• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    neco k lyzovani :)

    Prodejte lyže - Časopis Vesmír
    https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2020/cislo-12/prodejte-lyze.html
    PER2
    PER2 --- ---
    Honest Government Ad | Kyoto Carryover Credits
    http://www.youtube.com/watch?v=92t8np88fEI
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Climate change: EU leaders set 55% target for CO2 emissions cut - BBC News
    https://www.bbc.com/news/amp/world-europe-55273004

    strucnej koment k tomu bruselu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    The greening of the Earth is approaching its limit
    https://phys.org/news/2020-12-greening-earth-approaching-limit.html

    The study, carried out by an international team, concludes that the reduction has reached 50% progressively since 1982 due basically to two key factors: the availability of water and nutrients.

    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: JJ, mame doma. Zena to ma uz skoro precteny. Ja dal par stran na zacatku a je to docela vtipny. Ale musim rict (zklamane), ze imho po literarni strance to zdaleka nedosahuje na "Adults in the Room", ktery jsou fakt skvely a ktery me donutili si to koupit .]
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Library Genesis: Yanis Varoufakis - Another Now: Dispatches from an Alternative Present
    http://gen.lib.rus.ec/book/index.php?md5=350DF4A44A50EA685D5FAF87762419F7
    TUHO
    TUHO --- ---
    Every major challenge humanity faces, from climate change and unbearable inequality to unpayable debts and involuntary migration, are global problems in need of international solutions. This is our conundrum: Never before have we needed global governance more at a time when many see the United Nations as dysfunctional, including good people working diligently at the United Nations. Clearly, we – and the governments representing us – have a duty to re-imagine new, international institutions capable of addressing these multiple challenges. In this lecture Ioanis Varoufakis outlines the new institutions that humanity must fashion if it stands a chance against socioeconomic and environmental collapse.

    Prof VAROUFAKIS WHAT NEW INSTITUTIONS DO WE NEED FOR AN INTERNATIONAL GREEN NEW DEAL TO BE FEASIBLE?
    https://www.youtube.com/watch?v=7hiMxb3Ez3I
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    XCHAOS: V zásadě s Tebou ve všem souhlasím. Ale představ si situaci, že si na třeba 20 let najmeš zemědělskou půdu. Která je kvalitativně naprd. Navezeš si tam svoji ornici, kterou jsi někde sehnal. Za 20 let se nedohodneš s pronajímatelem na prodloužení smlouvy. Najmeš si jinde jiné pole, které je neúrodné a potřebuješ kvalitní ornici. Ale ta není k mání. Tak si holt potřebuješ odvézt tu svoji.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GLOBETROTTER: Tak otázka, jestli majiteli pozemku patří i půda na tom pozemku, nebo jestli je to něco jako "koberec", je v zásadě zajímavá. Představa stěhování nějakých tun ornice sem a tam je z hlediska klimatické změny docela on-topic, protože pochopitelně, uhlíková stopa těch náklaďáků nebude malá.

    Že někdo pronajímá nekvalitní půdu a nájemce mu jí třeba "zhodnotí", to by se zohledňovat jistě mělo, a v jistém smyslu asi i regulovat - protože dovést ornici z míst, kde je potřeba jí odstranit (např. stavby všeho možného) je v zásadě ok, ale pak jí zase stěhovat jinam, když to místo jako orná půda zůstává - to prostě podle mě ok není, není to přímo krádež, ale je to prostě pitomost. To, že nekvalitní půda se zhodnotila, by se mělo zohlednit těmi pachtovními smlouvami, kdy nakonec může dojít k vrácení toho pachtovného, třeba - ale rozhodně by nemělo docházet k nějaké "exekuci půdy", i když označit to za "krádež" je podobná pitomost, jako označovat za "krádeže" třeba kopírování (nejde celou společnost "kapsářofikovat", metafora krádeže je na spoustu aktivit nevhodná - tohle je prostě nevhodný způsob hospodaření, vycázející z toho, že buď pronajímatel nebo nájemce nebo nejspíš oba jsou idioti)
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    GLOBETROTTER: A také k rychlosti výstavby té které verze. A v tom započítat škody na životním prostředí lidí v obcích podél I/3 po dobu rozdílu doby výstavby. Protože na broučky se myslí, ale na lidi už méně. A to píšu s vědomím, že ta dálnice má vést přes území s ohroženými druhy a také s vědomím, že občas využiju dálnici, kvůli jejíž výstavbě již nikdy nikde na světě nebude žít jeden druh ptáka. Ale životní prostředí lidí, kteří žijí u přetížené státovky, považuju za prioritní,
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    YMLADRIS: "Hnutí Duha vychází z odborného názoru, podle nějž je úsek z Českých Budějovic k hranicím s Rakouskem ekologicky nejcitlivější, a dává tak největší smysl vést D3 tunelem"
    Pokud by každá dálnice měla ze zákona mít nějaký mnohakilometrový úsek v tunelu, tak ano, není sporu, že by ten tunel měl vést právě tady. Jenže je potřeba také přihlédnout k ekonomice stavby a provozu, k bezpečnosti provozu a v neposlední řadě také k ekologičnosti stavby tunelu. Dala někde Duha srovnání ekologičnosti stavby tunelu vs. stavby na povrchu?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KEB: myslis tady toto:

    Hnutí Duha vychází z odborného názoru, podle nějž je úsek z Českých Budějovic k hranicím s Rakouskem ekologicky nejcitlivější, a dává tak největší smysl vést D3 tunelem. "Jde o to, že nebyla vypořádána naše připomínka vést tento úsek v tunelové variantě. Před vydáním rozhodnutí nebyli účastníci řízení seznámeni s obsahem spisu, tím byl porušený správní řád. Připomínkovali jsme i řízení EIA, náš postoj je konzistentní," řekl Miklík.

    vubec nevidim do toho, nakolik je ta pripominka opravnena, nebo o co tam jde.

    Celkove za me: z moji povahy plyne, ze si dokazu predstavit skoro vsechno, obecne "nevim co je spravne", je pro me snadny videt nekolik perspektiv najednou. U XR jsou tri zasadni pozadavky: Tell the truth, Act Now, Citizen assemblies. Osobně to mam tak, že nemám odbornou kapacitu, aby dokázala vidět, jestli třeba ty CA jsou reálná věc, která nám fakt pomůže (je to moc bezprecedentní, může to být fajn nebo docela průser). Naopak u toho Tell the truth, to je takovej za mě fakt nerozbitnej požadavek, nedovedu si představit, v čem by to mohlo být "špatně", takže do toho jsem dávala nejvíc úsilí: dělat mosty mezi klimatologií a veřejností.

    Co se týče toho, že je obrovský množství lidí, kterým se jeví nějaká řešení - jádro, antijádro, degrowth, politické angažmá, pasture cropping, ... cokoliv tě napadne, tam jsem obecně ráda, že se tím zabývají a chtějí to nějak posunovat. V současným stavu společnosti nemáme dobrej ten decisiion-making nástroj, kterej by nám dobře odpověděl, co má šanci a prioritu. Takže v sobě nemám nějaký vzdory jako že někdo něco dělá, protože mu vychází že to pomáhá. Fight mezi těmi pohledy je asi neodvratnej - třeba ty výtržnosti (XR) jsou velkým terčem zase kritiky od lidí, kteří vidí smysl spíš v budování obrazu ekohnutí jako něčeho, co nepracuje s emocemi ...

    Čili těžko říct s tím házením vidlí, je to celé nepřehledné
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    kanada dupne na carbon dividendu, obyvatelum se libi

    A Carbon Price In Canada Of $170 CAD By 2030 Is Great Climate News
    https://cleantechnica.com/...2/11/a-carbon-price-in-canada-of-170-cad-by-2030-is-great-climate-news/

    The price of $50 CAD per ton was interesting and would have been nudging people to change. The average household that was heating with natural gas would spend a bit more than $200 extra per year, or about $3,300 over the life of a typical residential gas furnace. If they bought a heatpump instead, they’d be spending less than that for electricity for it, and if they replaced the furnace and their air conditioner with the heatpump, they’d be far ahead financially.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    tady to neprobehlo... relatine velkej progress v recyklaci vte + win win win pro cementovej prumysl a klima

    Concrete Benefits: Recycling Old Wind Turbine Blades Could Help Cement Industry Cut CO2 Emissions | GE News
    https://www.ge.com/...-benefits-recycling-old-wind-turbine-blades-could-help-cement-industry-cut-co2

    On average, a single wind turbine operating in the U.S. reduces emissions to the tune of 4,600 metric tons of CO2 each year, according to the Environmental Protection Agency. In 2019 alone, the electricity generated from wind turbines around the world avoided the equivalent of roughly 42 million cars’ worth of CO2 emissions.
    ...

    Now, however, there’s a new way to give old blades a more eco-friendly ending — one that not only recycles the material but puts it to a truly efficient use helping the cement industry dial back its own significant CO2 emissions. “It’s a very elegant solution, because it addresses several requirements for the cement production process, making it more sustainable from multiple perspectives,” says Michelle Simpson, a productivity and technology leader at GE Renewable Energy. “Firstly, it provides energy for the manufacture of cement by replacing coal. It also replaces some of the raw materials that are part of the cement recipe, such as sand and clay, that would otherwise have to be mined or sourced from other locations.”
    ...
    When fed into the crucible of the cement kiln, the material could help cement manufacturers lower CO2 emissions by as much as 27% compared to the traditional manufacturing process, according to Simpson. She says the new initiative will reuse nearly 90% of the blade material by weight. More than 65% of the blade weight will replace the sand, clay and other raw materials that would otherwise be added to the kiln to create the cement. Approximately 28% of the blade weight takes over the role of coal: providing energy for the chemical reaction in the cement kiln.
    ...
    An environmental impact analysis conducted by Quantis U.S., a sustainability consulting group, has found that recycling a single 7-ton blade in this way enables the cement kiln to avoid consuming nearly 5 tons of coal, 2.7 tons of silica, 1.9 tons of limestone, and nearly a ton of additional mineral-based raw materials. 
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    KEB: Vidím to jinak. XR není o ekologii, je to spíš zoufalý pokus, jak se vyhnout nebo zmírnit blížící se katastrofu. Jestli podle tebe průtahy se stavbou dálnice XR poškozují, tak asi nevíš o co XR usiluje nebo nechápeš podstatu problému. Zkus si pustit Neobyvatelnou Zemi.
    KEB
    KEB --- ---
    KEB: ymladris, co si o tom myslíš? Ty se skrze XR snažíš lidi aktivizovat k zájmu o ekologii a ochranu klimatu. To chápu. Nemáš pocit, že ti do toho DUHA aktivitama jako je tahle nebo dětičky země v Přerově hazí vidle do tvého snažení?
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    David Wallace-Wells: Neobyvatelná Země. Je to mnohem horší, než jsme si mysleli | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...yvatelna-zeme-je-mnohem-horsi-nez-jsme-si-mysleli-8367227#dil=1#player=on
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GLOBETROTTER: primarne som chcel urobit joke s tou hlinou a potom kvalita pody sa tu prebera dost casto
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    DZODZO: Četl jsi to pořádně? Ta ornice nezmizela. Navezli si ji tam nájemci a po skončení nájmu si ji odvezli. Ten článek by měl být spíš v nějakém auditku o justici. Protože to srovnání s podlahou v článku poněkud kulhá. Když si najmeš byt, na stávající podlahu si koupíš koberec a ten po skončení nájmu odvezeš, taky budeš tvrdit, že jsi ho ukradl? A nechápu, proč jsi to dal do tohoto auditka.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    uz sa kradne aj ornica, tak to je hlina...

    Na Pardubicku zmizela zemědělci kvalitní ornice, policie obvinila dva muže - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...bicku-zmizela-zemedelci-kvalitni-ornice-policie-obvinila-dva-muze-40344977
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam