• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: mrzi me, jestli si se stal obeti soucasneho systemu, byznysmenu a marketaku

    nevidim jedinej duvod, proc nekoho presvedcovat aby zil jinej zivot, nez chce zit on sam. jen bych z pohledu regulatora/statu nastavil udrzitelny mantinely, aby zivot jednoho neomezoval zivoty druhych ted ani do budoucna - a to je kontinualni prace
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Co se týká fungování trhu a demokracie jsem asi mnohem větší skeptik než ty. Moc nechápu, kde bereš ten optimismus. Viděl jsi ten dokument, co sem dával TUHO?
    [ TUHO @ Klimaticka zmena // OK, doomer ]
    Celá naše konzumní společnost je produktem úspěšného sociálního inženýrství. Moc není v rukou voličů, ale v rukou byznysmenů a markeťáků. Jak je přesvědčit, že peníze nejsou všechno a jejich dětem se život v luxusních bunkrech nebude moc líbit?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ja postupuju podle priorit/impactu. kdybych chtel zmenit svet, nezacnu u hospodsky nastenky. a proto, ze tu vidim spoustu rozumny diskuze, tak me potom trochu mrzi, kdyz to spadne k takovejmhle detailum. mas pravdu v tom, ze detaily neresim.

    u social change konkretne ani podle me neni treba, vzdy se v historii drivovala sama, krome pokusu jako komunismus a jeho tridnich boju, diktatur apod. lide situaci vzdycky prizpusobi. ale uznavam, ze nekdy je fajn tuhle vrstvu "transformace" i managovat, pro lepsi vysledky

    TADEAS: tys prisel s tim pojmem. ja se jen z textu dohaduju, ze je to jednotne rizeni zeme, alespon v dulezitych otazkach. a tak to asi jeste dlouho (a ted si dovolim pripomenout, ze nemame cas :)) nebude, pokud vubec nekdy.

    GOJATLA: trh neni problem. je to jako rikat, ze penize jsou problem. trh je prostredi, ve kterem se odehrava smena. smena byla od jakziva a prichazi ruku v ruce se specializaci a kulturni evoluci cloveka. trh se ale taky ma regulovat, aby nevznikaly nelegalni, nebo nechtene trhy. regulace vznika, na zaklade zajmu lidu, nebo operujicich subjektu v konkretnim statu, a to prostrednictvim volenych zastupcu, reprezentujicich nazory tohoto lidu (v demokracii, kde opravdu muzeme mluvit o "volnem" trhu)

    YMLADRIS: na to co delat je tolik odpovedi, kolik je lidi na svete. kazdej ma jiny prostredky, jiny moznosti, jinou praci, jine mnozstvi volneho casu. ja neodsuzuju social change, je fajn lidi ucit moralce, ale to je beh na dlouhou trat a od toho tu mame rodice a skoly. zmenit ciziho cloveka za kratkou dobu je obrovsky tezky (ano, panicky strach v tomhle leccos ulehci .). ja jen rikam, ze pokud opravdu chceme neco zmenit a mame jen omezeny cas (jak osobni, tak z pohledu klimatickyho deadlinu), tak bychom kazdy, na individualni bazi meli zvazit, co bude mit nejvetsi impact...

    a v tom pripade z tvych uvedenych moznosti bych zacinal od c) a ne od a)

    .. jsou ale dalsi moznosti, pridat se k neziskovce, vytvorit vlastni firmu/ dotovany startup, TADEAS zacal u pudy a krav (snad sem se trefil) a dela toho vic nez vetsina lidi, nebo treba i investice do green fondu, kontruktivni diskuze, nebo demonstrace s politiky, osveta ostatnich lidi do klimatickyho problemu (treba maj moznosti vetsiho impactu nez ty sama a diky tobe se to rozjede)

    pokud kazdej zacne s u nejvetsiho impactu, pak uz neni duvod nemit SAFE pocit, protoze vis, ze si pro danou situaci udelala maximum a vic si ani nemohla, nebo v danou chvili nebylo v tvych moznostech udelat
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: shefik ale rika, ze uz se to deje
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: taky mam pocit urcityho deja vu a asi nema vyznam to jet dokola.
    cili co ma clovek delat aby zvysil svuj SAFE pocit

    a) kupovat vodni filtry
    b) organizovat social change, aby lidi preferovali stabilitu pred profitem
    c) organizovat tlak na politiky, aby preferovali stabilitu pred profitem

    ty zrejme hlasujes za c) a ja se vyptavam jak to konkretne chces delat, kdyz politici prosazuji to, co chce volic.. uz jsme to myslim mockrat resili a nejakej prevratnej napad v tom nemas?
    tak jen z pozice my bezradnosti -- politici uz o problemu vi desitky let. social change zespoda zorganizovat nejde. budou delat jen takovy maly ustupky, aby ziskali zelene volice, ale nic navic. nic se nestane.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Uvidíme, co udělá Biden, jestli dostane šanci. Ale nedělám si moc velké naděje, průmysl mu nedovolí příliš radikální kroky, jde o moc velké peníze.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Jo, jenže trh ten problém způsobil a nemá zájem hledat řešení. Naopak, chce pokračovat dál beze změn. Kdo trhy přinutí, aby braly ohled na budoucí generace? Voliči to nebudou, ti budou volit populisty, kteří jim slíbí ochranu před migranty. Bojím se, že jsme v pasti a není cesty ven.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: co je to planetarni spolecenstvi?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: ty uvazujes tak, ze tenhle vyvoj je prirozenej proces, samoorganizace lidstva, nejlip se to realizuje skrz trh, kterej ma mit volnej prostor, ale zaroven v dulezitejch vecech bejt regulovanej statem. proc ne, ale kdyz je rec o detailech ty samoorganizace a prirozenyho procesu, tak jde prave o tu "social change" (ci: techno-social change, jelikoz vime, ze je to to samy) a zmenu moralnich idealu (nebo ceho), a ta se deje nejak, a je hodne dulezita v tom, ze se nejaky technologie nebo praktiky (eg dane) uplatnej nebo ne. tak jen nekakej na to, ze nekdo resi social change a jak do ty zmeny patri to, ze uvazujeme o "bezpeci" (viz gojatluv odkaz u kteryho to zacalo) a nemusime to tu spamovat .)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ale my nejsme planetarni spolecenstvi a to je ten rozdil mezi realitou a idealem. je jasny, ze severni korea nebude leadrem dekarbonizace
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: deje se toho samozrejme vic, od emisnich norem na auta v eu, po elektronizaci verejny dopravy, firmenich flotil, carbon capture factory vyzkumu, prechodu na vodik, planu ropnejch spolecnosti na vodikovou budoucnost... davam sem kazdou chvili nakej link a spoustu ani nedavam, abych to tu nespamoval.

    to ze to jsou lokalni veci, je prirozenej proces, jelikoz nemame reditele zemekoule, zaciname z mist, kde si to muzem dovolit, kde to dava nejvetsi smysl, nebo kde firmy cejtej prilezitost pro novy zisky
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: mozna z pohledu celkovych cisel, nicmene relativni narusty jsou nejvetsi v oblasti te obnovitelne. nejde cekat ze na zacatku transformace budes mit pomer opacnej.

    zaroven je tu nejvetsi tlak verejnosti na ekologicky zmeny a jejich prosazeni politiky za celou historii lidstva. podobnej, i kdyz mensi a spis mozna jen hlavne v US byl naposled v 2007 tesne pred ekonomickou krizi, pak bylo vse zapomenuto. ted tu mas koronavirus a usili pokracuje, tzn. ten problem uz je pro vsechny tak aktualni a akutni, ze uz ho lidstvo neopusti..

    ja nerikam, ze neni potreba uz nic delat. naopak, pokud budeme delat spravny kroky (k tomu abysme zaprahli celej trh skrze zakonny ramce/carbon taxy/subvence), tak tu transformaci muzeme jeste urychlit

    ale rozhodne to nebude skrze zmenu moralnich hodnot lidstva, nebo bedovanim, ze ne vsichni delaj maximum pro klima ve sven volnem case. tohle je systemova transformace a k tomu je proste potreba dat trhu, ktery tvori vetsinu naseho socialniho systemu maximum nastroju aby sel spravnym smerem, ale take maximum prostoru, aby ho zbytecne nic nebrzdilo.

    napr. zminovana carbon tax, jednoducha, ucel plnici, svet transformujici (pokud nebude definovana jako od schillerove pro pivo)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: "jedinej rozdil je, ze tentokrat je globalni" -- bingo. to je rozdil radu. je to planetarni problem, je to problematika planetarni konstituce, vuci tomuhle "problemu" se urci, zda jsme planetarni spolecenstvi nebo ne. samozrejme to neni neresitelny, ale otazka je, v jakym politickym/silovym usporadani to resitelny je. funkcni odpoved je nekde v prostoru planetarnich usporadani.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: cina mam taky carbon trading scheme


    A robust carbon market is growing in China, according to the 2018 China Carbon Pricing Survey.

    The survey, conducted by ICF and the China Carbon Forum, confirms that the price of carbon in China is expected to rise. The findings include the views of over 300 representatives from industry, government, consultancies, academia, and the finance sector. Those stakeholders anticipate that the national carbon price will rise higher than the current regional prices as China rolls out a nationwide emissions trading system (ETS), following the success of seven regional pilo

    China's Increased Carbon Pricing and Market Impacts | ICF
    https://www.icf.com/insights/public-policy/china-carbon-price

    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: no tak neco se deje, ala pravda neni to zdaleka dost. eu ma emisni povolenky a spotrebni dane na paliva. v usa v nekterejch statech emise taky zpoplatnujou - treba v kalifornii cap &trade. je to ale strasne malo, aby to melo realnej efekt. a v pripade cap and trade bohuzel dopada nejvic na nizsi vrstvy, takze zvysovani je celkem politickej granat...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: dobre, jsi optimista, proste tvrdis, ze procesy ke (globalni) carbon tax ve vysi odpovidajici tomu, aby doslo k tomu, ze se uprednostni investice do klima nedestabilizujici energetiky probihaj, neni to pro tebe tema. ve skutecnosti je to proste to ustredni tema, to co rikas je samozrejmej dusledek, ale poslednich 20 let se tohle furt resi dokola a skutecne funkcnim smerem se to nepohlo. ... ano, obnovitelna energetika se rozviji, ale nemene se rozviji ta neobnovitelna a investuje/dotuje se do ni daleko vic.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: vsichni jdou tam, kde jsou penize :) firmy je samozrejme neprosadi, stat je ten co nakopava.

    vypujcim si slova Radime Tolasze, problem dekarbonizace je totoznej s problemem napr. odsireni, kterym uz jsme si prosli. proste kdyz neco skodi, musi se zacit regulovat.

    nemeli bychom se ke klimatu chovat jako k uplne novymu neresitelnymu problemu, je to jen dalsi v rade, ktery lidstvo musi vyresit. jedinej rozdil je, ze tebtokrat je globalni. a krom ozonovy diry jsme moc takovych nemeli...
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: no jsem to rychle projizdel a nenasel specificky odhad antropogennich emisi pro rok 2020. nicmene ani jsem tam nenasel nic, co by to vylucovalo. to, ze rok 2020 bude tim, kdy bude peak v antropogennich emisi nicmene neznamena, ze se nebude dal oteplovat, oteplovani bude pokracovat jeste desitky let urcite (stale budem pumpovat do atmosfery desitky gigatun sklenikovych plynu)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: us i eu se o carbon taxe bavi, kanada ji ma. cinu asi nema smysl rozepisovat, ale stejnou diskuzi sme tu prochazeli pred rokem...

    pokud dosahnes tema taxama a subvencema zlevneni technilogii natolik, ze zacnou bejt vyhodnejsi nez ostatni (ano chce to cas a ano vim ze ho podle tebe nemame), podari se ti prorazit i do africkejch diktatur... rok se s rokem sesel a podivej se na solarni trh, cina ma nejvetsi vyrobu ze solaru na svete

    jestli chces slyset jedno primocary reseni, abys mi tu moh oponovat, tak neexistuje... ale timhle uz sme si tu fakt nekolikrat prosli, ma smysl se do toho poustet znovu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam