• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PSYSBEEElektrokola
    Klub na výměnu zkušeností či (konstruktivních) názorů o tomhle čím dál rychleji se rozvíjejícícm odvětví cykloprůmyslu.

    VZHLEDEM K SITUACI VEDLE V KLUBU SLUŠNÉ HEJTY POVOLENY, CO BUDE ZA ČAROU SMÁZNU
    rozbalit záhlaví
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    MAESTRO_007:
    JOPS:
    Imho je ideal tech 32, co maji v USA. Prave z duvodu, kdyz jede kombinace lidi e-kola normalni kola. Kdyz treba jedem s kamaradem, co ma ekolo, tak po rovine mu porad ujizdime, jelikoz jedem tak 28-30. Jet 25 je zase otrava pro nas.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    MAESTRO_007: legit, rámcove si myslim rozumime :)

    Jeste doplnim k tem rychlo-ekolum - zadni nabojovej pohon 8Fun Silent Plus (kterej se bezne montuje na ekola za cca. 30-35k) ma spickovej výkon 350W s uzivatelskou moznosti prepnuti do off-road rezimu (tj. oproti standartním 5 stupnovym Silentum ma na ovladaci 6 stupnu pripomoci), kdy to dokaze valit az do 35kmh..
    Vyrobce sice v manualu zduraznuje, ze 6 stupen lze pouzit POUZE PRO JIZDU MIMO VEREJNE KOMUNIKACE, but who cares.. :-)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    MAESTRO_007: No je pravda ze hromade denentu co potkavam na kole by bylo lepsi dat omezivat na 10km/h i na normalni kolo :-D
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    ve skutečnosti je 25 v poradku. jasne, když vykedu na elektrokole tak 25 mam asi za 10 sekund a je to hrozne malo :-) ...ale na druhou stranu jezdim denne na silnicce do prace a jezdim cca 30 a jsem na stezce nejrychlejsi, kdyz si predstavim ze budou jezdit 30 vsichni a zvlast ti co popisujes
    PSYSBEE tak mi tech 25 prijde naprosto v poradku

    ..ale chapu te to spousta lidem nestaci a legislativa to v budoucnu posune nahoru za urcitych podminek
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    PSYSBEE: Peugeot udelal kolo s vysokym vykonem a musi ne nej bejt spz jko na motorku, ted nedavno jsem videl recenzi nekde na YT.

    Ja prave uvazuju o elektrokole jako o nahrade jaro/leto za auto. Ale na to bych chtel trochu vetsi rychlost nez 25. 35 myslim klidne ideal strop.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    .. druha stranka veci je, ze 25kmh je fakt malo, zejmena pokud by melo ekolo slouzit jako plnohodnotna alternativa k autům pro dopravu do prace, skol atd... Optimalni maximálku pripomoci bych videl nekde aspon na 30 kmh min - 35 kmh max. To si myslim, ze by jeste beznej clovek mel bejt schopnej ukocirovat a naopak by to defacto eliminovalo potrebu lidi davat si do ekol čipy.. (V US je myslim legalni 30 kmh?)
    A kdo by chtěl vyssi rychlosti, tak ten uz by si musel ten čip zlegalizovat - tj. vybavit kolo blinkrama, brzdovym svetlem, zajit si s nim na technickou a finalne vyfasovat malinkatou SPZku pod sedlo - coz takhle to v Nemecku uz par let funguje..
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    JOPS: dobry taky je, ze napriklad stredaky Bafang MaxDrive si muzou zvysit rychlost pár klikama ovladacem bez nutnosti instalace predrazenyho deblokacniho cipu
    - tj. pres dvojklik tlacikem I se dostanes do servisniho menu, najedes na polozku MAX SPEED, kde mas z vyroby nastaveno 25kmh, zmacknes znova tlacitko pro editaci a nacvakas si tam treba 50, 60 nebo podobnou hovadinu.. A ejhle - motor pomaha a pomahaa ty letis jako vitr .. kdyz si to clovek nacvici, tak se to da zmenit zpatky behem 3-4 sekund..
    JENZE - clovek nesmi bejt bezmozek a vzdycky vedet co si muzu a nemuzu dovolit. I já - jako trénovanej biker, co jezdi na trailovým celoperu veci typu Rychleby nebo Trutnov Trail a snad tak uz trochu vi jak kolo ovládat - jsem ve vyšších rychlostech cítil, ze radsi klidek a neprehanet to.. Tj. palit to 45kmh po prazdny cyklostezce/silnici OK, jinak - zejmena v hustsim provozu - vzdycky pouzivat mozek, zvolnit, predvidat a chovat se ohleduplne ostatnim..
    Je to hrozne navykovy, ale staci mala chyba a na pruser je zadelano.. Bohuzel cim dal vetsi cast uzivatelu elektrokol se zacina rekrutovat z necyklisticky verejnosti - tj. bez zakladnich cyklistickych navyku a zkusenosti a kdyz se k tomu prida jeste arogance a neohleduplnost (jako to bezne vidime na nasich silnicich zhusta u ridicu silnejsich aut), tak to načipování muze bejt fakt dar z pekel...
    ADAM
    ADAM --- ---
    JOPS: většinou to mají prepaleny, ale v těch akcích se občas něco dá koupit výhodně.
    JOPS
    JOPS --- ---
    ADAM: myslis to, napalime to mesic pred slevou o 70% a pak to zlevnime o 50% ? :)

    nevim, ale kolo od Mountfielda bych si fakt nekupoval :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    PSYSBEE: zářím ani neuvazuju, spíš jen tak nadhazuju. Mountfield mívá na sekačky 50%vyprodeje, tak možná budou mít i na kola
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    MAESTRO_007: tak, byls rychlejší :-)

    V Německu už to kontrolují, ono to časem dorazí i k nám..
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    JOPS: napr. u bosche to po stisku tlacitka vydis na displeji... musis ho totit aktivovat pri kazdem zapnuti
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    WOJTYLA: zatim ne, museli by se naucit jak to na ovladaci zjistit a nevim jestli ze zakona ti na to muzou sahat. ale ta doba rychle prijde a minimalne pojistovna pri nejake udalosti velice rada bude zkoumat jestli nebylo kolo nacipovane.

    pripadne existuje chip na bluetooth, ktery muzes deaktivovat pres mobil a nezjisti to na ovladaci
    JOPS
    JOPS --- ---
    PSYSBEE: jak to ten policajt pozna, ze to je ciply ?
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    PSYSBEE: A benga to nak sledujou? Protoze vyhodit ten omezovac je presne to co chci udelat.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    WOJTYLA: 250W je omezení vyhláškou pro provoz na pozemních komunikacích .. Třeba BOSCH má špičkově k 700W, ale aby ho mohli legálně prodávat, tak má omezenej výkon na 250W a 25kmh..

    Koupíš klidně i kilowattový motory, ale pokud tě s nima chytnou benga na silnici (nebo i na stezce!), tak můžeš mít problém - s tím totiž legálně můžeš pouze off-road - tj. polní lesní cesty.. (to se týká i očipovanejch kol, ty taky nemaj na cyklostezkách či silnicích vůbec co dělat..)
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    ADAM: rebrandovanej, trochu ošizenej letošní APACHE QURUK SE .. jestli o něčem takovým uvažuješ, klidně můžu pomoct..

    U Mountfield MoTherFucker bych si hodně ověřil, jak je to s případným řešením poruch, reklamací, pozáručníma opravama a servisem vidlice-tlumiče atd..
    Kupovat si zrovna takovýhle ekolo u prodejce sekaček .. no já ti nevim, ale to je prostě profesionální deformace.. (
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    JOPS: mela jsem tuhle pujcene v krusnych horach elektrokolo a bez zateze (chariotu) to fakt na dvojku jelo jedna basen, ze sem si prisla jak na mopedu. kolo melo bosch motor a 4 stupne (eco, neco, mtb a turbo) po rovine nebo z mirnyho kopce se s tim samozrejme 30 jet dalo, akorat musel clovek slapat :)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    kluci prosimvás jak je to s motorama? začínám se v tom nák zkoušet zorientovat... nák sem myslel ze jsou motory až do síly 750W ale vetšinu co vidim tak je jen 250W?
    ADAM
    ADAM --- ---
    btw, jak si podle vas stoji ve srovnani s cenema konkurence to, co nabizi mountfield?
    ELEKTROKOLO horské Xtreme 9.0 (19) | Mountfield
    https://www.mountfield.cz/elektrokolo-horske-xtreme-9-0-19-4koe19054
    JOPS
    JOPS --- ---
    meli jsme nocni jizdu Prahou. Jelo nas 10 chlapu na normalnich kolech a 1 divcina na e-kole.

    ona Praha je taky lehce kopcovita, ale to jak stihala ty nase nejlepsi, to me prekvapovalo. Ji rikam, hele, ty jedes na plnej vykon ne ? :) A ona, ne, kdyz jedu do kopce, jedu maximalne na dvojku a po rovine jedu bez motoru.

    Si rikam ty vole, ze by az takova uspora ? A o tyden se bavim s jednim, kterej s ni zavodil do kopce a rika, hele, ta musela kecat. Ja vedle ni letel do kopce a ona vysmata slapala vedle me a o me se pokousel infarkt. Ona do kopce na dvojku rozhodne nejela :)

    A pak to same rovina, tachometr mi ukazuje 30km/h a ona v pohode vedle nas. Takze tipuju, ze kolo bylo cipnute :)
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    GOSHEWAN: jj, jen upřesním pro ostatní
    - to doporučení je daný GOSHWANovým rozpočtem 30k. Pro rekreační ježdění by to tvojí paní stačit mělo, byť samozřejmě kolo za 45k se středovým motorem (BAFANG, COMP) je funkčně díky snímačům torze (který zadní motory vesměs nemají) o parník vejš..
    A BOSCHE, SHIMANA či YAMAHY pak zas ještě o kousek, ale to už se dostáváme do cenový hladiny kam fakt asi nechceš.. :-)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    MINER: Diky O vikendu se nejspis podivame na http://www.ebikefest.cz, tam by mela byt moznost vyzkouset vsechno mozne.

    ADAM: Nesouhlasim, mame kazdy jine meritko "solidnosti" kola (: Nehlede na to, ze nehledam fulla. Napr. moje bazarova silnicka za 6K5 je super, planuju se ji (i s bazarovym horakem) ale zbavit a poridit gravela za ~20K, ktery take splnuje vsechny me pozadavky vic nez dobre.

    FYI, PSYSBEE mi doporucil https://apache-bike.cz/cs/katalog/produkt/matto-wmn-e5 nebo https://apache-bike.cz/cs/katalog/produkt/yamka-e5 a myslim, ze by to mohlo byt presne co hledam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam