• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WITCHIEPOROD - obecna diskuze
    Obecna diskuze o porodu a porodnictvi. Sdileni informaci, nazoru i zkusenosti BEZ CENZURY.
    Tento klub je urcen k diskuzi o vsem co souvisi s tematem porodu. O prubehu porodu (medikalizace, prirozeny prubeh aj), porodnictvi v CR i jinde, o ceskych porodnicich konkretne, o vlastnich zkusenostech. Vlastni porodni reporty tu tez maji misto, s tim, ze pripadna nasledna diskuze je neomezena - rozmyslete si tedy, zda jste na pripadne reakce pripravene.

    Idealne ma klub mj. pomoci tem, ktere se na porod pripravuji - tak, aby si prostrednictvim otazek, odpovedi a diskuzi o nich mohly udelat predstavu o tom, jak ke svemu porodu chteji pristoupit, jak se pripravit, co chtit ci nechtit, co ocekavat, kde pripadne chteji porodit apod. Pomoci jim mohou i vase zkusenosti - at uz pozitivni, ci negativni.

    Vstup na vlastni nebezpeci - pokud se nechcete neco s tematem souvisejiciho dovedet, neni tento klub pro vas.
    Diskutujte prosim slusne, za pouziti vecnych argumentu. Za osobni utoky bude varovani, posleze RO ci zakaz vstupu.
    rozbalit záhlaví
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    CAMELLA: Rak jsem mela mimo spicku 50min, ve spicce 1:10. Stalo to za to.
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    CAMELLA: ja bych sla do toho Rakovnika:))), mam s nim dobrou zkusenost a jinak tedy moc gratuluju:)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KOTENCE: Jj, asi proto je zatím v kurzu ten rakovnik, ale teda je to už docela daleko, MHD 1,5h cesty s asi 3 prestupy, autem 40 min...tak to zvazuju
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    CAMELLA: Co nejdriv, klidne muzes zacit :-)
    Uplne nejlepsi je mit PA, ktera ma smlouvu s porodnici a muze tam sama vest porody. To nevim, jestli na Kladne jde.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CAMELLA: Ale je fakt, ze pro hodně lidi to tabu je. U nás v rodině nikdy nebylo tabu nic tělesného, takže asi proto není ani porod.

    A btw, někdo tu zmiňoval vhodnost vlastní PA, kdy cca je vhodné ji hledat? Jsem 14tt, ve Středočeském kraji, nejbližší porodnice Kladno, slaný, Rakovník, Prahu neplanuju.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    SUFFOCATE: Moje mamka o porodu mluví docela normálně, měla ho hodně dlouhý, ale relativne “pohodový”, jediné co ji stvalo, bylo to, ze mezi kontrakcemi četla knihu, kterou musela před personálem schovávat, protože “hygiena”. Termín měla 26.12.87, já se narodila ráno 5.1.88. A mmch, můj otec byl u porodu, v roce 88 v thomayerce!
    Asi měla štěstí :)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    MYJKA: tjn,když já byla vždycky zvědavá, jak to postupuje..
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PETEKKA: Priste ho muzes odmitnout. :)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    PISISKVOR: http://www.jemnezrozeni.cz/2017/09/22/tehotenstvi-porod-otevreni-jak-kontrolovat-bez-kontrolovani/
    Stupeň tevření bez vnitřního vyšeteřní se dá údajně zjistit díky tzv.Landově značce na zadku. viz odkaz
    Jinak mě vnitřní vyšteřní při porodu taky bolela jako prase, nechápu, co tam vevnitř dělali!
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    BLONDYNKA: to je prave ono. nevis, co resim, ale mas potrebu mi to vyvracet. bezpredmetny.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    KOTENCE: Mno jo, no. Já mám soucit jen tam, kde je podle mne na místě. Rodičky, které mají furt jen nároky a mají dojem, že se tam z nich musejí všichni zbláznit, protože ony se potřebují hňahňat ve svých emocích, ty mě fakt nedojímají.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ALI_EN: Nevím, co vlastně řešíš. jestli jsi zastydla někde v době před dvaceti lety, kdy se povinně dával klystýr a leželo se na hekárně nebo co, a jestli bojuješ proti podobným blbostem. V tom případě se prober, protože kopeš do otevřených dveří, doba je úplně jinde.
    No nic, to je bezpředmětná debata.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    BLONDYNKA: konstatovala jsem fakt, ze pomijis snad desitky drobnejch ukonu, ktery odmitnout lze. placas tady neco o odpovednosti za to, ze nekdo jakoze odmitne kleste. takze resis neco uplne jinho, nez o cem mluvim ja. neresim veci, ktery ohrozujou na zivote. v tu chvili tam ten doktor ma co delat. takze jakoze jestli tohle byla ta otazka, tak ano, jsem pripravena nest nasledky za sva rozhodnuti, protoze samzorejme nechat zahranit svy dite tezko odmitnu - zapni mozecek, zeme je kulata. nejsi vedle v auditku, kdy ty zensky vesmes vi kulovy. nebo jako je tu snaha neco si navzajem dokazovat?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BLONDYNKA: Jasne, ja to beru. Ono KP samo o dobe neni idealni, tak je asi zbytecny na to pohlizet z takovyho uhlu. Mne se libi, ze umis bejt silna.
    Nelibi se mi, ze shazujes ty slabsi a nemas pro ne soucit a pochopeni. Ani se o to nesnazis.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    KOTENCE: Je to jinak. Mě medikace nijak netěšila, nicméně jsem ji za daných okolností vyhodnotila jako nejrozumnější přístup. Chtěla jsem si porodit dítě sama, nechtěla jsem vyčkávat na bůhvíco, měla jsem pocit, že se nic neděje a že to není ideální stav, oxytocin byl rozumný postup vedoucí k mému prioritnímu cíli. Kdybych čekala a čekala a skončilo to akutním císařem, tak by mě to opravdu hodně moc vadilo, x násobně víc než oxytocin.
    Musíš zvolit vždycky to, co je za daných okolností potřeba a rozumné, nikdy totiž není nic zcela 100% ideální ve smyslu bez jakýchkoli "kdyby".
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    KOTENCE: Právě jsem odpovídala jedné, které se vyloženě nechtělo na tohle odpovědět. Takže si to myslím tak nějak z praxe.

    PISISKVOR: Nějak nevím, co se vlastně snažíš říct. Vytrhla jsi z kontextu půlku mé věty a snažíš se argumentovat tím, že jsem měla krátké porody? Dost ubohý výkon, řekla bych. Vlastně ale hlavně opravdu nevím, co se snažíš vyjádřit.


    Pokud jde o poslední část tvého příspěvku - šedý průměr není to, co by bylo potřeba řešit. Nebo, přesněji řečeno, většina ženských více či méně v průměru je, jenže z toho, co tady čtu, se často zdá, že zrovna ony byly extrémně omezeny, dotčeny a poškozeny, aniž by tušily, že se dá zažít něco xnásobně horšího. To je přece taky to, o čem píšu - rodička nemá, nemůže mít srovnání, ona rodí jednou, dvakrát, doktor je u bůhvíkolika porodů denně. To se může projevit jeho profesní deformací, ano, může mít chuť zasahovat víc, než je třeba, jenže na druhou stranu snáze a rychleji pozná, kdy je k tomu zásahu důvod. Vždycky je potřeba to vybalancovat.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BLONDYNKA: Proc si myslis, ze by zenska neunesla svoji odpovednost za smrt vlastniho ditete? Vzdyt porad delas rozhodnuti za svoje dite a muzes ho tim ohrozit. To k rodicovstvi patri.
    Urcite jsou lidu, co se vzdavaj odpovednosti za svuj zivot. To je takovej rozsirenej nesvar. Ale nemuzes proto za vsechny rozhodovat z pozice moci, to je nefer vuci tem, kteri se odpovednosti nechtej vzdat.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    BLONDYNKA: z toho co pises je zrejme, ze oba porody jsi mela relativne kratke - prvni zhruba 7,5h, druhy 8h. to je fajn. z toho se ale dela zaver jinak nez kdyz porod trva jednou tak dlouho (ad "Přijde mi opravdu hloupé a omezené za každou cenu tvrdit, že radši delší a přirozeně"). chapu, ze to pak cely vnimas jinak, ale tezko pak muzes posoudit zda je hloupy nebo ne kdyz zena s porodem, kterej trval jednou tak dlouho jak ten tvuj, rekne "radši delší a přirozeně". mne je u prdele delsi a prirozene stejne jako rychle a s medikaci, spis mi jde o to ze zbytecne kategorizujes, tady navic bez vlastni zkusenosti.

    " je třeba si uvědomit, že když tě vzbudí stahy, tak porod začal už dávno předtím. Tj. není to osm hodin, ale klidně dvakrát tolik" - samozrejme, to si tady (a nejen tady) uvedomuje snad kazda. obecne pokud je rec o delce porodu, jako zacatek se obvykle bere moment, kdy rodicku z postele vystreli prvni kontrakce. v tomto smyslu je +-8h trvajici porod jeden z tech opravdu kratkych, to je treba si uvedomit a brat to v potaz kdyz se vyjadruju k porodum co trvaji treba jednou tolik+.


    BLONDYNKA: ve spouste veci s tebou souhlasim, ale treba tohle je zbytecnej extremismus. to, kdy se strefujes do "mas narok" pricemz argumentujes tim, kdy "nastane ten případ, kdy se to nepovede, tak ti tvoje nároky nejsou nic platné."
    kdyz se strefujes do tech, co maj pnuti norit se do sebe a spojovat se s vnitrni bohyni a vesmirem a ja nevim jakejma dalsima picovinama, a zaroven argumentujes tim, ze muze dojit k tomu ze se neco fatalne posere a nasledky budou nedozirne, mijis tim velkou cast porodu, ktery probehnout nekde mezi temito dvema extremy, v nejakym sedym prumeru, coz je pravdepodobne takovej ten prumernej porod, o kterym je tu obvykle rec - porod, kterej trva dele nez par h, kdy se nic fatalne nekurvi a stacilo by dat tomu cas misto tlaceni na pilu.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BLONDYNKA: Co je s tebou, sakra? Pisu, ze JA bych vyckavala, pro MUJ pocit z porodu by to bylo lepsi. Pro ME idealni porod znamena bez medikace.
    Puvodne jsi to nepostupovani a oxytocin nazvala komplikaci, proto jsem si to vylozila jako ne uplne idealni. Idealni = nejlepsi mozny, bez komplikaci a kompromisu. Ale uz jsi mi to vysvetlila. Pro tebe to bylo idealni, protoze ti medikace nevadi a nepovazujes to za vadu na krase. To respektuju.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ALI_EN: Ne že bych to nečekala, ale použila jsi klasickou uhýbací a vyhýbací taktiku: neodpovídáš, namísto toho pyskuješ, že jde o hypotetické věci. To ale není pravda, některé z těchto věcí se zkrátka dějí a ty nikdy nemůžeš vědět, jestli si toho černého Petra nevytáhneš. Navíc tvrdíš, že "kdyby" předcházela komunikace, blablabla. Na komunikaci ovšem musejí být dva, tedy nejen doktoři, ale i rodičky. Ty ale chceš jen ty své nároky a evidentně nejsi schopna na sebe převzít odpovědnost za nepříjemné následky. To je přesně situace, kdy doktor přestává diskutovat, protože rodička chce všechno a nic a neumí se sama rozhodnout. Respektive, chtěla by sice, aby o všem rozhodovala, ale aby za všechno byl odpovědný někdo jiný. Takhle to ale nefunguje. takže suma sumárum se doktorovi nemůžeme divit, žeano.
    Se mnou se doktor bavil jako s partnerem, pravděpodobně proto, že jsem se chovala odpovědně a jasně jsem stanovila, co je pro mne priorita.

    Nu, a nakonec tedy bych tě prosila o jasnou a věcnou odpověď, kterou jsem nedostala.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    BLONDYNKA: no jenze ona vetsina tech vyzadovanejch ukonu nebo zakroku zadny zivoty nezachranuje. kdyby ano, asi se nemame o cem bavit. takze straseni mrtvym ditetem je na urovni zoufale hypoteticky - respektive vybiras zamerne ukony, ktery uz jsou pomerne zavazny. jenze vetsina z toho, co je odmitany, zadny fatalni nasledky mit nemuze. a opet - kdyby vsemu predchazela poradna komunikace ze strany lekaru, tak ani k tomuhle odmitani dochazet nemusi.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ALI_EN: "pomerne velky nedorozumeni vznika i ve chvilich, kdyz zena chce neco, na co ma narok, pripadne nechce neco (coz je castejsi pripad), ma plny pravo cokoliv odmitnout. Ale doktor je naucenej na nejakej postup, je naucenej, ze se mu neodmlouva, ze pacienti nemaji vlastni nazor na nejaky procedury, pomalu nemaj narok o cemkoliv cokoliv vedet a jakmile se pred nima zjevi rodicka s vizi, casto to konci konfliktem"

    Mhm, já vidím problém už v tom, že si myslíš, že "máš nárok". Příroda ti na tvoje nároky sere, to především. Někdy se to povede a někdy ne. Když nastane ten případ, kdy se to nepovede, tak ti tvoje nároky nejsou nic platné.
    Ano, jistě, rodička má právo cokoli odmítnout, o tom jsem už přece psala. Klíčová otázka zde je: jestliže odmítneš léky, odmítneš kleště, odmítneš císařský řez, whatever, a dítě proto zemře - jsi připravena se tomu postavit čelem, říct "ano, byla to moje volba, mé dítě umřelo kvůli mému rozhodnutí, akceptuji to"?

    Poslední věta je čirá blbost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam