• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PSYSBEEElektrokola
    Klub na výměnu zkušeností či (konstruktivních) názorů o tomhle čím dál rychleji se rozvíjejícícm odvětví cykloprůmyslu.

VZHLEDEM K SITUACI VEDLE V KLUBU SLUŠNÉ HEJTY POVOLENY, CO BUDE ZA ČAROU SMÁZNU
    rozbalit záhlaví
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    EXCITE: a mas teda ktery?

• umi vic nez 25 km/h a radsi se tim nechlubim
    • umi vic nez 25 km/h a mam na to komplet papiry a pojistky a vsechno v cajku

Jedno je ale jasné, ani jeden z nich na cyklostezku nepatří :-)
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    EXCITE: cestovní rychlost byla 28-32km/h" a za 2 dny cestování Vás předjelo 10 lidí. To je dost málo a evidentně jste patřili k těm jednoznačně nejrychlejším, to zní jako by těch 25km/h byl dostačující limit pro běžnou populaci a zachování bezpečí v provozu na cyklostezce .)

PSYSBEE: nerad bych zabrušoval do diskuze kdo je horší, jestli nastreleny silničář ohrožující chodce nebo borec na elektrokole s maximalkou 40km/h co jede za ním .) ještě by se v protisměru mohl objevit "moto koloběžkář" jedoucí podobnou rychlosti v komplet výzbroji motorkářské, protože sám tuší že samotná jízda na takovém stroji je o život. Jedno je ale jasné, ani jeden z nich na cyklostezku nepatří :-)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Já se přidám , sic krapet pozdě, ale. Mám za sebou 2 dny cestování na kole z Řeže do Karlína. Cestou zpátky jsem jel kolegou, který má normálního bika. Cestovní rychlost byla 28-32km/h potkali jsme cca 10 dalších, který jeli +- pododně 28-30km/h.a to nás předjelo tak 10-15 silniček cestou. Mohli jet tak 38-40km/h. Jeden idiot nás přejížděl v zatáčce, samozřejmě,proti zrovna šli lidi.
    Kdybych neměl e-kolo,co má 750W s maximálkou kolem 38kmh, tak bych s ním vůbec nemohl jet.
    Rno jsem jel sám a dojel jsem 2 silnice, co jeli napohodu nahoru cca 28km/h.
    Takže podle mne 25kmh je totalní hovadina vhodná tak pro důchodce,co už mají od doktora zákaz jezdění autem. Za mne jsou daleko nebezpečnější tyhle zalehnutý silničky.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MARASAN: pres 80 % jezdi legalnich 25 km/h, o dost vice, nez tipovana polovina.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    GANBOY: Jo, maximalka jako v obci. Takze pokud jede 50, tak jede podle predpisu. Na cyklostezce mimo obci muze i 90 :)
    Pokud je to ale chodnik a tam je povolen vjezd cyklistum, tak je to nizsi. Neco jako 10 nebo 20 km/h.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    DOKKTOR: tak ještě štěstí že se k nám nedováží ty 750w ekola co maj 4pistný hydraulický brzdy ;)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DOKKTOR: to je nejakej uplnej cheap shit, ne? Obezni duchodce z kopce frci v klidu 25+ a potrebuje dole zastavit a k tomu mu prave ty brzdy pomuzou. To, ze nekteri zastavit neumi, uz je jina vesnice.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PEPAZZ: už jsem to naznačil ... no tak znovu a lépe. stále dokola mluvím o masovém segmentu trhu, kdy ty kola tak nějak fungují, při těch +/- 25km/h. jakmile to odblokuješ a ty stokilový jezdci budou pohybovat ve větším rozmezí rychlostí a brzdit třeba z těch 50kmh, tak ty poddimenzované komponenty (které ovšem při 25kmh nějak obstojně fungují) budou dostávat strašlivě na prdel a začnou selhávat (mechanické brzdy, tragické vidlice, hlávka, řetězy, ....)
    čili ANO, výrobci resp. montéři dnešních e-kol pro masového spotřebitele nepočítají s tím, že by s tím někdo jel víc než 25kmh, protože tam končí dopomoc a běžný masový uživatel s tím víc neudělá.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DOKKTOR: jakože vyrobci kol nepočítaji s tím že bys někdy jel vic jak 25 nebo proč takovy věci vubec píšeš? :D
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    DOKKTOR: asi budu pro většinu zdejších id ufoun, ale taky souhlas s GANBOYem ve všech bodech obhajoby.. :-)

DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    GANBOY:
    GANBOY:
    GANBOY: se vsim souhlasim .... s tim, ze pokud to ma jet rychleji, tak na musi myslet uz konstrukter vehiklu
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    GANBOY: ja to rozdeleni neprehlizim a naopak schvaluju, hranice 25 km/h je za mne rozumna. Jen jsem podotkl, ze je nevymahatelna/nevymahana. Popravde jsem netusil, ze policie ma nejaky technicky prostredky na fleku zmerit maximalku a vykon, pokud tomu tak je a deje se to, tak za mne ok!
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    DOKKTOR: na cyklostezkách je nějaká povolená rychlost… v troji pravidelně potkávám frajera co tam sviští 50km/h na silničce bez jakýhokoliv elektromotoru…
    Takže asi bych třeba začal pokutovat rychlou jízdu na stezkách obecně?

A opět- nutnost ŘP naodblokované/silné elektrokolo…
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MARASAN: jenže pořád přehlížíš elektrokoloběžky kde tohle rozdělení kategorii funguje a kupodivu ho policie i vymáhá a kontroluje, tak jž máme koloběžky do 25km bez řidičáku a všechno nad s řidičákem a ručením.
    Proč tuhle logiku rozřazení sveřepě odmítáte na elektrokolech je mi záhadou…
    Stejně tak bych si dovolil odmítnout že 25km protože rychlejš můžete šlapat- na cyklostezce stejně nemůžete jet rychleji, skoro by stálo hodit nějakej radar a příslušnika tam ;) a na klasický silnici je v provozu s auta a 25 spíš nebezpečná…
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    HANSCV: lol- já bych právem tou nutností řidičáku na B nebo AM začínal- stenjně jako u elektrokoloněžek.
    HANSCV
    HANSCV --- ---
    GANBOY: kdyz vidim jak lidi ridej na silnici tak pak jim dat do ruky otevreny ecko kdyz na tom 99% lidi neumi ani sedet natoz jet 25km/h+ je fakt naprosta picovina. Za me ma to motor+pedaly je to moped a platit by pro to mely pravidla pro mopedy. Tj zakaz jizdy na cyklostezkach, evidencka,povinny, registrace, povinnost nosit helmu, ridicak je na zvazeni
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MAESTRO_007: souhlas, průměr normálního člověka, co na kole nesedí jednou za rok na dovolené u třeboně je imho kolem 20km/h. tomuto PEPAZZ: klidně věřím - jenže! - těch 33 si musíš vydupat, na kole, co váží pod 10kg, a pokud takto zvládáš jezdit, tak je dobrý přepoklad, že na kole opravdu umíš jezdit. ať si to ty 1-2% lidí, co to zvládnou ovládat a má to pro jejich usecase smysl, načipují a whatever. ale já mluvím o těch zbylých 98% sarkopenických pacientů na 20+kg kolech nevalné konstrukce (vidlice, hlávko, brzdy, ...), kterým to odblokuješ, a ne že ohrozíš je, to mi je upřímně úplně jedno, ale ohrozíš především ostatní účastníky provozu. oblíbený argument, ale v tomto případě zas ne úplně rána pod pás, chtěl bych vidět tvoji reakci, kdyby ti takový "cyklista" sejmul dítě - podle mě naprosto reálná hrozba na našich přeplněných cyklostezkách, kde se budou důchodci na crussisech prohánět padesátkou. obhajobu dvou američanů tady v klubu samozřejmě beru, jiný kraj, jiný mrav, a podle toho, co píšou, úplně jiný usecase.
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    PEPAZZ: strava or it didnt happen .) je to právě jak píše
    DAKRLS 33km/h je pro naprostou většinu lidí letecký den..já jezdil denně trénovaný po liduprázdné cyklostezce do práce a průměr 30 jsem na segmentech ani neměl, pokud jsem dost toho fakt nedupal do plných. Vždycky 28+- a to jsem všechny předjížděl . To prostě není realita průměrného cyklisty tyto čísla co píšeš .)

Schválně si tady na Stravě otevřu lidi a mrknu. Mám tu silničáře co jezdí tréninky s profikama, včera byl na kole a průměrnou rychlost měl 30km/h. Kombinace silnic a cyklostezek. Na jedné liduprázdné rovné cyklostezce jel segment průměr 31. Na ostatních pod 30.

Pak je tady kámoš co zajel na světovém poháru Gravel Hlinsko teďka třetí místo v kategorii. Takže extra třída, p růměr v závodě 30km/h. Když se byl projet pred pár dnama tak průměr 27 km/h

Další borec co dojel sedmý na mistrovství CŘ v xc maratonu, průměrná rychlost 25km/h a na trati po rovině nebo v terénu nepřesáhl ani rychlost 30km/h pokud to nebyl sjezd. A to se bavím co české špičce v závodě horských kol na rychlé netechnické trati.

Průměrná rychlost obyčejného cyklisty je tak 25km/h max a je rad a na cyklostezkách v Evropě proběhla dokonce studie kde je ta průměrná rychlost 14-20km/h v celkovém průměru.

Prostě nedává vůbec smysl, že by někdo potřeboval jezdit nebo jezdil 30km/h a víc na cyklostezce, natož v terénu kde tahle diskuze vznikla (šéf Treku co brečel, že jsou elektrokola moc rychlá na trailech atd.)
    DAKRLS
    DAKRLS --- ---
    PEPAZZ: já mám gravel/cyklokrosku a svýho času jsem měl i celkem fyzičku a na 33km/h podél vltavy už musíš fakt šlapat. Každopádně jsem touhle rychlostí přejdjížděl 90-100% účastníků provozu s veklym rozdílem. To že je ta rychlost "minimum" je nesmysl. Si to schválně někdy zkus :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MAESTRO_007: po áčku jede kazdej gravel /silnicka 33 km/h minimum, včera jsem jel 32 za jednou slečnou od radotina az na Smíchov
    RANO
    RANO --- ---
    SWALLOW2: Jo, já si vlastně vybavuju. :)
    Jen se nechám pokaždý nachytat na něco jako "a kvůli vám jezdí lidi autama" a "vy přece nemusíte jezdit přes hory doly celoročně". Shodou náhod teď mluvil na Deníku N Krajhanzl o dopravní chudobě a mezi řešeníma ani jednou nepadlo, že by si lidi měli chipnout svý elektrokola.
    SWALLOW2
    SWALLOW2 --- ---
    RANO: Jenze on tohle slyset nechce prece :) ma jedinej spravnej nazor a ten je “dejte mi terenni skutr a nechte mne na nem jezdit kde chci ja” vsechno ostatni je omezovani jeho svobody :):)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam