TADEAS: No v posledni dobe mas mozna Latoura nactenyho lip nez ja ty ne? Co na to rikas ty? :D Jako ja tuhle konkretni knizku jeste necetl (resp akorat prolit), nicmene cetl jsem Facing Gaia, plus nekolik jeho interview z posledni doby a myslim, ze pomerne mam prehled, co tam asi pise.
Jako me ta recenze smysl nedava vubec. Ona Konopaskova kariera je spojena s bytim "expert na Latoura" a on mu ted Latour ujizdi nekam jinam nez by ho rad videl. Asi je to spojeny i s nejakejma politickejma preferencema (to mi prijde, ze je taky duvod u rady dalsich lidi kolem CTS a jejich postojem klimatu, jako je treba ten Petr Pokorny).
Jako ja nevim, me to prijde uplne irelevnantni metateoreticka onanie. Davalo by to smysl, pokud by to napadal na empiricke urovni (myli se teda Latour, kdyz popira fosilni dezinformacni kampane?). To Konopasek nevi, protoze o tom vi kulovy, ale jeho predstava sveta mu rika, ze se MUSI mylit, protoze svet je proste slozitej a smichanej a hybridizovanej a blablabla. Dle myho proste a priorni dogmatismus.
Jako je to slozitejsi? No urcite je. Ale je dulezity prave v tuhle chvili, se utapet v souvislostech popiracskyho dezinforamcniho diskurzu a popisovat je do umreni do posledniho totalniho detailu? Mozna by to ukojilo Konopaskovu obsesi "pozornym pozorovatelem", ale nakonec to bude k nicemu z hlediska toho, co potrebujem ted delat, vzhledem ke klimaticky stabilizaci.
"Zrazujeme praktický význam těchto pracně budovaných a udržovaných principů: k čemu vlastně jsou, když v opravdu vážné chvíli jsou nanic?"
- Tohle je proste zhrzeni vericiho. No, tak ty principy byly Latourovi k necemu v danou chvili v sociologii vedy. Ja myslim, ze je totalne nezrazuje, nicmene tedka jsou dulezity holt jiny principy a to je neco, co mi prijde, ze Konopasek nemuze vydejchat.