• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: Otevřel a po chvíli zase zavřel, evidentně jsem o moc nepřišel

    To první s těma flaška venku je stupidní číslo zcela zjevně. Tolik petek se nikde neválí. Pokud k tomu došli tak, že vědí kolik se vyrobí PETek a kolik se jich zase vybere v popelnicích, tak kde je ten rozdíl? Dokáže někdo spočítat kolik petek skončí a skončilo na skládkách a spalovnách v rámci komunálu? Při započítání tohohle objemu to číslo zase tak obrovké hausnumero nebude.

    že nemají ambice řešit další odpad je argument, jak ze školky. Takže by měli zálohovat kelímky od jodurtů, kanystry od pracích prostředků atd atd? A i kdyby ano, byl by pro takto vybraný materiál odbyt? Pro PET odbyt je a bude, protože ze zákona musí být 25% nové PETky z rPETu a světe div se, rPET z hromadných popelnic není dost čistý a nikdo v čr nedosahuje potřebnou čistotu. Tajže bud budeme zálohovat naše PETky a budeme recyklovat domácí plast nebo budeme čistý rPET dovážet ze zahraničí. To je to co chceme?

    O významu výkupu plechovek z hliníku se bavit nebudu, jestli nechápeš proč je důležité, aby nekončily v komunálu zadej si do googlu třeba Kolontár to je dobrý příklad, proč bychom se měli snažit maximalizovat objem recyklovaného hliníku.

    Pokles o 11% je zajímavý. Je to číslo čisté nebo je to cinknuté? Před vykupem se vytřídilo 100% plastu směs, po zavedení výkupu se zcela jistě nemůže vybrat stejných 100% protože x% z původních 100% je PET, který nekončí v popelnici, ale ve výkupu. Tys to četl, je to číslo fér?

    a tohle:

    pripadne sa tam spomina aku motivaciu ma ridic kamionu, ktory CR iba projizdi hladat vykupny automat aby ziskal 3 Kc a take vselijake finesy :)

    myslíš jako vtip, že jo? 3kč mu za to asi stát nebudou. Takže ta záloha nebude 3kč, ale deset nebo dvacet a to už si rozmyslí kde kdo. Nehledě na to, že argument 3kč je velice snadno vyvratitelný obyčejným lahváčem. Jakto že se jich všude neválí mraky, když za to 3kč nikomu nestojí? A to je lahváč těžký, křehký a přepravka stojí dokonce 100kč.

    A pořád nevím, proč to ve skandinávii a německu funguje už dekádu, když je to taková blbost.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: hl ja tiez kupim obcas coca-colu, mal som na mysli skor ale balenu vodu akoze neochutenu

    KEB: ty si si zasa neotvoril tu studiu, tak sme si kvit, tam by si sa napr. k tym flaskam v prirode dozvedel toto :)

    Zcela zásadní rozpory a nelogické závěry je možné nalézt i v kalkulaci lahví pohozených v přírodě, tzv. litteringu. Množství PET láhví, které končí volně pohozeno v přírodě či na veřejných prostranstvích (dále jen littering), je iniciativou Zálohujme (studie INCIEN) odhadnut na 3 046 tun ročně (+/- 171 tun) s tím, že zhruba 61 % tohoto objemu, v absolutních číslech 1 872 tun, se ročně v přírodě akumuluje.
    Při představě, že po dobu 20 let zůstává každý rok 1 832 tun PET láhví v přírodě, by k dnešnímu dni v přírodě leželo odhozených 20 * 1832 = 36 640 tun PET lahví. Pokud uvažujeme hmotnost průměrné PET lahve 30 g, což je v souladu s kalkulací iniciativy zálohujme, v České republice by se ve volné přírodě muselo tedy vyskytovat 1,221 miliardy PET láhví. Česká republika má rozlohu 78.866 km2, při rozpočítání takového počtu PET lahví na danou rozlohu docházíme k závěru, že na každém libovolném místě v České republice o ploše 10 x 10 metrů, včetně polí, lesů, vodních ploch, zastavěných ploch, silnic a střech, horských svahů, sportovišť, atd. by měly ležet dvě pohozené PET lahve.
    Zdravé lidské oko člověka o výšce 170 cm dohlédne na vzdálenost kolem 4,7 km, ale zaostřovat a rozeznávat předměty dokáže v násobně kratší vzdálenosti. Pokud bychom přijali tezi, že člověk bez problémů odliší předměty do vzdálenosti 50 metrů od místa pozorování, na ploše kruhu kolem pozorovatele v libovolném místě České republiky (7854 m2 ) by se podle propočtů iniciativy Zálohujme mělo vyskytovat pohozených 157 PET lahví.


    dalej sa tam napr. pise ze nemaju ambicie riesit iny typ plastoveho odpadu, takze opat vidno ze je to iba lobby vyrobcov balenych napojov

    Iniciativa Zálohujme připouští, že zálohový systém nemá ambice řešit všechny cíle odpadového hospodářství. Neřeší všechny druhy odpadů a cíle v jejich sběru a recyklaci, ale jen PET lahve a nápojové plechovky.

    dalej sa tam napr. spomina to co som nastinil

    Se zavedením zálohového systému lze očekávat riziko poklesu ochoty třídění ostatního odpadu. Tento fenomén se objevil například v sousedním Německu, kde tímto vlivem došlo k poklesu třídění plastů o 11 procentních bodů.

    pripadne sa tam spomina aku motivaciu ma ridic kamionu, ktory CR iba projizdi hladat vykupny automat aby ziskal 3 Kc a take vselijake finesy :)
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Do klimatického speciálu Planeta v nouzi ( http://aktln.cz/rKOVQP ) se zapojila i biatlonová mistryně světa Gabriela Koukalova. Varuje, že situace se změnami klimatu je kritická. "Berme to prosím vážně," apeluje. #PALINASKLIMA.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Z šesti lidských druhů přežil pouze ten náš, Homo sapiens. Na otázku, proč nepřežili naši předchůdci, nabízí aktuální studie vysvětlení, které by v dnešní době mělo být slyšet. Na vyhynutí tří z nich se totiž podepsaly klimatické změny. Jim přitom planeta čelí i dnes.

    Lidští předchůdci vyhynuli kvůli klimatické změně, varuje studie - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...o-habilis-homo-ergaster-homo-erectus-homo-heide.A201018_105830_xman-styl_fro

    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: že tys ty články ani neotevřel? Do roku 25 povinnosti 25% Rpet do roku 30% Rpet. Použít PET z popelnice je problém kvůli kontaminaci proto je chtějí vykupovat aby je mohli čistý použít znovu. Bez toho je tak akorát spálí
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    (full disclaimer - vypiju lahev týdně, jinak čistě vodu)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    hmm, představte si kupovat pepsicolu, fantu, kofolu a podobně v 10 litrovejch soudcích, co vydržej natlakovaný (=neztratěj bublinky) měsíc, ou jé :D

    jinak mám sodastream, ale ač je mi to částečně nepříjemné, tak kupuju limonády v plastech (třídím)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DZODZO: moje odpoved zalezi na tom, co je tvoje vize. ze budou vsichni pit jen vodu z vodovodu? nebo ze se bude vsechno stacet do sklenenych lahvi a prevazet dvojnasobnou vahu?

    imho zalohovat plasty je nesmysl. mozny reseni je zapojit AI do tridicich linek (coz uz se deje, linky tu nekde byly) a dosahnout tak na vyssi procenta recyklace a se zbytkem treba pretavit plasmou na vodik (linky tu opet byly). taky existuji procesy liquidifikace plastu, posledni dobou prichazeji vedci s enzymama, ktery plasty rozlozi...

    pokud budou auta (osobni i popelari) jezdit na elektrinu ze zelenych zdroju, tak by pak davalo smysl v masovym meritku i to sklo, verim, ze by se eko stopa toho lifecyclu dost zmenila, porad ale zustanou pripady, kdy je plast lepsi. treba africky zeny a jejich krky si dost oddechly s plastovejma flaskama / kanystrama. a sklo jim moc neulehci

    cely co se snazim rict, ze pausalne odsuzovat plasty je nesmysl. plast neni zlo. zlo prichazi vzdycky s chovanim lidi :)

    linky muzu dodat v pripade zajmu, necucam si to z prstu, ale sem na mobilu a uz to tu vsechno bylo, kdo cte, vi
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: ale aka je pridana hodnota balenych napojov? ano pokial zacnu napojove firmy pouzivat viac ako 6,6% recyklatu ako v roku 2017 potom to nebude taky problem, ale cielom ma byt primarne reduce, aky ma vyznam financovat system na vykupovanie plastovych lahvi, ked aj ak by sme dosiahli 100% zberu, tak obalove firmy z toho pouziju povedzme 10% na nove lahve a zvysnych 90% budu stale brat z ropy

    ja stale nevidim ten prakticky vyznam balenych vod, tahas sa s tym z obchodu, potom sa musis s prazdnymi (neseslapavat) tahat do obchodu a za to vsetko zaplatis 100x viac ako keby si si napustil cistu vodu a urobil si sirup zo zalohovanej lahve v skle, ktoru staci kupit raz za mesiac :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DZODZO: nejak sem to tam nenasel, co vim, tak dopad na zivocichy je porad predmetem dohadu, nepodarilo se nic poradne prokazat, i kdyz by si to hodne lidi pralo. zato jsem nasel:

    However, it is the management of plastic waste that determines the risk of plastic entering the ocean. High-income countries have very effect waste management systems; mismanaged waste – and plastic that ends up in the oceans – is therefore very rare. Poor waste management across many middle- and low-income countries means that these are the main sources of global ocean plastic pollution

    ...

    protoze jsem se tim sam driv zabejval, tak tak 70% plastovyho odpadu v oceanech zpusobuji tri reky, prochazejici rozvojovymi staty. zbytek maji na svedomi dalsi reky a namorni doprava.

    jinymi slovy, ten problem neni v pouzivani plastu, ale v chovani lidi, jako vzdy. kdyz budem v cr pouzivat petky a nakladat s odpadem nejlip co umime, nikomu to moc neuskodi a muze to naopak pomoct pred sirenim nemoci, dodat trvanlivosti vyrobku apod.

    https://www.discovermagazine.com/...tics-are-everywhere-but-their-health-effects-on-humans-are-still

    WHO
    WHO calls for more research into microplastics and a crackdown on plastic pollution
    https://www.who.int/...lls-for-more-research-into-microplastics-and-a-crackdown-on-plastic-pollution

    Based on the limited information we have, microplastics in drinking water don’t appear to pose a health risk at current levels. But we need to find out more. 

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DZODZO: s tim souhlasim. ale co rikam, je to vzdy o zdravym rozumu a celkovym lifecyclu vyrobku. neda se pausalne rict, ze baleni do plastu skodi prostredi. melo by se vzdycky premejslet a pocitat
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: v tescu sa daju kupit okurky aj bez kondomov (v sezone), ale okurky stranou, su ovela horsie sposoby plastovania, snad uz je to zakazane, ale par rokov dozadu v UK som videl tie nakrajane pomarance na platky zafoliovane na polystyrenovom tacku, to je hodne ujete :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: nieco k mikroplastom a vplyvu na prirodu je tuto:

    Plastic Pollution - Our World in Data
    https://ourworldindata.org/plastic-pollution

    There is increasing evidence that microplastic ingestion can affect the consumption of prey, leading to energy depletion, inhibited growth and fertility impacts. When organisms ingest microplastics, it can take up space in the gut and digestive system, leading to reductions in feeding signals. This feeling of fullness can reduce dietary intake.

    samotne mikroplasty v ludskom tele asi nie su taky problem, nieco ako ked zjes kocku lega, tak ju najdes v zachode celu, ale opat to nemozeme vztahovat iba na seba, treba to brat komplexne ako cely ekosystem a ten je ovlivneny dost zasadne
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DNF: jinak si me mozna od zacatku spatne pochopil, nikdy jsem neporovnaval rozlozeni petky oproti rozlozeni okurky. co jsem porovnaval, je pocet vyhozenych okurek a nutne vstupy pro jejich vypestovani, vs pouziti jednoho kondomu z min nez 1g ropy, ktera diky tomu zachrani X okurek pred zbytecnou dopravou a vyhazovanim, protoze nevydrzela dostatecne dlouho cerstva
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DNF: porovnej si materialovej vstup na kondom kolem okurky a jeho ekologickou stopu a vstupy na okurku a jeji ekologickou stopu, pak se muzeme bavit.

    to co nevidis jsou objemy. na ten pytlik, nebo petku potrebujes opravdu minimum materialu. diky tomu mas pak uspory z rozsahu v doprave, cimz snizujes tu ekologickou stopu, a to pravdepodobne i pri zapocitani tezby.

    hadat se nebudu, mysli si co chces.

    jinak mikroplasty v prirode problem co vim nedelaj. posli mi plz studii, pokud nejakou znas
    DNF
    DNF --- ---
    DZODZO: To mi neprijde jako zbytecna otazka.

    SHEFIK: nebudes porovnavat pozkozeni ekosystemu mikroplastama vs rozlozenyma castma okurky, ze ne? Navic - to co prisuzujes okurce ma petka za sebou taky - od tezby materialu, ktera je super cista, sure, pres vyrobu v chemickach az po zlikvidovani. Oproti okurce taky neexistuje zpusob jak ji vypestovat zcela ekologicky. Jakoze s motykou a seminkem - ukaz se :) Opet to mas prekroucene aby to vyhovovalo tvoji technooptimisticke vizi - a navic si myslis, ze to je pravda, vid?

    Uz jsem si zvykli, ze ty tvoje primery jsou fakt z jinyho sveta, ale tohle je jedno z nejhorsich co jsem od tebe slysel.

    Zijeme v dobe intenzivniho zemedelstvi, ten problem jsi aspon pojmenoval spravne.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: jedna petka v krovi urcite nikoho nezabila, ale to je opat vztiahnute na nase prostredie, miliony petiek v mori uz su problem

    v tom clanku z idnes co som postoval pisali, ze miera znovupouzitia recyklovaneho PET na lahve vyrobcami napojov je 6,6%... to bolo sice v roku 2017 ale neocakavam odvtedy nejaky raketovy rast pouzivania recyklatu, takze k tej ekologickej stope petky asi tolko, ze stejne sa vyraba z novej ropy, takze zacat treba opat u vyrobcov balenych vod, ktori nam tuto svoju propagandu tlacia
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DZODZO: tohle je uplne zbytecna otazka. neni dulezity, co je petka a kolik ji pouzivame, ale jak velkou ma ekologickou stopu a jak ji predejit, nebo znovu zpracovat tak, aby se snizila

    k tvy diskuzi, jestli je lepsi vyhodit plast, nebo okurku, ti chybi ta druha strana rovnice, kolik ta okurka stoji a jakou ma ekologickou stopu ona - prostorove (suchy pole misto jiny vegetace), rust (voda, hnojiva, biocidy, traktor), pece na poli (tezka technika, udrzba, nafta, oleje), dusledky (eroze, vycerpani pudy, ekosystemu, ubytky fauny), distribuce (jak z pole, tak na sklad, tak do kramu a nasledne domu), atd.

    troufam si rict, ze nizsi ekologickou stopu ma ten kondom kolem okurky, a pokud ho druhotne zpracujes / materialove premenis za pomoci green energie, muze byt per okurka blizky nule.

    bez potravin neprezijeme a zijeme v dobe intenzivniho zemedelstvi. kdezto par pytliku umime zpracovat, i kdyz mozna globalne pokulhavame v recyklaci. nicmene petka v krovi jeste nikoho nezabila a dopad mikroplastu na prirodu je porad predmetem vyzkumu, s tim, ze se neprokazala skodlivost (neco jineho jsou velke casti plastu v mori, ktere si zvirata pletou s potravou naopak s mikroplasty si bakterie v mori umi poradit).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: a tebe to pride normalne ze ludia kupuju mraky petek?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Equilibrium climate sensitivity above 5 °C plausible due to state-dependent cloud feedback
    https://www.nature.com/articles/s41561-020-00649-1
    https://sci-hub.st/downloads/2020-10-26/b3/10.1038@s41561-020-00649-1.pdf
    For decades, global climate models have predicted it as between approximately 2 and 4.5 °C. However, a large subset of models participating in the 6th Coupled Model Intercomparison Project predict values exceeding 5 °C.
    The difference has been attributed to the radiative effects of clouds, which are better captured in these models, but the underlying physical mechanism and thus how realistic such high climate sensitivities are remain unclear.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam