• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) - troll mého protitrolla je mým, ehm, spolutrollem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ano, lidem, kteří na vojně tvrdě disciplinovaně čistili tiskárny, se holt v životě ani nepřiblížím, hmm.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: k ironu mam nahodou velmi kladny vztah... byl to muj verny druh na vojne, ktery mi pomahal pri cisteni tiskarny Epson LQ570, jejiz rozborku a sborku jsem se musel naucit, bo tiskarna se pravidelne zasirala od levneho papiru do cyklostylu, na ktery se tiskly denni rozkazy... ale to ty nemuzes pamatovat :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já snad tu AI začnu používat taky, ale i když jsem celý život byl fanoušek sci-fi, tak číst sci-fi pro mě znamenalo pocit bezpečí, že se některých těch situací nikdy nedožiju. Decentralizovaný Internet měl v podstatě zajistit, že AI nikdy nevznikne. Ale je fakt, že když jsem se rozhodl orientovat na lezení s anténama po střechách místo programování, souviselo to s intenzivním pocitem, že třeba AI mě v programování vždycky předhoní, pokud v něčem... a to tehdy AI v podobě LLM neexistovala, byl pouze machine learning a to ještě jeho naprosté začátky, které by dnes mohl každý provozovat i doma, na počítačích s dnešním výkonem...

Ale ano, Holy z Červeného trpaslíka je něco, co spadalo do naší zhulené éry 90tých let a naplňovalo nás pocitem bezpečí, že budoucnost je daleko a vlastně v ní nikdy žít nebudeme. Myslím je z českého překladu i ta ironie, vodička na mytí oken.

Decentralizovaný Internet od té doby zaznamenal dva významné milníky. Jedním jsou kryptoměny, které mi krátce zajímaly, ale distancoval jsem se od nic podle mě včas. Druhým milníkem byla Fediverse obecně a Mastodon zvláště. Kdyby protocol ActivityPub existoval v éře CZF, určitě bych propagoval, aby členské sítě měly ActivityPub kompatibilní nody, akorát ve vnitřní doméně .czf. Spory o to, kde bude "connected" fórum přístupné pouze "zevnitř CZFree" by tak bývaly byly zbytečné.

Jo a třeba povinnost Data Retention je něco, co jsem předvídal už tehdy a architektura propojení i mimo internetové brány (které jsem propagoval, ačkoliv mělo minimální komerční význam - spíš bylo jeho opakem)... to to bylo asi to "parazitování", hmm...

Kdybych byl úplně technicky nezdatný, tak si myslím, že žádná síť v naší čtvrti by asi nevznikla. Ale je fakt, že jsem spoustu věcí řešil manažersky, a to ve věku, kde se předpokládá spíš osobní šikovnost, než manažerský přístup. Bez pochopení éry CZFree nejde následně pochopit můj přístup k Pirátlům, kdy jsem byl už poučený předchozími nezdary. v CZFree jsem byl poučený předchozí fází zdánlivého "úspěchu" v dotCom bublině, který úspěchem nebyl, u Pirátů jsem byl poučený tím, jak jsem neúspěšné dělal politiku v CZFree.

Jinak "samozvané gubernátory" zmiňoval nějaký článek z těch dob počátků o rozvoji sousedských wifi sítí, někdo na fóru ten odkaz nalinkoval a mě přišlo vtipné se k "samozvanému gubernátorství" přihlásit. Kdo mě znal v té době, tak tušil, že mi tehdy imponoval spíš anarchismus a to, že jsem se nechtěl nechat "přehlasovat" neznamenalo, že bych někomu něco chtěl diktovat. Ostatně, kdyby se hlasovalo, tak členové by chtěli bývali levný a stabilní internet - ne nějaké komunitní vychytávky, se kterými jsme si tedy hráli spíš na úkor komerční životaschopnosti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: bohužel, s Danýskem je to jako s AI: nejde spoléhat na to, že pochopí popkulturní narážky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: ta nerizena strela to dotahla i k medialni slave... :D
    Výpověď - 24. dubna 2013 - Černé ovce | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097429889-cerne-ovce/213452801080424/cast/258067/
    Internet II - 10. března 2014 - Černé ovce | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097429889-cerne-ovce/214452801080310/cast/312984/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DOCKINEZ: motivovals me to soupnout do chatgpt... :D A jako high-level shrnuti... asi jo....

KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DOCKINEZ: To je zbytečné, není v tom nic nového, co by tu už 100x nebylo.
    Bývalí kamarádi(?) se tu snaží vytahovat přes 20 let staré a nikoho už nezajímající věci. :-)
    P.S: Motá se kolem Jablonky ještě neřízená střela Karel Filip?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DOCKINEZ: mam pro tebe smutne sdeleni... ;-)

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Až tahle výměna skončí, bude to poprvý, co použiju AI, aby mi udělala tl-dr.

Doxxování Ufa ale bylo divácky atraktivnější.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to je Iron, ty nas maly popleto :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jasně. A ironie je ta vodička na mytí oken, že jo...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Tak znovu... definice komunitnich siti existovala... a uz roku 1999 vznikaly komunitni site po celem svete a zacina to uz od modelu rizeni. Ty sam ses ale oznacil za samozvaneho gubernatora...
    Takze je vic nez zrejme, ze komunita byla to posledni, co te zajimalo. Muzes dokazat opak... myslim ze prostoru, jak se zapojit praci pro komunitu mas k dispozici dost :D Ja vim... nechces.... smrdi to praci :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: to je možný, ale já jsem tedy parazitoval na něčem, co ani v roce 2002 nebylo definované? Hele, to parazitování mi musíš vysvětlit. To je skoro něco jako nová pirátská vlna se starým obsahem, nebo tak něco :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jo, bylo to propojene... a pak se mohlo soutezit o nejdelsi traceroute, ja vim... :D A samozrejme kvalita tech mezicloudovych propoju byla vesmes... ehm, ponekud nevalna. Holt vsichni resili tu linku smerem do internetu. Z pohledu BGP se ta routovaci tabulka za ty roky ponekud... scvrknula. A tech sluzeb vevnitr taky moc nemas - no, ve finale pricinou bylo prave to, ze spoje mezi cloudy moc prioritou nebyly... a co se obsahu tyce... absenci czf4bfu u sebe jsi taktne taky vymlcel.... ;-) Plna huba komunity... ale realne jedina tva starost bylo zjevne prodej svych byznysovych sluzeb... jo, takze to oznaceni je na miste :-) Vzdyt ty nemas ani konzistentni ty DNSka do czf, jen si to matlas na svym pisecku a krom jineho ani lokalni obsah zony neodpovida delegaci z nadrazeneho nameserveru. Jako ilustrace tvych "priorit" to realne staci.

A nauc se cist a chapat napsany text, ja jsem nikde nenapsal, ze v roce 2002 ta definice od OSN existovala. Definice na teto pude vznikla az mnohem pozdeji, ale to neznamena, ze to vzniklo na zelene louce... ta definice vznika nekdy od roku 1999... kdy i prvni takove site zacly vznikat a zaklad to proste melo v te komunitnosti... Pico Peering Agreement vznikl v roce 2003... na ktery se odvolava i CZF-ustava, tedy zakladni dokument, ktery formoval principy czfree, kterou se beztak moc lidi neridilo, ze? ;-) I ve vasi wiki je vic clanku "pro zakazniky"... a o czfree... vlastne dohromady nic :) Chces-li me tvrzeni (obvineni) vyvracet, pak se musis snazit ponekud vic... za chlapa jaksi hovori skutky, ne jen kecy... :D Kterych mas dost...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jenže koordinace privátních rozsahů v CZFree právě nebyl NAT. Byl to nápad na "propojení toho, co je za NATem". Byla to privátní metropolitiní síť. Ok, většina lidí požadovala prostě médium pro přístup k netu a technické detaily jim byly fuk. To je prostě realita, to se radši byli ochotni šťourat v detailech komunitnosti, neziskovosti, spolkovosti, apod.

Obvinil si mě zcela vážně, že v roce 2002 jsem parazitoval na jakési definici jakési instituce OSN, která vznikla v letech 2016 až 2017. Mě z toho vyplývá jediná věc: dělali jsme to dřív, než se o tom doslechl někdo z OSN. A parazitovat jsem tedy mohl leda tak sám na sobě :-)

Podívej, celkově pokud chceš chodit po světě a vykládat o někom, podle mě celkem náhodném a bezvýznamném, že na něčem v nějakém období parazitoval, měl by sis ujasnit, co tím vlastně myslíš. Ty si na definice dost potrpíš...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: NAT je napad z roku 1994, ne z roku 2002. V roce 2002 jsi ho mel uz doslova na kazdem rohu, v tomto se nic prevratneho nekonalo :-) Vytahnout jde ledacos. Uz v roce 2000 jsi mel komunitni site treba v Londyne, Seattlu, Melbourne, o rok drive v Manchesteru, o rok pozdeni v Rime, Manchesteru, New Yorku, Houstunu... a najdes i spoustu dalsich mist, jsem liny to vypisovat :-) Aneb to, cemu ty rikas "prevratne" je vlastne jen kopie odjinud... no a jak uz tomu tak v Cesku byva, ta kopie nebyla moc povedena... prave proto, ze nejaci paraziti v tom videly byznysovou prilezitost a boharovne ignorovali fakt, ze za tema hranicema funguji komunitni site... ehm... proste jinak :-) Ja ty pocatky znam... takze pamatuju i epizody, kdy se lhalo "clenum komunity", ze problem je u poskytovatele a kde realnou pricinou "problemu" byla nezaplacena faktura za internet... kdy se jako donucovaci prostredek na strane ISP pouzival skaredy vychovny policer na 64kbps. Nekomu holt prislo normalni pozde platit, zeano... a registraci jsem mel od roku 2002... a dokonce o chvili driv nez ty... smudlo... kdyz uz chces "machrovat", moje id bylo o pet nizsi nez tve a registroval jsem se den pred tebou ;-)

Ze Sokola take lidi odchazej... ale taky prichazej lidi novy. To samy treba u skauta. Proc by to mel byt problem pro jine spolky? Pokud je governance model dobre nastaveny, pak nejake stehovani te nerozhodi. No, ale to by se muselo i z te ciziny ad vyse okopirovat trosku vic, nez buzzword "komunitni sit". A ano, je par mist, kde ta kontinuita nejak funguje i u nas... i v Praze par takovych mist jeste najdes. Ale spis mimo ni. Obvykle o nich moc neslysis, protoze se proste venuji jadru... tedy budovani te lokalni komunity, ktera zdaleka nezahrnuje jen montovani wifin na strechach. A dost casto se obejdou bez nejake "koordinace" co se privatnich adres tyce...

A ten tvuj predstirany "zajem" o komunitni site v roce 2025 nazorne ilustruje fakt, ze jeden z vnitrnich "korenovych" DNS... v tvem pripade jaksi nefunguje, jak by mel ;-) Ostatne jako dnes uz vetsina tech "czf" rootu. A vim, ze ackoliv "formalne" mas v ramci existujiciho governance modelu prilezitost neco udelat i v pripade toho rozpadleho CZFree fora, tak se na to pro me neprekvapive vyseres, protoze umis jen zvanit ;-) Mozna nevim vsechno, ale na 100% vim, ze se uvnitr te komunity ty nijak nezapojujes...

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já jsem neřekl, že je to všeobjímající řešení, ale v roce 2002 to byl docela převratný nápad.

Ty jsi na mě vytáhl nějakou definici IGF OSN "This Declaration was elaborated through a multistakeholder process, between July 2016 and March 2017.". Jenže my jsme sousedské/komunitní sítě stavěli od roku 2002 a vymýšleli ještě o pěkných pár let dříve!

Jak jsem tedy mohl v roce 2002 být "parazitem" na něčem, co OSN definovalo až v roce 2016 nejdříve?

Škoda, že si u těch začátků v roce 2002 nebyl. Mohl si nám dobře poradit... tak jak si se o to snažil po celou dobu od té doby :-) Akorát tehdejší komunita se většinou dávno odstěhovala, zatímco síť světe div se, existuje dál. Ano, je komerční, ale ten tlak kupodivu nevycházel ode mě, ale od lidí, kteří chtěli, aby je to živilo.

Pořád se do toho nějak zamotáváš. Moji politickou kariéru prosím neřeš. Vzdal jsem to, když jsem díky volbám zjistil, že nejsem vůbec tak slavný, jak jsem si myslel. Jsem docela neznámý, popravdě.

Ad SPOJE.NET a ruský správce adres: ano, víme o tom, pracuje se na tom, a řešení doufám bude více sousedské a komunitní, než si představuješ. Pokládáš se za insidera, ale nevíš o českém internetu všechno, nevíš ani o pražském Internetu všechno, co se CZFree týče, tak pokud s jeho architekturou nesouhlasíš, tak doufám aspoň nebudeš současně hlásat, že si ji vymyslel :-) (což nevím, jak bylo, ale pode mě to už bylo, když si začal všem "radit"...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: A to zas dovozujes z ceho? Ja pouze reagoval na tvuj blabol, ze koordinace privatnich IPv4 je vseobjimajici reseni. Neni, je to jenom workaround. To forum si klidne muzes vzit pod palec sam, ono by to potrebovalo... "lehky" servis :D Preju hodne stesti. Rekl bych, ze aktualne tam mas i vyssi prava, nez mam ja... :D On tam holt "nekdo" upgradoval backend a neopravil frontend... na me nekoukej, ja to uz nebyl :-) Ono obecne si teda nevybavuju, ze by ses do jeho udrzovani nejak zvlast hrnul... kdyz tu chces neco zvatlat o "vasem" foru.

OSPF coby link-state protokol samozrejme flooduje vsech linek napric infrastrukturou a s kazdou zmenou probiha prepocet. A Dijkstruv algoritmus je proste narocnejsi, samozrejme s hardware dostupnym v roce 2025 se to chova take vyrazne lepe, nez na hardware z roku 2003/2004 - kdy se Praha "rozsekavala" do stavu, ktery znas dnes, zejo. Ano, dopady jde snizit tez pouzitim oblasti, ale uz to kladlo nejake naroky na spravy navrh (a dost casto to pak clovek musel se zmenou topologie prekopavat). Mas blby, ze se chces "hadat" s pametnikem, co to rozsekani a prechod od OSPF v "core" do BGP tehdy resil. A jinak, tys komerci jel uz od prvopocatku... post o tom, ze na sve 256kb lajne do Inwaye mas pripojeno 6 kancelari te spolehlive usvedcuje :D Tvym motivem od pocatku bylo predevsim lov zakazniku pro svou branu. Pohadky o jinych motivech si nech pro deti... :-) Jeden ze znaku, kterym se odlisuje komercni poskytovatel od komunitni site je treba i pritomnost tarifu a tvuj QoS s FUPy a tarify prokazuje tve ryze komercni zamereni ;-) Kdybys byl samaritan za ktereho se vydavas a nikoliv parazit, tak... to nechas otevreny vsem bez rozdilu a co (bez)draty dovoli :-) Jsou i dalsi indicie... treba absence veci jako czf4bfu v tve infrastrukture - ktere by tu tvou mistni komunitu navadelo na zdroje "uvnitr" komunitni site. Byla ti u prdele, slo ti jen o to dostat svy prachy :D

No, Piraty si pokud si dobre vzpominam spise zvladnul zesmesnit, kdyz jsi tak trochu podelal nejaky online streaming :-) Tvoje politicka kariera je obecne obdobna jako tvuj byznys. Zkousis to a moc ti to nejde :D

XCHAOS: na to abys mel IPv6 nepotrebujes byt nutne LIR, jsou i jine cesty, kdyz se chce... A diskuzi o tom, jak radsi sypes prachy nejakymu rusakovi do vrecka namisto do RIPE jsme zde uz take vedli, zeano. A ono jinak i stema 65536 tisici /64 prefixy jde udelat dost velky divadlo, kdyz se chce a nejses teda schopnej (mozna ani nechces) si zaridit vetsi alokaci na sve velkolepe plany :-) Strasaka komplexity si nech od cesty, tim jen zakryvas vlastni neschopnost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: a k IPv6 jsem neutrální. Ve firmě nejsem brzda jeho nasazení. Nejsme LIR, nemáme paradoxně dost velký rozsah. Má smysl alokovat jen na územní bázi a ta se zatím pořád nějak vyvíjí. Neekluje se mi, spíš ho technici nechtěj jako další stupeň klientů nastavovat i lidem, kteří netuší, o co jde, protože se asi bojej dalšího růstu komplexity při diagnostice problémů.

(Ve skutečnosti, já s ním počítám jako s přirozenou formou balancingu, až přes to poteče většina Facebooku/Mety a Googlu. Ale nebrzdím to já, tak si ty pomluvy nech od cesty...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: fajn, takže se ti projekt CZFree.Net od začátku vlastně nelíbil. Což je blbý, pokud si měl pod palcem naše forum, že ano.

Zatímco k podnikatelskému stylu echt-zakladatele Deua se fakt radši nebudu vyjadřovat (ale mrzí mi, že mi s ním vůbec cpeš do jednoho pytle), tak v tom ostatním prostě míříš špatným směrem.

V komunitě byli lidi, co je táhla bezdrátovost, pak bastlíři, dále lidi, co chtěli opravdový broadband, lidi, co je zajímala síťařina a směřovali k tomu učit se s optikou i lidi, co chtěli safe haven na hraní mimo Internet (bylo to véře, kdy dopisy s červenými pruhy za úplné blbosti chodily běžně...).

Správně nastavené OSPF nerozkolísá anténa na druhém konci Prahy. Ostatně, my měli CZF BGP a byli jsme autonomní. I ty výukové důvody k provozu sítě byly značné.

Každopádně, aby si chodil po světě a vykřikoval, jak jsem byl "parazit" sousedských sítí (podle nějaké tvé obskurní definice), to se mi fakt nelíbí. Víš o tom doteď houby a vymýšlíš blbosti...

Byli tam zástupci spousty komunit a já zastupoval nízkonákladové podnikání. Že se to nezadařilo směrem, který jsem doufal, to je jedna věc. Ale označovat mě současně za "parazita" a současně se mi smát, že to (zatím, pořád) nevydělává, to mi přijde fakt jako protiřečení si.

Čeho všeho jsem byl ještě parazit? U Pirátů nejspíš taky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam