• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: prave, a proto je to irelevantni, operacionalizovat muzes neco, co si spolecenstvi stanovi jako dulezity, vposled tu kvalitu zivota (prostredu, zakladny zdroju). ja to muzu delat pro sebe a ekosystem, vuci nemuz delam rozhodnuti.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TADEAS: Biologická sekvesterace je jediná forma, se kterou můžeme počítat, pokud ji dokážeme prosadit. Potrvá nejméně 100 let, než se rozjede průmyslové CSS. Říkat si, že můžeme dál pálit fosil a pak to napravíme pomocí CSS je lhaní si do vlastní kapsy (ke kterému se přidalo i IPCC).
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: V tomhle klubu prevazne ty .))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: a kdo to definuje a proc?
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Operacionalizace regenerativity = jakou sadou operaci zjistis, ze neco je regenerativni a ne degenerativni :))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GOJATLA: v tech scenarich je ta technoligicka sekvesteace az cca od pulky stoleti a biologicka sekvestrace (regenerativni management ekosystemu) taky nabiha pomalu.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Vaclav Smil on the Need to Abandon Growth
    https://nymag.com/intelligencer/2019/09/vaclav-smil-on-the-need-to-abandon-growth.html

    Mark my words, there’ll be no massive sequestration of carbon. There hasn’t been any, and there’ll not be any next year, or 2025, or 2030.

    Why are you so sure?
    The scale. We now make about 37 billion tons of carbon dioxide. Ten percent of that is 3.7 billion tons. Say 4 billion tons of C02, just to control 10 percent of the problem. This is almost exactly the amount of crude oil we produce. It took us 100-plus years to develop an industry, which is taking 4 billion tons out of the ground and with the gradient, and then taking it up and refining and using it. Now we would have to develop a new industry, which would take 4 billion tons, and store it, push it against the gradient into the ground, and guarantee that it will stay there forever. Something like this cannot be done in five, or 10, or 15 years. And this is 10 percent. So, simply on the matter of scale, carbon sequestration is just simply dead on arrival.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: ad "jestli je to nekde prehledneji opercionalizovany" - vuci cemu se ma operacionalizovat? kdo chce klimatickou stabilizaci a ekosystemovou regeneraci a proc? to je ten limit, to chteni, ta shoda, to urceni kvality zivota. nemame nedostatek vedeni, schopnosti monitorovat, operacionalizovat, etc. takze ta operacionalizace je takova virtualni vuci: "co kdybychom to tak chteli". nechceme
    TUHO
    TUHO --- ---
    "Profesor Mikhail Chester, z arizonské univerzity, poukázal také na fakt, že americká elektrizační síť byla stavěna na průměrné teploty a environmentální podmínky tehdejší doby. S rostoucí průměrnou teplotou bude dle jeho studie častěji docházet k přehřívání různých komponent a ke snížení jejich funkčnosti. Na modelovém příkladu došli k závěru, že oteplení o 1°C přinese u klíčových komponent přenosové soustavy až 3x vyšší pravděpodobnost poruchy a pravděpodobnost řetězového výpadku může být až 30x vyšší. Sám Chester přiznává, že jednoduché řešení problému v současnosti není známo."

    Přenosové sítě nestíhají přechod na vysoký podíl obnovitelných zdrojů a extrémní počasí
    https://oenergetice.cz/...e-site-nestihaji-prechod-vysoky-podil-obnovitelnych-zdroju-extremni-pocasi
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: podle me nejobecneji to asi pojimaj ty planetary boundaries. jak jsou PB provazany se zpusobem managementu (jestli nabizej nejaky praktiky, jako treba to dela holistic management), to nevim a jestli poskytujou uz nejaky rozpracocany kriteria pro management ruznejch ekosystemu a civilizacnich procesu, to taky presne nevim.

    vzdycky jde o to, ze je to prostredi priznivy i pro lidskej zivot, je to regenerativita -lidskyho- -managementu-, bez cloveka a bez managementu nema smysl o tom mluvit, delame to pro sebe, ale jsme sami zavisly na obri provazany siti vztahu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Amazon 'condemned to destruction' as fires proliferate across Brazil | World news | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2020/sep/02/amazon-fires-brazil-rainforest-bolsonaro-destruction

    “The Amazon is condemned to destruction,” despaired one former top official at Brazil’s enfeebled environmental agency, Ibama, accusing the far-right populist of overseeing a wholesale “demolition” of protection efforts.

    “Under this government there will be no combating [of rainforest destruction],” the ex-official said. “The future looks dark.”

    ...

    satellite imagery being gathered by Brazil’s own space agency, Inpe, suggests those efforts are falling short. In August it detected more than 7,600 fires in Amazonas – one of nine states making up the Brazilian Amazon – the highest number since 1998 and nearly 1,000 more than last year. On Tuesday Inpe announced that across the entire Amazon region it had detected more than 29,307 fires in August – the second highest number in a decade and only slightly less than last year’s figure of 30,900.

    ...

    During a recent surveillance flight over four Amazon states – Amazonas, Mato Grosso, Rondônia and Pará – Batista also witnessed shocking scenes of devastation.

    “We saw tracts of pasture that were burning, deforested areas that were burning, areas of forest that were burning. And it was obvious that down there in the forest below us nobody was staying at home [because of coronavirus],” he said.

    Everyone – illegal loggers, land grabbers, illegal miners – they’re all up and running, and even more so than usual, safe in the knowledge that government inspections have been scaled back because of the pandemic.”

    TUHO
    TUHO --- ---
    PAD: Souhlas potud, ze je urcitej prostor ve kterym jsou homeostaticky stavy, ktery se pohybujou v ucitejch limitech (jsou aktivne udrzovany v mezich diky soustave stabilizcujicich zpetnych vazeb). Kdyz ty limity prekrocis, stabilizujici zpetny vazby prestanou fungovat nebo je prevazi destabilizujici zpetny vazby. Tenhle prostor je prave definovanejm soustavou atraktoru. Pro nas to ma dusledek ten, ze predvidatelny prostredi se muze stat velmi rychle se menicim "chaotickym systemem", ktery nam bude bourat babovicky.

    Nicmene regenerativita v tomhle smyslu je imho mysleny to, ze nabyvaji specificky ekosystemovy vlastnosti - nabyva ne bohatosti, diverzite, odolnosti, schopnosti zadrzovat vodu etc.
    Degenerativitivni hospodareni tyhle funkce spotrebovava, protoze je vymenuje za neco jinyho (inteznivni vynosnost v kratsim casovym useku, jednoduchost spravy, financni vyteznost pro jisty aktery etc)...

    V obecny rovine se ekosystemy "vzdycky regenerujou" i kdyz to bude toxicka rasa v defacto mrtvym oceanu. Takze za me: pokud se budes snazit drzet ocean s bohatou diverzitou, koralovejma utesama, okyslicenou vodou etc etc = regenerativni sprava. Kdezto kdyz bude tvoje hospodareni smerovat k toxickymu slizu bez kysliku je to degenrativni hospodareni .]] Odbobne i v jinych sferach.

    Nevis Tadeasi, jestli je to nekde prehledneji opercionalizovany?
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: No a neni homeostaza (tj. tendendce ke stalosti nejakeho prostredi nebo podminek) prave definovana jistymi limitujicimi podminkami, k jejich dodrzeni smeruje? Napr. teplotou, tlakem, atp? Prave na tom Lovelock postuloval Gaiu (https://en.wikipedia.org/wiki/Gaia_hypothesis), jestli si to pamatuju dobre (uz je to tak 15 let, co jsem tyhle knizky cetl). Ze cela Zeme (nejen biosfera) smeruje k podminkam, ktere jsou priznive pro rozvoj zivota. Nase ekosystemy nas nepotrebuji, pokud pojedeme business as usual, zivot neznicime. Nejaky zivot prezije a ustavi si novou homeostazu (proto dynamicka). Jsou to proste ruzne atraktory v chaotickem systemu - my ted dodavame energii, dostaneme se k bifurkaci, ze ktere mozna sletime do atraktoru "zeme po antropocenu". Z tohoto pohledu je kazdy ekosystem regenerativni - protoze se regeneruje at uz s nami, nebo bez nas. Ano, muzeme ho posunout za hranice obnovitelnosti a tim ho znicime. Pokud chceme, aby to bylo s nami, tak musime hopodarit tak, aby to bylo mozno udrzitelne dlouhodobe, idealne trvale. Proto jsem se ptal, jaky je vlastne rozdil mezi trvale udrzitelnym hospodarenim a regenerativnim hospodarenim? Zatim se mi zda, ze tim rozdilem je 20 let v case a marketing. A asi mas pravdu - pro nektere lidi je dulezite byt zahrnovat a fascinovat porad necim "novym", i kdyz opravdu novych idei je fakt minimum. Je to jednodusi, nez neco opravdu delat.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD: samozrejme ze je to buzzword, ale tak fungujeme, na principy se ti kazdej vysere. ne, ekosystem neni homeostaticky, to je organizmus. ekosystem [vc. nas a nasi civilizace] funguje v nejakych limitech. ty limity chceme neprekrocit = stabilizovat klima. ve stabilnim klimatu muzou existovat (pro nas) funkcni ekosystemy. tyto ekosystemy svym pusobenim nicime, destrujeme si svou zakladnu zdroju, ze kterych cerpame jistou kvalitu zivota. zakladni otazka je - jaka by ta kvalita zivota mela byt? co je k tomu potreba? od toho se odviji praktiky, ktere k tomu pouzijeme.

    ad "Neni kazda krajina regenerativni" - neni krajina bez cloveka, clovek pusobi (= provadi management ekosystemovych procesu) vsude. jak pusobi? jak chce pusobit? proc? odpoved: chce svym pusobenim podpodorvat cykly ekosystemy (vodni, mineralni, populacni, energeticky), protoze je to ten ekosystem, ktery nas zivi. pokud delame opak, bude se dit opak. tak se to deje.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAD: nevim a korektni by bylo si to proste nastudovat, protoze nekde toto info uz je. Coz jsem lina udelat, protoze vim, ze Tadeas je hodne edukovanej v tomto, tak v souladu se svou povahou hledam zkratku
    PAD
    PAD --- ---
    YMLADRIS: Jaky je rozdil mezi regenerativnim a trvale udrzitelnym hospodarenim?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: osobne si myslim, ze se na zaklade toho nic nestane, ale bylo by fajn mit cistsi svedomi ve smyslu, je prehledny co je potrebny udelat, informace jsou dostupny, mravenci maji teoreticky sanci se tim nechat presmerovat, kdyz se to nestane, mraveniste jede dal business as usual, aspon se to zkusilo... coz chapu ze je dost slaba motivace to psat a popularizovat. ale jinak fakt se da jen omilat "regen regen", coz je pro vetsinu lidi moc tajuplny a to je celkem bez efektu





    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS:
    PAD: viz zde inteligentni a uprimny PAD
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: ohledne stabilizace klimatu tuto praci (popularizovat volicum, co je presne potreba udelat) udelali lidi z ciziny, protoze ty zakony energetiky plati vsude stejne. uhli je horsi nez plyn a tak dale.
    cili ted kazdej, kdo ma uprimnou snahu vedet co teda s tim klimatem, tak najde jasny info: krivky ustupu od fosilu, souvislost se vzrustem teploty, IPCC a dva stupne atd. Muze pak v demokracii podporit leadery, kteri toto maji zajem tlacit.
    Pokud by ta popularizacni prace odvedena nebyla, porad se budeme tocit kolem uvah typu jestli elektroauta zabiji ptaky a jestli je horsi cekat na geoinzenyring nebo ne.

    Regenerativni krajinu na druhou stranu nechape nikdo. Takze se tocime na plastovych taskach a nekonecne debate zda je horsi hovezi nebo ne. Mozna protoze ty jsi v tom tolik roku uz tak ponorenej tak ti to prijde cely obvious, ale neni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam