• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    s tim suchem to letos zas tak nadejne nevypada, viz intersucho.cz



    a to uz sem se zacinal tesit na mokrady, nebo aspon prehrady
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    elon musk ala cez model doputoval do cech

    Fotovoltaika pro města a firmy bez investičních nákladů. Letošní novinka od ČEZ | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...oltaika-pro-mesta-a-firmy-bez-investicnich-nakladu-letosni-novinka-od-cez
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Mýty a legendy o Češích a uhlí
    http://blog.aktualne.cz/blogy/michaela-pixova.php?itemid=37023

    O co se tedy nyní hraje? O nic menšího než o celou naší budoucnost. Na tu bude mít zásadní vliv právě rozhodnutí nikým nevolené Uhelné komise, v níž za delší konec provazu zatím tahá především uhelná a průmyslová lobby, pro kterou jsou důležitější aktuální zisky než to, zda naše planeta bude za 30 let obyvatelná, nebo jako moc velké dluhy naše děti jednou budou platit za nukleární fetiš politiků a podnikatelů napojených na ruské a čínské firmy.

    I kdyby přitom Uhelná komise zvolila jako termín konce uhlí v Česku rok 2035, a ne rok 2040 nebo 2050, jak by se líbilo uhlobaronům a s nimi spřízněným politikům, problematickým zůstává to, že Svaz průmyslu a dopravy ČR lobuje za odsun odstavování uhelných elektráren až někam za rok 2030. To, že se nyní odstavuje část Prunéřova, je spíše náhoda, daná zastaralostí zařízení, než definitivní start koordinovaného a systematického phase-outu. Podobně zastaralé jsou totiž i jiné elektrárny, jako jsou Počerady, či Chvaletic, které navíc polostátní ČEZ vychytrale prodal Pavlu Tykačovi, a tím pádem se jejich zavření zatím nechystá.

    Nalijme si čistého vína - rok 2030 je prostě pro zahájení odklonu od uhlí hrozně moc pozdě. Do té doby se lidstvo nebezpečně přiblíží tzv. bodu zvratu, po kterém už se klimatická změna vymkne z kontroly, a oteplování nabere katastrofální obrátky. A dokonce i ty, kterým už na devastaci planety nezáleží, nebo nevěří v náš vliv na ní, by mohlo zajímat alespoň to, jak moc má špinavý vzduch z tuzemských uhelných zdrojů negativní vliv na jejich zdraví a stav plic. Mohlo by se zdát, že v zemi, v níž tak dlouho trvalo prosadit protikuřácký zákon, na zdravých plicích lidem zas tak moc nezáleží. Zástava chodu společnosti za cenu obřích ekonomických ztrát kvůli neviditelnému viru atakujícímu plíce však o nezájmu o veřejné zdraví tak úplně nesvědčí. Kdy tedy konečně najdeme odvahu podívat se realitě do očí a jasně si říct, že nám záleží jak na zdraví, tak i na životě příštích generací, a že pro to dokonce skutečně hodláme něco zásadního udělat?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    dulezita praktika regenerativniho zemdelstvi

    Regrarians Webinar - ‘Biofertilisers - Principles & Uses’ with Agronomist JuanFran López

    #8Soils Biofertilisers Principles & Uses with JuanFran Lopez
    https://youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=1ZV43M0jBog


    'Biofertiliser' is a term that loosely describes the use of ferments to enhance biological and mineral additions to soils and plants.

    It has the potential to increase the farmers’ ability to build health and increase crop yield with low input costs. However, there is a lot misunderstanding about the practices and quality of homemade biofertiliser.

    In this webinar, Agronomist and Author of 'The Biofertiliser Handbook' Juanfran Lopez will be talking about his experience of making and using biofertiliser in a wide range of global contexts.

    #Biofertilisers • #Biofertilizer
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vaše studie tedy říká: Doposud nám tropické lesy dobře slouží, zachycují oxid uhličitý vypouštěný průmyslem, energetikou či dopravou, ale blíží se hranice zlomu. Tu představuje zvýšení maximálních denních teplot nad třicet dva stupňů. Pak hrozí, že se začnou pralesy rozpadat, a tím uvolňovat víc uhlíku, než samy dokážou zachytit. Máme tedy ten článek brát jako varování?

