• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    „Není zase tak lehké vůbec nic nedělat,“ říká architekt a teoretik designu Friedrich von Borries z Hamburské univerzity výtvarného umění. Právě on je garantem nového stipendijního programu, do nějž se mají přihlásit zájemci hodlající podstoupit kreativní nicnedělání. Univerzita ve středu oznámila, že pro potřeby akademického lenošení nabízí tři stipendia pro lidi z celého Německa ve výši 1600 eur (přibližně 43 tisíc korun). Svoje přihlášky musejí zájemci poslat do 15. září. Nebude to ale zadarmo, protože zájemci musí přesvědčit porotu, že předmět jejich „aktivní neaktivity“ je podnětný a relevantní.

    Profesor Friedrich von Borries se domnívá, že je nyní velmi důležité zkoumat lenost a neaktivitu, protože jenom ty nám pomohou ve vynalézání nové socio-ekologické transformace společnosti. „Tento projekt se dotýká problému, jak vystoupit ze spirály úspěchu, jak to udělat, aby křeček opustil obří kolo produktivity,“ říká k tomu von Borries. „Pokud chceme žít ve světě, který spotřebovává méně energie a konzumuje méně přírodních zdrojů, pak momentálně nežijeme v ideálním hodnotovém systému,“ řekl von Borries veřejnoprávní televizi Deutsche Welle.

    Německá univerzita nabízí štědré stipendium! Pod jednou podmínkou: nesmíte vůbec nic dělat – A2larm
    https://a2larm.cz/...iverzita-nabizi-stedre-stipendium-pod-jednou-podminkou-nesmite-vubec-nic-delat/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: kompostovat se dá všechno, i maso, ale je to trochu složitější, takže chápu proč se to nedoporučuje. Ve státech teď jede pilotní projekt kompostování lidských těl. Prý to vychází z toho, že když se dá zkompostovat tělo krávy, tak musí jít i lidské tělo.
    Osobně nemám moc rád ty seznamy co ano a co ne, spíš by to mělo být s čím začít a co přidat až postupně. Zapalování nevím, nechápu proč. Žádná hlína není potřeba, termofilní bakterie už tam jsou. Podstatné je spíše aby byl krycí materiál, což vidím ve městě jako největší problém a jako zdroj případných problémů
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nam v kontajneri na komunal smrdia akurat kocici exkrementy, lebo na kompost to dat nemozem, splachovat to do zachodu by bolo take liecenie chripky cholerou a zakopavat to niekde na zahrade asi tiez nebude uplne ono :)

    na to nasavanie vlhkosti pokial nemate piliny dobre posluzia aj kartony od vajec, tie uz su vyrobene z recyklovaneho papiera, takze do papieroveho odpadu sa nehodia
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ecosia users have planted 100 million trees: a milestone and a beginning!
    https://blog.ecosia.org/100-million/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: Máme na dvorku kompost a akorát je to o tom naučit se, co do toho koše na bioodpad dávat a co ne. Samozřejmě tam nejde dát jakékoliv zbytky jídla, některým by na tom kompostu ani nebylo zvlášť dobře... ale zbytky zeleniny, různé šlupky, apod. jsou úplbě v pohodě. Nemůžou se tam dávat věci, které by zplesnivěly a smrděly, žádné maso, apod. (Protože ono i na tom kompostu to nesmí udělat žádnou paseku...)

    Jistě si lidi bioodpad představujou trochu jinak, ale to je pak o nějakém tom zdroji pro bioplynku. Naučit se, co na kompost patří a co ne, to prostě trvá pár let, my měli na chatě kompost od mala a vyvíjelo se to přes řadu absurdit (např. když jsem byl malý, posekaná tráva se tam převážně nedávala z blbýho důvodu, že jí bylo "moc" :-) přesto se tam nedává řada věcí, zejména takových, ze kterých můžou přeskočit zpět na zahradu různé hniloby a plísně)

    Přístupy ke kompostování jsou různé, slyšel jsem o lidech, kteří kompost např. jednou za čas zapálí (taková "dezinfekce", zřejmě). To my neděláme, dáváme tam popel z pálení dřeva, ale kompost jsme nikdy nezapalovali. Naopak ho zasypáváme hlínou.

    Moc si neumím představit ty kompostéry na balkónech, jak je to myšlené, z mojí zkušenosti v tom hraje klíčovou roli to posypání existující zeminou, protože ta obsahuje ty správné baktérie, které to mají správně rozložit (místo aby to hnilo či plesnivělo)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: ja ti nevím, docela experimentuju s košem na bioodpad a všechno to je jen o tom mít na dvě nějakou savou látku, piliny, slamenou rezanku apod. Případně to ještě zasypavat jako v případě kompostovacích toale, ale tomu jsem se snažil vyhnout. Ve městě by to asi šlo nahradit třeba hoblinama pod křečky, resp. téma peletkama? Jinak jak to máš s košem? Ten ti doma nesmrdi, když tam dáváš to samé? Ideální by bylo aby firma co to svazi zároveň měla vedle nádobu s pilinama, kde by sis mohl nabrat na dno a zároveň zasypat to cos tam odnesl.
    Tak samozřejmě pokud se začne třídění bio rozmahat, tak ty popelnice budou muset přibýt, upozornil bych úřady kde je potřeba ji přidat.
    Já mám tuším za 3k kompompostér a už to je docela vychytané, mnoho lidí si jej dělá z kýblů, taky jsem takový měl a tam pak vyjde do stovky.
    A věř mi, že popelnice v který není bioodpad nesmrdí a kompost při dodržení základních pravidel taky ne
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: vsetko je to len o praci s ludmi a moze to fungovat aj v bytovkach

    18. díl - Třídění v bytových domech
    https://www.youtube.com/watch?v=0boz93wZdN4


    19. díl - Rozhovor s panem Illéšem
    https://www.youtube.com/watch?v=-mE9R00USjU
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    People Who Want to Ban Fracking Immediately, Says Joe Biden, 'Oughta Vote for Someone Else'
    https://www.commondreams.org/...ant-ban-fracking-immediately-says-joe-biden-oughta-vote-someone-else

    Biden tells the activist that "you can't ban fracking right now" because "you gotta transition away from it."

    "You're gonna ban fracking all across America, right now, right?" Biden asks the Sunrise activist.

    "I would love to," the activist replies.

    "I'd love to, too," says Biden. "I'd love to make sure we can't use any oil or gas, period. Now, now, is it possible?"

    "Yes," replies the Sunrise activist.

    "Well, you oughta vote for someone else," says Biden, releasing the young man and moving on
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Last 60 days of Arctic sea ice for now and the last 4 decades. https://twitter.com/HotEarthBot/status/1297161023405916161?s=19

    Source: NSIDC https://t.co/tBODcnQlfC

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Chukchi Sea ice extent now lowest in the satellite era for this point in autumn (@NSIDC data) with near record rapid #seaice loss (Aug 2012 slightly greater). Big diffs btwn multi-sensor @NWSAlaska analyses & passive microwave common in Aug. #akwx #Arctic @Climatologist49 @ZLabe https://t.co/PKTVUtxEDp

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    WE WANT TO LIVE | UK REBELLION | 1st September 2020 | Extinction Rebellion
    https://www.youtube.com/watch?v=jJbN1jW0nPs
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: dokumentik dobrej, doporucuju
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: jo přesně tak, anebo to v pytlu vyveze do příkopy. Pořád jsou kokoti, co takhle vyhodí ledničku nebo pneu a přitom má každý sběrný dvůr povinnost bezplatně.

    LINKOS: v momentální situaci to znamená přesvědčit všechny, aby si bud postavili do obyvaku komposter. Nebo, aby měli doma pěkně pachnoucí kyblíček s bincem, který budou vynášet buhví kam do popelnice. Protože narozdíl od plastů nebo papíru je bio popelnic mnohem mín. Komunitní kompost je to samé v bledě modrém.

    Na sídlišti to má ještě tu třešničku na dortu, že na panelák je jeden kontejner na komunál, tam nezkontroluješ nic. Ale já tomu rozumím, kolektivně potrestáme všechny, ty uvědomnělé i ty bordeláře. To bude náramně fungovat. Po prvním potrestání těch hodných se ti na to vykašlou všichni, protože na co se budu snažit, když ostatní to serou a platím na ně.

    Chlapi, možná by debatě pomohlo, kdybyste se po nějakém sídlišti prošli a koukali kolem sebe :)

    ale uznávám, že rozdávat domácí bytové kompostéry zadarmo stejně jako to bylo u RD by pomohlo. Aspoň někdo by se na to chytil, co jsem se tak rychle mrknul po internetu nestojí ten krám 5 korun.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    57% novy kapacity usa v 2020 je renewable

    Renewables account for 57% of new U.S. generating capacity in first half of 2020
    https://www.solarpowerworldonline.com/...ables-account-for-new-us-generating-capacity-in-first-half/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    pv for livestock

    Special PV plant design for livestock in Taiwan – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2020/08/21/special-pv-plant-design-for-livestock-in-taiwan/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    https://ieefa.org/...ewable-generation-sets-new-records-on-consecutive-days-in-australias-main-grid/

    Output from wind and solar have surged to two new record highs in the National Electricity Market over the past 24 hours, with sunny and windy conditions combined to push their combined output towards 12 gigawatts, or nearly 50 per cent of total demand.

    The Australian Energy Market Operator, which recently released its 20-year blueprint mapping a path to up to 94 per cent renewables by 2040, celebrated the first record with a Tweet that noted the combined output of wind farms, and small and large-scale solar generation, exceeded 11,700MW for the first time. That smashed a record set back in November 2019, where combined wind and solar output hit 11,300MW.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    https://ieefa.org/australias-suncorp-to-stop-financing-insuring-oil-and-gas-industry-by-2025/

    Major Australian insurer Suncorp will end any financing or insuring of the oil and gas industry by 2025, adding to the group’s existing ban on support for new thermal coal projects.
    The insurer revealed on Friday it had already stopped insuring, underwriting or directly investing in new oil and gas projects and would phase out underwriting and financing existing oil and gas businesses by 2025. All direct investing in the oil and gas sector would end by 2040, the company said in a report.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Two of the largest wildfires in California’s history are burning right now | Popular Science
    https://www.popsci.com/story/environment/california-wildfire-2020-scu-lnu-lightning-complex/

    Thousands of lightning strikes across California have caused hundreds of individual fires in recent days, creating two massive blazes that mark the second and third largest in the state’s history. Officials expect more “dry lightning”—thunderstorms that don’t produce enough rain to keep the parched land below from sparking—to hit Northern California on Sunday and Monday.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    More Offshore Wind Jobs Waiting In The Wings For USA
    https://cleantechnica.com/...much-for-saving-coal-jobs-more-offshore-wind-jobs-waiting-in-the-wings/

    So Much For Saving Coal Jobs: More Offshore Wind Jobs Waiting In The Wings

    The US offshore wind industry has been soldiering on despite conflicting signals from federal policy makers, and it appears to be weathering the storm. After all, the November elections are less than three months away. Presidential administrations come and go, but key companies in the energy sector industries can stick around for generations, and a flurry of recent news indicates that the US offshore wind sector is gearing up for more clarity and confidence in the years to come.

    ...
    Nevertheless, wind activity continues apace all up and down the East coast. More than 9,000 megawatts in offshore wind have hit “advanced” milestones this year, and stakeholder confidence is showing up in the form of orders for seagoing equipment among other areas.

    ...

    Its almost as if wind stakeholders are anticipating a sea change in federal policy after the November elections. Go figure.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DZODZO: "většina" určina ne. Plus spousta z nich má spíše hnojistě než kompost. Navíc já nemluvil o pálení bioodpadu, ale o odpadních obecně, jednoho takového setrilka tu máme a je schopen zámořit vzduch v širokém okolí a jsou u nás mezery mezi domy docela velké. Tohle bude prostě s narůstajícími poplatky narůstat. Známý mi říkal, že u nich to zase vozil soused do lesa. U nás popelnice stojí 70 Kč, co se bude dít až bude stát 200 Kč se docela děsím, pokud se nebude řešit i to pálení bordelu nějak efektivněji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam