• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Diky .)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: precti si TADEAS, tam mas shrnutou historii i osud techle snah co davas.

    ad "The objectives of RA in relation to socio-economic dimensions, however, are general and lack a framework for implementation" -- nevim co je regenerativni zemedelstvi pro ne, pro me ten klic je holistic management, kde to jsou ti decision-makeri na kazde urovni, kteri si stanovuji ty "objectives" na zaklade svoji definice kvality zivota.

    je to zas reduktivni snaha: my vs. ekosystem, kterej budeme managovat, sledovat jeho parametry, atd. vs. prijmeme tu plnou (hyperpredatorskou) roli a prijmeme, ze je to presne ta deifnice kvality zivota/zdroju, co urcuje ten management.

    tyhle vyzkumy se proste furt motaj v tech stejnejch kategoriich a svetonazoru... neresiltelny, z myho pohledu. hodne stesti :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: Pokud je grizzly alegorie ke klimaticke zmene, pak mas samozrejmne pravdu. Pokud myslis realneho grizzlyho tak s tim si lide vedi rady minimalne uz od doby kdy John Browning zkonstruoval Winchester Model 1894 ;-)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jinak nejakej prehled literatury, ktera se zabyva regenerative agriculture je zde...

    Regenerative agriculture (RA) is proposed as a solution towards sustainable food systems. A variety of actors perceive RA differently, and a clear scientific definition is lacking. We reviewed 28 studies to find convergence and divergence between objectives and activities that define RA. Our results show convergence related to objectives that enhance the environment and stress the importance of socio-economic dimensions that contribute to food security. The objectives of RA in relation to socio-economic dimensions, however, are general and lack a framework for implementation. From our analysis, we propose a provisional definition of RA as an approach to farming that uses soil conservation as the entry point to regenerate and contribute to multiple ecosystem services.

    Regenerative agriculture – the soil is the base - ScienceDirect
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211912420300584
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: spolecnost se ale nesklada jen z lidi, coz bylo mozny rict pouze z urcity luxusni historicky pozice. na party prisel grizzly a vsem ukousnul hlavu, typkovi v tesle i hipikovi u studanky
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: Aha. To bude pak jeste tezsi nez pres politiku v soucasne demokracii.
    Spolecnost se sklada z odlisnych lidi, kteri prestoze uznaji problem, budou hledat jina jeho reseni, tak aby vysledek smeroval k jejich videni sveta. Presne jak pises "... ze nejdulezitejsi je ten proces, kterym si spolecenstvi urcuje, co chce."
    - Ja chci jezdit v elektrickym aute 250km/h po dalnici, nakladat mlady holky a vecer grilovat steaky z Black Anguse a zapijet to cervenym vinem ze Spanelska. A tomu chci uzpusobenou infrastrukturu a managment.
    - A nekdo jiny chce jezdit na kole k mistni studance, vecer kosou posekat travnicek za roubenkou a dat si veganskou tycinku se sklenickou pramenite vody. A tomu chce uzpusobit infrastrukturu a managment.
    :D
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Aha, no tak to asi i chapu. Ale presto me zajima, jaka se da operacionalizovat hospodareni.
    To je jako tak: je asi dulezitejsi, aby nebyla nuklearni valka, ale stejne si myslim, ze by ridici meli znat pravidla silnicniho provozu .]]
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: No ke zmene se da pristupovat ze spousta ruznejch bodu. Kdyz dobre rozpracujes nejakou specifickou teorii, ta samotna muze promenit nastaveni spolecnosti a posunout zajem jinym smerem resp menit to "co si spolecenstvi stanovi jako dulezity, vposled tu kvalitu zivot". Neni to tak, ze nejaka abstraktni spolecnost se nejak rozhodla a potom se drzi sveho planu. Jeji zamereni a rozhodnuti je vyslednici xyz ruznejch tlaku, smerovani, atraktoru.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: nevidi, ze nejdulezitejsi je ten proces, kterym si spolecenstvi urcuje, co chce.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: Ted to nechapu, co TUHO nevidi? Jeho pozadavek smeruje k popisu a uchopeni toho co pro dane lokality je/muze byt/ma byt regenerativni hospodareni. Jak pise, bez konceptu, zobecneni a argumentu jsem mimo ramec "evidence based", tedy u virguli.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: preskakuj co chces, akorat bych te upozornil, ze je to ta nejdulezitejsi cast procesu, to ze to nevidis je proste to slepy misto no.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: cili otazka co "se ma" delat s ceskym ekosystemem nedava takhle smysl.
    protoze to hyperpredatorstvi taky nikdo nechape. jedeme v tom paradigmatu ze ekosystem tu proste je a my ho těžíme.

    takze mě jako laika by zajímaly třeba tyto aspekty (aspirace)

    - ČR by mělo do 10 let snížit emise o 50 procent (zjemňuju oproti 65 % což by mělo jako součást EU). může v tom pomoct ten bio sink? jak moc? a co by se muselo udělat pro to
    - lidi v ČR mají fakt rádi náš ráz krajiny. Od jaké nadmořské výšky se dají zachovat lesy a jak by se tomu dalo pomoct?
    - je v ČR reálná potravinová soběstačnost, tak jak jsme ji měli před sto lety, i v klimatu 2050? Jak?
    - pokud ne, jaký procento soběstačnosti je dobrý a jak má vypada zemědělství? Kolik lidí uživí hektar?
    - co to vůbec je to zadržování vody v krajině, mokřady atd., co to přinese a jak?
    - stromy v krajině. Potřebujeme všude vysázet dub španělský?
    - jak se má nastavit hospodaření s vodou a zelení ve městech, pokud aspirace je zachovat naše zahrady, parky, aleje, to jak jsme zvyklí
    - ...


    Chápu že je to prostě moc velký úkol, moc otázek, nikdo to neřeší. Možná v tom Izraeli se takhle přemýšlí od základů.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Importantly, the way these materials are produced results in far lower CO₂ emissions than Portland cement. This can reduce CO₂ emissions by between 50% and 80%, depending on the technology used.
    Using these materials in cement provides enhanced strength and durability, and also improves sustainability by reducing associated CO₂ emissions and recycling industrial wastes. Many of these cements have been highlighted in the United Nations Environment Programme 2016 report as having greatest potential for cement-related CO₂ emissions reduction.
    Despite the extensive environmental and technical benefits achievable, the construction industry has been slow to take up sustainable cement technologies, which have instead been focused primarily in smaller niche markets. This has limited the industry’s ability to decarbonise.

    How sustainable cement could cut carbon emissions | World Economic Forum
    https://www.weforum.org/agenda/2020/08/sustainable-cement-carbon-emissions-sustainable-development
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Tak spolecenstvi se sestava z jedincu. A jeden z nich si ty. To co, si urci za dulezity vyplyva z jejich jednani.
    Nicmene kdyz preskocim tohle lehce autisticky blablabla (sorry), tak moje otazka je celkem praktickeho razu. Pokud chcem dosahnout regenerativniho hospodareni, tak musime vedet co to je a jak zjistit, ze takovy hospodareni delame.
    Kvuli tomu mi prijde dulezita operacionalizace toho pojmu .] Jinak sklouznem k tomu, ze regenerativnost hospodareni budeme posuzovat kroucenim virguli.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: prave, a proto je to irelevantni, operacionalizovat muzes neco, co si spolecenstvi stanovi jako dulezity, vposled tu kvalitu zivota (prostredu, zakladny zdroju). ja to muzu delat pro sebe a ekosystem, vuci nemuz delam rozhodnuti.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TADEAS: Biologická sekvesterace je jediná forma, se kterou můžeme počítat, pokud ji dokážeme prosadit. Potrvá nejméně 100 let, než se rozjede průmyslové CSS. Říkat si, že můžeme dál pálit fosil a pak to napravíme pomocí CSS je lhaní si do vlastní kapsy (ke kterému se přidalo i IPCC).
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: V tomhle klubu prevazne ty .))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: a kdo to definuje a proc?
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Operacionalizace regenerativity = jakou sadou operaci zjistis, ze neco je regenerativni a ne degenerativni :))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GOJATLA: v tech scenarich je ta technoligicka sekvesteace az cca od pulky stoleti a biologicka sekvestrace (regenerativni management ekosystemu) taky nabiha pomalu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam