JIMIQ: Rekneme ze nejaka obec o 1000 obyvatelych nainstaluje FVE na vsechny strechy, ktere ma k dispozici (skola, kulturak, hasicska zbrojnice, obecni urad, mozna nejak ta bytovka v majetku obce). Kolik to muze byt m2? Kdyby 200m2 ma budovu (10*20m se mi nejevi zas takovy ulet, ale samozrejme je to jen back-of-envelope kalkulace), tak 1000m2 (pro tech 5 budov). To je rekneme 200kWp (1000 * 200Wp/m2) instalovaneho vykonu. To je pri dnesnich vykupnich cenach 50h/kWh asi 100tisic / rok (200MWh * 50h/kWh). Naklady? By oko 6M (vychazim z nabidky na 6kWp elektrarnu okolo 200tis). Kdyz zanedbam inflaci, tak 6M/100k -> 66 let. Dobre, je mozne, ze tak velka instalace by byla levnejsi, tak uvazujme polovicni cenu oproti me male instalaci - to bychom se dostali se splatnosti nekam k hranici zivostnosti celeho systemu (30 let).
Aby se vyplatilo o instalaci obecni FVE vubec uvazovat, musela by ta obec byt schopna vetsinu vyrobene elektriny i zkonzumovat (~ aspon 70% z toho, co jsem si simuloval pro sebe). To pak ale nechava jen mensinu elektriny na prodej pro ten zakladni prijem. Pokud by to bylo tech 30% produkce, tak by to vychazelo asi na 30k/1000 (obyv) = 30 korun na osobu a rok. To ovsem opet posouva splatnost celeho systemu.
V cele te kalkulaci jsem spis byl velmi optimisticky (zanedbani uroceni, udrzby, mozne nevhodnosti strech, atp).
Hodne stesti v dalsich volbach starostovi, ktery do tohoto pujde. [Kdy vetsina obci potrebuje nutne spis opravu skol, skolek, zatepleni, opravu komunikaci, reseni casto neexistujici kanalizace nebo novych zdroju vody. Pokud do tohoto pujdou Pirati, tak nemaji mimo velka mesta, ktera jsou odtrzena casto od reality, zadnou sanci.]