někde války o zdroje určitě budou, nevidím, proč by neměly být, je to historicky nejpropracovanější řešení
otazný je, zda války o zdroje budou ve vyspělým světě. nemusí nutně být, ale pak místo války bude nejaký silný úsilí jak na daném úsilí zachovat suverenitu. postavit ty zdi, armády, něco jako studená válka. což může být v pohodě, fortress europe. otázka je, zda v4 bude členem, když se posledních 20 let chováme jako debilové vůči evropskému etosu. pak je otazka jestli putin 2.0 bude mít o nás zájem tak jak měl zájem o ukrajinu atd.
s tou neschopností efektivně řešit pandemii jsem definitivně vzdala představy, že velmoci na sahaře postaví elektrárny aby zachránily afriku atd. Proč, je to moc složitý. Ještě sem nakopíruju něco od Obamy, on v tom vidí naději, já v tom vidím "není šance na efektivní řešení"
“Ze všeho nejvíc jsem však chtěl, aby moje kniha umožnila lidem lépe chápat svět politiky a zahraniční politiky, tedy světy, jež vypadají vzdáleně a nepochopitelně. Mým cílem částečně je popsat různé osobní rysy a životní příběhy politiků, aby lidé pochopili, že jsou to lidské bytosti, jejichž chování je možné vysvětlit a posuzovat.
“To je na tom zajímavé. Na střední škole vidíte různé partičky, šikanu, křivdy a povrchnost toho všeho a říkáte si: „Až jednou vyrostu, už s tím nebudu muset mít nic společného.“ A pak vstoupíte do místní politiky a jste svědkem stejné stupidity, stejných banalit. A pak se posunete do Kongresu a ještě později se účastníte zasedání G20 a na každé úrovni čekáte, že to všechno začne být rafinovanější, sofistikovanější, promyšlenější, více precizní a méně sebestředné. A zjistíte, že je to pořád jako na střední škole. Dynamika lidských vztahů je překvapivě neměnná, pouze nabývá různých forem. A ukáže se, že se stejné silné stránky i slabosti lidí vyskytují napříč kulturami a že jsou součástí politiky. To by mělo lidem dát sílu. Mým ideálním čtenářem je pětadvacetiletý člověk, kterého začíná zajímat svět a který chce udělat něco, co dává smysl. Chci, aby si to přečetl a řekl si: „OK, tohle není žádná jaderná fyzika. Je to něco, na čem se můžu podílet a co můžu nějakým způsobem ovlivnit.“