• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    YMLADRIS: Paráda. Pokud se mu podaří spustit podobnou virální kampaň "biliony na řešení covidu se našly, ale klima nás ohrožuje daleko víc, pojďme najít další, srsyl" nebo něco tak, může to vyjít. a místo roušky nějakej jinej symbolickej předmět, kterej bude mít každej.

    jako kdysi, když Crowley poradil churchillovi, aby začal používat známé V for Victory jakožto protiváhu nazihajlu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tak pozor, konecne nekdo kdo ma cas zachranit klima...

    KEB
    KEB --- ---
    TADEAS: ámen...

    jinak mě na ekolistu zaujalo tohle:

    Jak jsem chtěl chytat dešťovou vodu a nachytal sucho - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...a-domacnost/rady-a-navody/jak-jsem-chtel-chytat-destovou-vodu-a-nachytal-sucho

    článek je to v podstatě nechtěně humorný, kdy autor sám přiznává jak naivní byl nic proti, každý se učí a cokoliv se počítá), ale diskuze pod tím je celkem zajímavá, k tématu a přínosná. Namátkou kopíruji tohle:

    Jan Honzík22.4.2020 12:31 Reaguje na Vilém N
    Vážení, sploléhat se na děšťovku je velmi naivní. Když prší, není kam voda dávat. Potřebujete velké nádrže. S dešťovou vodou tak nejde plánovat. Když dojde máte smůlu. My jsme na to šli jinak. V podobné bytovce 22 OJ jsme vybudovali čističku šedé vody s kterou splachujeme záchody. Vody je tolik, že v případě potřeby by nám vystačila i na zalévání stromů a keřů. Denně tak vyrobíme 1 - 1,5M3 vody. Za rok máme spotřebu na WC 240m3 vody. Kdybych se chtěl zabývat dešťovkou tak jen jako doplněk k šedé vodě, ale pak zjistíte, že dešťovku vůbec nepotřebujete. Vyrobená šedá voda vám totiž pokreje WC i zálivku. dnes splachujeme za 16,- Kč/m3.

    ----------

    Pod čáru se klaním těm, co to dokázali na družstvu vyhádat, to je na klobouk dolů (a pokud někdo nechápe, kde je problém necht si pustí vlastníky)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Klára Salzmann: Infarkt české krajiny - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/klara-salzmann-infarkt-ceske-krajiny

    Základem života krajiny je právě říční krajina, která je výsledkem dlouhodobých přírodních procesů. U ní bychom měli začít.
    Součástí říční krajiny jsou prameništní oblasti v horních částech toků, které jsou dnes téměř v celém rozsahu odvodněny zemědělskými nebo lesnickými melioracemi. Dále sem patří údolní nivy v dolních částech toků, které byly za posledních 100 let zkráceny o více než třetinu. V rámci znárodnění po roce 1948 došlo k likvidaci 950 000 ha mokřadů.
    Všechny tyto plochy dnes zoufale chybí k tomu, aby si krajina dokázala sama poradit s klimatickými změnami. Nemluvě o fatálním dopadu této situace na stav podzemních vod. Říční krajina je právě tím propojovacím prostorem mezi povrchovými a podzemními vodami. V čase přebytku vody se voda v údolní nivě rozlévá a vsakuje do podloží, v čase sucha dochází k dotaci vody v říčním korytě z podzemí.
    Říční krajina by měla být povýšena na krajinu určující kvalitu našeho života, téměř krajinu posvátnou, která si vyžaduje naši úctu, protože je pro lidstvo životodárná. Znamená to vymezení území říční krajiny v rámci České republiky.
    Jedná se o jeden kontinuální systém, o jednu síť, kde všechno se vším souvisí. Stav a kvalita vod v prameništních částech má přímý vliv na kvalitu a kvantitu vody v dolních částech toků a na vody podzemní. To znamená, že je důležité určit způsob využívání této krajiny, způsob revitalizace a rekultivace celých ploch a způsob agrotechnických a lesnických opatření.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    zajmavy. mozna krom co2 a metanu tu je jeste dalsi vyznamnej faktor

    Earth is way dustier than we thought. That may be a problem for climate forecasts. | Space
    https://www.space.com/amp/earth-atmosphere-dustier-thought-climate-models.html

    These large, coarse particles absorb radiation coming in from the sun and leaving the Earth, trapping that radiation on our planet. So, it's important for researchers to understand how much dust, especially course dust, is floating around in the atmosphere. 
    ...
    And, while climate models predict only about 4 million metric tons, the team found that there is closer to 17 metric tons of coarse dust in our atmosphere.
    ...
    Models have been an invaluable tool for scientists,” Adebiyi said. "But when they miss most of the coarse dust in the atmosphere, it underestimates the impact that this type of dust has on critical aspects of life on Earth, from precipitation to cloud cover to ocean ecosystems to global temperature.”
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: variace na TUHO
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Our House is on Fire | Fridays For Future
    https://youtube.com/watch?v=eT32UFzA7E8
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Sweden becomes third European country to shut down coal - Electrek
    https://electrek.co/.../04/22/sweden-third-european-country-to-closes-its-last-coal-power-plant/amp/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Nebe bez smogu a slunečno. Německé solární panely mají rekordní produkci - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/..._kou#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    European State of the Climate 2019 | Copernicus
    https://climate.copernicus.eu/ESOTC/2019

    Climate change: Europe warming up faster than the global average after record year in 2019 | Euronews
    https://www.euronews.com/...-the-12-hottest-years-on-record-occurred-since-the-year-2000-study-finds

    According to the study, Europe is warming up at a higher rate than the global average. "The temperature increase for Europe is about 0.9°C higher than the global one and it has also warmed up faster than any other continent in recent decades," the report says. But they point out that it is not unexpected, because climate change affects the northern hemisphere more


    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    SMYSLOV: byl jsem ted o vikendu taky v Brdech, v jihaozapadni casti mezi Rozmitalem a Rokycanama a stejne jako tebe mne zaujaly ty popraskany a zlomeny buky.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Climate change: US megadrought 'already under way' - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-52312260
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ja jsem za sucho maximalne rad. jednak je jeste cas neco delat (globalne, mitigacne), jednak jedina vec ktera je schopna ustedrit poradnou ranu prumyslovymu zemedelstvi je sucho. vstric rezilientni regenerativni pastve a pasture croppingu ,)
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    TUHO: teďka jsem si dal s dcerama čundr po brdech na tři dny o Brdech se mluví jako o těch málo ohroženejch x studanek bez vody sucho v lese je tak markantni a čistě několikaletym koukáním odhrnováním půdy do x centimetrů... nechci bejt pesimista tohle leto bude největší sucho... o bojím se, že bude spojeno s požáry... i následky po jarních vychrech velký smrky dole vyvrácený, buky zlámaný... stromy přicházejí o svojí houževnatost :(
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PAD: Jo, doufám, že soukromníci smrky nesázejí, ale kdo ví. Nějak nevím co je horší, soukromí vlastníci, kterým jde jen o zisk, nebo státní lesy řízené diletanty?
    TUHO
    TUHO --- ---
    // L4ma na 5 dni RO, sorry za diktatorstvi, ale fakt uz jsem na tenhle druh ironickyho popichovani trochu alergickej
    PAD
    PAD --- ---
    GOJATLA: no, u statnich pozemku by to snad ani nevadilo, ale soukromnikum to naridit jen tak nemuzes. Nekdy jsou na tom existencne zavisli.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PAD: Na všech holinách bych vyhlásil bezzásahové rezervace - příroda si vzala zpět co jí patří :-)
    PAD
    PAD --- ---
    Ale vidim i nejake znamky zmeny - objevuji se uz oplocenky, hlavne buky, mista holin ochotne naletavaji brizky, snad neni vse ztraceno...
    PAD
    PAD --- ---
    YMLADRIS: ptal jsem se na to kamarada lesnika - odpoved: vsechny skolky jely nebo jeste jedou smrk; sazenicky buku jsou drahe a vice choulostive; a tak je lepsi tam dat ted na 20-30 let smrk a postupne to proredovat jinymi druhy. Nevim, co si o tom mam myslet. Vystudovane to nemam. On ano, tak snad vi, co dela. [Mam sve pochyby, ale neumim to nejak vyargumentovat.]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam