• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PSYSBEEElektrokola
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    GANBOY: V Nizozemsku na stezky smi (v 90% pripadu) pouze skutry s omezenim max rychlosti na 25 km/h (modra spz).
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    MCKIDNEY: s prvním odstavcem souhlasím. Já jsem všema deseti pro osobní odpovědnost bez limitů.

    ALE. Vidíme to u aut. Všechno co tady řešíme je už dávno "vyřešeno" u aut :-) ..teď už jenom záleží jak se to naroubuje na elektrokola a klasické kola taky.
    Budou na cyklostezkach radary a policejní hlídky? Budou muset mít všichni povinné ručení, SPZ atd? Jak to budou řešit pojišťovny?. Nehod na kolech/elektrokolech přibývá. I oni budou hybatelem těchto omezení, penalizace chipovani, rychlé jízdy atd. Vysoké pokuty, osobní finanční zodpovednost. Věřím že se tímto již dávno podrobné zabývají "tam nahoře"

    Vždyť ta osobní odpovědnost bez limitů byla ještě nedávno u klasických kol. Rychlost nikdo neřeší, řidičák nepotřebuješ, alkohol se nerešil, osvětlení před x lety taky ne. Povinná výbava atd.

    Doba se mění a limity a zákony jsou všude. Je naivní si myslet že tady nebudou.
    Jak by sis představoval řešení těch blbců? Vždyť to je známé od pradávna, že většina omezení je kvůli blbcum a doplatí na ně hlavně slušní lidé a blbci zůstanou dal blbcem .)
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MCKIDNEY: ono totiž jde hlavně o tu informovanost…
    Ono totiž podle mě dost lidí co maj kolo, nebo jenom chodí na procházky po cyklostezce netuší že je to samostatnej typ komunikace, že je tam nějaká maximálka, nebo nedej bože že tam má chodec nějaký povinnosti vůči těm na kole radši ani nezmiňuju… tohle se jinak než osvětou nevyřeší… pak se můžeme dostat do toho kýženýho výsledku že na cyklostezce pojede skůtr a fakt pojede těch 25 co má povolený.
    S tím ostatním je to stejný… osobně jsem zvědavej jako moc bude letos mikromobilita v Praze narůstat, protože evidentně dokud tu lidi nezačnou končit pod kolama aut tak nikdo neudělá nic.
    A já pod kolama skončit nehodlám.
    A jelikož jezdím do práce přes magistrálu tak mám stroj co dokáže s autama ve městě držet krok a podle mě by se takhle měla dělat většina mikroelektrovozidel protože pak to bude technologie která ve městě opravdu nahradí auta.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    GANBOY: Ale je to uz jina debata. Uprimne takova, ktera me nezajima. To protoze je toxicka - na jedne strane mas lidi co bojuji za osobni zodpovednost a druhou co bojuji za limity. Obe strany se kousou a vznikaji jenom vic nasrany lide. Nikdy se nic nevyresi, protoze ani jedna strana neresi ty blbce. (Kvuli kterym ta debata existuje)

    Vidis i tady, kde lidi jsou celkem rozumni.

    Pak se kouknes na realitu a zjistis, ze hub motory jsou optimalizovane pro jizdu na rovine a 36-48Km/h. Takovy 500W motor s lehkou posadkou by opravdu mel chtit papiry. Pak se kouknes na 3000W motor co vypada zvenku prakticky stejne, ale jeho optimalni rychlost je stejna. Ten je ale zakazanej prestoze rychlosti se nelisi a porusuji ji oba. Prece dava smysl, kdyz 500W je 6x mensi (Rekl blbec).

    Pak se kouknes na legalni stredove motory s 4x vetsim tahem nez ten 500W hub motor, ktere jsou uz legalni, protoze duverujeme Bosch. Prestoze dokazou vystrelit 150Kg delo za 10s.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    Jo a rád bych dodal že největší prase co sem na cyklostezce potkal jelo 44km/h konstantní rychlostí- musel sem si ho dojet abych si změřil kolik jede…

    Jel na silničním závodním KOLE!
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MCKIDNEY: v Holandsku máš na stezkách skůtry a taky to nikoho nesere…
    a furt sme u toho že ne všude je cyklostezka a ne všude je potřeba se ploužit 25km/h
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Ale muj OP byl o tom, ze dneska mame motorky na stezkach, protoze lide predali mozek big corpo. To ze jsem rad za SW limity, neznamena ze je to dobra vec.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MAESTRO_007: Protoze Bosch je stredovy motor a tak muze mit doslova 5x vyssi tah, nez muj legalni 750W motor. K tomu pridas prevody a i nekdo jako ja muze jet 50Km/h

    Hub motory umreli prave na to, ze rating roste rychleji nez tah - Jsem rad ze aspon Bosch a velke korpo se dali do boje proti blbcum a delaji ty SW limity legalnima.
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    MCKIDNEY: aha. Přiznám se že tomu nerozumím :-)

    Já akorát znám spokojené 150kg lidi co jezdí na Boschi a pomáhá jim to úplně stejně co 50kg ženské. Akorát ji vydrží baterka dýl.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    jet 60Km/h
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MAESTRO_007: Blbce najdes vsude a politicky natlak delaji jak blbci, tak angazovany lide. Legislativa co dala clo na hub motory s vykonem, omezovala vykon na 500W nesouvisi s rychlosti, ale s blbcema. Apatie zbytku vede k tomu, ze motor co dokaze pomoct 130Kg cloveku se povazuje za motorku a ten co 60Kg diteti pomuze jet 60Kg je vypomoc.

    Add vykon, neni co vysvetlovat, elektromotory maji tah stejny bez ohledu jak roste pozadavek pro ridice. Bez extra navinuti kolo s 500W hub se uvarim do kopce i kdyz na nem slapu. Nm se SW limitem by me fungovalo, ale to je klasifikace 2000W a nemuzu to mit legalne.

    W je vykon a ne tah. Vyssi navinuti vede k vyssimu rating i kdyz kolo jede stale 40Km/h
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    MAESTRO_007: ač jinak mi mluvíš z duše, tak s tou poslední větou "nebo potřebuje speed pedelec s SPZ" nesouhlasím a nikdy nebudu.. Ale tak to prostě je a bude :-)
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    PSYSBEE: já na elektrokole jezdím jenom na turbo a na asfaltu limitu 25km/h dosáhnu do 10 sekund jízdy, vždycky si hned vzpomenu na všechny kterým to vadí. Chápu to, ale oni nechápou to, že si pořídili kolo s elektrickou dopomoci. A ta dopomoc má své naprosto logické limity. Pokud chce někdo jet rychleji tak buď dopomoc nepotřebuje nebo potřebuje speed pedelec s SPZ :-)
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    GANBOY: však elektrokolo co jezdí 40km/h s dopomoci si taky můžeš legálně koupit, akorát na to musíš mít SPZ atd jak na to auto :)


    MCKIDNEY: nerozumím tomu jak limit dopomoci do 25km/h souvisí stím jestli někdo váží 50 nebo 150kg. Výkon má motor pořád stejný.
    Větu o výpomoci na cyklostezkách jsem taky nepochopil :-)
    Ale ano blbce najdeš všude.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MAESTRO_007: to je zvláštní že auta se tak vyrábí s tím že jezdí víc než 130… 🤷🏻‍♂️
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Muj problem s timto je, ze blokace rychlosti neni to co delaji. Napriklad blokuji vykon a vypomoc znici pro lidi co maji 100Kg a vic.

    Protoze legislativa nic neresi, tak lide tlacit vic na pilu a pak zakazuji vic a vic. Staci se podivat na blbce i mezi cyklisty a jak reaguji na vypomoc na cyklostezkach a podobne.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    O to víc pak člověka naserou nobrain kamikaze v integralach na premotorovanych ekolobezkach, co mezi lidma vali 50-70 i vic a tech se bohuzel zatim zadne restrikce netýkají... Tam ja osobne vidím jeste velkej prostor k praci legislativcu...
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    MAESTRO_007: osobně jsem jezdil nejaky cas do prace na odblokovanem Bafangu - dobre ovladatelna 29er XC . Ja imho slusny jezdec, co umi ovládat bike, ma mozek a predvida..
    Trasa do hokny ca. 8 km, většina cesty po malo frekventovanych ulicích a cyklostezkach po okraji mesta, silnice spis jen krizuju po přechodech, posledni 3 km pak v lete pres den hodne frekventovany stezce podél Vltavy..
    Kdyz sem jel rano do kolbenky na 7, tak sem ji mohl plus minus furt hnat kolem 35kmh (nad 40 uz Bafangu dochazel dech a kolu převody) protože lidi naprosty minimum. Odpoledne z práce pak samozrejme stezka plna cykloidu, bruslařů, cyklorodinek s detma, pejskaru s coklama na špagátu.. Clovek pouzije mozek a rychlost prizpusobis.. A kdyz je volno, tak zas full throttle.
    Diky moznosti na volnych usecich jet plnej knedlik, jsem mel dojezdovy cas prakticky stejny jako když si vezu prdel a vzduch v aute. (Na klasickým kole to je plus 5 min navíc)

    Osobne bych tedy lehke zvyseni - napr. na zmiňovanou US normu - nezatracoval a naopak privital . Imho by zadnej doomsday nenastal..
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    GANBOY: tvoje koloběžka jezdí 100km/h, takze mě to nepřekvapuje :-)

    bavíme se o kolech s dopomoci pro šlapání. Tam je to v pořádku. Vyzkoušej si jet 30km/h na obyčejném kole po cyklostezce mezi lidma a pochopíš. Pokud to teda vůbec takovou rychlost udrzis dýl než minutu .)
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MAESTRO_007: vidíš, pro mě je zase limit 25km/h úplně největší blbost jaká může bejt…
    A třeba v pražským provozu ji považuju vyloženě za nebezpečnou…
    Proto sem třeba po měsíci prodal 350w koloběžku a radši pořídil 2000w a potom 6400w
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam