DANYSEK: já snad tu AI začnu používat taky, ale i když jsem celý život byl fanoušek sci-fi, tak číst sci-fi pro mě znamenalo pocit bezpečí, že se některých těch situací nikdy nedožiju. Decentralizovaný Internet měl v podstatě zajistit, že AI nikdy nevznikne. Ale je fakt, že když jsem se rozhodl orientovat na lezení s anténama po střechách místo programování, souviselo to s intenzivním pocitem, že třeba AI mě v programování vždycky předhoní, pokud v něčem... a to tehdy AI v podobě LLM neexistovala, byl pouze machine learning a to ještě jeho naprosté začátky, které by dnes mohl každý provozovat i doma, na počítačích s dnešním výkonem...
Ale ano, Holy z Červeného trpaslíka je něco, co spadalo do naší zhulené éry 90tých let a naplňovalo nás pocitem bezpečí, že budoucnost je daleko a vlastně v ní nikdy žít nebudeme. Myslím je z českého překladu i ta ironie, vodička na mytí oken.
Decentralizovaný Internet od té doby zaznamenal dva významné milníky. Jedním jsou kryptoměny, které mi krátce zajímaly, ale distancoval jsem se od nic podle mě včas. Druhým milníkem byla Fediverse obecně a Mastodon zvláště. Kdyby protocol ActivityPub existoval v éře CZF, určitě bych propagoval, aby členské sítě měly ActivityPub kompatibilní nody, akorát ve vnitřní doméně .czf. Spory o to, kde bude "connected" fórum přístupné pouze "zevnitř CZFree" by tak bývaly byly zbytečné.
Jo a třeba povinnost Data Retention je něco, co jsem předvídal už tehdy a architektura propojení i mimo internetové brány (které jsem propagoval, ačkoliv mělo minimální komerční význam - spíš bylo jeho opakem)... to to bylo asi to "parazitování", hmm...
Kdybych byl úplně technicky nezdatný, tak si myslím, že žádná síť v naší čtvrti by asi nevznikla. Ale je fakt, že jsem spoustu věcí řešil manažersky, a to ve věku, kde se předpokládá spíš osobní šikovnost, než manažerský přístup. Bez pochopení éry CZFree nejde následně pochopit můj přístup k Pirátlům, kdy jsem byl už poučený předchozími nezdary. v CZFree jsem byl poučený předchozí fází zdánlivého "úspěchu" v dotCom bublině, který úspěchem nebyl, u Pirátů jsem byl poučený tím, jak jsem neúspěšné dělal politiku v CZFree.
Jinak "samozvané gubernátory" zmiňoval nějaký článek z těch dob počátků o rozvoji sousedských wifi sítí, někdo na fóru ten odkaz nalinkoval a mě přišlo vtipné se k "samozvanému gubernátorství" přihlásit. Kdo mě znal v té době, tak tušil, že mi tehdy imponoval spíš anarchismus a to, že jsem se nechtěl nechat "přehlasovat" neznamenalo, že bych někomu něco chtěl diktovat. Ostatně, kdyby se hlasovalo, tak členové by chtěli bývali levný a stabilní internet - ne nějaké komunitní vychytávky, se kterými jsme si tedy hráli spíš na úkor komerční životaschopnosti...