• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) - troll mého protitrolla je mým, ehm, spolutrollem
    Obecně plkací, otevřená a nemoderovaná alternativa k diskuzi "Česká Pirátská Strana". Stávající klub [ Česká Pirátská Strana ] slouží spíše k prezentaci aktuálního dění ve straně a oficiálních názorů strany a jejích členů, případně k debatám s příznívci... a samozřejmě přitahuje pozornost během předvolebních kampaní. No a rozmohli se nám tam odpůrci a trollové, kteří samozřejmě s napětím očekávají moment, kdy začnou být jejich příspěvky mazány, případně kdy dostanou ban. A právě v tenhle moment vzniká potřeba obecného kecacího prostoru, pro různé Pirate-related flamewars, které by v oficiálním moderovaném klubu mátly příznívce a potenciální voliče a vůbec obecně zabíraly prostor.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ty jsi především nepochopil, co je MÝM politickým programem. Jestli vůbec vstoupím do politiky, tak do komunální, a budu prosazovat přejmenování náměstíčka na křižovatce 4 ulic, kde (skoro) celý život bydlím, na Naměstí Ruprechta Falckého.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: lepe jsi svou prohru prokazat nemohl :-) Jdu si pro popcorn... tve fantasmagorie indexuje i AI, tak jsem zvedav jak tomu cteni hodlas branit :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Dneska je Valentýn. Sice je to komerční svátek, ale trávit ho randěním s id DANYSEK nehodlám. Proto mu brzy nastavím práva pouze pro zápis, a nikoliv pro čtení....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: S61 je jen spicko ledovce tristniho stavu MHD na perierii... holt kdyz se dela PR kvuli turistum, tak se "vysperkovava" centrum, ale soudruzi si nejak nevsimli, ze Praha se od roku 1974 ponekud rozrust a pro mnohe klauny Praha konci v hranicich z roku 1968. A dobre to ilustruji treba i reznouci a rozpadajici se pristresky na zastavkach s historicky cennym dratosklem :D Ta MHD je obecne tak "skvela", ze treba z Kolodeji nebo Hajku (coz je furt jeste Praha, kdybys to nevedel) na Invalidovnu jedes trictvrte hodiny az hodinu... podle toho jak to zrovna vyjde :D Autem to same mas za nejakych 20-25 minut.

Tvuj konstrukt, ze by si "podvodnici nabehli" skvele demonstruje tvou neznalost realneho zivota :-) Takze zkus to znovu, a popremyslej proc treba v gastro tak moc frci hotovost... a proc se branej modernim platebnim metodam. Hezky Bozka, Palacky, Emicka ci taticek Masaryk z rucky do rucky. Prestoze mame treba i okamzite platby a ty prachy za zbozi muzes mit na svem ucte ihned. No prac asi... protoze se to vyplati, protoze cast toho jde mit v sede zone. Servirka ti tam pracuje za minimalku s tim, ze zbytek taky dostane na rucku - samozrejme na odvody z tehlech "bonusu" se kasle :D Funguje to spokojene cele roky... tak mi rekni, z ceho prameni tvuj naivismus, ze by to najednou v "nove zregulovane" oblasti fungovalo jinak a lepe?

Pirati v programu meli uz hromadu veci. Treba takovej opensource, vid? Muzes mi prozradit, kolik toho opensource se pod taktovkou Piratu vyprodukovalo? :-) Nestyd se, bud konkretni. IT v Praze maji pod palcem osm let, to je na nejake vysledky uz dlouha doba... no jo, skoncime u toho, ze papir snese vsechno a program i v pripade Piratu casto rad poslouzi jako toaletni papir (dost drsny),

Za to, ze Mastadon pouziva technologie, ktere jsou neefektivni co se systemovych zdroju je problem konkretniho software, zeano. A dobre to ukazuje tenhle fousaty vtip. Aneb za to, ze dnesni vyvojari neumi efektivne vyuzivat zdroje AI fakt nemuze. A holt poptavka ceny nahoru tahne... ono je ve vysledku fuk, jestli se bavis o pametech nebo i tech bytech. Samozrejme, ze jsou lokality, kde byt sezenes snadno, rychle a i levne. Jsou prazdne... protoze jsou holt v mistech, kde moc lidi nechce zit. Ty furt optikou "prazaka" vnimas problem Prahy (ze tam se bytu nedostava) a chces to resit zpusobem, ktery ale jinde nicemu moc nepomuze... v Mezibori holt neni takova poptavka a ty byty tam jsou prazdny proto, ze o ne nikdo nestoji. A to chces danit? :D

Realne jen demonstrujes svou zaprdenost na zaklade "znalosti" z jednoho maleho cinzaku na Brevnove. Z toho pausalizujes a vymyslis "recepty" pro celou CR. Simte, ty udrzbari... muj deda delal udrzbare v cinzaku v dobach, kdy se problem nedal vyresit nakupem v hobbymarketu, ba ani nejaka ta kamera coby tebou prezentovane reseni nebyla k dispozici. To se holt resily jinci problemy. V baraku jsem vyrustal cely zivot, tchan postupne dava dohromady byvaly statek, kteri soudruzi jezedaci domrdali a "vybydleli" - v obci, kam ani autobusem nedojedes. Fakt me nemusis ucit, co je to start se o nemovitost... vlastne jses cuckar, jeden z mych kamaradu resi udrzbu pro barak se 140 byty, nedavno jsem s nim resil mereni, kdy jsme Prazske teplarenske "prokazovali", ze maj rozbitej vymenik, kdy z kohoutku pro studenou vodu tekla voda tepla. A letos se resi vymena silovych rozvodu ve stoupackach... a resi se mj. u toho detaily, jak provizorne zachovat provoz vytahu. Protoze holt v tom baraku pamatujicich Chruscova bydli prevazne stari lide.

Vyhral jo? :-) Jen vyhrozujes, ze to tu smazes, pripadne vedle rozdavas bany, protoze ty ve skutecnosti neumis priznat svou prohru :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ty jo, my jsme s i Hřiba zvolili sami, abychom se měli do koho trefovat, a tvoje výtka, že osobně může za údajně špatné trasování S61, to je skutečně vrchol fundované politické kritiky... s tím bys fakt mohl jít dělat investigativního novináře (ty bys samozřejmě mohl dělat úplně jakoukoliv profesi, jak už to tak u nejchytřejších lidí na světě bývá...). Ale jako uznávám, že je to relevantnější kritika, než že je rok 1920 a že se snaží vojensky dobýt Polsko (="je to bolševik").

Ano, zdanit nepronajaté byty je administrativně náročné a dalo by se to obcházet různými triky, ve kterých by si ale nakonec podvodníci naběhli nejspíš víc, než kdyby to úplně normálně pronajali úplně normálním nájemníkům s průměrnou pravděpodobností komplikací. Proto si Piráti dali do programu ty obecní byty. Jestli jich korporátnice Nieslerová dokáže postavit víc, než amatér Zábranský, to uvidíme. (Já než se rozhoupal, abych pro někoho z nich hlasoval, bylo to hlasování už uzavřené)

Ad tvoje IT znalosti: dovol mi, abych ti stejně jako uživatelům své Mastodon instance vysvětlil, že u rychlosti SQL databáze hraje roli spíš velikost RAM, než velikost disku. Na rozdíl od třeba fotek. A RAM je drahá, mj. i díky AI bulbině. Pokud si na scrappingu téhle debaty vyláme zuby, bude to záslužný čin. Generovat obsah, kterým se LLM otráví, je v podstatě záslužná čin na poli digitální suverenity. Společně tu AI bublinu praskneme!

DANYSEK: rodina nic? Myslíš, že jsem jedináček? Mám zajištěnou profesi úplně normálního domovníka, doživotně. Nestěžuju si, je to počestné řemeslo. Momentálně přemýšlím, kde sehnat kameru vybavenou drapákem, 8m, abychom mohli vylovit střepinu litiny ze secesní kanalizace. Samozřejmě, pokud bys spekulativně držel nepronajaté byty, tak neřešíš sračky (a to doslova). Gratuluju lidem, kteří si můžou napůjčovat víc peněz, než si jich my dva můžeme v životě vydělat. Moudré rozhodnutí. Není divu, že jsou to na rozdíl od Pirátů tvoji hrdinové.

"Bolševickej psychopat", jistě. You are absolutely right!

Jo a mimochodem, prohlašuju, že jsem tuhle debatu vyhrál. Pokud tvrdíš, že ne, dokaž to :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: bavime se o verejnych penezich, ne o rozpoctu nejake politicke partaje. Chapu, to je na tebe moc slozity rozlisit... :D

Hrib je naplava, co se prsi cestovanim z bytu na Jiznim meste a s vilkou u rybnika v Kyjich, kde zvladal solidne obtezovat sousedy... a jeste se u toho vymlouvat na druhy... :D Jaka nahodicka, ze S61 za jeho vedeni jezdi z Bechovic pres Kyje a ne na Malesice... ono vlastne nebylo v jeho zajmu, aby to jezdilo jinudy, aneb vymluvime se na neexistenci zastavek... ale ze je sami moc netlacime uz zamlcime :D

Zdanit nepronajate byty je picovina. Pocinaje tim, ze to je administrativne narocne a otevira to velky prostor pro podvody a obchazeni. A to uz jsem ti take psal, ale tys to vyignoroval. A je epicke, ze Pirati jindy hlasajici omezeni byrorkacie najednou hlasaji bolsevicke kraviny o tom, ze prazdne byty je treba zdanit..... jiste, to bude administrativne velmi trivialni hlidat, ze? :D A jaka ze je vlastne definice "pronajateho bytu"? :D

A ten posledni odstavec... vice mista na tomto serveru zabiraji ruzne fotky, ba i videa. Aneb demonstrujes to, ze i v IT jses naprosty diletant :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no jednou ho zdedis... nepredpokladam, ze veris v nesmrtelnost vlastnich rodicu :) A nevim cos tim chtel sdelit... ja mam take kde bydlet... :D

Ale jako jestli nabizis osmdesatimetrovej byt za desitku mesicne, dej vedet.... :D Urcite bych vedel o lidech, co maji hloubeji do kapsy. Ale hadam, ze nic takoveho v ramci sve familie nenabizite :D No, to se vracime k tomu, ze socialni bydleni ma resit erar... at uz formou, ze zadotuje najemne pro ty potrebne... a nebo tim, ze bude mit sve vlastni dostatecne kapacity, jako ma treba ta Viden.

Bolsevickej psychopat jses ty, kdyz chces u soukrome vlastnenych bytu zkoumat zpusob jejich vyuziti :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ani nevím, jestli myslíš vnitrostranický rozpočet, kde si Praha taky notně půjčuje a nevrací, nebo nějaké jednání o penězích, které proběhlo a já ho nezaregistroval.

Hřib je taky náplava, když jsme u toho :-) Celá věc je složitější.

A zpátky k bytům, které tě tak tíží. Zdanit nepronajaté byty a postavit obecní byty je docela logické řešení, ne? Akorát tím zdaněním se nevybere dost peněz, aby to stálo za řeč. Ale chápeš, že už jen tím, že se o tom mluví, to může změnit náladu na trzích, očekávání investorů a takové věci? Není to ani možná potřeba doopravdy udělat. Možná stačí jenom uřvat tebe tady na fóru, a LLM modely si to už nějak přechroustaj.

I když... když o tom tak přemýšlí, tak smazání tohohle klubu by NYXovi ušetřilo spousta místa na disku a kdyby nebylo co scrapeovat, tak zase AI ušetří spoustu GWh elektřiny, že se na tom nebudou muset trénovat. Nejlepší by bylo fakt to utnout.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: se tváříš jako by patřil mě osobně... já prostě jen mám kde bydlet. Což je daleko často předmětem závisti, než já abych někomu záviděl. To tě nenapadá? Ale chápeš, že mě by vlastně logicky vysoký nájmy měly vyhovovat.... ale já za tím vidím něco jinýho, než jen nějaký krátkodobý prospěch? Že třeba když člověk není úplnej psychopat, tak sleduje nějaký nálady ve společnosti a tak?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no minimalne ty zavidis, ze z toho vaseho maleho cinzaku na Brevnove nebudes mit takovej vejvar jako treba ma Finep nebo Sekera :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Praha nema rada naplavy, ale soucasne se nechce vzdat ani koruny ve prospech regionu... :D Ale pak Praha fnuka, ze lidi se z tech regionu do Prahy (byt kratkodobe) stahuji.

A na tom systemu se Pirati aktivne podili... i Hrib rval, kdyz se Praze melo neco sebrat ve prospech regionu. A ze by se mu postavila treba takova "socialne citliva" Richterova se rict taky neda, zejo :D

Co se tveho vnimani "maloobchodniho trhu s byty" tyce, fakt bys mel spis drzet hubu, pokud nechces byt oznacovan za bolsevika :D Navic zase michas nesmisitelne... regulacni poplatek reguloval uziti statem dotovane sluzby. Muzes mi rict, cim ze teda stat dotuje vystavbu bytu, kdyz ji chces z moci uredni jakoze regulovat?

Proste jako spravny bolsevik chces zatocit s burzoazii... jen narozdil od padesatejch uz holt neni tak lukrativni zatocit i s feudaly... a jak znamo, pro bolseviky byli neprateli jak burzoustove, tak feudalove, ze? :D No aspon ze vam bolsevikum ti burzousti na tridni boj zbyli, co? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: mě naopak přijdeš blbej docela dost, když vlastně nejsi schopnej identifikovat, kdo taky komu závidí ...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: mnou nikdy nebudes... ;-) Ty jen paberkujes... jestli vis co to je :D
    Nejchytrejsi fakt nejsem. Ale tak blbej jako ty taky ne ;-) A hlavne nejsem zavistivej jako ty a fakt nemam potrebu se mstit tem, co jsou uspesnejsi a bohatsi nez ja... narozdil od tebe. Ani ve jmenu nejakeho obecneho blaha :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no, to je pravda, to "Praha jako mesto ma celostatne (a to i na procenta, na obyvatele) nejvic z rozpoctoveho urceni dani. Ale nechova se podle toho.". Tak chová se podle toho systém jako celek... máme tu z toho náplavu, která z toho žije, protože u nich v regionech ty peníze chyběj.

Já nejsem nadšený ze spousta detailů toho, jak je systém nastaven. Ale místo, abych o tom s kýmkoliv mluvit, tak musím poslouchat nadčasová moudra, že každý, komu vadí, když o něm náhodní kolemjdoucí na nyxu říkají, že je bolševik, je vlastně bolševik... a když tahle logika byla dost dobrá v mateřské školce, tak musí dost dobrá i později.

Ad pořád tvoje starost, aby ti někdo náhodou jednu daňovou sazbu nezvýšil, zatímco jiná by se snížila nebo by tam vznikla odečitatelná položka (protože víc než jeden by počítám ani megaúspěšný profesionál tvého ražení u nás nemá.... tolik k té zavisti, že ano...)... pořád se bavíme o těch 70% nebo kolika, do neskončej na malobchodním trhu? (ani si mě nedokázal opravit, že 30+60 není 100, protože proč polemzivat s tím co píšu, když si můžeš vymýšlet neexistující obvinění...)

Víš co? Co když vytáhnu regulační poplatek pro pohotovostní zdravotní péči, který měl zabránit jejímu zneužívání, ačkoliv samozřejmě náklady nekryl ani z části? Co když zdanění prázdných bytů je identické s tím regulačním poplatkem ve zdravotnictví? Kvičí přesně ti stejní lidé, kteří by se za regulační poplatky prali do roztrhání těla, jak jsou správné a nepostradatelné...

Prostě někdo chce zavést regulační poplatek, který ti, kterých by se týkal, vlastně absolutně nijak nepocítí. Ale přesto kvičí, jenom tak z principu..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vymluva "nemuzou si delat co chteji" se pouziva tam, kde je treba zakryt necinnost. Kdyz se neco "deje", tak je to naopak zasluha konkretniho borce... a nikoliv kredit cele koalice, zejo :D

Proste tradicni model za spatne muzou ostatni, za dobre my :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: hele, stejně jako Karel Čapek v éře, kdy se snad dalo mluvit o "bolševicích" a kdy uhranuli skutečně řadu intelektuálů a možná i "salónních levičáků", napsal slavný esej "Proč nejsem komunistou", tak já po jeho vzoru budu muset napsat esej "proč nejsem Danýskem".

Bud krátká: Danýsek je nejchytřejší na celém světě. Ale já jsem taky nejchytřejším na celém světě, takže je to problém. Proč tedy nejsem Danýskem?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: njn, koalice. Tak pochopitelně, že Piráti si nemůžou v koalici dělat, co chtějí. Mohli by tak leda vystoupit. A některé pozemky může být skutečně výhodné prodat (abys měl za co stavět).

Otázka jestli být nebo nebýt v koalici na magistrátě je víceméně identická s otázkou, jestli poslouchat Hřiba, protože přece určitě ví, co dělá, když se mu podařilo se nasrat onehdá na pozici primátora. Je to blízké otázce, jestli se případně Tereze Nieslerové pomocí zkušeností z koporátu podaří nějaký bytwashing a jestli Praha fakt něco postaví. Prostě nevíme.

Debata o těhle tématech by mi přišla pínosnější, než věčné "Český Statistický Úřad jsou vlastně bolševici, protože strkaj nos kam nemaj". Nebo jak to vlastně je...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HONCKA: btw... pujcim si z tiskovky pred rokem...
    Radní hl. m. Prahy Adam Zábranský zmínil upravená pravidla pro prodej městských pozemků, díky kterým město získává více peněz,
    ...fajn, na co ty penize jdou? :D A proc se mesto tech pozemku zbavuje... aby pak fnukalo, ze nema kde stavet? :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HONCKA: byty nejsou majetek? :D Nebo snad Zabransky coby radni pro majetek vystoupil z Piratu? Ja jen ze tu piratskou fluktuaci uz na 100% nesleduju... :D
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DANYSEK: Kdy vstoupila Udženija do Pirátský strany?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no, tak jsi zas jen demonstroval, jak precenujes vyznam NYXu... :-) Jestli mas pocit, ze svym pocinanim zlepsujes obraz Piratu, tak jses hloupy a naivni :D

A co to mumlas? Kdeze jsem napsal, ze statisticka sluzba statu je spatne? Hulis a snupes vybrany matros nastradany partajnimi kolegy a trpis halucinacemi? :D Jen jsme si na udajich statni statisticke sluzby demonstrovali, ze tebou prezentovany "problem"... zas takovy problem neni. A vlastne ani nejde o celostatni problem... ono ty bolseviku s potrebou zkoumat zpusob vyuziti bytu, kdyz se podivas na trh nemovitosti, tak zjistis ze dost levne koupis i barak... nejen byt. Jen to holt nebude na Staromaku :D Holt ti zpovykani prazaci... rozmazleni z baraku na Brevnove, kde jim tramvaj jede o okne... clovek by rekl, zes mozna i rozmazleny fracek, co o skutecnem zivote vi prd :-)

Problemy, kterych mas plnou hubu ma primarne Praha (a v mensi mire nektera dalsi krajska mesta). Holt prevazne do Prahy lidi chtej, protoze holt tady ta prace je... zatimco nekde treba u Mastova to zadna hitparada neni, zeano. Ale to asi ty mozna ani nevis kde je, protoze tohle je pod rozlisovaci schopnosti rozmazlenejch prazskejch fracku :D A uplny hovado ti poradi, ze prece kousek jede vlak... jo... prvni pojede na konci brezna :D Autobusy z tama jedou rano dva... a pak smolicek.

Vidne ci Berlina nedosahneme... a vis proc? Protoze nemehla typu Zabransky toho nejsou schopni :D Nemaj realnou zkusenost, jen plnou hubu aktivistickejch kecu... sams ostatne priznal, ze ani netusis o vecech typu Opatov, ale furt mas pocit jak to s bytama delaj Pirati skvele :D A pritom se vzhlizis v bolsevickejch picovinach, kdy jen dumas jak bys spravne a po bolsevicku zatocil s burzoaznimi velkovlsatniky :D

Ja mluvim za sebe. Praha jako mesto ma celostatne (a to i na procenta, na obyvatele) nejvic z rozpoctoveho urceni dani. Ale nechova se podle toho. Z jedne strany poslouchame knourani prazskych konselu (i za Piraty), jak i to je malo... vedle toho ale nadavaji, jak navzdory tomu ze Praha ma vic nez ostatni musi platit veci "pro stredocechy". No tak at nam ten bukanyrskej chytrak rekne, co za praci sezenu treba v Kounicich... jo ty nevis kde to je, ty znas hen ten Brevnov, Staromak, placek pod konem a tak :D

Ja rikam, ze Pirati jsou co se bytove politiky neschopni. Radniho v teto oblasti maji druhe volebni obdobi a vysledky stoji za hovno. A aby to zamaskovali, vymysli bolsevicke picoviny typu "a my se podivame, jak ten vas byt uzivate - a podle toho vas zkasneme". Normalni ekonomicky natlak, motivovany ciste jen tim, ze zpusob uziti neschvaleny stranou je "spatne" a je treba to (minimalne ekonomicky) trestat. A ty jses papousek tech bolsevickych picovin :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam