• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Velkej článek v Hospodářkách o tání permafrostu. (Odemčel jsem).

    Horko v Arktidě: za polárním kruhem zuří požáry a mizí permafrost, oblasti hrozí ekologické katastrofy | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://zahranicni.ihned.cz/c7-66783530-qqs9l-3b95a1e87c0a5c7
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    'Either we change or we die': the radical farming project in the Amazon | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/.../either-we-change-or-we-die-the-radical-farming-project-in-the-amazon
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: ještě bych doplnil, že mnoho lidí ještě dnes pálí listí, což je materiál co se na hromadě pálí fakt blbě a kouří úplně legendárně. Přitom je z toho takový parádní kompost.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DZODZO: no, tohle není úplně primárně uhlím, když blbě topíš dřevem může to dělat to samé. Je pravda, že ten uhelny kouř je nechutnější, ale zakourit celou ulici můžeš i dřevem.
    Uhelný automat umí spalovat tak, že nepoznáš že někdo topí, podobně když umíš topit v běžném kotly.
    Nejhorší na tom je, že "kouř" jsou jen spaliny cos nespalil, tedy kouřící kotel vlastně plýtvá palivem, ale to lidi běžně nechápou a "komín je od toho aby kouřil"...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    u nas v ulici to v zime pravidelne smrdi spalenym uhlim, ked ulicou prefukuje vietor, tak to z baraku oproti nam cez ulicu pekne stlaci k zemi a zenie to celou ulicou nejakych 200 metrov, dym pekne vidiet pod LEDkovym osvetlenim ulice, tak je to taky kontrast noveho so starym :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kdyz jsem se ptala Hollana na lokalni topeni uhlim, videl to, ze to absolutne neni priorita, je to zlomek lidi / zlomek naseho pouziti uhli. cisla nemam
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: slabší povahy ten druhé odstavec raději nečtěte
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: záleží odkud jsi, vesnice topí uhlím ještě dost běžně, zvláště stará zástavba, staří více než mladí, chudší kraje více než bohaté, řidší zástavba více než hustější. Ještě to samé teda platí o účinnosti kotle a kvalitě paliva.

    Ale nedělej si iluze mnoho lidí ještě neopustilo pálení plastů a odpadů obecně. To ti takhle topí soused sem tam nějaký kabát, sem tam koš, sem tam pětky. Radost nad radost. A vracíš se z hospody - v létě a potkáš dvě místa kde to platy smrdí. (a to už vůbec nemluvím o dvou bývalých kolegách, kteří si stěžovali, že dneska to stojí za hovno, že na ně přišel jejich soused když si - na svém vlastním pozemku - palili igelit na hromadě a jeden si nacházel do cesty eternit, prý báječný povrch a ani není vidět že by to prašilo)... :-)
    Nějaké dotazy?
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: dobrá otázka:

    Znáte někoho kdo doma topí uhlím?

    Já ne, plyn, elektrika, tuhá p. Čili dřevo ale nikoho kdo by topil uhlím.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS:
    KEB: Souhlasím, přidej se k XR a můžeš ovlivnit, jak bude působit na veřejnost. To je myslím docela rozšířený omyl, že XR je jen další ekologické hnutí, které chce bojovat za práva zvířat a blokovat jaderné elektrárny. Ale tak to není. Je to přirozená reakce na to, že se nám věci vymkly z rukou a nadcházející zkázu už nejde zastavit. Teď se rozhoduje, v jakém světě budou žít naše děti. Bohužel, takhle klima funguje, není to fér, ale je to tak.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KUKIDE:

    Greenland Ice Sheet Today | Surface Melt Data presented by NSIDC
    http://nsidc.org/greenland-today/

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Beyond Google: my afternoon trawling Trove for the first mentions of climate change | Libraries | The Guardian
    https://amp.theguardian.com/...-my-afternoon-trawling-trove-for-the-first-mentions-of-climate-change

    Science has uncovered indisputable evidence that the level of our oceans is rising. This is the result of a sudden and unexpected increase in our planet’s northern temperatures. Ice masses are melting rapidly away. If the rate of thawing continues, civilisation near the sea may be submerged and profound changes be wrought in climate, soil, sea and the race itself. The whole face of the earth may be moving towards a vast transformation.”

    That’s quite an opening paragraph, but it’s not mine. It belongs a story titled “Sea Levels Rising” published in the Central Queensland Herald on Thursday. Thursday 30 September 1948.

    ...

    I wanted to try to track down the earliest reference to climate change in Australian papers. First, because I could. But second, because I wanted to know how long we had known this is coming. Over the last black summer I was overwhelmed with fatalism, with the sickening sense that we had been warned. Now I wanted to find out for how long we had known.

    But I thought I was stretching when I entered the search term “climate change” and set the search parameters for newspapers published between 1930 and 1950. I expected there might be some records of floods, droughts or heatwaves, but nothing equivocal. Then the results came up. I gasped. Loudly.

    Climate Change: World is Warming, Courier-Mail, Monday 22 May 1950

    There were more.

    Whole Earth Seems to be Warming Up, Courier-Mail, Friday 6 June 1947. The Arctic is Melting Says Scientist, the Argus, Saturday 31 May 1947. World’s Climate Hotter, the World’s News, Saturday 16 March 1940. World Changing Climate – Scientists Puzzled, Courier-Mail, Friday 21 April 1939. Carbon Dioxide. Could Change the World, Townsville Daily Bulletin, Tuesday 25 July 1933.

    These are not headlines misread by contemporary understanding. This is reporting of climate change as we understand it today, albeit in its infancy and with uncertainty over whether that change was all bad.

    It was clear I’d have to go further. I searched the 19th-century newspapers. There were sporadic articles talking about drought, and how some old colonialists had remembered different weather decades before, but there was nothing about climate change as a phenomena separate to individual memory and musing.

    there, tucked away on page 4 of the Picton Post, between one report about a new skipping machine that not only turns the rope but counts the skips and another about Swiss engineers boring a tunnel through the Caucasus Mountains, was a one-paragraph story:

    “Coal Consumption Affecting Climate”. From Wednesday 17 July 1912.

    At nearly precisely 108 years old, it looks to be quite possibly the first general audience warning on human-induced climate change in Australia. The coal burning in the world’s furnaces, says the snippet in the regional paper, adds 7,000,000,000 tons of carbon dioxide to the atmosphere yearly. “This tends to make the air a more effective blanket for the earth and to raise its temperature. The effect may be considerable in a few centuries.”


    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    Astonishing, Record-Breaking Gains Continue across the Greenland Ice Sheet - MSM Silent - Electroverse
    https://electroverse.net/astonishing-record-breaking-gains-continue-across-the-greenland-ice-sheet/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: zelení: imho se jim to nepovede. Spousta lidí si pamatuje Bursíka a paní Biomasu a to, že by jim zdrazili uhlí.
    Xr: nj, ale to není problém xr, oni se nemůžou zavděčit všem, spousta lidí ještě furt nepochopila oč se hraje a utapi se v marginaliích
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: to budou muset lidem vysvětlit před volbami, přeji jim hodně štěstí.

    LINKOS: já tomu rozumím ale chápu že na spoustu lidí to působí jinak.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Já teda nevím jak sledujete zelené teď, ale ta strana je dneska úplně někde jinde.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KEB: tak za bursíka se strana požrala sama, tolik k zeleným, jejich odnožím a jejich sympatizantům :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: podle mě to co chtějí je jasné a zřetelné - konec fosilních paliv a zastavení změny klimatu. Čímž chtějí zastavit zhroucení lokálních a globálních ekosystémů, zhroucení lidské civilizace a návrat chaosu jaký sme zažili třeba v době zhroucení Říma, avšak tentokrát v globálním měřítku. Jestli k tomu použijem jádro či nikoli je věc podruzna. Navíc když to je hnutí které jen má vytvářet tlak aby se to řešilo, oni nejsou ti co ten problém mají vyřešit, to je na odborné a vědecké spolecnosti, které se nedostavalo slyšení
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KEB: klidne se muzes zapojit a vzit si na starosti, aby kazdy z XR plne chapal tri zakladni pozadavky (tell the truth, act now, citizen assembly) a hnuti pusobilo vice jednotne. preju uspech
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: já tomu rozumím, ale nejednotný postoj podle mě nepusouva diskuzi ale jen prohlubuje zákopy.

    A navíc to při pohledu z venku vypadá že ta banda blbecku z xr vlastně neví co chce. Rozumíš co tím chci rict
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam