YMLADRIS: Já jsem to kupodivu počítal pro chatu a rodiče, kde do nás tradičně prudil E2E4 (znáš ho :-). A spočítal jsem, že solárně termální ohřev vody na chatě v letní sezóně poměrně přesně offsetuje emise z dojíždění na tu chatu 1x týdně autem (30 km tam, 30 km zpět). Vyšel jsem z nějakých průměrných emisí na 1 km autem a z uhlíkové stopy průměrného energetického mixu (i když v létě tam toho uhlí bude o něco méně).
Takhle dá se argumentovat, že pokud se nezdraží elektřina a jiné energie, většina lidí svoje chování prostě nezmění. A většinová spoolečnost si prostě hlídá, aby nějaké zdražování dopadlo tak max. na sociálně slabší vrstvy, ale ne na ně - takže skutečné úspory skrz zdražení elektřiny jsou politicky dost neprůchodné, to max. ještě tak nějaká ta konverze uhelek na plyn...
Jinak já jsem právě říkal, že podíl na transformaci jde počítat, kdyby člověk ty postupy, co vymyslí, dokázal nějak zreplikovat, dokázal je dovézt do podoby, kdy by je začalo používat víc lidí. Právě jsem sem napsal, že zahrabat se do pasivního domu uprostřed lesa a jezdit na nákupy na kole je sice lákavé, ale civilizaci to bude úplně lhostejné.
Co se mého podílu týče, tak je spíš než co jiného ideový, realizovali to lidi, co to realizovat umí. 4 nákladní elektrická cargokola jezdí po Praze, začínali jsme na 30 balíčcích za den, teď před vánoci už je to 300 a motá se kolem toho asi 7 lidí každý den. 15 bytů má teplou vodu z našeho datacentra. Je to kapka v moři, ale jde o to, že podle mě ohřívat tím datacentrem vodu v bytech je lepší, než tím ohřívat veřejný bazén, jako dělá Wedos. Rozvážet ty balíčky na cargokolech je asi energeticky efektivnější, než kdyby se místo toho investovalo do elektrické dodávky. Ale ekonomická návratnost je do značné míry o dobré vůli, o tom, že se něco nasdílí, co by se nutně nasdílet nemuselo, že se něco vysvětlí někomu, kdo to do té doby nevěděl, a tak. Není to jednoduchý proces.
Větším hráčům by to šlo byrokraticky nařídit - ale uhlídat, že se ty věci nestanou jen na papíře, jen formálně, to bude podle mě nadlidský úkol.