JIMIQ: S rady jsem ujel, mas pravdu, mel jsem psat "nasobky". "Čili celkový objem energie co potřebujeme je ve stejném řádu jako se dnes vyrobí elektřiny." - tomuhle mam rozumet tak, ze staci pokryt soucasnou spotrebu elektriny OZE a zbytek se nahradi efektivnejsimi technologiemi? Mas k tomu nekde link? Tohle jsem zatim nikde nenasel nejak zanalyzovane. Kdyz domyslis vsechny detaily, jako napr. ruzne prumyslove procesy (vyroba oceli, cementu, ...) Nehlede na to, ze dnes stoji elektroauta kolem milionu, TC taky nizsi statisice. Napr. sousedka, co topi uhlim, ted resi, ze nema 50 tisic na novy plynovy kotel (tak jsem ji stipal drevo, abych nemusel dychat to uhli). Tohle je tedy aspon realita, kterou ja pozoruju. Mozna ze zijes v jine, kde lide maji v pohode miliony, aby presli na elektroauta, nizkoenergeticke / pasivni domy, tepelena cerpadla, atp.
Zdroj k tomu tvrzeni, ze to vychazi draz, beru z toho clanku, co jsem ti linkoval
[ PAD @ Klimaticka zmena // Are we being fucked? ] . Simulovali celkove naklady (zahrnujici prave i problemy s nespolehlivosti OZE) na ruzne energeticke mixy a to davali dohromady s ruznymi scenari zpoplatneni uhliku. Jadro proste vychazelo jako soucast efektivniho (myslenko ekonomicky) mixu.
Druhy zdroj, ze ktereho si to lze castecne dovodit, je ten clanek z TZB-INFO.cz (opet v teze odpovedi tobe - viz vyse), ktery uvadi, ze vyroba syntetickych paliv (=sezonni ulozeni energie) se vyplaci pouze u off-shore, jinak se ta infra nezaplati. Anebo zaplati, ale tim se skokove lidem zdrazi od dopravy po potraviny. Dusledky si asi dovedeme vsichni predstavit po te, co ve Francii malem vyhrala Le Pen, kdy trochu zdrazil benzin a nafta (kvuli snaze omezit CO2).
-
Tohle ale neni diskuze, kterou bych chtel mit. Jen se opakuju. Ty se opakujes. Zdroje neuvadis. Moje nectes. Jaky to ma smysl to tady ego-tapetovat? Ja si nepreji nikoho presvedcovat. Ja se chci dobrat k "pravde" - proto se tolik ptam po zdrojich.