• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PAD
    PAD --- ---
    OMNIHASH: Vsak to tam pisu, ze aby to davalo smysl, musis si tu elektrinu zkonzumovat (aspon v tech ~70%) sam. Tzn. ze splacis tu investici usetrenymi naklady na elektrinu. Pak ti ovsem zbude jen minimum na ten zakladni prijem. To byla ta hlavni myslenka. FVE neni stroj na penize (pokud se nebavime o nejakych prolobbovanych dotacich z dob solarniho boomu).
    DZODZO: No to je hezky, ja o tomto schematu vim. Neni mi ale jasne, jak bys pak v tomto usporadani vyplacel ten zakladni prijem..?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAD: tak je blbost vyrábět solárama, prodávat to ČEZu a hned to od něj vykupovat za desetinásobek zpátky. Když budeš počítat prodejní cenu pro obyvatele na půlce normálních komerčních cen, jseš najednou s návratností úplně někde jinde.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PAD: a co takto? postavis to za kacku a budes to splacat 15 rokov, nezabudaj, ze sa usetri dost aj na distribucnych poplatkoch, poplatkoch POZE a vsetky tie dalsie veci ktore su odvisle od mnozstva odobranej elektriny, nielen na cene silovej elektriny

    Fotovoltaika pro města a firmy bez investičních nákladů. Letošní novinka od ČEZ | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...oltaika-pro-mesta-a-firmy-bez-investicnich-nakladu-letosni-novinka-od-cez
    PAD
    PAD --- ---
    JIMIQ: Rekneme ze nejaka obec o 1000 obyvatelych nainstaluje FVE na vsechny strechy, ktere ma k dispozici (skola, kulturak, hasicska zbrojnice, obecni urad, mozna nejak ta bytovka v majetku obce). Kolik to muze byt m2? Kdyby 200m2 ma budovu (10*20m se mi nejevi zas takovy ulet, ale samozrejme je to jen back-of-envelope kalkulace), tak 1000m2 (pro tech 5 budov). To je rekneme 200kWp (1000 * 200Wp/m2) instalovaneho vykonu. To je pri dnesnich vykupnich cenach 50h/kWh asi 100tisic / rok (200MWh * 50h/kWh). Naklady? By oko 6M (vychazim z nabidky na 6kWp elektrarnu okolo 200tis). Kdyz zanedbam inflaci, tak 6M/100k -> 66 let. Dobre, je mozne, ze tak velka instalace by byla levnejsi, tak uvazujme polovicni cenu oproti me male instalaci - to bychom se dostali se splatnosti nekam k hranici zivostnosti celeho systemu (30 let).

    Aby se vyplatilo o instalaci obecni FVE vubec uvazovat, musela by ta obec byt schopna vetsinu vyrobene elektriny i zkonzumovat (~ aspon 70% z toho, co jsem si simuloval pro sebe). To pak ale nechava jen mensinu elektriny na prodej pro ten zakladni prijem. Pokud by to bylo tech 30% produkce, tak by to vychazelo asi na 30k/1000 (obyv) = 30 korun na osobu a rok. To ovsem opet posouva splatnost celeho systemu.

    V cele te kalkulaci jsem spis byl velmi optimisticky (zanedbani uroceni, udrzby, mozne nevhodnosti strech, atp).

    Hodne stesti v dalsich volbach starostovi, ktery do tohoto pujde. [Kdy vetsina obci potrebuje nutne spis opravu skol, skolek, zatepleni, opravu komunikaci, reseni casto neexistujici kanalizace nebo novych zdroju vody. Pokud do tohoto pujdou Pirati, tak nemaji mimo velka mesta, ktera jsou odtrzena casto od reality, zadnou sanci.]
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Pro Xchaose mam skvelej napad - Pirati by se meli zasadit o stavbu OZE v obcich (na obecnich pozemcich) a po splaceni investicnich nakladu vyplacet ze zbyleho zisku basic income svym obyvatelum :))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Tracey Mallaghan & Roger Hallam | Stroud, England | December 2020 | Burning Pink Party UK
    http://www.youtube.com/watch?v=mSVk54JeDG4
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Nase jedina cesta jak z pruseru ven je fakt bud vyvrazdit 6 miliard lidi nebo zrychlit deployment renewables a elektrifikaci topeni a dopravy.

