• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: nafeeze ahmeda tam tusim nema

    Theoretical Physicists Say 90% Chance of Societal Collapse Within Several Decades
    https://www.vice.com/...retical-physicists-say-90-chance-of-societal-collapse-within-several-decades
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Měli bychom se začít bavit o civilizačním kolapsu – A2larm
    https://a2larm.cz/2020/08/meli-bychom-se-zacit-bavit-o-civilizacnim-kolapsu/

    martin vrba - vicemene vycet zdroju na tema
    KEB
    KEB --- ---
    TADEAS: já ti rozumím, tu slámu jsem dal jen jako příklad. Je mi jasné, že ani tohle není správná cesta, ale přišla mi aspoň míň špatná než kácet mega hektary lesů a palet je v elektrárně. Osobně to považuji za udržitelnější způsob, ale ne udržitelný v globále.

    Stejně jako píše linkos je popel z toho mizerný hnojivo, ale aspoň to není jedovatá struska z uhlí atd.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: co komentar od Petera Pana? ,)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Češi vynalezli revoluční přístroj, který dokáže recyklovat směsný odpad
    https://www.czechsight.cz/cesi-vynalezli-revolucni-pristroj-dokaze-recyklovat-smesny-odpad/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    libi se mi, jak se za posledni rok posunulo "nikdo nic nedela, cina, indie a usa stejne budou dal pouzivat fosil" na zacinajici prevahu renewables, nebo alespon investicni zamery, aby to tak v pristich letech bylo.

    stejne tak investicni a ropny giganti, jejichz lobbying mel byt vzdycky silnejsi a nikdy se ropy nevzdat se v poslednich mesicich zacina otacet.

    a to jeste driv, nez se zavedly plosne carbon taxy apod., tzn. to nejsou ciste politicke rozhodnuti, ale zaklady trzni souteze, jez vidi prilezitost v novem renewable hospodarstvi, stejne tak jako hrozbu ze strany svych akcionaru/poklesu trzni hodnoty, nebo legislativniho ramce.

    tu rychlost tomu samozrejme dodaly faktory jako greta, covid, vice studii na tohle tema, atd., nicmene je videt, ze svet se otaci a je to vic diky kolektivnimu rozumu, nez kvuli kolektivnimu strachu. a na elektromobilech je napr. videt, ze business muze dal rust a pritom byt setrnejsi k zivotnimu prostredi (i kdyz ta cesta neni vzdy linearni)

    BP To Cut Oil Production 40% By 2030, And Invest Billions Into Green Energy
    https://cleantechnica.com/...to-cut-oil-production-40-by-2030-and-invest-billions-into-green-energy/

    In some refreshingly good news for the environment, news coming out of London, BP has announced that it is planning to cut oil and gas production by 40% and invest billions of dollars into clean energy. This is part of a major strategic plan that was unveiled today along with a gigantic second-quarter loss and dividend cut.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KEB: slama kterou odeberes z produkcniho ekosystemu je ale energie odebrana tomu systemu, tzn. to co mely/mohly vyuzit pudni procesy, co se melo lokalne integrovat zpet (i skrz traveni zviraty), je vyuzito pro civilizacni ucely. jde o to, jestli to chceme, jestli je to tak zasadbi zdroj energie pro nas. v principu podle me chceme civilizaci pohanet tak abychom ten biosystem uplne obchazeli a naopak podporili jeho cykly maximalni recirkulaci materialu (tj i energii) v nem.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: to zásadní je přiměřená míra. Údajně dřevo bylo palivo průmyslové revoluce do okamžiku kdy téměř lokálně došlo. Nebýt nástupu uhlí, nejspíš by průmyslová revoluce brzo skončila. I u toho popela je problém, že to jsou už prakticky jen minerály, naprostá většina biomasy je v ovzduší přeměněná na co2 atd. Jen nahradit uhlí štěpkou nepovede k tomu co chce. Já mám stále vizi nějakých zplynovacích elektráren, které budou krom výroby elektřiny a případně tepla produkovat biouhel jako carbon capture. Ta technologie by tu byla, jen to zatím nikdo neprovozuje, nebo o tom nevím.
    Sláma jako vedlejší produkt by našla ohromně uplatnění v přírodním stavebnictví jako izolace, opět carbon capture(tam je problém, že by se z toho musel vyrobit ucelený systém, který by byl více důvěryhodný - teď je to jen pro nadšence), nebo v podobných elektrárnách.
    V podstatě mám dojem že máme spoustu možností jak udělat naší civilizaci udržitelnější, ale zatím toho spoustu vůbec neděláme.
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: když si spočítaš kolik stromů padlo, tak by to uhlí možná bylo i lepší. Pálení dřeva v elektrárně je prostě ekologický zločin. Ten drax spálil hektary a hektary.

    Byl jsem před časem v malé teplárně na slámu. To je CO2 neutrální biomasa. Na jaře naroste probere CO2 a spálením to zase vrátíš. Bilance v podstatě nula nula. Popelem můžeš hnojit. Škodlivé emise skoro nic.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Webinar Registration - Zoom
    https://us02web.zoom.us/webinar/register/1815952463861/WN_UbVFDH10SBqaLquCE_HPrw

    Similar to a local watershed or a foodshed, a Fibershed is focused on the source of the raw material, the transparency with which it is converted into clothing, and the connectivity among all parts, from soil to skin and back to soil.

    Fibershed is an international movement developing regional and regenerative fibre systems, where farmers, producers, textile workers, designers, distributors and many others work together to responsibly manage the full lifecycle of a garment.

    Join a panel discussion with Fibershed founding director Rebecca Burgess to discuss how the movement started in the USA and has subsequently grown around the world. We'll hear from those building the Fibershed movement within the UK, including Emma Hague, who is founding director of the Bristol Textile Quarter and started the South West England Fibreshed group. We'll also hear from shepherd Gala Bailey-Barker of Plaw Hatch Farm and natural dyer Deborah Barker who both founded the South East England Fibreshed group.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Grass, Soil, Hope - Courtney White and Dorn Cox in conversation - Webinar
    https://www.youtube.com/watch?v=3tf_ZgBK-Dk


    A recorded webinar with Author Courtney White and Farmer Dorn Cox discussing How regenerative approaches to farming can help put carbon back in the soil.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MRAKY: nevidel jsem na co se odkazuje gojatla, na ktereho reagujes, nicmene - adaptovat se lze biologicky nebo skrz civilizacni infrastruktury. biologicky to ma nejaky rozsah, civilizacne taky. pokud se parametry prostredi dostanou mimo biologickou toleranci na dostatecnou dobu (eg ten wet bulb, coz nebylo soucasti "normalu od historie"), tak jsi ko, nebo se musis chranit napr. klimatizaci, ktera ale nesmi selhat. pokud selze, mas naraz masovy umrti mnoha lidi, protoze to uz je mimo biologickou schopnost se na to adaptovat.

    nejde jen o teplotu, ale o kombinaci teploty a vlhkosti

    Wet-bulb temperature - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Wet-bulb_temperature
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    GOJATLA: do diskuzi o predikcich teplot se poustet nebudu. Nic o tom nevim.
    jen reaguju na clanek, ktery jsi pastnul Jen jsem poopravil, ze ted tam nejaka super nezvykla teplota neni ( ted je vyrazne pod 50) a chtel jsem zduraznit, ze v te oblasti se zahodily stare a osvedcene metody adaptace na vysokou teplotu a ze stale je mozne se pripravit i na vyrazne vyssi.

    ta vysoka cisla na lidi co vyrostli v evrope/usa mozna pusobi jako sok, ale jsou to cisla, se kterymi se musely populace potykat v historii.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    MRAKY: OK, dík za odpověď. Nechci se přít, zajímá mě tvůj názor. Podle mě máme dost důvodů panikařit a klima řešit, i kdyby to mělo vést ke zpomalení ekonomiky. Jenže to je možné jen tehdy, když se na tom najde shoda většiny, nestačí, že k tomu vyzývají vědci a ekologové. Současný vývoj nás žene do situace, na kterou se adaptovat nedá. Jak vidíš hrozbu oteplení o 4C? Je podle tebe nereálné, že by k němu mohlo dojít, nebo není tak katastrofické, jak říkají předpovědi vědců?
    TUHO
    TUHO --- ---
    MRAKY: na tom neco je, nicmene klicovy problem je v tom, ze tyhle teplotni podminky se rozsiruji, takze budou vyzadovat zmenu v zivotnim stylu a zmenu civilizacni infrastruktury stale vetsiho mnozstvi lidi.

    dalsi vec je, ze na teplotni podminky jsou nejakym zpusobem adaptovane i ekosystemy na jejichz produkci jsme zavisli. celkem snadno se da dokumentovat, ze druhy migruji pomerne rychle k polum a do vyssich poloh.

    ekosystemy jsou komplexni adaptivni systemy, ktery maj tu vlastnost, ze udrzujou nejakou rovnovahu. toho jsou schopny ale do urcity miry, po prekonani kriticky hranice nastava fazovy prechod do kvalitativne odlisneho stavu. to prinasi celou radu problemu a nakladu pro lidskou spolecnost.

    celkove spousta veci neni neresitelnych, ale je to rizikovy faktor, ktery zvysuje krehkost spolecnosti. treba michael mann si v tomhle vypomaha metaforou, ze klimaticka krize je jako chuze po stal hustsim minovem poli.

    s kazdym dalsim krokem riskujes vic a vic. ale neni to tak, ze by ty rizika neexistovalo driv a byli zvela novy. na strednin vychode je treba dobre videt, jak se vlny sucha a neurody promitly do vnitrostatni migrace, zvysenych cen potravin, spolupusobici spolecenskou destabilizaci a nakonec spolupodilejici se na vlne prevratu a obcasnych valek v regionu. sami o sobe by zrejme byly managovatelne, ale vem si uz z jinych duvodu nestabilni system a muze to byt ta posledni kapka, kvuli ktery se system zhrouti
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MRAKY: navic se zvysujici teplotou se objevuji take pisecne boure, ktere naopak zpusobuji ochlazovani. Mozna to je jeden z duvodu, proc tech 58 byl extrem, ktery se objevil par let nazpet a znovu se neopakoval ( aspon ve te konkretni zemi, o ktere jsem psal)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    GOJATLA: uz jsem ti to psal . max co jsem zazil je 58. A to uz se mnoho let neopakovalo... Zadny kolaps nenastal a krom zajimaveho zarezu jsem nic neprijemneho nezazil. Jak uz jsem napsal. na BV se adaptace zacala resit predevsim klimatizaci. Stare zpusoby se zahodily. Populace si zacala zit, jako by byli v mirnem pasmu.

    ano. adaptace ma jeste vyrazne moznosti se rozsirit...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    MRAKY: Popisuješ současnou situaci. Jenže globální teplota stále rychleji stoupá. Je podle tebe možná adaptace i na teploty 55-65C? Proč myslíš, že nám nehrozí masivní klimatická migrace?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Starší série tří videí o klimatické změně od ekologického institutu Veronika
    Příčiny globální změny klimatu (1. díl)
    http://www.youtube.com/watch?v=vM4ULyn9tKU

    Dopady klimatické změny (2. díl)
    http://www.youtube.com/watch?v=xUpNfkRIIUg

    Adaptace na změnu klimatu (3. díl)
    http://www.youtube.com/watch?v=JamRaMtikPo
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    TADEAS: ten clanek na verge je psan lidma co maji male povedomi o zivote v horkem prostredi..
    a) 45+'C je normalem v oblasti od iraku a nize. 46-50 neni neco nenormalniho.
    b) 45+'C je uz teplota, kdy se musis adaptovat na zivot v takovem prostredi. Je to identicke, jako v zime ve finsku, kdyz mas -30. Clovek to byl schopen delat v historii. Neni duvod, proc by neco takoveho nebylo mozne ted.

    clanky, ktere povidaji o nejake kriticke situaci a hazou cisla kolem 50'C nema vyznam cist.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam