DANYSEK: ne, nejsem parazit a ty pojem sousedská síť nechápeš. Já jsem prvních minimálně 5 let skutečně byl jen internetová brána ze sousedské sítě do Internetu. Na vybudování té infrastruktury bych v počáteční fázi neměl prostředky, lidi si to financovali sami.
Jinak potenciální "členové" mě přehlasovali i bez toho, aniž bych zakládal sdružení :) Vždy a skoro ve všem. Protože sousedskou síť, ani bezdrátovou, neděláš nějak izolovaně od toho okolí, jsou nějaké střechy, různé dohody, různí kámoši kámošů. (Ne vždy to bylo optimální, protože někdo na někoho viděl, i když na X km a byli hrozní kamarádi, a ono to nebylo efektivní, z hlediska využití dostupné bandwidth)
Ovšem proč by třeba místní trvalé obyvatele (já v Břevnově žiju celý život) měli přehlasovat lidi, co se sem nastěhují do podnájmu třeba na rok... to fakt nevím. Rozhodovací procesy jsou vždycky složité, ale já tu spolupracoval s lidmi, co tu mají dlouhodobé zájmy (a to nemusí být jen ten "zisk teď a hned, jak si to představuješ").
Podstatné je, že jsi ty, kdo pojem sousedská síť nepochopil. Ty si chtěl naplnit konkrétní požadavek RIPE, který při přidělování IP adres myslel kromě komerčních subjektů i na jiné subjekty. Takže zneužití téhle škatulky je právě maskovat podnikání za nějaký nastrčený spolek. Naproti tomu, já jsem vlastně spolkovou činnost maskoval jako podnikání, dá se říct :-) (ale jakýkoliv případný zisk, který z toho první léta možná byl a který rozhodně neodpovídal aspoň základní mzdě, rozhodně zmizel v okamžiku snížení kvóty pro povinnou registraci k DPH za Paroubka... jsou to právě sítě, které různými triky to DPH optimalizují, které se tím dokázaly jakž takž uživit...)
Vlastně si v sousedských sítích nesnášel od začátku skoro všechno a tlačil si akorát svoje veřejné IPv6 místo privátních koordinovaných IPv4 adres. Volba gatewaye, kterou tlačil Simandl, budiž. Ta měla v jisté fázi klíčový význam, protože větší sítě tehdy ani nešlo nějak centralizovat. Spousta lidí kolem CZFree byli bastlíři, byli tam stavitelé FSO pojítek. Spoustu spolků ale vývoj technologie nezajímal... přitom celá ta snaha "aby někdo nedosahoval zisku" je úplná chiméra, když si uvědomíme, že prostředí je tržní a tam, kde je zisk, tam je i konkurence...
Myslím, že nejsi jediný v téhle zemi, kdo pojem podnikání nepochopil. Inu co taky čekat od země, která v 90tých letech mezinárodní ekonomickou terminologii obohatila pojmem "tunelování", že... (fakt! do té doby neexistoval, je to původem český termín stejně, jako Čapkův "robot"....)