    Zadne “magic bullet” reseni neexistuji. Muzou se vyskytnout drobne inovace (zamena zpetnych zrcatek za kamery), pasivni chlazeni misto klimatizace, lepsi ledky, ale to jsou veci co ti celosvetove udelaji max 1% spotreby

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: ja tohle vidim u nas. Spravujeme (novy vyvoj jen legislativa) 30 let stary softver a optimalizace se delaji prubezne, ale ve skutecnosti opravdu plati ze je levnejsi koupit lepsi server nez program zgruntu optimalizovat. V tech deseti milionech radku rozstrkanych v deseti tisic souborech proste ty neoptimalizovane casti nenajdes pokud nevenujes treba sto hodin na analyzu. A pak musis imvestovat dalsich sto hodin na analyzu toho jsk to zrychlit aniz bys to rozbil a pak sto hodin na samotnou upravu, sto hodin na ladeni a sto hodin na testovani. A usetris 2-3% (za 30 let to uz je pomerne dost zoptimalizovane).

    Proste to nedava smysl. Zase se snazis vymyslet kolo. Lidi nejsou apriori idioti jak si ty myslis :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: aws toto riesi celkom efektivne, tam ozaj ked nechces platit viac tak server vypinas napr na vikend, mame tak par serverov nastavenych
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: ale houby, každý by měl dělat to, co umí. (ten rozvoz na kolech BTW s dobrovolnictvím hraničí.. .sice je to komerce, ale součástí motivace je vědomí, že když to nerozvezeme my, naházej to do dodávek.. a ani ne elektrických)

    Informatika má obrovské rezervy, co se spotřeby energie týče... a taky paradoxně nejlepší šance vůbec si tu spotřebu hlídat (která se ovšem vůbec nevyužívá). Každý spínaný zdroj má dnes větší výkon, než měl palubní počítač Apolla. Ale k ničemu ho nevyužívá... nikam nehlásí, že běží, nikde se nehlídá, jestli neběží zbytečně...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: to je podobné. kdyby někdo (už konečně) spočítal, že do 2030 potřebujeme x ... pentawattů (nebo čeho) z nefosilní energie, nakreslil ty křivky, spočítal spotřební koš pro chudinu (ovlivní je to stejně jako když se tak brutálně zdražily nájmy, nebo míň?), vymyslel carbon tax, vymyslel fosil na příděl (datacentrum může používat pouze x wattů z fosilu a progresivně musí klesat ...). kdyby vláda měla skutečný dekarbonizační plán. pak se má význam bavit o tom, jak apelovat na běžného člověka (.. programátora..) aby se zapojil k "dobrýmu příběhu", kde je jasně daný, kdo plní, kdo neplní. Dokud je to celé černá díra ... "měl by ses uskromnit protože zabíjíš planetu" přijde mi to nereálný, nefunkční. Měl by ses uskrovnit. Měl bys posílat prachy Lékařům bez hranic. Měl bys podporovat svou komunitu. Měl bys meditovat. Měl bys být hodnější na svoje děti. Měl bys rozvíjet svoje maželství. Měl bys zabezpečit staré rodiče. Měl bys dětem ušetřit na vzdělání. Měl by ses věnovat dobrovolnictví. Lidi se nestíhají ani vysmrkat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: a ještě podnět. Vím, že si vystudovala informatiku. V USA spotřeba energie datacenter tvoří až 10% spotřeby celkové energie (domácnosti 20%). Nevím, kolik je to u nás. Ale logickým úkolem všech informatiků, ajťáků, programátorů apod., kteří globální oteplování nepopírají a chtějí řešit (což v branži bohužel není až tak samozřejmé, jak bych čekal), by mělo být prostě zařídit, aby polovinu všech serverů šlo vypnout. Rezervy co se týče optimalizací jsou obrovské.. bohužel, optimalizace jsou v oboru sprosté slovo, všichni hlavně řeší, jak si říct o co největší hodinovou sazbu, jsou moc drazí a místo optimalizací se tedy vyplatí koupit další server.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: no asi se to teď hodně mění, ale obecně, jde o takové to mírně chlazené zboží. Prostě kdyby to bylo za sklem, lidi by to zřejmě tak spontáně nenakupovali. No a k těm Vietnamcům, tam šlo spíš o to, že ty boxy zezadu současně hřejou, jako lednice, tak si v těch večerkách vyráběj horkokalypsu, v létě si otamtud člověk normálně odnáší horké věci (pokud je nevyndá z toho chlaďáku). No a to je všechno ta elektřina z uhlí, co potřebujeme vypnout. Teorie o zastavení exportu je hezká, a podporuju jí, akorát si nejsem jistý, co by se doopravdy stalo (stabilita sítě, cena...). Větší jistota by bylo dosáhnout snížení poptávky, což se už několik let neděje.

    Ale ono to je takhle se vším.. civilizaci by šlo zoptimalizovat o 10-20% jenom těmahle drobnostma. Problém je, že hlavním smyslem velké části aktivit je jen ukázat, že "my na to máme"... skromnost nefrčí, zavání chudobou.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: ja teda popravde uz do supermarketov denne nakupovat nechodim, mozno tak raz za tyzden, ale co som tam tak som si nevsimol tie otvorene chladiace pulty, to myslis napr. v oddeleni uzenin, kde ti to nakrajaju a tak? na vesnici v samoske maju nezakryte 2 chladiace pulty, ale zas nie je to Vietnamec, ten ma boxy s dverami to je fakt :D
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: naopak, je fajn to rozvyst, jak delas na prikladech. ja zobecnuju a pak mi casto nikdo nerozumi :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: Já jsem to kupodivu počítal pro chatu a rodiče, kde do nás tradičně prudil E2E4 (znáš ho :-). A spočítal jsem, že solárně termální ohřev vody na chatě v letní sezóně poměrně přesně offsetuje emise z dojíždění na tu chatu 1x týdně autem (30 km tam, 30 km zpět). Vyšel jsem z nějakých průměrných emisí na 1 km autem a z uhlíkové stopy průměrného energetického mixu (i když v létě tam toho uhlí bude o něco méně).

    Takhle dá se argumentovat, že pokud se nezdraží elektřina a jiné energie, většina lidí svoje chování prostě nezmění. A většinová spoolečnost si prostě hlídá, aby nějaké zdražování dopadlo tak max. na sociálně slabší vrstvy, ale ne na ně - takže skutečné úspory skrz zdražení elektřiny jsou politicky dost neprůchodné, to max. ještě tak nějaká ta konverze uhelek na plyn...

    Jinak já jsem právě říkal, že podíl na transformaci jde počítat, kdyby člověk ty postupy, co vymyslí, dokázal nějak zreplikovat, dokázal je dovézt do podoby, kdy by je začalo používat víc lidí. Právě jsem sem napsal, že zahrabat se do pasivního domu uprostřed lesa a jezdit na nákupy na kole je sice lákavé, ale civilizaci to bude úplně lhostejné.

    Co se mého podílu týče, tak je spíš než co jiného ideový, realizovali to lidi, co to realizovat umí. 4 nákladní elektrická cargokola jezdí po Praze, začínali jsme na 30 balíčcích za den, teď před vánoci už je to 300 a motá se kolem toho asi 7 lidí každý den. 15 bytů má teplou vodu z našeho datacentra. Je to kapka v moři, ale jde o to, že podle mě ohřívat tím datacentrem vodu v bytech je lepší, než tím ohřívat veřejný bazén, jako dělá Wedos. Rozvážet ty balíčky na cargokolech je asi energeticky efektivnější, než kdyby se místo toho investovalo do elektrické dodávky. Ale ekonomická návratnost je do značné míry o dobré vůli, o tom, že se něco nasdílí, co by se nutně nasdílet nemuselo, že se něco vysvětlí někomu, kdo to do té doby nevěděl, a tak. Není to jednoduchý proces.

    Větším hráčům by to šlo byrokraticky nařídit - ale uhlídat, že se ty věci nestanou jen na papíře, jen formálně, to bude podle mě nadlidský úkol.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No, jinak pokud jste aktivisté a používáte Apple, tak vám doporučuju si to promyslet. Přesně takovéhle korporace prostě nepotřebujeme...
    Apple zuří: Kanadská firma měla zničit půl milionu rozbitých iPhonů. Prodala je Číňanům, no a ti je opravili – Connect.cz
    https://connect.zive.cz/...phonu-prodala-je-cinanum-no-a-ti-je-opravili/sc-320-a-206290/default.aspx
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: a neni lepsi to nejak spocitat, jako ze kolik je uhlikova stopa z te dopravy tvoji a kolik je uhlikova stopa z tveho bydleni?

    ja porad operuju tim cislem, ze pokud rodina moc nejezdi autem, 70 % maji z vytapeni. a uhelnou elektrarnu sam nezavres tim, ze ses rozhodl chovat odlisne. takze tolik k tomu podilu na transformaci
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam