• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: fatalni je taky tahle uzkost pohledu, kdy je jako takhle nebezpecny vyhodnocovany to bezprostredni riziko (jako priklady co uvadis). protoze skoro vzdycky asi vystupuje intenzivneji to, co je bliz, nez to, co je dal. to ze to tak je, nic nemeni na tom, ze to ma ty fatalni dusledky :) a ze ta tragedie je pak v tech vzdy zuzenejch horizontech takrka neviditelna. kdo vidi, jak je zivotni prostredi degradovany, zraneny? TADEAS ... bezne skoro nikdo, protoze baseline se nastavuje v detstvi, dospivani a to jsou moc kratky useky na to, abychom chapali, co se deje sireji.

    takze vuci prosrany mitigaci a vuci moznejm scenarum vyvoje mi neprijde extremni premyslet generaci dopredu o tom, kde jsou socialne a ekosystemove dobry mista, protoze "potom", az to uz bude nutnost, bude na tyhle uvahy prilis pozde.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: ad "v tomto smyslu muzou byt vsechny ty reci o zelandu moralne otazny, kdyz to lidi blbe konfrontuje"

    no jeden z duvodu proc to tu nap prikladu toho zelandu rozebiram je, ze pro vetsinu lidi to bud z duvodu sazky na to, ze "tady to bude ok" a/nebo duvodu, ze nejsou tak majetny neni realna varianta, takze to muze vest k tomu, ze je potreba neco delat s tim, kde se asi realne ja a moje deti budeme vyskytovat, coz je to nejplatnejsi reseni. anebo teda spoleham se na to, ze to nekdo, nekdy, nekde "vyresi", ze se neco stane, a ze to zas nebude zas tak blby. takova ta bezna rozmazane neurcita vize.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    U.S. Renewable Sources Generate More Electricity Than Either Coal or Nuclear and Begin to Close the Gap with Natural Gas | Energy Central
    https://energycentral.com/...able-sources-generate-more-electricity-either-coal-or-nuclear-and-begin

    Ja jsem pomerne optimisticky co se tyce budoucnosti. Mam pocit ze se to behem peti let preklopi (produkce elektriny a elektromobily)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: chápeš mě dobre. nemá význam teď panikařit, řekneme si v 2030 kdy to bude jasnější ekosystemove i politicky. biden a Pařížská mě do té doby nemá jak uklidnit, když nejsou výsledky a data
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: jenze spousta lidi na svete ma jiny bezprostredni problemy, nez je klima, o kterym ani nemeli cas si moc nastudovat (pokud by rozumneli a treba studovanej Trump jim nerikal, ze je to hoax).

    tzn. pokud to chapu spravne, potreboval by si silnyho leadera, kterej rekne, Klima je top priorita a vsechny vase ostatni problemy ted odsouvam na vedlejsi kolej, budete se tomu muset podridit ("umrete si klidne na covid, to ted neni pro lidstvo dulezity...")

    1) blizis se k diktature
    2) zadna demokracie v tobe nevyvola pocit, ze jdeme dobrym smerem
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Vidím to spíš jako politický problém než technologický. Zájmy našich dětí a chudého jihu jdou proti zájmům bohatých, kteří o budoucnosti rozhodují. Zlom by nastal ve chvíli, kdyby se našel silný lídr a la Churchill - vyhlásil stav nouze a všechna rozhodnutí podřídil přechodu na udržitelnost. Nezdá se, že by Biden, Merkel nebo Macron něco takového dokázali. I kdyby chtěli, tak asi vidí, že nemají šanci. A těžko by hledali podporu voličů. Ti sami nechápou, v jak velký řiti jsme. Pařížská dohoda opět žije a jsme na tom líp než kdyby vyhrál Trumpeta, ale nakonec dopadneme stejně, možná získáme pár let navíc.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: takze si to muzu prelozit, ze do roku 2030 te nic neuklidni, at se deje co se deje? :)

    sucho je resitelny, vody je imho dost, jen s ni v krajine zatim moc nepracujeme

    Vody je dost. Lidé ji však neumí udržet v krajině - Deník.cz
    https://www.denik.cz/z_domova/vody-je-dost-lide-ji-vsak-neumi-udrzet-v-krajine-20190620.html

    ja bych byl s tim odhadem budoucnosti opravdu opatrnej. treba co se tyka hurikanu, shoda je, ze budou intenzivnejsi, ale ne ze jich bude nutne vic:

    Do Changes in Our Climate Mean More Hurricanes? | National Geographic Society
    https://www.nationalgeographic.org/article/do-changes-our-climate-mean-more-hurricanes/

    Since warm ocean waters are essential to form and maintain a hurricane, scientists wondered if there was a connection between warmer ocean temperatures and an increase in hurricane frequency and strength. Scientists have been examining the effect of climate change on sea-surface temperatures around the globe, using records from as far back as 1880. The data shows a significant surge in global sea-surface temperatures. Researchers suspected that climate change was playing a part in these warmer waters but they needed to find proof.

    Ethan Gutmann, a project scientist at the National Center for Atmospheric Research, found a way to show how climate change would affect hurricanes. Gutmann ran a computerized simulation of twenty-two named hurricanes that occurred between 2001 to 2013. In the simulation, he changed the temperature, humidity, wind speed, and direction to mimic the conditions expected in the future as a result of climate change. How did the hurricanes respond to climate change? The hurricanes all had more rain and, on average, stronger wind speeds, but each hurricane reacted differently to climate change.

    Some scientists think that having an active hurricane season with many strong storms could make the following year’s hurricane season much calmer. A large, powerful hurricane takes a lot of heat from the ocean to form and grow. This means that after a hurricane, the ocean waters are much colder and it will take more time for the water to heat up enough to fuel other hurricanes.

    ...
    Global Warming and Hurricanes – Geophysical Fluid Dynamics Laboratory
    https://www.gfdl.noaa.gov/global-warming-and-hurricanes/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jeste tam vidim takovej muzskej princip "ochranit rodinu, deti". mam nejaky kamose, kteri realisticky vidi, ze je nulova sance, ze by mohli poslat deti na zeland s investorskym vizem. je to mimo jejich realitu. neco jako kdyz by meli dite s genetickou poruchou a bylo mimo jejich realitu zaplatit lecbu CRISPRem, i kdyz teoreticky ta sance na vyleceni existuje, ale nejsou penize

    jsem neschopny debil, ktery nedokaze vydelat tolik penez abych ochranil moje deti

    a jsou z toho realne v depce

    je to tak bolestivy, ze je tezky timto zpusobem uvazovat... a v tomto smyslu muzou byt vsechny ty reci o zelandu moralne otazny, kdyz to lidi blbe konfrontuje. "fortress europe" bude ok
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    univerzalny navod neexistuje, lebo kazdy ma iny "prah bolesti" t.j. ako hlboko sa dokaze machat v tych srackach okolo, za komara tiez nebol kazdy disident, ale znasali ten rezim a mozno dufali, ze sa to casom "vyriesi samo"
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: za me jsou tam dve veci. 1) pokud v roce 2030 budeme na polovině emisí, jak požadují vědci, ok. Zatím mám dojem emise opět stouply i v 2020 za covidu? 2) rozpad ekosystému. Ty to furt vidíš jako že se vymění energetika do 2050 a bude to v cajku. Jenže ty neurody sucha dešte hurikany jetstreamy atd atd v desetiletich ktery ted prijdou, coz uz nejde odvratit, ti prave ovlivni ekonomiku blbe. Letos u nas nebylo sucho, takze v klidu. Ale jak to bude celosvetove vypadat za deset let. Z toho maji imo odbornici tu hlavu v dlanich, ze uz je to moc rozjety
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ad rizika - spousta rizik kolem nas je fatalnich... spatna zasuvka, prejede te auto na prechodu, spadne letadlo, spadne na tebe strom, uhodi do tebe blesk... jsou fatalni, a stejne vetsinu z nich ignorujeme, nebo verime, ze se o mitigaci stara nekdo jiny.

    me by treba prislo extremni stehovat se do dzungle, protoze by moje deti, nebo jejich deti mohlo prejet ve meste auto... (jen uvadim nezavisly priklad)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    někde války o zdroje určitě budou, nevidím, proč by neměly být, je to historicky nejpropracovanější řešení

    otazný je, zda války o zdroje budou ve vyspělým světě. nemusí nutně být, ale pak místo války bude nejaký silný úsilí jak na daném úsilí zachovat suverenitu. postavit ty zdi, armády, něco jako studená válka. což může být v pohodě, fortress europe. otázka je, zda v4 bude členem, když se posledních 20 let chováme jako debilové vůči evropskému etosu. pak je otazka jestli putin 2.0 bude mít o nás zájem tak jak měl zájem o ukrajinu atd.

    s tou neschopností efektivně řešit pandemii jsem definitivně vzdala představy, že velmoci na sahaře postaví elektrárny aby zachránily afriku atd. Proč, je to moc složitý. Ještě sem nakopíruju něco od Obamy, on v tom vidí naději, já v tom vidím "není šance na efektivní řešení"


    “Ze všeho nejvíc jsem však chtěl, aby moje kniha umožnila lidem lépe chápat svět politiky a zahraniční politiky, tedy světy, jež vypadají vzdáleně a nepochopitelně. Mým cílem částečně je popsat různé osobní rysy a životní příběhy politiků, aby lidé pochopili, že jsou to lidské bytosti, jejichž chování je možné vysvětlit a posuzovat.
    “To je na tom zajímavé. Na střední škole vidíte různé partičky, šikanu, křivdy a povrchnost toho všeho a říkáte si: „Až jednou vyrostu, už s tím nebudu muset mít nic společného.“ A pak vstoupíte do místní politiky a jste svědkem stejné stupidity, stejných banalit. A pak se posunete do Kongresu a ještě později se účastníte zasedání G20 a na každé úrovni čekáte, že to všechno začne být rafinovanější, sofistikovanější, promyšlenější, více precizní a méně sebestředné. A zjistíte, že je to pořád jako na střední škole. Dynamika lidských vztahů je překvapivě neměnná, pouze nabývá různých forem. A ukáže se, že se stejné silné stránky i slabosti lidí vyskytují napříč kulturami a že jsou součástí politiky. To by mělo lidem dát sílu. Mým ideálním čtenářem je pětadvacetiletý člověk, kterého začíná zajímat svět a který chce udělat něco, co dává smysl. Chci, aby si to přečetl a řekl si: „OK, tohle není žádná jaderná fyzika. Je to něco, na čem se můžu podílet a co můžu nějakým způsobem ovlivnit.“

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: srovnavat s pandemii nejde, protoze pandemie ti brzdi veskery vstupy vyroby - lidi, jejich praci a ve vysledku tedy i jimi generovany kapital, ktery se dani za ucelem provozu a podpory toho samotnyho.

    v tom je velky rozdil. pokud bychom uz byli v klimatu na urvoni tornad kazdy den, pak sme ve stejny situaci, ale nejsme. znamky reseni problemu vidim, viz napr. [ SHEFIK @ Klimaticka zmena // Are we fucked? ]

    pro me ten problem klimatu je hlavne v soucasnym generovani energie (+stavebnictvi), ktery vytvari CO2 (pripadne dalsi sklenikovy plyny). jakmile ta energie bude generovana "ciste", mame velkou cast problemu za sebou. samozrejme to neni cely reseni problemu - musime dostat co2 z atmosfery, oceanu, mame problemy s nedostatkem pitny vody atd. ale to uz jsou dilci problemy, taky resitelny

    ty odkazy jak ty veci resit tu padaji, stejne tak jako ze cina vyhlasila do 2050 uhlikovou neutralitu, USA se vraci k parizsky dohode (nekde jsem cet, ze ji plnily i za trumpa, i kdyz on mel presne opacnou politiku), EU ma hydrogen strategy, tlaci nejvic ve svete na emisini limity automobilu atd.

    spis nez ti tu posilat zas milion presvedcovacich linku, rekni mi, kde je pro tebe milnik, ze se neco deje a jde to dobrym smerem?

    TADEAS: ja nerikam, ze technologie vyresi vse, ale bez ni to nepujde. technologie je prostredek, kterej bud automatizuje, nebo snizuje miru usili pro dosazeni nami chtenych vysledku. neni nas na zemi milion, aby se ta zeme o nas postarala (a tenkrat rozhodne nebylo jednodussi prezit), ted uz opravdu musime my sami managovat do dusledku svoje preziti. a ja s tebou souhlasim, ze k sustainable mame jeste ve spouste oblasti daleko. ale ona jina nez sustainable cesta v dlouhodobym horizontu neni (neudrzitelna = neni udrzitelna), takze nas nase kulturni evoluce nevyhnutelne v nakym bode dotlaci do ty udrzitelnosti.

    a pro apokalyptiky pozde nikdy nebude, viz krasny vysvetleni PAD:
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: pro me esence problemu tkvi ve zpusobu managementu (zdroju), technologie jsou jeden ze zpusobu managementu zdroju a jejich rozvoje, v principu tu problematiku nemuzou vyresit, protoze jsou jednim tim zpusobem managementu. stejne tak kapital, civilizacni development, uzavreny produkcni (eko)systemy, atp. jsou vyrazem nejakyho zpusobu managementu zdroju. pokud v tyhle urovni (managementu zdroju) nastane nejakej velkej vyvoj, pak vidim cestu.

    kalkul je - jelikoz budoucnost neni rozhodnuta, je treba drzet v patrnosti mozny varianty a dostatecne se zabyvat rizikem, ktery prinasej. to se da delat na vsemoznejch skalach, ja jsem tu z toho vytahnul tu rodinne intergeneracni variantu, protoze me zajima a vsech okolo me se zasadne dotyka (jak ve variante ze ji resim, tak ve variante, ze to odignoruju). samozrejme kazdej ta rizika vyhodnocuje jinak a ruzny lidi maj ruznou miru investovanosti v ruznejch procesech a prostredich, takze pro kazdyho ta strategie bude trochu odlisna. nicmene rizika nekterejch variant jsou prilis fatalni na to, nez aby je slo vyresit poukazem na zazraky techniky.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ok, z tvy reakce bezprostredni strach znat neni, ale ten tvuj pruchod racionalizaci ke kalkulu vzniknul z puvodne nejake obavy, ktera trva.

    ani nerikam, ze je to spatne, instinkty nam dovoleli se dostat evolucne takhle daleko. logika samotna by nam to neumoznila.

    co rikam je, ze bezprostredni ohrozeni ted nehrozi. a i kdyz mame studie a vime, ze bude vetsi migrace a tlak na politiky, to jestli to zpusobi valku ve vysledku nikdo rict nemuze. uz dost lidi je vzdelanych a umi se poucit z historie. zaroven sme technologicky nekde uplne jinde,m a mame prostredky i prebytek kapitalu delat zmeny.

    mozne ne tak rychly, aby nebyl zadny dopad, ale rozhodne tak rychly, aby ten impact nebyl nijak drastickej.

    pve uz sou nejlevnejsi energetickej zdroj (tzn. transition timhle smerem nemusi uz nikdo tlacit a to vsecko se zmenilo za posledni 2 roky co sem prispivam), v cine dokazou postavit nemocnici pro 1000 lidi za 10 dni. prichazeji 3d tiskarny co tisknou domy, aquaponicky systemy co budou klast mensi tlak na plochu a zivotni prostredi, budujou se vodikovy huby v asii na dovoz z australie, ktera pred par lety mela nejhorsi klimatickej program...

    pak vyjde jedna studie, ze se budou stehovat miliony (mozna az bilion) lidi, pricemz ta studie ma nejaky nemenny predpoklady, ktery uz se davno xkrat od jejiho vydani zmenili a ....

    VIDEO: Tisíc lůžek za 10 dní. Nemocnice v čínském Wu-chanu je dokončená, otevře v pondělí | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...vy-svet/nemocnice-stavba-wu-chan-cina-koronavirus-epidemie_2002021602_onz
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Nic proti optimismu, ale vidíš nějaké známky toho, že bychom byli schopní tenhle problém řešit globálně? Teoreticky by to šlo, ale v praxi? Nedovedeme si poradit s pandemií, která se v porovnání s klimatem dá řešit s nicotnými náklady. Můžeme alokovat nepředstavitelný kapitál, ale neuděláme to, každý bude hrát sám za sebe.
    Dopady budou globální, ale bude zatraceně velkej rozdíl, jestli žiješ v Evropě, Austrálii nebo Indii. Říkat si, že to přece nemůže být tak zlé, že to nedopustíme, to je iluze. To samé si říkali židé před válkou.
    Kdybych věděl kam, tak uteču. Antidepresiva nepotřebuju, o sebe se nebojím a mým dětem nepomůžou.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: ano, emoce a racio jsou chapane jako ruzne domeny/dimenze lidske zkusenosti :))

    lidi co tohle resej (jako treba ja) ale podle myho nazoru nevedou emoce, ale normalni kalkul. ja treba nemam strach, kdybych mel strach a nechtel bych ho resit, tak bych si napr. mohl rict, ze to zvladneme a ze je to v pohode. prijde mi to hodne iracionalni.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ale to je jasny. stejne jako se pri covidu zamkli do svejch luxusnich krytu a na svy opusteny ostrovy.

    a ja jim to preju :) v bunkru bych fakt dva roky zavrenej bejt nechtel. ani s netflixem na opustenym ostrove bych si asi tak dlouho nevystacil. myslim ze by me prestal bavit kite i surfovani v takovyhle izolaci

    co se snazim rict je, ze reakce by mely bejt adekvatni riziku. a predpovidat co bude v tuhle chvili je nesmysl. za me je uplne stejna sance, ze se budem mit za 50 let vsichni lip, naucime se hospodarit s pudou, vodou, budem mit cistou energii atd. samozrejme ne plosne, a v africe pribude konfliktu, ale pokud se treba podari na saharu privyst velkoobjemovou vyrobu vodiku a privyst prachy do regionu, muze to naopak sever stabilizovat a zabranit migraci smerem do evropy...

    scenaru budoucnosti je nekonecne mnoho a jsou podmineny budoucimi rozhodnutimi a usilim jak jedbotlivcu, tak firem. vime jen, ze trendem je oteplovani. nic dalsiho s jistotou rict nemuzem.

    ...vzhledem k tomu, ze strach je iracionalni emoce, nebudu tu uz dal plejtvat argumenty :) nemel sem s tim ani zacinat...
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: Kamos to takto resil - obcanstvi jako pojistku. Jo, muze byt, dokud se fakt veci neposerou. Pro pripomenuti, co takove obcanstvi / obecne lidska prava vlastne jsou:
    George Carlin - You have no rights
    https://www.youtube.com/watch?v=m9-R8T1SuG4
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: vsadim se, ze nemala skupina lidi co alokujou ten nepredstavitelnej kapital se zaroven bude hedgovat proti dopadum klima zmen napr. ziskanim privilegovanyho pristupu do klimaticky a socialne bezpecnejch oblasti. kolik mas obcanstvi, tolikrat jsi pojisten.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam