DANYSEK: no tak když na tu daň máš, tak nic pronajímat nemusíš, ne? (jinak v devadesátkách existovala povinnost pronajímat tomu, kdo má dekret, což nebylo vymyšlené úplně chytře a nebylo moc spravedlivé pro tehdejší mladé, ale není to nic nezvyklého - něco si nastuduj např. o regulaci nájemného v takovém New Yorku, zejména velká města tohle řeší hodně rozmanitě).
Já se žádného právního fušerství nedopouštím: jsem snad poslanec a předkládám nějaké poslanecké náměty zákonů? Já vedu debatu. Vládní návrhy zákonů bývají z dílny ministerstev a ty vědí, co dělají. V současnosti tu ale máme vládní návrh stavebního zákona, který není z dílny žádného ministerstva, ale evidentně si ho napsali "developeři sobě" a Babiš jim to prostě odmávne, když mu to nějak patřičně vynahraděj. Není "právní fušerství" spíš tohle?
Mě přijde, že žiješ v úplně jiné realitě: obviňuješ mi z věcí, které způsobit nemůžu. Nejsem poslanec ani funkcionář Pirátů, jsem řadový člen. Navíc v řadě ohledů v opozici vůči současnému vedení. Jsem jen moderátor jedné umolousané debaty na poměrně okrajovém diskuzním fóru. Tam ale nemám žádný mandát vystupovat jako oficiální zástupce Pirátů, pouze hlídám, aby se tam nevyhrožovalo veřejným lynčem, což mi přijde v souladu s Netiquette.
Co se týče evropské regulace nájemního bydlení... tohle zrovna nastudované nemám. Práva nájemníků jsou v různých zemích různá, třeba někde ve Skandinávii je "kolektivní pronajímatel" trochu ve smyslu našeho zdravotního pojištění. (Ve Skandinávii totiž tu sociální demokracii budujou už od roku 1917 ve Švédsku, místo toho bolševismu, a u nás se o tom málo ví, například dnes už tam vůbec nemají tak vysoké daně, jako kdysi a tak...)
Jisté je, že daň z nemovitosti je u nás nejnižší v EU, a to ne trochu, ale poměrně dramaticky. Zkombinuj to třeba s airbnb a máš hodně výbušný "finanční koktejl"...
Chápu, že se pokládáš za dobře placeného městského profesionála a ne za nepracující socku (i když soudě podle času, který máš na účast v online debatách... no nic, asi hodně času ušetříš tím že nečteš, co píšu já...) ale faktem je, že podle mě identifikace s kleptokratickou a ochlokratickou vrstvou pro tebe dlouhodobě není nejlepší životní strategie. Věř tomu, že lidem, kteří jsou schopni proprat nějaké peníze přes celý blok nepronajatých bytů, jsi poměrně ukradený a nezkamaráděj se s tebou jen proto, jak horlivě se jich zastáváš...