• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WITCHIEPOROD - obecna diskuze
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    BODY_SUIT: to asi mame na mysli to samy. pocitove (nedivala jsem se) jako by PA strcila z obou rukou nekolik prstu dovnitr a krouzila po obvodu hraze a silou ji roztahovala. bolelo to jako prase, delala to kontinualne a docela vytrvale. nemela jsem pocit ze by me bolel ten tlak samotnej, jako spis to vzbuzovalo dojem, ze tema rukavicema drhne "nasucho" o tu tkan (precejen telni tekutiny nejsou to samy jako lubrikant, pro predstavu). traumatickej zazitek z toho nemam (cimz nezlehcuju Tvoje pocity, co Ti z toho zustaly), ale bylo to opravdu hodne neprijemny. automaticky jsem to brala jako metodu z kategorie "aktivne chrani hraz pred natrhnutim", coz si dobrovolne delat necham uz jen proto, ze mam pevnou hraz a uzkej posevni vchod ("roztazitelnost" vaginy, co nejen na nyxu popisovaly zeny pri prvnim pokusnym pouziti anibalu, to si dle svyho mereni s anibalem u sebe predstavuju tak po druhym porodu nejdriv - takovych cisel nejsem sto dosahnout ani kdybych s tim cvicila jak je rok dlouhej).
    manualni roztahovani hraze jsem teda nedohledala, jen neco jako manualni ochranu hraze, zdroj neci bakalarka volne dostupna na netu:
    "Jednou z technik, které jsou použity pro ochranu perinea v průběhu vaginálního porodu s podélnou polohou plodu hlavičkou, je manuální ochrana hráze během prořezávání hlavičky v druhé době porodní (Parente et al., 2010). Je možné, že tento manévr předchází ruptuře perinea, ale zároveň i brání deflekčnímu pohybu hlavičky
    plodu a přesouvá ji od stydkého oblouku směrem k perineu, čímž se riziko perineálníhopoškození zvětšuje. Není proto možné přesně určit, zda je vhodnější chránit hráz metodou zvanou "hands on", nebo se jí nedotýkat a nechat hlavičku volně prořezávat podle metod "hands off" (Goldberg a Sultana, 2004)."
    Nevim, jestli tam popisuji to o cem se bavime, ale docela to tak zni. Z toho popisu vyplyva, ze to asi neni uplne nutnej a efektivni manevr - ma s tim nekdo zkusenost?
    ALI_EN: to se dela - ze se manualne roztahuje delozni hrdlo aby se tomu "pomohlo"?
    mne velice silne bolelo to pravidelny kontrolovani PA na kolik jsem prstu - bolelo me to vic nez kontrakce samotny a bylo to opravdu velice neprijemny, behem tech cca 12h, co jsem stravila v porodnici oteviranim, to kontrolovala nekolikrat. ja nemam s vnitrnim vysetrenim problem, ani v tehotenstvi (to tuplem ne, mne to naopak prinasi klid) ani behem porodu, ale vzhledem k bolestivosti techto vysetreni bych to priste radsi neopakovala. i presto, ze mi vysetreni nevadi, tohle mi nejen fyzicky ale i intuitivne bylo uplne proti mysli.

    nekdo zminoval, ze neci soukroma PA (nebo obecne?) dokaze presne zjistit fazi otevirani i bez vnitrniho vysetreni (jestli si to nepletu s necim jinym).
    vite o tom nekdo vic?
    PETPET
    PETPET --- ---
    BLONDYNKA: tak to je super zprava! A jak je to dlouho?
    Ja teda bydlim kousek severneji a tady je to fakt bida. Kamaradka to v cervnu zjistovala, protoze se ji mimco na posledni chvili otocilo. Obvolala snad vsechny porodnice v okruhu 150 km...
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    PETPET: Nemáš pravdu. Rodila jsem v brně u Milosrdných bratří, musela jsem být na křesle, nicméně vsedě, i na boku mně nabízeli. Nástřih mi neudělali.
    Byl u mě MUDr. Nagy, kdyby tě to zajímalo.

    Nijak dohadovat jsem se nemusela, pouze jsem přišla týden předem a jasně řekla, co chci. Nehádala sjem se, byla jsem v klidu, akceptovali to.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    BLONDYNKA: Tak ono přijetí vlastní odpovědnosti je často těžký a tě vlastně stavěj do situace kdy vlastně možnost volby nemáš. Většinou to nepodají jako buď/anebo, ale jako "prostě to tak bude" a musíš si být absolutně vnitřně jistá abys to ustála. A personál si je toho vědom. A většinou je to tak, že si buď uhádám to svoje, všechno bude dobrý a já budu spokojená, že jsem měla pravdu. Anebo to taky skončí průšvihem a budu muset přijmout odpovědnost za to, že se to podělalo.

    Moje situace třeba: 18 hodin kontrakcí bez jakéhokoliv zásahu (5 dnů po termínu praskla voda, kontrakce se rozjely samy, žádná medikace, já ještě většinu doby byla vlastně ve stavu "zvědavosti" jaké to teda bude, ten porod). A když jsem se konečně otevřela, zjistili, že dcera má hlavu blbě rotovanou do porodních cest. Dali ultimátum, že buď se povede aby se otočila, anebo bez debaty císař. PA se fakt snažila (aspoň mi to přišlo), navrhla několik poloh na vystřídání. Po hodině se dítě ani nehlo a bylo jasno. A teď. Kromě pocitu selhání, že jsem nedokázala porodit vlastní dítě. Kde jsem udělala chybu za kterou bych se měla cítit odpovědná? Odmítnout císaře? Čekat se úplně nedalo, byla jsem otevřená, ale zjevně to bylo blbě. Cítila jsem, že hlava tlačí vepředu na močák, vůbec jsem neměla nutkání na tlačení.

    Ptám se naprosto vážně. Nemám to úplně zpracované, ale nemůžu přijít na to co dalo udělat jinak. Což bych pro další porody ráda věděla.
    PETPET
    PETPET --- ---
    BLONDYNKA: a muzu se zeptat v jake poloze jsi rodila? Treba tady na Morave te "nechaji" rodit kp vaginalne, ale - trvaji na poloze na zadech (i kdyz pro kp je idealni poloha v klece) a udelaji ti preventivni nastrih. To ti predem zdurazni. Jedina porodnice, kde se da kp porodit opravdu prirozene je ve Zline. Jako prosazovat se muzes vsude, to je jasny, ale kdo stoji o dohadovani behem porodu...
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    selhání systému je, že si základní věci musí žena prosazovat a někdy za ně nepříjemně bojovat, ačkoli by to mělo být samozřejmostí.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KLEVKA: ja to treba moc nepochopila. znam jen jednu zenu, ktera si v Podolj dokazala neco vyhadat - rodila po treti a je to fakt drzka nevymachana.

    ja byla pripravena jak hovado, potrebovala jsem rodit v praze a stejne si me u Apolinare namazali na chleba.

    tohle je selhani systemu, ne tech rodicek.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    BLONDYNKA: to je presne to, proti cemu treba "bojujeme", na co upozornujeme, co jak sis jiste vsimla vedle neni vubec prijimany tak hysterick, ze nas pani chytra vybanovala.
    takze s timhle, co pises, spuhlasim do ty miry, ze porodit kp se da. ale to, ze je to svinskej boj, a to neni chyba rodicek.

