• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Žádná péče o planetu se de facto nekoná, říká vědec a fotograf Petr Jan Juračka • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/...rtina-minhy/zadna-pece-o-planetu-se-de-facto-nekona-rika-vedec-fotograf
    TUHO
    TUHO --- ---
    S pozitivními impulsy v podobě podpory energetické renovace máme také dobré zkušenosti v Česku. Jedním z českých klíčových programů, který pomohl nastartovat stavebnictví, byla Zelená úsporám. Díky miliardám investovaným do zateplování budov, výměny oken či náhrady systémů vytápění. Od svého vzniku pomohla Zelená úsporám k energetické renovaci desítkám tisíc rodinných a bytových domů. Domácnosti, který žijí v těchto domech tak díky podpoře šetří na výdajích za energii. Od roku 2015 se přidala podpora pro fotovoltaické elektrárny na střechách rodinných domů.
    “Vládní peníze také pomohly podnítit rozvoj klíčových nízkouhlíkových technologií a odemknout velkolepý růst větrné a solární energetiky, kterého jsme byli svědky za poslední desetiletí,” pokračuje Fatih Birol ve výčtu technologií, které posílily ekonomické oživení. Symbolem je právě solární energetika, které se díky dynamickému rozvoji za uplynulé desetiletí podařilo srazit náklad o více než 80 procent.
    Současně však ředitel IEA upozorňuje, že i přes nástup zelených řešení, došlo ve světové ekonomice k růstu emisí. Zejména daný růstem asijských států. Pandemie sice snížila emise skleníkových plynů na minimum, ale podle šéfa IEA bychom to neměli brát jako výhr: “Musíme se poučit z toho, co se stalo v letech 2009 a 2010, abychom mohli přijmout chytrá politická rozhodnutí, která mohou v tomto desetiletí snížit emise a zajistit strukturální pokles.”
    Fakt, že v potřebném snižování emisí hrají klíčovou roli právě dva zmíněné zelené recepty, tedy energetická účinnost a obnovitelné zdroje, dokázal rok 2019. I přes globální růst ekonomiky se emise oxidu uhličitého nezvýšily.

    Cesta z nejhlubšího propadu ekonomiky: vsaďte na rozvoj moderní energetiky, radí IEA
    https://www.obnovitelne.cz/...ubsiho-propadu-ekonomiky-vsadte-na-rozvoj-moderni-energetiky-radi-iea/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: tak on ten blok co se chystáme stavět se bude tak nějak krýt s koncem těch současných. A samozřejmě nám nebude stačit
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: tak ne každá malá farma je bio-vegan... ono by zatím stačilo zabránit agrofertu ve skupování velkostatků hlava nehlava, a nějak podporovat lokálnost produkce... nakonec i ten traktor je dobře, když je lokální, ale základ je asi skutečně míň té traktorizace, i když o detailech se dá spekulovat. Třeba pastviny jsou podle mě pro krajinu super, oproti lánům řepky... ale současně dávají smysl, když se na nich chová dobytek na mléko a maso, to je prostě trošku mimoběžné s tím veganstvím.

    S jaderkama je to věčný boj, dnes se spíš řeší jestli Rosatom nebo něco jiného, ono "velké vypnutí", které by umožnilo síť bez jaderné energie mi přijde dost v nedohlednu, a naopak odstraňování fosilních paliv z dopravy si nějakou tu elektřinu navíc vyžádá. S jaderkama je spíš ten problém, že je sucho a min. Dukovany nebudou mít dost vody (Temelín asi jo, ale tam zase není tlak končící životnosti...). Co takhle naplánovat výstavbu nových Dukovan tak nějak, aby se spustily až se ty starý odstavěj?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: co to znamena?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: mě se hodně líbí myšlenka on-demand výroby. prostě nevyrábět na sklad, ve velkém a centrálně... ale být schopen kusové výroby dle aktuálních požadavků. Nejde jen o 3D tisk, ale o decentralizovanou montáž čehokoliv... tak, jako se v 90tých letech decentralizovaně na koleni montovala PC

    ekonomika je hodně prorostlá principem závazku = dluhu. když vyrábíš na sklad, vyplatí se ti i někomu dát na dluh (leasing) a tak. a ten dluh mi přijde tak úměrný tomu, kolik se toho vyrobí do zásoby a na sklad... věci, které sice nikdo doopravdy nepotřeboval, ale co kdyby!

    schopnost výroby on-demand by nakonec mohla vytvořit spoustu pracovních míst, ale je velká otázka, co všechno takto půjde dodat. hodně by se ušetřilo tím, že by se kromě materiálu pořád všechno nevozilo sem a tam... to by ve výsledku snížilo poptávku po nákladní dopravě po železnici, moři i kamiónama. Pořád by bylo potřeba vozit materiál a klíčové součásti... ale nebylo by to tak, jako dnes s autama, že subdodavatelé všechno posílají do nějaké centrální montovny...

    A ano, taky si myslím, že holt by stačilo si počkat, až se nám v létě "uzraje" elektromobil, vyrobený pomocí solární energie, a v podstatě jde o to, že si budeme moci dovolit mít tolik robotů a 3D tiskáren, že se přes zimu a v noci budou moci flákat (i když v zimě je nejjednoznačné, protože odpadní teplo průmyslových provozů jde v zimě využít, zatímco v létě bude nutné aktivních chlazení... že by vrchol produkce v budoucnu byl na jaře, když už je spousta slunce a optimální teplota na panely i na výrobu?)

    Každopádně mi vadí intenzivní nedostatek hi-tech utopií, a to od sci-fi po běžné futuristické predikce. Na jedné straně je tu ta dark-green tendence "vypněte všechno", na druhé straně pak absence jakékoliv vize, kromě toho, že budeme mít stejné výrobní linky jako dnes, akorát poháněné jadernou či fúzní energií a možná se teda líp naučíme recyklovat obaly a šmytec.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LINKOS: Je to mozne a pravdepodobne. Proto si take myslim ze do tohodle obdobi neni nejlepsi vstoupit s odstavenejma jaderkama, dotovanym OZ bez kriticke zalohy, adorovanim vsech tech socialne patologickejch jevu dneska, rozdelenou spolecnosti nebo nahlizenim zemedelstvi jako pozice 2 extremu (agrofert style vs. bio-vegan). A spousty dalsich veci.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PETER_PAN: no, myslím si, že ty změny budou rychlejší než čekáš
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PRASECI_SOIREE: tohle je ale právě neprůchodný. lifestyle a kulturu nejde přeprogramovat ze dne na den.. ne bez násilných zvratů, a tyhle zvraty mohou vytvořit společnost, která bude ještě míň k životu, než ta současná.

    Ze dne na den nedokážeš prakticky nic. Když už. tak některé z největších žroutů energie a producentů emisí provozuje veřejný sektor: veřejné osvětlení, veřejná doprava. Stát by měl jít příkladem a toto všechno co nejdřív zajistit čisté a bezemisní. Musela by k tomu být politická vůle, ale v zásadě je to realizovatelné bez nějakého velkého sociálního třesku-plesku... prostě každému je jedno, jestli je autobus na naftu, plyn nebo na baterie, když přijede podle jízdního řádu.

    Na dobré cestě bylo třeba srovnání zdanění fosilních paliv v pozemní dopravě vs. v letecké dopravě, ale teď kvůli krizi po koronaviru bude letecká doprava skuhrat, a místo narovnání pravidel si vymůže trvání vyjímek a navíc další státní podporu, záruky, dotace...
    TUHO
    TUHO --- ---
    Germany's target for renewable energy sources to deliver 65% of its consumed electricity by 2030 seemed on track Wednesday, with 52% of electricity coming from renewables in 2020's first quarter. Renewable energy advocates, however, warned the trend is imperiled by slowdowns in building new wind and solar plants.
    The federal BDEW energy and water federation and Baden-Württemberg state's ZSW solar and hydro research center observed a 7% percent renewables jump from 44.4% in the same period last year, in comparison to fossil fuel consumption.

    Germany Exceeds 50% Renewable Energy Use Milestone - EcoWatch
    https://www.ecowatch.com/germany-renewable-energy-2645629058.html
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LINKOS: "schopna produkovat potraviny i při vodním stresu"
    Umime obema smery. Zatim nelze pouzivat. Pocitam ze se pocka jeste par (desitek) let az to bude se zemedelstvim uplne v hajzlu a pak se to z nouze povoli, ale bude kolem toho stejnej magorinec jako kolem ockovani.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Teď poslouchám jak se dá s klimatickými změnami bojovat a co pomáhá státu. Například kvalitní půda, schopna produkovat potraviny i při vodním stresu, shit, kvalitní politické instituce, schopné předvídat problémy a dobře je komunikovat se společností, shit...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PRASECI_SOIREE: tak, žít si jako dřív už nebudeme, stejně jako si tak už nežili lidi po každé zásadní změně ve společnosti. Nakonec i ten automobilový průmysl se promění. Třeba zjistí, že pro ně je výhodnější když nejede továrna v noci, protože ta uložená energie bude prostě dráha a třeba ne. Třeba zjistí, že ani ty lidi tam nepotřebuji a pojedou automatizovaně. Pravděpodobně pojedou většinu v hybridech a k tomu elektromobily.
    Že se Ivanům rozsvítí nepredpokladam, jako nepředpokládám, že se jen tak rozsvítí nasim spoluobčanům.

    Určitě nechci dělat polovicata řešení, ale připravit že dne na den o práci všechny co dneska živí automobilový průmysl nebude dobře řešení. Třicet let sme zaspali, teď to bude bolestivé tak jako tak
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: to není ani tak otázka konzumních návyků, jako všeobecné informovanosti. Mnohem více jsou slyšet ti co říkají, že po dvaceti letech je to k ničemu než ti co říkají že po dvaceti letech to jen dělá o 10% míň výkonu
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PRASECI_SOIREE: nj, jenže... Zrušíš armádu a zítra tu máš Ivana, páteří české ekonomiky je automobilový průmysl, bez něj se nám zhroutí vše, jasně asi by sme nemuseli stavět dálnice, ale nejspíš by nebylo ani na důchody, nezaměstnanost, ty lidi musíš udržet naživu, takže zátěž na sociální systém...
    Koukni se co se děje teď, na pár týdnů vypadli "zbytečnosti" jako kulturní akce, zavřeli se hospody, zastavili se automobilky a spejeme k recesi.

    Obecně když stát nebude mít peníze nebude schopen na tu zelenou ekonomiku přejít. Samozřejmě se dá spousta energie ušetřit, ale musíme zároveň myslet na to aby se nám tu všechno nesesypalo a měli sme z čeho fungovat...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PRASECI_SOIREE: solární panel má po dvaceti letech kdy je garantovaná jeho životnost pokles v řádu pár procent-tuším že šest. Poté energii vyrábí stále dál. Větrné elektrárny se obnovují především kvůli zvětšování vrtulí a obecně se posouvají technologicky.
    Energii do něj vloženou solární panel vrátí během několika let a při následně recyklaci je ta doba ještě zkrácená.

    Pokud máš lepší nápad než oze rád si ho poslechnu
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PRASECI_SOIREE: 25 rokov je hrozne dlha doba zvlast v prostredi dnesnych rychlo sa rozvijajucich technologii, navyse po 25 rokoch panely nemusis automaticky odpisat, akurat maju nizsi vykon, tak si k nim prikupis nejake nove, ktorych bude menej, aby ti opat pokryli tvoju rocnu spotrebu, zivotnost neudava ze po 25 rokoch to musis vyhodit, ale ze to klesne pod nejaku hranicu vykonu, u baterii to same, zivotnost udava pokles kapacity pod 80% novej, tak si akurat dokupim jeden modul k baterke a som zasa na povodnej kapacite ktoru potrebujem bez toho, aby som stare baterky vyhadzoval, kopu ludi si toto stale neuvedomuje a stale by iba vytvarali zo starych veci nejaky nepotrebny odpad, lebo maju spotrebitelske myslenie zalozene na jednorazovych obaloch
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Dneska teda v Praze trochu zapršelo, dokonce spadlo mírné krupobití. Ale dlouhodobý trend dobrý není:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam