COQUINE: btw jeste ohledne te pripravy na prichod sourozence, vysvetluju dvoulete uz nekolik mesicu, ze maminka ma v brisku miminko, jakej bude nasledujici vyvoj, ze tu pak bude s nami, ze kdyz bude chtit, bude moct pomahat, zda bude taky vozit kocarek? a tak podobne. reakce pozitivni, nekdy si u toho prohlizime fotky, kdyz byla ona malicka (to ji bavi), povidame si o tom. pupek uz celkem mam, onehda prilozila rucku zrovna kdyz se hybal, ale vubec si nejsem jista zda pochopila, co a proc se hybe (z jeji reakce jsem to nejak nedokazala vycist, je mozny, ze ji to uplne minulo).
v jejim veku je to uz docela velky dite, se kterym se da vest dialog i se zpetnou vazbou, a stejne si nemyslim, ze by to nejak zasadne pobirala. na oko to vypada, ze jo, neco z toho urcite chape (rada rika vazne a zamyslene "Ano." na cokoliv, co ji vykladam), minimalne tu cast tady a ted podle me chape urcite, ale na druhou stranu hlasi, ze ona ma taky v brisku miminko, tata ma taky, vis jak...
vubec bych ty deticky nechtela podcenovat, kdo vi, co se tam v te hlavicce odehrava, a osobne bych mu o tom dopredu urcite vypravela bez ohledu na jeho vek, ale podle me je uplne bez sance, ze ve veku jednoho roku pochopi ty souvislosti v ramci nadchazejicich mesicu nebo pak dni - tzn. ze maminka sla do porodnice porodit miminko, co ted mela nekolik mesicu v brisku a ze tam ted musi zustat a za par dni se vrati.
COQUINE: ten nadstandard teda nemate nic moc - ze to neni jen pro jednu rodicku. ale to mas fuk. v porodnici, kde jsem byla ja, sice byl solo, ale mel dost jinych minusu (komentovala to i tchyne, ktera byla kratce na to na navsteve v jine porodnici na malem meste, na klasickem standardnim pokoji).
tak drzim palce, abys tam nezkysla dlouho a sli jste domu co nejdriv.
MYJKA: tak super, ze se aspon uvolnil ten nadstandard a ze jste sli domu porad relativne normalne.
me tam drzeli jeste 3. den po porodu (den porodu do toho nepocitam) a chteli me tam jeste nechat pres vikend (takze po spontannim fyzio. porodu se zdravym deckem bych sla domu 6.den po porodu), s argumentem, ze novorozenecka zloutenka se muze objevit kdykoliv (wtf? dite ji od zacatku nemelo, hodnoty uplne v normalu, komplikace 0), a ze dokud se nerozkojim - lol. doted si myslim, ze hlavni duvod, proc jsem se nakonec nerozkojila, byl prave fakt, ze jsem tam vubec zustavala. kdyz jsem ta fakta popisovala dule, co se mnou pujde k druhymu porodu, zarazila me at ji to radsi ani nerikam, nebo se nasere a zdravi ma jen jedno (z tamni porodnice ma od zenskych jen same spatne a nesmyslne zkusenosti).
hlavne jejich podpora pri kojeni, kdy bezprostredne po porodu nebylo mliko, mala prisata hodiny a hodiny v kuse jinak rev, byla "tak jedine prikrm, no" a uz valili se strikackou. nikdo neresil zpusob prilozeni, zda decko spravne saje, zda neni problem uzda, a ZEJMENA taky fakt, ze laktace se obvykle nespousti uderem vypuzeni ditete z rodidel (a to behem tech 3 dnu po porodu ztratila na vaze mene nez tech beznych 10%). no nic, zbytecny se kvuli tomu dneska vzrusovat.