• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: Snažím se vysvětlit, proč je pro mě klimatická spravedlnost důležitá. Rozhodně mi nejde o to, aby se měli všichni stejně špatně, jak jsi psal.
    Souhlasím, že je jedno, jestli uhlí kope Tykač nebo Vonásek, výsledek je stejný. Ale pořád je to zločin a doufám, že uhlobaroni budou brzy stát před soudem. Jo, podílíme se na tom všichni. Emise které produkujeme, kradou budoucnost našim dětem. Ale většinu lidí aspoň omlouvá jejich hloupost, a to jak je elity manipulují.
    A strašit tím, že když budeme řešit klima, tak budou chudí umírat hlady a mrazem je podle mě alarmismus a je to nesmysl. Nástroje jako uhlíková dividenda zajistí, že každý bude mít na jídlo a topení. Schudnou hlavně nejbohatší, a to je důvod, proč je tak těžké to prosadit.
    Technický problém to je pořádný, ale ještě větší problém je to společenský. Jak prosadíš nepopulární kroky v zájmu dalších generací, když té naší je jejich osud ukradený? Babiš to aspoň řekl otevřeně a ostatní politici na něj koukali s otevřenou pusou, protože si to myslí, ale nedovolí si to říct nahlas.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOJATLA: já ale neobhajuju pokračování emisí, ale to je právě to: to, že jsou dnes u nějací nějací uhlobaroni, je lhostejné, pravděpodobně by patřili mezi nějakou formu mocenských elit i ve starém Římě, středověku, za vlády komunistické strany, apod. Je to lhostejné, protože jejich osobní podíl na emisích je navzdory vnějšímu společenskému postavení minimální. Pravděpodobně tento typ lidí si najde způsob společenského vzestupu v každém systému, a je to odlišný příběh, někoho to možná sere, ale nesouvisí to s klimatickou změnou.

    Když to uhlí bude těžit pálit přímo lid bez svých ekonomických šíbrů, nepomůže to vůbec ničemu. Řešení je to uhlí nepálit, ale to v současnosti nejde udělat nějak moc spravedlivě: znamená to lidi, co nebudou mít na účty za elektřinu a v zimě možná zmrznou, i když díky tomu oteplování zmrznou třeba míň dnů v roce. Toto nevím jak jde udělat spravedlivě, leda bychom požadovali "ať se bohatí taky sprchují studenou vodou", nebo nějakou podobnou formu "spravedlnosti".

    Fakt je to technický problém, ne společenský, a nevím ho, jak ho technicky vyřešit. Omezení produkce, které zřejmě nastane i v důsledku současné globální krize, možná umožní těžbu a pálení uhlí omezit. Ale vymyslet celý nový životní styl třeba s menším množstvím průmyslu není zdaleka jen o spravedlnosti. Spoustě lidem by bylo potřeba vysvětlit, že činnosti, kterými se živí, jsou vlastně cesta do pekel. A to nepůjde nijak jednoduše. Ve skutečnosti je tu skutečně historická paralela s náboženskýma hnutíma minulostmi, která nakonec přijímala mocenskou a ekonomickou realitu, navzdory abstraktním ideálům...

    Omezit produkci energie na plus/minus spotřebu domácností by emise snížilo výrazně, ale prostě nemáme vůbec žádný ekonomický scénář, jak pak lidi zaměstnat a jak by běh společnosti pak vůbec vypadal. Jako tím nemyslím spravedlivý nebo nespravedlivý, ale prostě žádný... spoustu činností lze možná škrtnout, ale infrastrukturu je pořád potřeba udržovat, to má nějakou režii, a tak dál. Lze zvyšovat množství lidí, kteří žijí nějak "off the grid", ale určitě ne skokově...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: S většinou toho co píšeš souhlasím. Jen se snažím vysvětlit, proč je pro mě důležitý důraz na spravedlnost. Nejde o to potrestat viníky, tím se opravdu problém nevyřeší. Jde o to hledat řešení, které bude funkční a zároveň i spravedlivé, pokud to aspoň trochu jde. Ve zkratce vidím dvě možné cesty dalšího vývoje. Buď přijmeme, že oteplování je způsobeno zejména našemi emisemi a naše bohatsví jsem získali na dluh. Budeme prosazovat nutné kroky, i když můžou vést ke snížení naší životní úrovně. A budeme solidární s chudým jihem, který má na oteplování minimální podíl. Nebo můžeme tvrdit, že je to prostě tak, že chudí by se zachovali stejně a my nemáme povinnost jim nijak pomáhat. Naopak, můžeme dál udržovat vysoké emise, protože naší nejvyšší hodnotou je růst HDP. A že lidí je stejně moc, my se jen musíme postarat, aby se k nám migranti nedostali. Bojím se, že směřujeme spíš ke druhé variantě.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku v prvním čtvrtletí letošního roku i díky masivním investicím zvyšujícím účinnost zvedla produkci elektřiny meziročně o takřka 40 procent na více než 207 milionů kWh. „Takový objem elektřiny by dokázal pokrýt roční spotřebu 60.000 českých domácností,“ řekl dnes ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

    Elektrárna Dlouhé stráně v 1. čtvrtletí zvýšila produkci meziročně o 40 %
    https://oenergetice.cz/...-cr/elektrarna-dlouhe-strane-v-1-ctvrtleti-zvysila-produkci-mezirocne-o-40
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ukazuje se však, že státy podporu sice rády přijímají, peníze však nevyužívají koncepčně. Upozorňuje na to i publikace Evropské klimatické akční sítě (Climate Action Network Europe), která dokazuje, že státy peníze čerpají i tehdy, pokud nemají žádné reálné plány těžbu uhlí ukončit.
    RE:START vzniká v roce 2015 za účelem povzbuzení ekonomiky strukturálně znevýhodněných krajů. Deklarovaným cílem je proměna ekonomické struktury regionů, aby ukončení uhelného průmyslu neponechalo jejich obyvatele na holičkách. Program RE:START u nás přes Evropské strukturální a investiční fondy realizuje Ministerstvo pro místní rozvoj, garantem je vláda.
    Ačkoli RE:START sám nedisponuje peněžními fondy, vytváří mezičlánek mezi znevýhodněnými kraji a otevřenými výzvami pro financování. Klade si za cíl vytvořit ucelenou strategii podpory dotčených krajů, aby čerpání dostupných prostředků neprobíhalo nahodile. Od svého počátku u nás rozdistribuoval do krajů přes pět miliard korun.
    Ukázkovým příkladem bezkoncepčnosti podporovaných projektů je Polygonu pro autonomní auta v Ústí nad Labem. Skrze RE:START byla financovaná studie proveditelnosti nápadu, který se z ulic Ústí nad Labem chystá udělat terén pro testování autonomních vozidel.

    https://denikreferendum.cz/...jak-eurodotace-misto-pomoci-uhelnym-regionum-prohlubuji-nespravedlnost
    TUHO
    TUHO --- ---
    TEACHER-CE navazuje na několik již ukončených projektů zaměřených na podobná témata. Podle hlavního řešitele za FLD Milana Lstibůrka mají dát čeští vědci výsledkům z již vytvořené platformy ucelenou podobu. "Bude se to posouvat a propojovat v úrovni krajiny. Plánujeme případové studie v Podyjí. Zaměříme se na různé parametry krajiny v oblasti hydrologie - tedy vod. Ale také třeba ohledně genofondu lesních dřevin," řekl Lstibůrek.
    Vědec doplnil, že konečným cílem má být maximání podpora využití vhodných nástrojů za účelem přizpůsobení se klimatickým změnám. Poznatky vědců pomohou při plánování protipovodňových opatření či postupů v období sucha.

    Česká zemědělská univerzita se zapojí do programu pro zadržení vody v krajině - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/.../ceska-zemedelska-univerzita-se-zapoji-do-programu-pro-zadrzeni-vody-v-krajine
    TUHO
    TUHO --- ---
    Podcast se Stevem Keenem o koronaviru a klimatické krizi

    Macro n Cheese: Supply Chains and Pandemics with Steve Keen
    http://macroncheese.com/supply-chains-and-pandemics-with-steve-keen
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOJATLA: já se na to nekoukám pravicově - lebicově, ale spravedlnost problém nevyřeší. Problém je potřeba řešit, ne hledat viníky. Samozřejmě popírání problému je extrém, to mi vadí už přes 20 let... ale hledání viníků je druhý extrém.

    Samozřejmě je třeba absurdní, že nakupujeme i přes den v supermarketech s uměle osvětlenou nákupní plochou. Ale v zásadě ekonomika je tak provázaná, že nejde jednoduše určit "chudí za to nemůžou, bohatí za to můžou". Lidí, co nejsou ve vleku přesných směrnic, jak se něco děje, je obecně dost málo. Nejde ani říct, že samé vietnamské večerky místo několika supermarketů by vedly k úspoře energie. Životní styl jako celek je špatně, ale protože energie je celkově levnější, než pracovní síla, tak nejde jednoduše říct, že třeba kdo žije levně a kupuje si balené potraviny, má menší emisní stopu, než kdo jedl v restauracích, kde se nádobí umývá, apod.

    Hledání "kdo za to může" je v tomhle případě ošemetné. Jistě, kdo o problému věděl, chápal ho a přesto ho popíral, ten je na ráně, to docela jo. Problém je, že ta fyzika co za tím je, není přístupná většině populace, tedy pro většinu je uznání problému nebo jeho popření spíš otázka víry - potud paralela s náboženstvím, ta tam není, protože by šlo o etickou hodnotu, ale spíš proto, že není v silách jednotlivce si vše osobně ověřit (od toho se taky odvíjí dělící čára - lidé s důvěrou ve společnost a instituce spíše "věří", individualisté spíš "nevěří"...)

    Vrátil bych se ale teď ne k otázce víry, ale k otázce viny: podle mě za to může společnost jako celek, elity dejme tomu mají mít teoreticky více odpovědnosti celkově, ale v tomto případě když se ozvou, tak to budí nevoli nejširších vrstev. Elity si mohou dovolit nakoupit elektromobily nebo čistou energii - jsou to širší střední třídy, jejichž celá existence závisí na otrockém přijetí určitého životního stylu se vším všudy, včetně dojíždění, které začnou organizovat "protesty žlutých vest" a remcat. A zboží z Číny, přivážené kontejnerovými loděmi, které mají emise snad celkově horší, než celá letecká doprava osob, kupujeme všichni, protože alternativa není (tady je paradox, že já se můžu podílet na aktivitě, aby se to zboží rozvezlo z Alzy nákladními koly po Praze, a ta Alza tomu i fandí a tak - ale s tou dopravou po celém světě neuděláme nic)

    Každopádně, emisní stopu mají i nejlevnější položky, energii z hnědého uhlí ráda využívá celá společnost bez rozdílu. Nejde to rozdělit jednoduše na "oni za to můžou, a my to napravíme tím, že budeme demonstrovat". Povědomí o problému je hezké udržet, ale není to fakt tak, že pár soukromých tryskáčů generuje 90% emisí a autobusy, které vozí děti do škol, nic. Nepoměr v emisích elit a většinové populace možná existuje, ale nezmění nic: většina automobilové dopravy nejsou limuzíny boháčů, ale dodávky vietnamských večerek a řemeslníků a naftové autobusy. Rozdělení na ty, kdo životní styl vymýšlejí a komu byl jen vnucen, není jednoduché.

    V současné době by sociální otřesy způsobené zastavením těžby uhlí byly masivní. To samozřejmě láka lidi, kteří sociální otřesy v podstatě mají jako svojí agendu: lidi by neměli na zaplacení elektřiny, vyšli by do ulic, NĚCO by se dělo, sociální revoluce, hurá. Zkonstruovat svět, kde lidi budou odebírat méně elekřiny, je ale daleko složitější a na ulici to nikdo nevymyslí.

    Zkrátka, pokládám to za technický, ne sociální problém. Hledáme technická řešení technického problému. Společnost se vždy formovala až kolem technologií, které byly k dispozici... (a zrovna s tím ohněm jsme jaksi narazili na tvrdé limity...)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Zack Labe
    The 6 warmest average January-March global temperatures have all occurred within the last 6 years... Thinking face

    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: Spravedlnost neni v tom, aby se vsichni meli stejne spatne, ale v tom, aby nasledky nesli vinici. Co je na tom levicoveho? Kolaps klimatu zpusobily bohate zeme. Nasledky ponesou vsichni, ale chudy jih na tom bude podstatne hur. A my rikame, ze s tim nemuzeme nic delat, protoze by to ohrozilo rust naseho HDP? Podle pravice je tohle v poradku?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Wildlife Collapse From Climate Change Is Predicted to Hit Suddenly and Sooner
    https://www.nytimes.com/2020/04/15/climate/wildlife-population-collapse-climate-change.html

    The latest research adds to an already bleak picture for the world’s wildlife unless urgent action is taken to preserve habitats and limit climate change. More than a million plant and animal species are at risk of extinction because of the myriad ways humans are changing the earth by farming, fishing, logging, mining, poaching and burning fossil fuels.

    The study looked at more than 30,000 species on land and in water to predict how soon climate change would affect population levels and whether those levels would change gradually or suddenly. To answer these questions, the authors determined the hottest temperature that a species is known to have withstood, and then predicted when that temperature would be surpassed around the world under different emissions scenarios

    ...

    When they examined the projections, the researchers were surprised that sudden collapses appeared across almost all species — fish, reptiles, amphibians, birds and mammals — and across almost all regions.

    “It’s not that it happens in some places,” said Cory Merow, an ecologist at the University of Connecticut and one of the study’s authors. “No matter how you slice the analysis, it always seems to happen.”

    If greenhouse gas emissions remain on current trajectories, the research showed that abrupt collapses in tropical oceans could begin in the next decade. Coral bleaching events over the last several years suggest that these losses have already started, the scientists said. Collapse in tropical forests, home to some of the most diverse ecosystems on earth, could follow by the 2040s.

    But if global warming was held to below 2 degrees Celsius, the number of species exposed to dangerous climate change would drop by 60 percent. That, in turn, would limit the number of ecosystems exposed to catastrophic collapse to about 2 percent.
    KEB
    KEB --- ---
    vězni se mučí odpíráním spánku a pouštěním tvrdého metalu. Tímhle kanálem bych mučil Grétu!

    Tak a teď vážně. Moc pěkně udělané, technika, postupy a propaganda, která je nenásilná, ale všudypřítomná. Takhle se to dělá, člověk se masíruje a ani si to moc neuvědomuje (pokud o tom úmyslě nepřemýšlí) mají klima aktivisté nějaký svůj youtube kanál? Něco podobného?

    coaltv.cz - YouTube
    https://www.youtube.com/channel/UCVn10y1-X4dTNAtRp1orKPA
    KEB
    KEB --- ---
    Mají ti Rusové našlápnuto dobře

    Rusové dostavují elektrárnu v Bělorusku. Otevře jim cestu do Evropy? - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...chnika/dostavba-belorusko-jaderna-elektrarna.A200223_114459_tec_technika_mla
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: ach jo, tyhlety frgálové grafy...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Scientists Confirm Dramatic Melting of Greenland Ice Sheet - Slashdot
    https://news.slashdot.org/...4/15/2153242/scientists-confirm-dramatic-melting-of-greenland-ice-sheet
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Z krize nás přeci jen vyvede kobliha — ale ne ta Andrejova - Jan Bittner, Petr Bittner
    https://denikreferendum.cz/clanek/31066-z-krize-nas-preci-jen-vyvede-kobliha---ale-ne-ta-andrejova

    Kubala: Hodně zajímavý a důležitý koncept koblihové ekonomiky (nezaměňovat s Babišovou koblihovou politikou), který představují Bittner a Bittner!

    "Česká vláda odhadovala náklady na uhlíkovou neutralitu na 675 miliard korun — dnes sama přichází s rychlou podporou ekonomiky v hodnotě 1 bilionu. Co bylo označováno za nepředstavitelné, se nyní ukazuje jen jako pouhá otázka priorit."
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Study unlocks the secret of corals' tolerance to climate change: Their diet
    https://phys.org/news/2020-04-secret-corals-tolerance-climate-diet.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUCHRE: pět miliard lidí ale emise pořád vyprodukuje zanedbatelné. Emise generuje jejich víc jak milarda aut, dále letadla, kontejnerové lodě, pouliční osvětlení, beton, beton a zase beton. Nepotřebujeme se vrátit přímo do 18.století - ale takový konec 19.století - tedy s bicykly, energeticky nenáročnou nepříliš rychlou železnicí, plachetní dopravou po světových mořích apod. - by dával určitý smysl. Stavební dřevo místo betonu. Možná solární vypalování cihel v letní sezóně.... spousta drobných nápadů.

    Co mi fascinuje na tom levicovém diskurzu, jsou pojmy jako "klimtická spravedlnost".. jako by nezáleželo na tom kolaps zastavit, ale jen na tom, aby na tom nakonec byli všichni stejně špatně. Existují obecně dva druhy pojetí rovnosti: obecný progresivistický humanismus obecně doufá, že na tom jednou budeme všichni stejně dobře, byť to třeba nebude snadné a lidi tímhle směrem nevynakládají stejné úsilí. A pak je druhý přístup, který především chce ohlídat, aby na tom náhodou někdo nebyl lépe, protože to přece není spravedlivé...

    Nemůžu si pomoct, ale cestu vidím fakt spíš v napodobování těch, u kterých vyhodnotíme, že způsob, jak jsou na tom lépe, je udržitelný a následováníhodný - než ve snaze pohlídat si, aby na tom náhodou někdo lépe nebyl. Je pravda, že minulé vzorce toho napodobování selhaly a jsou příčinou dnešních problémů: tak třeba auta jako hračka pár výstředních gentlemanů bývala neškodná a teprve jejich masové napodobení přivedlo po sto letech svět do dnešních problémů.

    Přesto si myslím, že obecně je myšlenka "industrializace v zájmu lidu" pro dnešní situaci míň aktuální, než myšlenka "světa bez industrializace". Samozřejmě, dneska jsme asi úplně nejvíc vzdáleni tomu, jak by takový svět mohl vypadat. Pořád toho bude potřeba spousta vyrábět - asi to nebude svět, kde si všichni navzájem budeme mazat chleby máslem a prodávat kafe. Bude jistě asi nutné definovat nová pravidla hry, což nevidím jako nereálná - většina lidí celkem dobrovolně pochopila, že potenciálně mohou zabít svoje spoluobčany, když vylezou ven bez roušky, pravděpodobně tedy časem pochopí, že někoho zabíjí, kdykoliv někam jedou autem. Pokud to nepochopí boomeři, tak moje generace X to většinou pochopí.

    Ale pořád mi tedy není jasná budoucí podoba světa. Bez toho průmyslu skutečně zůstanou lidi rozděleni do menších komunit, které jedna druhou nebudou bezpodmínečně nutně potřebovat. Spousta těch změn ani nesouvisí s klimatickou změnou a naplno se ukázala teď kvůi koronavirové krizi: města coby centra byrokratické správy byla nahrazena online prostředím, e-comercí, home officem. Ještě nedokončené kancelářské budovy se do jisté míry stávají skanzeny: zatím si to všichni ještě plně neuvědomují, ale umělé inteligence seberou práci bílým límečkům do té míry, do jaké ji robotizace a automatizace sebrala límečkům modrým - tedy, sice ne úplně, ale přeci jen hodně.

    Obecně moc nevěřím na "business as usual", ale podle mě mě prostě elektrárny se nezavírají demonstracemi, ale otočením vypínače u spotřebitele, ukončením poptávky. Většinu businessu ukončí až útlum poptávky. Disruptiví snížení poptávky po energii je ale technická, inženýrská výzva, paradoxně. A v tom je problém, protože většina skupin obyvatelstva s nějakou kvalifikacích se příliš nadšeně nepohrne do podpory procesů, v rámci kterých by sami sebe marginalizovali...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: no bravo, povšiml si stejně jako já, jak moc odlišné skupiny od téhle krize očekávají, že teď bude konečně "po jejich".

    Jinak ale taky jsem si pročítal, co třeba A2larm píše o Sandersovi (a je to zajímavé), ale jedna věc mi na těch levicových postojích není jasná: jak se lze současně vymezovat proti "deindustruializaci" a současně proti globálnímu oteplování?

    Nejlepší nadějí na zastavení globálního oteplování je právě deindustrializace. Domácnosti spotřebovávají jen asi 20% vyrobené energie. Nejde si navíc dost dobře představit např. významné odstavení uhelných elektráren bez současné deindustrializace (i když pořád je tu vize, že bude pořád potřeba průmysl na výrobu solárních panelů a větrných turbín, ale i tady jsou ve hře negativní externality a všichni cítí, že bude potřeba ústup od konzumního přístupu - tedy opět pojímat stavby jako něco, co má vydržet 100 a více let, apod.)

    Faktem je, že levice podle mě postrádá konsistentní vizi postindustriálního světa. Obdobné liberální vize sice mají spíš charakter sci-fi, ale tolik těch sci-fi rekvziti se postupně materializovalo, že bych se toho nebál. Liberalismus dokáže zkonstruovat nějaký model postindustriální zelené ekonomiky, kde budou lidi vlastnit pasivní domy, ve kterých bydlí, směňovat energii, kterou decentralizovaně vyprodukují, cestovat po světě na kolech a jachtách. Šlo by v podstatě o zpřístupnění životního stylu dnešních elit většině populace... vyžadovalo by to nejspíš návrat k výrobkům s vysokou životností a tedy i směnnou hodnotou, pravděpodobně vyráběným méně sériově a méně globalizovaně, ale pořád to není nic, co by vyžadovalo dramatickou změnu myšlení: pouze by se změnil lifestyle, změnila by se poptávka.

    Naproti tomu, levicová odpověď na klimatickou změnu mi není jasná, tedy kromě požadavku, že bychom všichni měli pokud možno co nejvíc demonstrovat :-) Nejvíc mi trápí to, jak se levice vyrovná z deindistrializací. Protože samozřejmě, ta znamená návrat třídy drobných řemeslníků a živnostníků, tedy "maloburžoazie"- a ústup "dělnické třídy", která nikdy nebyla tak docela tím, čím jí levicoví sociální teoretici chtěli mít...

    V zásadě jako jediné řešení se mi jeví maloburžoazní postindustriální utopie. Budeme vozit po vesnicích solární panely na nákladních kolech, pomáhat je instalovat, sdílet zkušenosti jak dlouho vydrží... pointa je, že se to doopravdy nestane dřív, než si lidi fakt energii nebudou moci dovolit, ale toto znamená, že zanikne i velká část průmyslu a lidé zejména mimo velká města, kteří nikdy neopustili koncept "zápasu s přírodou", místo městské "ochrany přírody" se tomu budou zuby nehty bránit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam