TADEAS: Ja si to jen tak pronasobil v hlave - bez dotaci stoji 4.13kWp FVE asi 175kkc. Tato elektrarna by mi dala v prumeru ~4kWh za den listopad - unor (spise vice,
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP ). Takze kdybych vzal ten nejnepriznivejsi pripad lednovych mrazu, kdy (v mem pripade) je treba dodat asi 32kWh (do topne tyce v aku nadrzi), tak bych proste potreboval tech elektraren 8, coz je cca 54k EUR. Tohle je ten nejblbejsi pripad, u ktereho jsem skoncil s premyslenim, protoze
a) kdybych to uvazoval realneji, tak nebudu palit elektrinu primo, ale v nejakem cerpadle, ktere by tu spotrebu snizilo na rekneme 30%
b) ekonomika by u FVE vychazela lepe, protoze ty prebytky v obdobi brezen-rijen bych mohl zuzitkovat
Musim ale rict, ze ani s FVE ani s tepelnym cerpadlem nemam primou zkusenost - nejdrive jsem to porovnaval s tim, co pouzivam (drevo) a tam ta ekonomika je jeste uplne nekde jinde.
Ja to nehejtuju, me se to libi, jenom si myslim, ze v porovnani s jinymi technologiemi to nedava smysl a bez dotaci uz vubec ne. A nejsem si jisty, ze ty ostrovni systemy davaji celkove moc smysl. Myslim, ze prave na to sezonni ukladani bude davat vetsi smysl to trochu centralizovat (treba pro kazdou vesnici nebo region), kde by se prave ukladaly prebytky z FVE.