    Určitě. Je to varování, že bychom měli jako lidstvo omezit produkci skleníkových plynů, aby nedocházelo k dalšímu zvyšování teploty nebo k prohlubujícím se extrémním klimatickým jevům, jako je třeba sucho. To jsou totiž věci, které mohou tropickým lesům úplně zamezit v tom, aby dlouhodobě ukládaly uhlík prostřednictvím fotosyntézy. V tropických lesích je asi 40 procent uhlíku z celosvětové vegetace. To je opravdu hodně, a proto jsou tyto lesy klíčovou součástí vztahu mezi biosférou a klimatem.

    https://denikn.cz/...ch-ktery-pracoval-na-velke-studii/?cst=c0ded184a4479463e2e7b503a136c9e852fb93ef
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    The rate of loss of biodiversity is faster than previously estimated, with 515 species of vertebrates now counting fewer than 1,000 members. Some 543 vertebrate species have already been lost in the past century, a rate 100 times faster than what occurs naturally. “In other words, every year over the last century we lost the same number of species typically lost in 100 years,” says ecologist Gerardo Ceballos. Scientists have warned that climate change and other major disruptions — such as habitat loss and deforestation — could be causing Earth’s first mass extinction since the one in which non-avian dinosaurs disappeared 66 million years ago.

    https://www.pnas.org/content/early/2020/05/27/1922686117
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ja zas myslim, ze zijeme v dobe naprosty ekologicky negramotnosti a posileni role vzdelani je naprosto zasadni.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: "... posílením ekologické výchovy." To nemuze dopadnout dobre.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Nový klimatický zákon španělské vlády má zemi pomoci oživit ekonomiku po koronavirové krizi. Počítá s transformací energetiky směrem k stoprocentnímu zásobování obnovitelnými zdroji, ekologizací dopravy i posílením ekologické výchovy.

    https://denikreferendum.cz/...elsko-zakaze-nove-fosilni-projekty-prejde-stoprocentne-na-ciste-zdroje
    KEB
    KEB --- ---
    sice se nejedná o uhlí, ale tahle smutná pochybení a nevysvětlitelné náhody mě nikdy nepřestanou bavit

    Těžební gigant odpálil 46 000 let staré památné jeskyně - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...vinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=

    je to jako s tím úplnou náhodou vysušeným mokřadem, kde pak začal úplnou náhodou ihned orat agrofert, samé náhody
    DRSH
    DRSH --- ---
    Sucho je tu s námi. Potřebovali bychom dlouhé období nadstandardních srážek na doplnění spodních vod | Hradec Králové
    https://hradec.rozhlas.cz/...nami-potrebovali-bychom-dlouhe-obdobi-nadstandardnich-srazek-na-8217108
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: vyhoda mit to doma je ze lze vyuzit to byproduct teplo k dohrivani, takze dobra efektivita pro to domaci pouziti. jinak v ramci nejakyho microgridu napr. v obci muzes mit na strechach panely, k tomu lokalne v obci jedno nebo vic techle ulozist na sezonu a teplo se vyuzije k vytapeni skoly, skleniku, atp.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GOJATLA: jedna nemecka firma rozjizdi ty domaci vodikovy fuel cells, viz TADEAS a stat na to pridava 12500 euro. tohle je pak otazka zda se ta infrastruktura bude ubirat timhle smerem, pak to urcite muze dal hodne zlevnovat.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    KEB: Nebo těžba kryptoměn? Ale nevím, jestli se to vůbec vyplatí instalovat.
    Možná žádně rozumné řešení pro domácnost není, budovat úložiště energie dává smysl jen pro větší komunity. Škoda, že to stát nepodporuje.
    KEB
    KEB --- ---
    PAD: nabízí se elektrické auto nebo nějaký jiný el. Samohyb.

    A slyšel jsem o projektu, kdy chlápek měl pod barákem snad 20 kubíkovou nádrž a tam celé léto vytápět vodu na hodně stupňů a v zimě tím topil. Nicméně realizace byla v řádech milionů. Což asi taky není to pravé ořechové
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Prehistoric climate change damaged the ozone layer and led to a mass extinction
    https://theconversation.com/...te-change-damaged-the-ozone-layer-and-led-to-a-mass-extinction-139519

    Our research suggests the Earth has a natural internal process triggered by a warming climate that can destroy the ozone layer, a serious warning for our own period of climate change.

    ...

    Other scientists have shown that high summer temperatures over continental areas can increase the transport of water vapour high into the atmosphere. This water vapour carries with it organic carbon compounds that include chlorine, which are produced naturally by a wide variety of plants, algae and fungi. Once these compounds are near the ozone layer, they release the chlorine and this breaks down ozone molecules.

    This produces a positive feedback loop because a collapsing terrestrial ecosystem will release a flush of nutrients into the oceans, which can cause a rapid increase in algae. So the more the ozone layer is damaged, the more plants die, and the more ozone-damaging compounds are released. Later on, the ozone layer will naturally recover as the climate cools and the algae helps remove carbon dioxide from the atmosphere.

    The discovery of this potential new extinction mechanism indicates that a warming climate, such as we have now, has the potential to erode the ozone layer to let in damaging ultra-violet radiation. This has consequences for all life on Earth, both on the land and in shallow waters.

    UV-B radiation was the Devonian-Carboniferous boundary terrestrial extinction kill mechanism | Science Advances
    https://advances.sciencemag.org/content/6/22/eaba0768
    TUHO
    TUHO --- ---
    Na Slovensku se pripravuje vydani nejaky vlastni cli-fi literatury :)

    Globálna teplota je deväť stupňov nad predindustriálnym priemerom. Varovania vedcov zo začiatku storočia najskôr nikto nebral vážne, a potom už bolo neskoro. Zem medzi južnou a severnou 40 rovnobežkou je neobývateľná. Hladiny oceánov stúpajú. Niektoré globálne mocnosti sa zrútili, iné transformovali na nové štáty. Ľudstvo už vie, že klimatickú krízu nezvráti a odrátava posledné roky, ako prežiť. Pozostatky európskych národov našli svoju nádej v Spoločenstve a jeho špeciálnych útvaroch Alfa, ktoré hľadajú po celom svete technológie na boj proti klimatickej kríze. Pri jednej z týchto misii odhaľujú major Robin Wells a poručíčka Thess Reevie nepríjemnú pravdu o tajnej organizácií, ktorá prenikla aj na najvyššie miesta Spoločenstva. Píše sa rok 2076. Posledný boj o záchranu Zeme sa začína.

    Svet, ktorý objavíte na stránkach prvej knihy zo série Posledné storočie – Návrat do Dimony, je fikciou. Jednotlivé udalosti zrejme neprebehnú, tak ako sú popísané, ale väčšinou z nich sa už vážne zaoberajú vedci, ktorí skúmajú klimatickú zmenu. Sucho, hladomory, požiare, záplavy, hurikány či rast hladín, sú len začiatok. Ako bude naša Zem, jediná známa planéta nesúca život, vyzerať o dvadsať, tridsať, či päťdesiat rokov máme v rukách dnes.

    Posledné storočie - Aká bude budúcnosť po klimatickej kríze
    https://www.poslednestorocie.sk/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Z Česka je poušť, teplota bude kvůli lidem stoupat ještě 30 let. Expert řekl, jak tomu zabránit | Blesk.cz
    https://www.blesk.cz/...ota-bude-kvuli-lidem-stoupat-jeste-30-let-expert-rekl-jak-tomu-zabranit.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: navzdory tomuto:
    Lockdowns trigger dramatic fall in global carbon emissions | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...t/2020/may/19/lockdowns-trigger-dramatic-fall-global-carbon-emissions
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD: mistni / mikroregionalni storage, kterej si ty prebytky kupuje a sezonne uklada?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam