OPERAHYPNO: v případě Michailidu to tak prostě je, a k dovršení všeho, sem se nějak ten dědeček přiženil, či co, a v 50.letech pak byla rodina obětí perzekuce, protože farmáři :-) Fakt svět není tak jednoduchej.
Jestli narážíš na Votápka tak toho (nějakým omylem, ale pak už nemohli cuknout) tlačilo úplně jiný křídlo Pirátů, které právě současně vyštípalo Michailidu, aby jim nekazila image. Jako on ten Votápek je takovým ztělesněním ducha Karlovarského kraje. On je to prostě úředník, loajální každému režimu, vždy připravený nabídnout svoje zkušenosti, atakdál. Ale extrémně nesympatický a výsledek v Karlovarském kraji taky nijak neoslnil. A ano, ten VÚML nám přišel už přes čáru. Ale tak všichni se teď tváří, že za normalizace dělali kariéru všichni a kdo ne, a je mu dnes 60-70, tak vlastně v politice ani nemá co pohledávat....
Jako nijak neglorifikuju Piráty, kterým vyčítám ledacos, ale celkově množství komunistů a "komunistů" v Pirátech je tak nějak.... průměrný. Když se podíváš na Paroubka a Kalouska, tak to byli oba činovníci Národní Fronty, akorát o Kalouskovi se to nesmí říkat, že ano :-) Nicméně, i já bych čekal, že v roce 2026 fakt už bude dost lidí, kteří tu minulost prostě nemusí řešit a že proto Piráti vznikali a i já se trochu držel stranou, protože když vznikli, bylo mi 36 a připadal jsem si celkem starý, oproti těm mladým, co šli do politiky rovnou po gymplu :-)
když to shrnu:
- Tožička, neškodný underground, který věděl poměrně dost o sociální práci a měl pro svoje postoje nějaké důvody, odstoupil sám (týmový duch - nechtěl škodit)
- Michailidu, byly dvě, ale její sestře se nikdy nemluvilo, protože neměla ten talent kontroverzně přivolávat pozornost (žádné dready, žádná regulace psychomodulačních látek, žádná "komunistka", i když sestra... prostě farmářka :-). Janku jsem vysvětlil. Prostě dědičný rebel, a ve skutečnosti: hrdá, skromná a tak. Vystoupila sama. Její sestra po roce taky (byla sympatická, to ano, ale podle mě neměla politický talent a žádnou jasnou agendu)
- Votápek, normalizační kádr, ale po listopadu zřejmě svědomitý nestraník- státní úředník, u kterého jsem se účastnil snahy o jeho odvolání z kandidátky v KVK, která ovšem byla zásahem do autonomie místního sdružení a celé se to převrátilo na debatu, jak pražáci přece nemají "sudeťákům" (sorry, prostě regionům...) co kecat do toho, koho si nominují. Splachovací, pořád se kolem Pirátů motá, i když volby projel.
Voptápek by neměl být v politice... měl by být sakra v důchodu, má na to věk,. Možná nějaký místní politik v Karlovarském kraji, tak ať si ho tam zvolej třeba do zastupitelstva kraje, když mu tak věřej, nevím. Nebo by mohl profesionálně dělat asistenta poslancům, když má ty "zkušenosti". Ale přijde mi ztělesněním toho, co je na politice v téhle zemi špatně: nestudoval jsem ho tak domlouval, ale vydával se třeba za diplomata, který ale nebyl. Jeho pozice byla vždy úřednická, ne diplomatická. Působení v KSČ v 80tých letech byla celkem průměrná kariéra, u tehdy mladých, ale VÚML zatajil a bylo to přes čáru. Ale stejně ho Nová vlna nepotopí. protože Nová vlna drží při sobě, potřebuje 51% v různých hlasováních za každou cenu, a nakonec bere všechno (čímž se stává o to víc nesympatická a o to víc bere každého, aby měla 51%)
Mě proces polarizace politiky na dvě znepřátelená křídla sympatický není. Podle mě je to degenerace demokracie, vede k tomu, že maximální možný počet lidí si přijde poražený a neúspěšný. Vícepólový systém je lepší, ale chce to pak stran třeba tak pět, tři je málo. Klíč je asi v tom, že někteří se rozhodnou, že některá témata, i když na ně mají různé názory, pro ně nejsou důležitá. V případě Nové vlny se nějak rozhodli, že důležitá pro ně není minulost. Takže třeba Ferjenčíkovi se odpouští minulé kiksy donekonečna. Ale ten fakt zase není "bolševik", ten je z rodiny generála (nebo jaká šarže) Ferjenčíka :-)
Jak jsem napsal: nemůžu stručně vyjádřit, jako co mi dnešní složení a snažení Pirátů připadá, protože by mi za to hrozilo obvinění z poškozování dobrého jména strany a vyloučení :-) Nicméně, je to symptomem tristního chápání demokracie v téhle zemi, kdy to tady lidem přijde jako cool brand, samozřejmě chceme být demokratický, ale trochu to připomíná, když si někdy před sto lety Thajsko pořídilo Ústavu. Nikdo nevěděl, co to slovo znamená, a nějak si mysleli, že je to králova dcera, nebo tak něco :-)