    neprijeti vlastni odpovednoati je poznamka, kterou jsem fakt teda nepochopila a rada bych, abys ji rozvedla. napriklad v kontextu toho, jak prijimaji vlastni odpovednost zensky, ktery neresej s porodem nic.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    BLONDYNKA: jo s tim souhlasim, ze jsem neprijimala vlastni zodpovednost... A je supr ze jsi zvladla kp a byla pripravena, to ti moc preju...!
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BLONDYNKA: Ty jo, to je skvělý, že jsi si to prosadila. Akorát každá neni tak od rány jako ty a to je, bohužel, celkem potřeba.
    Já jsem ráda, že tu zaznívá, jak se někdo nechal přesvědčit a zpětně by to třeba udělal jinak.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    MORGAN:
    KLEVKA: Rodila jsem KP, věděla jsem, do čeho jdu, rodila jsem normálně a mabulantně a prosadila jsem si to. Dalších komentářů asi netřeba.
    Sice souhlasím s tím, že v našem porodnictví není všechno 100% růžové, to ale ostatně není nikde a z toho, co tady píšete vy, mně přijde, že se spíš snažíte vyhnout přijetí vlastní odpovědnosti a shazujete to na nátlak zvenku.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    BLONDYNKA: No tak nemusela, ale kdo se v tý situaci ocitl, tak ví, že se nerozhoduje s čistou hlavou od stolu. Porodníci se tě snaží dotlačit do jejich řešení, zveličují rizika, rizika císaře zas nezmiňují (nebo naopak, podle preference).
    Já jsem hodně asertivní a při druhým porodu už jsem věděla co přesně chci a co ne a byla připravená na manipulaci. A stejně, řekli mi, že 41+2 začnou vyvolávat a jestli ne, něco se stane (byla jsem bez jakékoli nálezu). Měla jsem co dělat, abych to ustála a prosadila si dva dny odklad. Do ty doby se to naštěstí rozjelo samo.
    Ani nepadla žádná konkrétní výhrůžka a už se mi klepaly kolena. V ty chvíli je žena fakt bezbranná.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    BLONDYNKA: neznas vubec podkres udalosti, takze toto bych tady moc neresila...
    V podoli to funguje tak ze pred planovanym sc mas sezeni s nejakou jejich magistrou ktera do tebe huci ze nechces prece ohrozovat sve dite na zivote, bo tam kp 10 let nikdo zadnou zenu rodit nevidel, nebyla jsem na to pripravena, nemela jsem nic zjisteneho dopredu, byla jsem nevedoma a zastrasit jsem se nechala, je to moje prvni dite. Plus nemeli jsme auto na jizdu za Prahu a ni jsem to tehda neumela nejak posefovat.
    Momentalne jsem s tou situaci jak se to stalo v pohode, poucilo me to a posunulo uplne jinam ale myslim ze je super se v zivote posunovat taky pozitovnima udalostma, ne jen tema bolestnyma i kdyz ty byvaji asi nejucinejsi otviraci oci...
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    KLEVKA: Tož jsi na to nemusela přistoupit, žejo.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    KOTENCE: O tom bych se mohla nekdy rozepsat o tom ze je v poradku se po cisari citit hodne spatne a to byl u me planovany pro kp zadny masakr pred tim....
    Byl to dost start pro celkove zivotni zmeny...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ALI_EN: Zase tam zminují, že umělý oxytocin neprochází hematoencefalickou bariérou. Minule jsem to napsala a Trissie mě utřela, že to neni pravda. Můžete někdo schopnej dohledat, jak to je? Už jsem to četla víckrát včetně publikací od Odenta. (Jakože něco víc, než odkaz na modrýho koníka :-))
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Jo a ja bych jeste dala na nastenku skupinu na fb - Ambulantni porod, kterou vede eliska vlasta kupsovska a odkaz na web www.ambulantniporod.cz :)
    PETPET
    PETPET --- ---
    ALI_EN: prave ze cim vic zen se o tom dozvi, tim lip. Dava posledni dobou i vyzvy na podani stiznost na jednotlive porodnice. Dava dohromady zpetne vazby rodicek a pak je s nima projednava... Je husta! Ale je jasne, ze prvni krok by mel byt se ingormovat sama. Na druhou stranu vsechny vime, jak velka chut/sila je po porodu bojovat se systemem (kdyz treba nechteji pustit ambulantne po porodu domu,...).
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    ALI_EN: Myslim, ze dat sem nazev skupiny a zamereni je adekvatni. Kdo bude chtit, zapatra vic. Ja ani nevim, ze by cleny neprijimala. Porad se tam nekdo na neco pta a uz ji pomaha i dalsi holka. Minimalne s volanim do nemocnic.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MYJKA: uplne verejne bych to nedavala. ciste proto, ze ona ma strasne moc prace, neustale neco resi uz na urovni jednani s porodnicema, krajskejma uradama, k tomu dela hot linku. a tak by i zeny samy mely vyvinout nejakou aktivitu zjistit si o dany situaci nejaky informace (jaky maji prava, co nemocnice (ne)muze, pozjistovat si zaklady. Aby se nemohlo stat, ze ji zavola nekdo, kdo bude potrebovat poradit s tim, co si jeste zenska by mela osefovat sama.
    Zkusit se prihlasit do skupinya prostudovat si dokumenty tam ulozeny je prvni krok, bere tam zase dalsi cleny?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam