• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PSYSBEEElektrokola
    Klub na výměnu zkušeností či (konstruktivních) názorů o tomhle čím dál rychleji se rozvíjejícícm odvětví cykloprůmyslu.

VZHLEDEM K SITUACI VEDLE V KLUBU SLUŠNÉ HEJTY POVOLENY, CO BUDE ZA ČAROU SMÁZNU
    rozbalit záhlaví
    SWALLOW2
    SWALLOW2 --- ---
    RANO: Jenze on tohle slyset nechce prece :) ma jedinej spravnej nazor a ten je “dejte mi terenni skutr a nechte mne na nem jezdit kde chci ja” vsechno ostatni je omezovani jeho svobody :):)
    RANO
    RANO --- ---
    GANBOY: Dobrá polovina to fakt není. Shodou náhod dojíždím na kole (analogovém) do práce v sudetech mezi městy, co nejsou ani okresní (takže se o víkendech jinak než individuální dopravou nedostaneš), a z kolegů a kolegyň kdo dojíždí na kole je buď analog, anebo Crussis nebo něco podobného, chip nikdo neřešil. Kdo chce jezdit bez šlapání, jezdí na skůtru (a ano, elektrickým).
    Ty bariéry, proč lidi nedojíždí na kole, jsou jinde - klasika, infrastruktura, ne každý chce v šest ráno celoročně jezdit po silnici první třídy žejo.
    Jestli chceš jezdit bez šlapání, nevím, jestli je tahle diskuze pro tebe ta pravá - elektrokolo je primárně pořád kolo.
    Za mne je důležitý nepotkávat lidi v rychlosti, na jakou by se nikdy nedostali, v místech, který na to nejsou dobrý.
    MARASAN
    MARASAN --- ---

Elektrokolo, na kterym jezdim

18 hlasy od 18 respondentů
    • 50.0% / 9 hlasů
    • 11.1% / 2 hlasy
    • 0.0% / 0 hlasů
    • 38.9% / 7 hlasů
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    GANBOY: ja si myslim, ze problem legislativy je jeji nevymahatelnost. Jak policajt zkontroluje, ze vehikl umi vic nez 250 W? Jak autoritativne zkontroluje max 25 km/h? Tam je pak jedno, kolik je limit; stejne jako nezkontroluje, jestli te vzal na kreditku nebo dodrzel 1,5 m pri predjizdeni.

A zavest kategorii s potrebou pojisteni a treba registracni znacky a řp je urcite dobry. A polovina? Ty a Psysbee, nebo jeste nekdo?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    GANBOY: tohle je spis na skutr a nemusis se ani prevlikat ...
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MAESTRO_007: tohle je super alibismus- si můžeš šlapat když chceš… jenže vono jde vo to že právě třeba nechceš… když třeba jezdíš 15km do fabirky tak je potom rozdíl za jak dlouho tam dojedeš pro každodenní ježdění docela důležitej… a prosím úplně slyším jak chceš říct- si pak můžeš dát sprchu ne? Jasně… jedeš na šichtu a proto potřebuješ před a po ni další cvíčo.
    Takovej člověk si pak vetšinou koupí auto a jezdí v něm.
    Nebo - koloběžku- teď zase začínají houfně přesedat na 750, nebo 2x750w kola- protože je to do práce dopraví rychle, pohodlnější než kolobězka a levnějš než auto…
    A mi tu buď můžeme tvrdit že pravidla vytvořená podle situace z roku 1950 je ok, nebo si přiznat že za 75let se vývoj poněkud posunul a adekvátně na to reagovat.
    Za mě nevidím důvod proč bych nějak omezoval sílu, nebo rychlost kol, omezil bych kategorii kde je kolo vyjmuto z povinnosti pojistné registrace a nároku na nějakou kategorii ŘP… - opět- máme tu precedens ve formě koloběžek kde se takhle stanovili kategorie bez řp a s řp b nebo am…
    nebo to prostě všechno zakážeme a budeme se divit že lidi furt chtěj dojíždět v autech a vy si tu budete moct chrochtat něco o 25ti kilometrech v hodině, což je o to směšnější že tu dobrá polovina lidí má kolo chiplý, nebo rovnou výkonější.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    MARASAN: 1,75kW a 40 km/h (pokud si spravne pamatuju)
    HANSCV
    HANSCV --- ---
    PEPAZZ: dopomoc na 25km/h je az az, ma to pomoct jizde do kopce a ne delat lanovku nebo moped.
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    PEPAZZ: rychlostní limit je pro dopomoc motoru, klidně můžeš jet rychleji, ale "za svoje". To mi obecně smysl dává. Jak rychle jezdíš na analog kole a kde? :-)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MAESTRO_007: na acku te limit 25km/h zacne brzo srat , teda me jo navíc proc bys měl na ecku jezdit pomalejs nez jezdi anal kola , to mi nedava moc smysl :)
    GANBOY: 100% agree :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MAESTRO_007: ten výkon se využít dá když jedeš hodne prudky věci nebo když máš posunutej speed limit na 32-45km/h tam se ty W hodej :)
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MARASAN: na babetu si už ale potřeboval řidičák.

Jistě, elektrokola do 25ti všechny a nazdar…
    Zato u elektrokoloběžek i když jedou kilo ti stačí ručení, helma a řidičák B.
    Skoro bych já nevím- tu situaci narovnal aby to bylo stejně?
    Silný elektrokoloežky jsou s námi nějak od roku 2018 a ty záplavy mrtvej furt nikde…
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    Mezitím kdesi v Aziji..
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ADAM: babetta mela vic nez 1 kW a asi i konstrukcni rychlost vetsi nez uvedenych 25 km/h. Nicmene DE a NL si nedelaly zakony podle Babetty z Povazi, ale podle nejakych svych mopedu. Kazdopadne to cislo vycucany z prstu neni, ma za sebou nejakou historii.

Nasel jsem ted teda nejakou kategorii „mopedy s nízkým výkonem", nemecka Mofa a hlandsky snorfiets. Resit to dal nebudu, je proste moped babeta do 50 km/h a "podmoped" do 25 km/h, na ktery navazuji elektrokola.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Někdy na začátku šedesátých let došlo v Evropě k jakési dohodě o harmonizaci kategorií malých motocyklů. Do 50 kubíků -  25 kilometrů s možnou přípomocí šlapáním a omezením výkonu - motokolo bez řidičáku, do 45 kilometrů a 50 kubíků moped a řidičák, do 60 kilometrů a 50 kubíků - malý motocykl a řidičák. Aby to nebylo tak snadné, v různých státech se mírně lišily podmínky, někde jsi mohl kategorii moped provozovat v podstatě bez omezení, jinde bylo třeba řidičák, nebo zkoušky, které se dělaly třeba na základní škole, zrovna tak to bylo s pojištěním.  Sešlo se to tehdy pěkně dohromady s masovým rozšířením laciných mopedů, které šlo i u nás provozovat bez řidičáku lidmi, kteří předtím jezdili akorát na kole. Výsledkem byla hrozná série dopravních nehod, kdy u nás týdně běžně umíralo 50-60 lidí. Reakcí bylo zpřísnění podmínek. Nepřipomíná vám to něco? Obávám se, že u elektrošlapohybů, koloběžek a kriplkár se bude historie opakovat. Do pár let máme povinné ručení jisté, pojišťovny už si mnou ruce (bez pojistky „na blbost“ bych stejně nevyjel už dnes).
    ADAM
    ADAM --- ---
    MARASAN: To si nejsem úplně jistý. Babeta jede normálně třeba 50-60. A je to moped bez řidičáku, na kterém se dá i šlapat.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    GANBOY: neni to tak, 25 km/h limit je o dost starsi a byl prevzat od mopedu na benzin do 1 kW a jizdy bez ridicaku. Na mopedu se taky da slapat, i kdyz je to teda nouzovka. A je treba v DE uz nekdy od sedesatek a taky v NL.
    RANO
    RANO --- ---
    GANBOY: Já asi jezdím něco jinýho, ale těch 25 není maximální rychlost toho kola, chápeme se? Je to nějaká rychlost, která je braná jako přiměřená pro lidi, co to sami od sebe neušlapou.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    FREERIDER: eu limit je čistě úřednický číslo pd stolu, těch 25 je tragédie…
    FREERIDER
    FREERIDER --- ---
    PSYSBEE: 1st Gen kupoval jsem ho v roce 2023.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    FREERIDER: jen mimo hru - Ty mas Big.Traila? 1. nebo 2. generaci?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam