GOJATLA: v zásadě by ale před soudem museli stát i ti důchodci, co nechtějí zmrznout tak si ohulí přímotop, nebo obec, která si platí veřejné osvětlení. Chápej, to, že na tom v rámci sociálně-ekonomické abstrakce dokáží ti uhlobaroni dosáhnout nějaký zisk a koupí si limuzínu a pár vil a třeba i vrtulník nebo soukromý tryskáč, to nic nezmění na základním principu, že na té spotřebě energie z hnědého uhlí se podílíme všichni - i ty, když píšeš tenhle příspěvek, pokud jedeš na zásuvku a ne off-the grid.
Jako pro mě je priorita smést argumentaci popíračů, protože teď je už fakt min. 20 let prošlá a vývoj prostě dal za pravdu alarmistům, jakkoliv jsem třeba doufal i já, že tak horké to nebude. Ale prostě je. Demonstrovat před IVK dává za mě větší smysl, než před elektrárnama - protože ty lidi lžou a jestli se teda s někým soudit, tak by pro mě bylo zadostiučiněním donutit soudně uznat Václava Klause, že od jistého bodu prostě už jen vědomě lhal.
Na druhou stranu, celá představa, že se hnědouhelné elektrárny u nás ze dne na den vypnou, je naivní. Dobře, do zisků uhlobaronů by se zařízly hlavně zvýšené poplatky za těžbu, takže by se třeba o prolomení limitů přestalo debatovat. Toto mají v programu Piráti, které jsem pomáhal založit (byť tenhle bod programu není z mé hlavy, je v duchu našich původních představ, že pokud stát něco reguluje, měl by to dělat co nejjedodnodušeji a nejtransparentněji). Samozřejmě, snížit těžbu natolik, že se elektřina přestane vyvážet, je tak nějak nejen ekologickým, ale v podstatě i přirozeným "národním" a regionálním zájmem - zbytky toho uhlí se můžou hodit, uhlí patří státu, dává ho pod cenou.
Pořád ale je to problém, že i když Tykačovi a Křetínskému a já nevím komu sebereme všechny miliardy, tak není jasná vize, jak je investovat, abychom tu měli bezuhlíkovou energetiku, což znamená teda i méně energeticky náročnou ekonomiku. Jako já o té vizi přemýšlím 20 let, ale Rosatom tu teda spíš nechci, ruský plyn taky ne a jiné zdroje energie na zimu než plyn nebo jádro se vymýšlejí blbě. Proto tvrdím, že je to technologický problém. Nějaké technologie jsem si osahal. Sám jsem nadšenec do solárů, ale prostě jiným nadšencům vysvětluju, že v zimě to fakt moc nedá a v zimě energie potřebujeme nejvíc.
Sám se nejvíc přikláním k projektu nějakého Národního energetického úložiště... ale to by muselo být v řádu terrawathodin, zatímco Musk je s baterkama teď někde u gigawatthodin... za mě by se milardy, chystané na další JE, měly vložit spíš do toho úložiště, ale tam by první miliardy musely jít na výzkum a vývoj, včetně demonstrace nějakých poloprovozů. Samozřejmě teda úložiště mají mysl decentalizovaná, ale pokud půjde o to nahradit uhlí, musela by akumulovat ne hodiny, ale spíš měsíce své špičkové kapacity...