DANYSEK: vůbec nechápu tu fóbii z NATu, když vlastně řeší polovinu problémů se soukromí a firewallem. Stejně na IPv6 je první starostí všechno si na firewallu blokovat. Jen málo lidí si troufá nechat nějaké zařízení viditelné z vnějšího netu... naprostá většina IT je dnes vymýšlení nejrůznějších VPN a lidi se snaží neustále se uzavírat a nepůsobit na veřejných IP adresách.
Chápu, že s IPv6 máš možná spojenou nějakou idealistickou představu Internetu, který by byl právě třeba otevřenější, než ten dnešní, ale právě co tak pozoruju firmy a uživatele, tak to poslední, co chtěj, je používat Internet takovým způsobem, který slibovalo ve své době (před 25 lety!!!) IPv6.
Hlavně mi vadí představa, že IPv6 je něco nového: to, že se internetová komunita 25 let brání jeho přijetí (z čehož posledních 20 let to možné bylo a poslednich 15 let je to vysloveně podporováno), to prostě je fakt, který jsem si nevymyslel. No, že by to mělo nějaký důvod? IPv6 sice strašně chrání soukromí ignorováním MAC adres, ale pokud ho budu mít na routeru (ano, tím přiznávám, že toho času nemám) a zařízení u mě v síti nepojedou tím pádem přes NAT - nepůjde pak jednoduše rozeznat, kolik zařízení třeba u mě internet využívá, zatímco dnes je to díky NATu relativně skryté, apod.?
Jinak ano, Profant je čestný páprda (i když je na to ještě relativně mladej, proto "čestný"). A co?
ježišmarja, vyhrožování tím, jak někoho nahradí ChatGPT... na pizzu patří lepidlo, že ano :)