DANYSEK: uff, já že jsem kopíroval Deua? Spíš zachraňoval pověst CZFree, že to není jen totální letadlo... např. jsme podporovali projekt Crusader, když Deu víceméně sbalil prachy, co se na to vybrali, a použil jinak (je ovšem pravda, že ekonomická naivita jeho týmu byla v jistém smyslu závratná...)
Pokud vím, Simandl zrovna z tebe úplně nadšenej nebyl. Jeho přístup byl umožněný tím, že rozjel sdílení Internetu v obřím baráku, SVJ se stovkama bytů... samozřejmě to pak otevírá jiné možnosti, než když bezdrátově pokrýváš zejména vilky.
Pokud jsem to viděl jako "business opportunity" (no, neřlkám, že ne), proč jsem na tom doopravdy celou dobu nic nevydělal? Faktem je, že spoustu lidí, co měli spoustu keců o neziskovosti, to minimálně v jisté fázi během těch let živilo docela dobře... problém je, že debata nebyla zisk nebo nezisk, problém je, že se toho spousta realizovalo tak, že příjmy nepokrývaly náklady a počítalo se s nějakou návratností, která ale nenastala, protože se donekonečna reinvestovalo.
Problém, jestli CZFree měla být nějaká komunita nadšenců bojujících se ziskem za každou cenu, nebo sousedská síť, snižující náklady na připojení k Internetu, zůstává nerozhodnut. Sousedská síť fungovala, ale zabila ji gentrifikace: původní uživatelé se odstěhovali, domy a byty kupují spekulanti, nájemníci nyní zůstávají nejvýše 1 rok, zřídka 2, tím se nevytvoří komunita, navíc se o nás ani nestihnou dozvědět.
Piráti z mé strany měly být snaha zastavit trendy, které stejně nastaly (no, zastavit je asi nešlo, tak se aspoň vyjádřil nesouhlas). Doba se změnila. Generace se obměnily. Některá témata zanikla s tím, jak všichni zestárli. Kdo se v tom má potřebu šťourat, jsi ty...