• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Vit Hassan
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2925393800915097&type=3

    Policejní zásah proti aktivistům z hnutí Extinction Rebellion / Police intervention against activists from the movement Extinction Rebellion, 14.5.2020, Prague, Czech republic.

    https://prazska.drbna.cz/...te-protestovali-proti-rozsirovani-letiste-posprejovali-ministerstvo.html

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Šoková doktrína počesku? Přehrady, ani jádro nepotřebujeme. A platili by chudí
    https://denikreferendum.cz/...a-doktrina-pocesku-prehrady-ani-jadro-nepotrebujeme-a-platili-by-chudi

    R.Kubala: Co mi v debatě o jádru a přehradách chybí. Je to v první řadě politická a mocenská záležitost, nikoliv energetická a hydrologická. Zaplatí za to chudí a vydělá na tom hrstka bohatých.

    "Nenechme si proto namluvit, že stavba nových přehrad nebo jaderných bloků v Dukovanech jsou technologickou a hydrologickou otázkou, o které mají rozhodovat experti. Kdo bude v budoucnu ovládat energetiku nebo vodní zdroje je naopak klíčová politická otázka, která určuje rozdělení moci ve společnosti."

    "Buď necháme stát, aby za peníze těch nejchudších a nejzranitelnějších daroval naší energii a vodu několika mocipánům, nebo se vzepřeme a prosadíme energetickou demokracii a rovný přístup k vodě. Jiná cesta není."
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tou významnější zprávou bylo, že nepozorujeme jen růst teploty a úbytek srážek, ale dochází ke změně celého cirkulačního systému. Procházíme historicky ojedinělou anomálií. V přímém přenosu vidíme projevy klimatické změny. Podle dat, která máme k dispozici, bylo v minulém a předminulém století tak dlouhé období sucha prakticky vyloučeno. Šel jsem tam tedy s tím, že Česko by mělo vnímat emise jako skutečný problém ..

    Chováme se jako za Rakouska-Uherska během průmyslové revoluce, říká bioklimatolog Miroslav Trnka | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...3d2e?fbclid=IwAR0P4PLeamhj6zhqWQVNmYUbz0T6yJGN7RB-XUr_SEb28Z5qzDOrOEi3TeU
    TUHO
    TUHO --- ---
    Rupert Read o Planet of Humans

    "Our own reluctant view is that, even so, civilisation is clearly at present on a trajectory to collapse, primarily due to the likely near-term failure of key life support systems and of human systems that depend upon them (notably, the food-supply system), and that this process appears already to be underway. There hasn’t been enough honesty about this in the environmental movement to date, nowhere near enough. The film is right to suggest that far too often it’s been assumed that green tech (plus depoliticised individual action) can somehow save us.
    It is going to take a vast, rapid, widespread transformation in systems and mindsets to prevent collapse. The post-Coronavirus reset is almost certainly our last chance to do this (and there are already worrying signs that that last chance is being missed), for these reset-opportunities don’t come along every year nor even every decade.
    Our only remaining choice is whether we carry on business as usual and face catastrophic societal breakdown, (from sustained food shortages and/or energy outages, for example), or whether we consciously effect an energy descent in parallel with the rapid expansion of local food production. It’s a choice between remaining naively optimistic (i.e. unconscious) while the economic and energy mirages just about hold together for a while longer, or using this last window of opportunity to effect a transition which creates some genuine long-term resilience.

    REVIEW: Michael Moore's Planet of the Humans - 'Heartbreaking Genius of Staggering Over-Simplification' – Byline Times
    https://bylinetimes.com/...net-of-the-humans-heartbreaking-genius-of-staggering-over-simplification/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    It's time for a fossil fuel non-proliferation treaty
    https://news.trust.org/item/20200504090700-pblc5

    An idea whose time has come: Fossil Fuel Non Proliferation Treaty. End new exploration, phase out existing stockpiles.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Learning is not enough: Diminishing marginal revenues and increasing abatement costs of wind and solar - ScienceDirect
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960148120304079

    The economics of wind and solar generation face two opposing drivers. Technological progress leads to lower costs and both wind and solar have shown dramatic price reductions in recent decades. At the same time, adding wind and solar lowers market electricity prices and thus revenue during periods when they produce energy. In this work, we analyze these two opposing effects of renewable integration: learning and diminishing marginal revenue, investigated using a model that assumes the status quo with regards to generation technology mix and demand. Our modeling results suggest that reduction in revenue from market forces may offset or even outpace technological progress. If deployed on current grids without changes to demand response, storage or other integrating technologies, the cost of mitigating CO2 with wind will increase and will be no cheaper in the future than it is today for solar. This study highlights the need to deploy grid technologies such as storage and new transmission in order to integrate wind and solar in an economically sustainable manner.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Solar costs set to continue falling according to ITRPV roadmap – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/...04/28/solar-costs-set-to-continue-falling-according-to-itrpv-roadmap/

    The learning rate of photovoltaics – the speed at which price declines accelerate with wider deployment of the technology – reached 23.5% in 2019, according to the VDMA.

    The authors of the latest ITRPV document predict the learning rate for PV will continue at a similar speed in the years ahead, leading to further price declines, thanks to measures such as the use of better, larger solar wafers; optimization of front and rear cells; better module lay-outs; bifacial cell deployment; new cell types; and improved module technology.

    The latest ITRPV estimates there is more than 200 GW of solar module production capacity worldwide and the report’s authors expect the figure to continue rising.

    The roadmap update estimates module costs fell 10% last year – for both mono and multicrystalline products – and cell costs retreated 20%. The average monocrystalline solar module price fell from $0.39 per Watt-peak in 2018 to $0.24 this year, according to the ITRPV update. Multicrystalline products fell from $0.31 to $0.21 over the same period, according to the VDMA.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Investors blast EU’s omission of oil from ESG disclosures
    https://www.ft.com/...de6-c4d4-4f1b-8dc4-c4490e670216?segmentid=acee4131-99c2-09d3-a635-873e61754ec6

    Under draft proposals for the EU’s sustainable disclosure regime, the European authorities responsible for banking, insurance and securities markets define fossil fuels as only applying to “solid” energy sources such as coal and lignite.

    This means asset managers and other financial groups would have to follow tougher disclosure requirements for holdings in coal producers than for oil and gas company exposure.

    The huge rise in popularity of ESG investing over the past decade has prompted regulators to take measures to confront the risk of greenwashing.

    The latest EU proposals represent a significant watering down of its ambitious sustainable disclosure rules, which aim to give end investors clear information on the environmental, social and governance risks of their funds.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: branit nevim, pokud bychom skutecne chteli regenerativne managovat, management vodniho cyklu by byl esencialni. v prikladu toho sadu jde o fosilni zemedelstvi, protoze cerpas nejakej neobnovitelnej zdroj, degenerujes dostupnost toho zdroje podzemni vody. viz related: TADEAS

    pokud chces cerpat tuhle vodu, tak je to ok pokud se to dela zaroven s doplnovanim teto vody:

    Managed Aquifer Recharge (MAR) | International Groundwater Resources Assessment Centre
    https://www.un-igrac.org/areas-expertise/managed-aquifer-recharge-mar

    ja treba resim neco podobnyho, u tech sadu a intenzivni produkce to limituje zejmena voda, a tak proste se dela planovani smohledem na to, kolik te vody je lokalne dostupbne v ramci roku a jaka je schopnost tu povrchovou vodu zadrzet.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAD: jen doplnim ze toto neni jen tak nejaky blogisek, Franzen ma Pulitzerovu cenu, je to dobry novinar a loni v zari ten clanek zpusobil velke halo.

    Je to ten paliativni pohled. Find something to love. Pripada mi ze toto je pozice tech lidi, kteri eko bio klima resi fakt uz dlouho, tak aby jim nehráblo
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: žádný překvapení.

    Včera u nás byli naši. Před několika lety u nich vyrostl obří sad který pochopitelně spotřebuje obří množství vody. Takový standart i model, kdy se tam přestěhuje Rumuni a Bulhaři, co pak delaj údajně bordel a zvýšila se kriminalita, víc se krade atd. Ale to mám jen z povídání místních, těžko říct jestli to jsou více obavy než reálná hrozba. Ale to jsem odbočil.

    Firma si vybudovala vlastní vrty a některé domácnosti už jsou bez vody, protože dost klesla hladina spodních vod. Sucho tomu samozřejmě nepřidá, ale evidentně největší spotřebitel je právě sad. Existuje nějaká možnost jak se tomu bránit?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: ad jestli trnka chape hnuj. "Trnka je nejvetsi zijici odbornik na ceskou krajinu, ma to nejvic nachozeny, vi nejvic jak to bylo a jak to je. Ptej se Trnky" (Hollan -- kterej jinak ma velice slabej respekt k lidem z czechglobu). Cili pokud Trnka nechape hnuj, napis pls Tadeasi dva odstavce idealne s nejakym zdrojem a ja mu to poslu. Nikdy nevis.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Justin Guay
    https://threadreaderapp.com/thread/1260532060143226880.html

    Voluntary corporate 2050 net zero targets as something to be lauded in climate land bother me. A few reasons

    The average tenure of a corporate CEO is ~ 7 years and trending down. Leaders change and so does company direction

    It’s not just CEOs. Average tenure on corporate boards is only ~8 years (and falling). Which means senior leadership turns over entirely 1/3 of the way through these commitments

    But forget leadership the average age of a publicly listed company is down to just 20 years. Many of the companies may not be around to make good on these commitments in 2050 but they’ll be around to contribute to the problem in the meantime

    That’s not theoretical - only 12% of Fortune 500 companies from the 50’s are with us today. All said and done 9 of every 10 companies are gone, merged or contracted. Not great odds for leading a transition 30 years from now

    So lets judge companies based on commitments for investment in the next business cycle (~ 5-7 years). @MLiebreich makes the case well that we’ve only got 2 left. It is after all real world investment, not decades off goals, that make the world go round
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Jirka Benes
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10215265547703215&id=1570114337


    Stát v tichosti připravuje vyvlastňování pozemků pro stavbu vodních nádrží Nové Heřminovy (u Bruntálu) a Skalička (u Přerova)!

    Pod rouškou koronaviru ve středu při neveřejném jednání doporučil sněmovní Hospodářský výbor poslancům a poslankyním přijmout novelu vyvlastňovacího zákona. Obsahem novely je mj. přidání výstavby vodních nádrží Nové Heřminovy a Skalička mezi do seznam staveb, při jejichž přípravě je možné drasticky zasáhnout do majetkových práv občanů a jejich pozemky vyvlastnit.

    Zatím jen v rychlosti jsem projel důvodovou zprávu a argumentace je fakt směšná. Mj.: "Rovněž se tím může dosáhnout větší spolehlivosti dodávek pro odběratele vody z . řeky, to se týká zejména odběrů vody pro průmysl v Přerově." A kdopak nám to v Přerově vlastní chemičku Precheza? Svěřenský fond.

    Miliardy korun tak neskončí ve funkčních systémech zadržujících vodu přímo v krajině. Odtečou na účty betonářské loby a zajistí větší komfort pro podnikání Agrofertu.

    Tak teď už chápete, proč ministr Toman v pondělí 11.5.2020 přišel s aktualizací seznamu míst potenciálně vhodných pro výstavbu přehrad? Aby vytvořil mlhu kolem tohoto tématu. Dva dny na to prošla přes Hospodářský výbor tahle prasárna. Zanedlouho o ní bude jednat sněmovna.

    Proč je přehrada Skalička nesmysl a jaké je alternativní protipovodňové řešení: https://www.spojenabecva.cz/

    O praktikách státní podniku Povodí Odry při prosazování vodní přehrady v Nových Heřminovech: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/419235100161005-vesnice-na-dne/

    TADEAS
    TADEAS --- ---

    Chováme se jako za Rakouska-Uherska během průmyslové revoluce, říká bioklimatolog Miroslav Trnka | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...ouska-uherska-behem-prumyslove-revoluce-rika-bioklimatolog-miroslav-trnka

    procházíme historicky ojedinělou anomálií. V přímém přenosu vidíme projevy klimatické změny. Podle dat, která máme k dispozici, bylo v minulém a předminulém století tak dlouhé období sucha prakticky vyloučeno. Šel jsem tam tedy s tím, že Česko by mělo vnímat emise jako skutečný problém a že ho coby stát, který má v přepočtu na obyvatele emise relativně vysoké, a to i v rámci Evropy, čeká hodně domácích úkolů. Těžko můžeme chtít z Evropské unie hodně peněz k adaptaci na změnu klimatu, když jsme současně kvůli průmyslu jedněmi z největších producentů oxidu uhličitého na hlavu v Evropě.

    HN: Skutečný problém je tedy zvyšující se koncentrace skleníkových plynů v atmosféře?
    Samozřejmě a byla to i moje klíčová poznámka na jednání Národní koalice pro boj se suchem.

    HN: Česko se jako jediný stát visegrádské čtyřky nehlásí k tomu, že finanční balíky na podporu ekonomiky po koronavirové krizi mají vést k transformaci na udržitelnou společnost. Je také kritikem Zelené dohody pro Evropu. Není to krátkozraké?
    Vnímám to jako chybu. Chápu obavy zástupců podniků. Samozřejmě pro stát našeho zaměření a s naším množstvím emisí vyžaduje Zelená dohoda velmi ambiciózní přístup. My klimatické dohody plníme zejména díky tomu, že se snižování množství emisí vztahuje k roku 1990. Po něm emise dramaticky poklesly

    ...

    Myslím si, že epidemie nám ukázala, že je možné provést fundamentální změny, pokud je dostatečný tlak. Peníze na to jsou. Když se podíváte na to, kolik jsme jich schopni nyní do ekonomiky dát a kolik jsme do ní nalili při minulé finanční krizi, jsou to řádově částky, jaké bychom potřebovali na změnu k udržitelné ekonomice.

    ...


    a opet se mota v hnoji, organicky hmote, skotu a sluvislosti s emisema, aniz bych sel k tem zakladnim konceptum, pokud je chape


    Pak jsou tu věci týkající se kvality půdy a její struktury. Nejde nutně o nedostatek organické složky, ale o to, že máme málo luskovin, vojtěšky, málo pícnin, tedy rostlin, které půdu primárně zlepšují. Chybí proto, že jsme se jako stát už v 90. letech rozhodli výrazně omezit živočišnou výrobu, a tak nemáme hnůj ani pícniny. Důsledek vidíme na polích.

    ...

    Dnes máme dvojnásobnou užitkovost u mléčného skotu, potřebujeme jej tedy polovinu oproti 90. letům. O to je i méně hnoje. Pokud bychom ho chtěli víc, znamenalo by to, že bychom museli zvýšit jeho spotřebu nebo pro něj někde najít nový odbyt. Z druhé strany proti tomu jde snaha o celkové snižování emisí skleníkových plynů, které způsobují globální oteplování. Zrovna produkce masa a chov hovězího dobytka patří k jejich původcům.



    ...

    Potřebujeme změnu v krajině, nemůžeme to ale stavět tak, že když investujeme dvacet miliard do pestré krajiny, vyřešíme tím sucho. Nevyřešíme. I když se podíváme do minulosti, do doby, kdy se u nás hospodařilo tradičně. V 19. století jsme měli trojnásobné množství hospodářských zvířat a oralo se jen zvířecím potahem, pole neměla víc než dva hektary a měli jsme spoustu rybníků, stejně přišla sucha, která trvala dva roky. Zemědělci a lesníci mají co zlepšovat, nejsou ale původci tohoto sucha.

    (coz nezahrnuje pohled, ze orba a degenersce ekosystemu / land use change je taky velekj generator emisi historicky a az nekdy v prubehu 20.stol predcily fosilni emise emise z land use change a orby)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: novy film carbon cowboys - regenerativni zemedelstvi

    Saving our Planet Starts in the Soil | Smithsonian Voices | Conservation Commons | Smithsonian Magazine
    https://www.smithsonianmag.com/...nservation-commons/2020/05/14/carbon-cowboys-interview-peter-byck/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pohled: do 20 let se situace tak vyhroti, ze se usoudi ze geoinzenyring je ospravedlnitelny risk a pujde se do toho

    https://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Future (2019)

    As with his 2003 Our Final Century, Rees warns that human civilization faces grave existential risks.[3]

    Rees considers a scenario 20 years from now, where carbon dioxide levels have continued to rise, and where climate models have improved. There is a possibility the improved models will predict imminent catastrophe, in which case there might emerge political pressure to immediately deploy poorly-understood geo-engineering techniques. In order to mitigate this "nightmare" scenario, Rees advocates that we start exploring these techniques now, so as to better understand their limitations, risks, and side effects.[4]

    Other risks include nuclear war, an asteroid strike, rogue biotechnology, or artificial intelligence.
    PAD
    PAD --- ---
    What if We Stopped Pretending the Climate Apocalypse Can Be Stopped? | The New Yorker
    https://www.newyorker.com/culture/cultural-comment/what-if-we-stopped-pretending/amp

    And then there’s the matter of hope. If your hope for the future depends on a wildly optimistic scenario, what will you do ten years from now, when the scenario becomes unworkable even in theory? Give up on the planet entirely? To borrow from the advice of financial planners, I might suggest a more balanced portfolio of hopes, some of them longer-term, most of them shorter. It’s fine to struggle against the constraints of human nature, hoping to mitigate the worst of what’s to come, but it’s just as important to fight smaller, more local battles that you have some realistic hope of winning. Keep doing the right thing for the planet, yes, but also keep trying to save what you love specifically—a community, an institution, a wild place, a species that’s in trouble—and take heart in your small successes. Any good thing you do now is arguably a hedge against the hotter future, but the really meaningful thing is that it’s good today. As long as you have something to love, you have something to hope for.
    ...
    There may come a time, sooner than any of us likes to think, when the systems of industrial agriculture and global trade break down and homeless people outnumber people with homes. At that point, traditional local farming and strong communities will no longer just be liberal buzzwords. Kindness to neighbors and respect for the land—nurturing healthy soil, wisely managing water, caring for pollinators—will be essential in a crisis and in whatever society survives it.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    takova sada "vlastovek" (nenasel jsem, ze by to tu bylo...)

    April is the cruellest month, breeding/Lilacs out of the dead land ...

    https://www.smh.com.au/...-looked-the-other-way-corporate-giants-abandoned-coal-20200514-p54ssj.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam