• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CNVTrávení a všechny jeho problémy - dráždivý tračník, funkční poruchy, diety, reflux a tak podobně
    Dráždivý tračník, reflux, pálení žáhy, potravinová nesnášenlivost a alergie, zánětlivé onemocnění střev a další trávicí radosti . Sdílíme zkušenosti, diety, recepty. Alternativní medicíně vstup povolen, ale prosím s rozumem, zkušenostmi a nejlépe i důkazy.
    rozbalit záhlaví
    COURT
    COURT --- ---
    ZUZKAOU: v jaké formě si myslíš, že by byl ten ostropestřec nejlepsi? tablety, caj?
    CNV
    CNV --- ---
    COURT: To je otázka na křišťálovou kouli, bez vyzkoušení to nezjistíš. Jinak viz ZUZKAOU - můžou a nemusej...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    COURT: to musíš vyzkoušet. Pokud zdrojem problémů je syndrom bakteriálního přerůstání, který bývá přítomen při dráždivém tračníku, tak ryži a brambory žerou přemnožené bakterie obzvláště nadšeně.

    pokud jsi celiak, tak pochopitelně jsou brambory a rýže v cajku, stejně jako na zánětlivá onemocnění trávicího traktu, protože málo hrubé vlákniny.

    játra by ti měla dorůst při troše rozumné diety a ostropeřce, ne?
    COURT
    COURT --- ---
    CNV: myslíš, že by mi vadila rýže a brambory?
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ZUZKAOU: v životě jsem žádnou dietu nedržela, to bude premiéra.
    mmch, přemýšlela jsem o tom původu DT, měl to asi můj děda, moje máma a řekla bych, že to bude mít moje dcera. U mé máti je to vyloženě od nervů, protože ona má takové ty stavy, kdy jede tramvají a přesně ví, kde jsou po cestě záchody, do kina by si nikdy nesedla doprostřed, vždycky na kraj a dálkovým autobusem nikdy, jedině vlakem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VALENTINA: jakmile snizis sacharidy, musíš přidat tuky. teda pokud nechceš hladovět a tudíž do systému příliš další stresové hormony, které jsou z IBS nejpodezrelejsi. Plus teda po ukončení hladovky nasatva jojo efekt...
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ZUZKAOU: po týhle dietě budu vyhladovělá i já, nejen moje mikroflora:), protože jsem ten typ, co nemusí maso, ale miluje přílohy:(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jo low foodmap neni životní styl, ale cílená strednedoba dieta, pak se musí ty sacharidy a zejména vláknina vracet zpátky, protože jinak člověk vyhladoví celou mikrobiotu, ne je tam kde nemá co dělat....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARGO: a imunolog té viděl? teda tvojí krev
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VALENTINA: jde o to vyhladovět mikroflóru co se rozmnožila do těch částí střev, kde nemá co dělá. tedy žádne snando fermentocatelne škroby. od cukru, přes betaglulany v žitě po inulin v jablkách a nebo polysacharidy v zelí.VALENTINA:
    SARGO
    SARGO --- ---
    ZUZKAOU: Teď aktuálně si jdu od Dr se zánětem ledvin. Občas už mám vážně chuť začít ječet. Možná bych se mohla utěšovat tím, že na rozdíl od angíny je to méně nakažlivé a kompatibilnější se společenskými aktivitami. A třeba přestanu být tak divně přioteklá. Hm. 8-)
    Mno nic, na ně tuším vláknina dobrá, to je pěkně kompatibilní s vykrmovacími plány...
    (Že bych potřebovala nějaké potvory i dodat si myslím proto, že první angínu jsem měla tuším v šesti týdnech, v průběhu dětství tak nějak pořád, pomohlo až být patřičně izolovaná na mateřské :-D Antibiotika se dřív dávala automaticky na všechno, takže jsem jich jedla hromadu, spíš je div, že něco přežilo. A teď chytím všechno co jde okolo.)
    DZANDIS
    DZANDIS --- ---
    Ahoj. Prosel jsem si od ledna urcitejma pataliema, v souvislosti s nimi jsem musel zacit premyslet o tom, co jim. Driv jsem jedl opravdu jako prase, spousta mouky, malo zeleniny, pitny rezim nula, spousta uzenin, malo pohybu, na druhou stranu nekurak, kava na nule.


    mel jsem rad pecivo vseho druhu a v souvislosti s tim, ze jsem musel zacit resit sve problemy a nechtel jsem se ho vzdat, byl jsem nucen hledat. Takove ty fitness chleby me moc neberou, nakonec jsem nasel Chleb doktora Popova s vlakninou. Chuti se to da snest a kdyz se poradne pomaze cimkoli, je to v poho
    CNV
    CNV --- ---
    COURT: A co zkusit vynechat i ty bezlepkové věci, rýži a brambory? Ráno místo bagetky přidat ostatní věci (jedno vejce a kus zeleniny navíc, například), do vývaru taky zeleninu nebo omeletové nudličky, místo brambor batáty, místo rýže zeleninové pyré.

    Ale očividně jsi na dobré cestě, když cítíš nějaké zlepšení.
    Taky to může být nějaká blbost, která s lepkem nebo jídlem vůbec ani nesouvisí :/
    COURT
    COURT --- ---
    Jidelnicek mam tedy bez mleka, bez lepku. K snidani mam michana vajicka s bezlepkovym parkem nebo vysokojakostni sunkou a zeleninu nebo ovoce a 1 bezlepkovou bagetku. k obedu si delam vvary s bezlepkovymi testovinami a neco lehciho na zub. K veceri tocim maso z vyvaru a ryzi nebo brambor, zapekane brambory, rybu na prirodno, varene maso na prirodno. Ze sladkeho piju colu pro doplneni energie a obcas si dam kandovane ovoce. Pojidam orisky a v dm si kupuju bezlepkove pernicky. Dost pojidam banany a jablka. Zatim neumim pracovat s bezlepkovou moukou, zkousela jsem strudl ale testo se zdalo byt neustale jako by nedopecene. :( navic zjistuji ze mi asi vadi i kava - i pokud je v ni rostlinne mleko a i caro - asi ta kombinace tuk ve vode... a asi i sladka paprika a curry koreni. Ostatni koreni snad ok. Kdyz nic doma neni, pojidam pufovane chlebicky. Ramu pouzivam tu rostlinnou s repkou olejkou. Jsem uz z toho hrozne unavena a nemam do niceho chut, ale minimalne hur mi z tpho neni..spis lip. Budu pozorovat i na stavu meho akne a ruzovky, stavu kvasinek a pco. Mozna by to mohlo mit souvislost a konecne se vse rozuzlit. Jinak uz fakt nevim a nekdy mivam chut si to uz hodit. Kdyz neni v pohode telo tak clovek dlouhodobe fungovat nemuze. S doktory o tomto mluvit nemuzu bohuzel. Diky za zalozeni klubu.
    COURT
    COURT --- ---
    Ja ma nespecifik. Travici potize a mirnou ibtoleranci na bilkovinu kr.mleka, kamen ve zlucniku a dost oslabema jatra. Kde jsem k tomu prisla, to nevim..
    AIJA
    AIJA --- ---
    PISISKVOR:
    Aha, tak právě na sýrech a tvarohových pomazánkách občas ujíždím, jinak se bez všeho ostatního bílýho obejdu.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    CNV: a to víš, že si vyberu:)
    CNV
    CNV --- ---
    Ad káva:

    Ortodoxní paleo ji zakazuje, běžné paleo povoluje občas prosté černé kafe. Bez mléka, bez cukru.
    Low-carb dieta povoluje kávu bez cukru a bez mléka, ale může být se šlehačkou/smetanou.
    FODMAP povoluje kávu v malém množství, ale jen když to fakt nejde bez ní.

    Takže si vyberte :)
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    AIJA: jednodussi je mozna vyfasovat ten kasein, protoze tam mne gastroenterolog nedoporucil zejm.tvaroh a tvrdy syry (3mesicni bezmlecna dieta nemela zadnej vliv, takze jsem odesla s tim at mlecny vyrobky klidne jim, ale omezim vyse jmenovany).
    Resila jsem tehdy enormni nafukovani bricha, kdy rano jsem vstala s plochym brichem a vecer jsem vypadala bez nadsazky jak v 2.trim., i obleceni mi vecer bylo maly.
    Tohle casem preslo samo (ale trapilo me to treba rok), zadny jiny projevy intolerance kaseinu nemam a normalne s tim ziju. S tou laktozou se mi to jevi slozitejsi, ale nevim.
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    je nesmysl doporucovat plosne konkretni leky, ale doporucuju vam si najit gastroenterologa, kterej vas bude brat vazne a bude ochotnej se vam plne venovat. ja jsem si dal letos na jare kolecko kolonoskopie, magneticke rezonance tenkyho streva, hromady dalsich testu a dostal jsem Duspatalin Retard, kterej neuveritelne dobre funguje na zklidneni vsech tech tiku, bolesti a kreci ktery IBS doprovazej. plus jsem dostal jako zachrannou brzu ReaSec, kterej uz se mi taky ve spouste situacich hodil.

    a hlavne se ukazalo ze jsou moje problemy zpusobeny vrozenym defektem tenkyho streva, takze se s tim musim smirit a resit hlavne stravu, ne delat jogu a cist bibli - coz je z urcityho pohledu uleva
    CNV
    CNV --- ---
    VALENTINA: Musíš si to zkusit :) Mně to taky někdy nevadí, a někdy na to prostě s**u, protože jdu kolem stánku a prostě na to kafe dostanu chuť :D

    Alkohol jak kdy. Já piju převážně víno a taková ta večerní sklenička 2x týdně mi většinou nevadí. Když se chci trochu opít, tak to hlavně nesmí být nalačno, chce to pořádnou večeři (radši někde sníst pizzu než vůbec nic), a musí se to prolévat vodou. Což je ovšem obecné pravidlo pro pití, pokud nechceš, aby tě druhý den bolela hlava.
    CNV
    CNV --- ---
    VALENTINA: Vzala jsem to opačně, začala jsem tvrdou low-carb dietou a k té jsem přidávala. Když jsem zkusila rýžové chlebíčky, tak mi vyskočil cukr v krvi a jako bonus okamžitě nadýmání, takže holt nic, no.
    To už fakt byl lepší malej chlebík s máslem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam