrotu, mi přijde, když mám třeba skript na bráně, co funguje už 15 let a pořád dokáže obhájit funkčnost a užitečnost. Hlavně mi vadí, že jsem vlastně v životě nevymyslel nic opravdu originálního - napodobování mi neuspookojuje. Je to v podstatě takové pirátění...