• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: tak dluhy typicky vznikaji tak, ze si pujcis prachy... a pak nemas na jejich zaplaceni, zejo :-) Ostatne neschopnost ukocirovat vlastni dluhy neni neobvykla i u populace v nasich zemepisnejch delkach.
    A technicky vzato to byl vnitrni dluh problem i komunisticke ekonomiky CSSR a byl to jeden z faktoru, co prispel k padu celeho rezimu...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: Wiki sice informuje o ekonomických problémech, ale nikde nevysvětluje jejich důvod, co je způsobilo.
    Může to být klidně nějaký vnější vliv, s formou vlastnictví v kibucu nesouvisející.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DANYSEK: přišli na neobdělanou půdu a všechno si vybudovali. to s přerozdělením kapitálu podle marxe a engelse nemá nic společnýho. na po sto letech to musí celý překopat a určit vlastníky půdy, aby ji mohli prodat a splácet dluhy. no, nevím :)
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    KRAMERIUS: Takže jsme se snad shodli.
    Komunismus (v marxistickém pojetí) nemůže fungovat jako státní ideologie, protože nenabízí žádné nenásilné řešení pro obyvatele, kteří jsou proti.
    Komunismus (v původním smyslu slova) může fungovat jako dobrovolné sdružení omezené skupiny lidí, kteří se s myšlenkou společného vlastnictví ztotožní.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: no... diky za rozsireni slovniku - ale co tak koukam na https://cs.wikipedia.org/wiki/Kibuc ... tak to az tak slunickovy taky neni :-) To zadluzeni nejak vynechali... takze to nevypada moc udrzitelne.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK:
    Kibucy hrály v dějinách Izraele velkou roli. Jaká je jejich budoucnost? | Reflex.cz
    https://www.reflex.cz/clanek/lide-a-zeme-asie/104894/kibucy-hraly-v-dejinach-izraele-velkou-roli-jaka-je-jejich-budoucnost.html
    Nám ze střední Evropy princip kibucu může nápadně připomínat komunismus. A právem, skutečně v nich komunistické zřízení panovalo, a praktikované daleko důsledněji, než si asi většina z nás dovede představit. Všechno bylo společné, nikdo neměl nic a zároveň všechno. Kupodivu to velmi dobře fungovalo. Během několika málo let vznikly v Izraeli desítky kibuců a po vyhlášení samostatného státu jich byla již země plná. Kibuc se stal základním způsobem obsazování a zúrodňování země mimo města. Díky nasazení obyvatel těchto komunit a vidině lepší budoucnosti byl svět svědkem až neuvěřitelné změny: z neúrodných pustin se staly kvetoucí zahrady.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LOPIK: a z jakýho zázemí pocházíš, že se všichni měli líp za komančů ? u mě v rodině se to všem až na pár výjimek, co podepsali, totálně zesralo, takže za mě komunismus československé reality = zlo. kam e po světě podívám, tak idea společnýho vlastnictví selhává na diktatuře. je snad jané, že není správně, aby byl někdo obranej o celožitovtní snahu, aby se někdo jinej měl líp.
    KRAMERIUS: původní myšlenka, no, ani nobel neplánoval využít dynamit jako zbraň, ale dynamit stojí za obrovskou řádkou zmařených životů. takže až mi ukážeš, že se v duchu DANYSEK vytvořila komuna, kde je všechno všech, obešlo se to bez vyvlastňování a zastrašování, bez krvavé revoluce a hlavně bez následné totální dekadence a obecné chudobě a zoufalství z plánovaných hospodářských produktů, tam mírně, nefalšovaně, přikývnu na souhlas
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: Ale vzyt ja rekl, ze at si komunisti spolecne vlastni co uznaji za vhodne, kdyz si na to vydelaji. Druzstevni spoluvlastnictvi tuto podminku naplnuje. Problem nastava ve chvili, kdy lid touzici treba i po spolecnem vlastnictvi si tento hodla privlastnit na ukor ciziho majetku. Treba mam jen mezery - ale ukaz mi prosim komunisty, kteri fungovali bez tech "revolucnich" prvku - aka seberem to nekomu jinymu s argumenty typu "ma vic nez potrebuje"? :D
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    PALEONTOLOG: DANYSEK:
    O tom právě mluvím - původní myšlenka neříká nic o všeobecné povinnosti se k tomu připojit nebo k tomu někoho donutit.
    I současné družstevní vlastnictví je na téhle původní myšlence společného vlastnictví založeno - označíte snad všechny družstevníky za odpůrce demokracie?
    LOPIK: komunismus jako přesně definovaná politická ideologie začínající až Marxem asi ano, ale já nepíšu o téhle ideologii, píšu o myšlence společného vlastnictví věcí.
    Komunismus (z latinského communis = „společný“).
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    KRAMERIUS: Komunismus není o společným vlastnictví, ale o třídním boji (který je ale věčný, to si Marx bohužel neuvědomil), jasně že to s demokracií nekoliduje - "všechny vlastníky výrobních prostředků včetně rodin zlikvidujeme" ale není něco, co je dobrý demokraticky odhlasovat.

    Já jsem poslední kdo by byl nějakej fanatickej antikomunista - jsem přesvědčenej jak o tom, že se díky komoušům většina u nás opravdu měla líp než předtím - minimálně všichni pamětníci z rodiny to vždycky tvrdili, tak o tom, že opravdu hodně lidí se má po listopadu 89 hůř - víc než si přiznáváme. I chápu tu lákavost tý ideologie - na papíře to zní skvěle (když si teda odmyslím podobný "detaily", jako že chtěli pohřbít se starýma pořádkama třeba i nukleární rodinu a děti vychovávat v nějakých ústavech), základní problémy jsou ale to, že A) ta cena je za tu cestu k ideálu je neúnosně vysoká - represe jsou nevyhnutelný, bez toho beztřídní společnost nebude B) to hlavně vůbec nefunguje - vysněný komunismus nikdy nebude, lidi jsou lidi.

    Jako než zase povraždit miliony lidí, jen proto že něco mají, tak to se osobně rád srovnám s tím, že to 1% má moc peněz (navíc když to tak stejně ve výsledku dopadne)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: a tak at si "komunisti" spolecne vlastni co uznaji za vhodne... kdyz si na to vydelaji. Ale v tom byva zakopany pes.... komunisti toho vlastniho moc nemaj a tak pokukuji, jak si privlastnit cizi statky :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KRAMERIUS: myšlenka komunismu, no, jak asi donutíš lidi, aby měli společné vlastnictví
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    PALEONTOLOG: Jak už jsem psal samotná základní myšlenka komunismu (společné vlastnictví) nijak s demokracií nekoliduje.
    Ale jak někdo řekne marxismus nebo dokonce marxismus-leninismus, už jsme u třídního boje, ozbrojené revoluce a svrhávání společenského řádu - a to už s demokracií sakra koliduje.
    Takže "mít komunistické přesvědčení" ještě nemusí být úplně zavrženíhodné - ale Janka Michailidu se zároveň přihlásila k "marxistickému pojetí komunismu" a to už je za hranou demokracie.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LOPIK: marxismus byl jako reakce na tehdejší dobu rovnostářský a zamšřený, aby dělníci a jejich děti nemuseli živořit 14 v práci za minimální mzdu. tady je potřeba chápat kontext. a že toho v té době šlo dosáhnout jen násilnou revolucí, to je nabíledni. tím nehájím, že se někdo hlásí ke komunismu dnes, ale dnes se máme relativně dobře i díky komunismu a myšlence sociální spravedlnosti, kterou bylo potřeba poměrně tvrdě vybojovat. jak to dopadlo s leninem a stalinem, jak to pokračovalo a kde je byť jen jediný demokratický komunismus na planetě...
    v každý straně najdeš idiota, jen je otázka, kolik tam těch komunistů vlastně mají :-P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LOPIK: ale pirati maji definici jinou. tak jako muze byt hodna a zla stb, tak jako muze byt hodny a zly nacismus, tak proc by nemohl byt hodny a zly komunismus, ze? navic piratska fascinace marxismem se tahne nyxem dlouhy roky jako hovno na bote, to neni zadna novinka pro lidi, kteri sleduji politickou scenu. akorat ted po volbach nekteri volici zjistuji, co ze to vlastne volili.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Původní demokratické pojetí komunismu -
    "Komunisté pokládají za nedůstojné, aby tajili své názory a úmysly. Prohlašují otevřeně, že jejich cílů lze dosáhnout jen násilným svržením celého dosavadního společenského řádu. Nechť se panující třídy třesou před komunistickou revolucí! Proletáři v ní nemají co ztratit, leda své okovy. Dobýt mohou celý svět."

    Z dokumentu Komunistický manifest, co sepsal sám Marx s Engelsem.. nevím co ještě může být konkrétnějšího, když se tu bavíte o nejasných definicích..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: rozhodne bude, protoze ty byty dostanou lidi, ktery na ne dneska proste financne nedosahnou.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: I Marx se klonil k pouziti nasili, zejo... to neprislo az s Leninem. Takze az nejaky marxista prijde a zabere vas barak, budes s tim v pohode? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    'I Am Marxist' Says Dalai Lama
    https://www.newsweek.com/i-am-marxist-says-dalai-lama-299598
    ..in 2011 he said: "I consider myself a Marxist...but not a Leninist"

    Takže Janka provokuje tím, že vlastně říká to samé, co Dalajláma. Jenže Havel a Dalajláma už nejsou tak docela in, že jo...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam