• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    PAD: zrovna s teplotou vody v bojleru lze take celkem rozumě hybat. navice stupnu nahratou vodu pak muzes normovat termoventilem... pak uz v domacnosti mnoho větších spotřebicu nezbyva... běžné pračky mají možnost odloženého startu už nyní.

    Větší změny to bude asi vyžadovat pro energeticky náročný průmysl... ale dovedu si představit, že právě takové provozy prostě začnou fungovat sezónně.

    Z tohoto pohledu na spotřebu jsou pak vládní predikce nutnosti vyrobit v budoucnu nějaký jasný objem MW energie dost mimo možný vývoj, ke kterému to tržně směřuje. Ale jako argument pro těžbu uhlí, nebo stavbu JE je to asi ok...

    V EU v ramci financi na vyzkum a vyvoj (Horizon 2020) na to jde velky objem fianncí...
    Treba zde:
    Your Personal Energy Performance Assistant - RESPOND
    http://project-respond.eu/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ohledne akumulace tepla jsem kdysi na (myslim) fully charged videl ukladani v jakemsi parafinu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: to mi přijde jako celkem oldschool řešení, ale naprosto logické :-) (hlavně u té klimatizace jde o to naakumulovat to přes poledne a vydržet chladit pozdě do noci... výrazně snažší, než sezóní akumulace...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Po výbuchu v Kolíně hořela elektrárna - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/krimi/clanek/v-elektrarne-v-koline-po-vybuchu-zacalo-horet-40346311
    Některé uhelné elektrárny se koukám postupně ukončí samy..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Mne by se ohledne akumulace tepla/chladu moc libily materialy s fazovym prechodem (pevne/kapalne) v te cilove teplote. V USA uz se experimentuje s akumulaci chladu pro klimatizaci v ledu
    PAD
    PAD --- ---
    XCHAOS: jj, smart gridy budou fajn!

    Ohledne toho sezonniho vytapeni - snad sem nahodim link pozdeji (preptal jsem se ted na nej), ale mama mi rikala o prispevku na konferenci o TZB nekde ze Salcburku, kde si chlapik nacpal kameny do velkeho sklepa a nahrival je obyc. solarnim kolektorem. Pry mu to davalo tolik energie, ze musel nejake kameny dokonce odebrat, protoze to nevybil pres zimu a prehrivalo se mu to:-). Tak jako dneska je dobrym zvykem instalovat ke kazdemu kotli na tuha paliva aku nadrz, tak budeme treba v budoucnu instalovat nejakou mega nadrz o objemu treba 50-100m3 a pojedeme z toho pres celou zimu.
    BOREC
    BOREC --- ---
    BOREC: v tu chvíli bere hodně proudu, jinak už bere poměrně málo, dejme tomu kolem 1-2kw.
    BOREC
    BOREC --- ---
    XCHAOS: mrazák může samozřejmě v pohodě běžet s tepelným čerpadlem, jde pouze o náběh kompresoru toho čerpadla, který by za správných okolností proběhnout jen několikrát denně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PAD: ok,byl to jen příklad. Pokud je základem topení a ohřev vody, tak samozřejmě: hi-tech úsporné řešení je tepelné čerpadlo (i kdyby mělo ochlazovat vzduchu - extrémně hluboké mrazy u nás jsou stejně jen vyjímkou).

    Vtip je v tom, že jakýkoliv způsob, jak získat z ekvivalentu těch 4t smrku elektřinu, bude mít účinnost max. asi 30%. Tedy, i když by tepelné čerpadlo spotřebovalo jen asi 40% energie oproti tomu stávajícímu ohřevu, tak pořád zůstává nejasná otázka, kde to vzít: OZE v zimě dávají málo, topit je v zásadě potřeba především v sezóně, kdy fotovoltaiky nedává skoro nic.

    Přijde ti, že řeším marginální věc, ale mrazák i tepelné čerpadlo budou mít nějaký příkon, a pro chytrou domácnost bude prostě nutnost zajistit například aby mrazák (kterému zvlášť v zimě nejspíš postačí startovat jen jednou za čas, zvlášť když nebude umístěný v nejvíce vytopené místnosti domu) prostě neběžel současně s tím tepelným čerpadlem nebo s pračkou nebo co já vím čím. I když ty spotřebiče běží jen zlomek času, jejich špičkový příkon je dost na to, aby výslednán špička dohromady s topením už byla moc.

    Ae zase pokud by dům byl za něčím jako Powerwall, tak je to pořád v pohodě, protože lithiové baterie mají velké vybíjecí proudy a už instalovaná kapacita, potřebná pro 24h výdrž, by zajistila vybíjecí proudy víc než dostatečné... navíc powerwallem stěží někdo bude topit...

    Pokud by dům měl sezónní zdroj, typu palivový článek, tak tam bude dostupný výkon výrazně menší, a používat tenhle zdroj nejdřív na nabíjení baterií a pak celý dům pohánět z baterií, to nepokládám za úplně pravděpodobné. Jakmile tedy dům bude mít víc různých zdrojů energie, tak automaticky nějaký vyjde jako "nejlevnější" (dnes je to vždycky přípojka na okolní síť, ale to nemusí být v budoucnu pravda, protože třeba nejlevnější můžou být jen přípojky za slabými jističi, které zaručeně chrání síť před vznikem špiček, apod.). Takže prostě moje úvaha konverguje k tomu, že pokud budou mít spotřebiče na výběr mezi několika zdroji energie, různě drahými a různě kapacitními, tak některé mohou zvolit strategii počkat si na dostupnost nejlevnějšího zdroje (který by z logiky věci ve finále měl být ten, který shromažďuje přebytky z OZE, protože ty jsou úpllně zadarmo...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: ehm, chtěl jsem samozřejmě napsat "lepší případ je mraznička"
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Expert: Letět na dovolenou se prodraží, aerolinky odstavují letadla - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...ert-letet-na-dovolenou-se-prodrazi-aerolinky-odstavuji-letadla-134688
    PAD
    PAD --- ---
    XCHAOS: Jo, je to hezky - kdyz mas FVE na strese, muzes proste i pouzit obyc. casovanou zasuvku za cca 100 korun (aspon ja to tak planuju). Jen bych ale pripomenul, ze tato diskuze se toci kolem problemu s nestalosti OZE - a v tomto kontextu je slonem v mistnosti vytapeni budov a ohrev teple vody, zejmena v zime. Ta mraznicka ma odber dejme tomu 0.5kWh/den (https://www.mall.cz/mrazaky/amica-fzc-2083-aa?src=bestsellers ), takze asi 182kWh/rok. V nasi usporne domacnosti spotrebujeme za rok na otop a TUV cca 4 tuny smrku, coz je pri ucinnosti 70% (ve skutecnosti je vyssi) asi 12MWh energie (https://www.avydon.cz/vyhrevnost-dreva ).

    Pokud se tady tedy bavime o chytrem vypinani mrazaku jakozto ceste k reseni nestalosti OZE, tak nam tak trochu unika pointa veci, protoze ve srovnani s tim vytapenim atp ten mrazak predstavuje asi 1.5%.

    Jinymi slovy: k cemu je ti flexibilni zatez, kdyz ti v prosinci lidi spusti vytapeni a bojlery a proste nebudes mit zpusob, jak to vsechno uzasobovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK:
    SHEFIK: tohle je nepochopení konceptu. Nejde o to odložit chlazení od dva dny a i jsem se to snažil vysvětlit.

    U ledničky je to s rozpětím použitelných teplot tedy slabší, protože mráz tam nechceš, a teplo taky ne. Lepší případ je ale chladnička. Má mít třeba -18 stupňů, ale ve skutečnosti, nachladit jí na -20 není problém. A polevení mrazu např. na -17 nebo - 16 taky není zásadní problém. Pokud mražení spouští termost nastavený na konkrétní teplotu, tak je to taková hloupá zpětná vazba v duchu 20.století. Ale pokud bys měl vstupní informaci o tom, jestlii je elektřiny v síti přebytek nebo ne nebo naopak jestli je špička, tak můžeš už nějak optimalizovat. V případě přebytku necháš mrazničku vychladit na -20 a máš vlastně energii akumulovanou přímo v tom spotřebiči. A v případě nedostatku tam může být tolerance, že se kompresor nespustí už při -18, ale až při -16ti.... stejně pak lze uvažovat o nastavení klimatizace, elektrického topení, bojleru... dnes existuje jen řešení "hrubou silou", tedy signalizace nočního/přímotopového řešení, ale mohlo by to být řešené více stylem "soft power" a pro více různých typů spotřebičů (třeba mobily se už dnes snaží nedobíjet na 100% kvůlil ochraně baterie a určitě s něčím podobným přijdou i notebooky.. zejména chytrá elektronika, co v sobě tak jako tak má spoustu softwaru, by určitě informaci o momentálním stavu v rozvodné síti ocenila a dokázala využít při plánování dobití baterie, protože v první řadě, lithiovým bateriím je stejně nejlíp v rozpětí 40-60% dobití a nabití na 100% by se mělo dít tak trochu jen "on demand", tedy až když opravdu chci zařeízení od nabíječky odpojit...)

    Naše primitivní rozvodná síť je od budoucího stavu smart grid zhruba stejně vzdálená, jako byla tahle síť samotná vzdálená od toho, co jí předcházelo - tedy od kyblíku uhlí a petrolejky...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Jak moc škodí přírodě ohňostroj? Řekneme to takhle: Radši na něj letos zapomeňte
    https://forbes.cz/jak-moc-skodi-prirode-ohnostroj-rekneme-to-takhle-radsi-na-nej-letos-zapomente/
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PER2: dobře do toho Bureš šlape, otázka je jenom, jestli kvuli Trumpovi, nebo Temelínu... že je to kravina dokládaj ceny nemovitostí, neznám jedinej příklad failed státu/masový emigrace, při který by se zvedly trojnásobně na takovej level, že ani IT specialisti už si nejsou schopný dovolit bělošský bydlení a radši se přestěhujou do Austinu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja doufam ze se dozijeme toho ze kazda domacnost bude mit 10kWh baterku, pripadne panelaky ekvivalent :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: ano, smart devices prichazeji.

    pak uz je jen otazkou, jestli je lepsi mit ve vsech lednickach konstantne nizky odber, ktery se da z pohledu stabilizace site a vyroby lepe planovat, nebo naddimenzovat architekturu site, vcetne vyrobnich kapacit, protoze si ty zarizeni delaji co chteji a peaky tak mohou byt az treba dvojnasobne co ted, protoze dohnat 2*C v lednici je vetsi odber, nez konstantne udrzovat teplotu s minimalnim prikonem.

    pokud by se vsecky zarizeni chovaly predvidatelne, reagovaly na cenu a sdilely svuj nastaveny program do nejakeho "centralniho smart orchestru", tak by to asi fungovalo optimalneji nez ted. imho je tohle ale jeste dost daleko
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak se nastavi limit na limit ;) (pozdrz maximalne jeden cyklus, 2 stupne, 30 minut, whatever)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: u lednicky to nedava smysl. kdyz ti vystoupa cena na dva dny, nebudes dva dny chladit?

    jinak kazda lednice chlad akumulovat umi, to take neni nic noveho... mame stitkovani spotteby podle pismen, trh i regulatori tohle davno vyresili kvuli ekonomickym duvodum
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tepelna cerpadla uz maji dnes v systemu moznost si z internetu stahnout cenu elektriny a uzivatelaky nastavit pri jake cene uz nejet. To same muzou mit chladnicky - kdo na to ma, at si chladi furt, ti co chteji usetrit si nastavi limity. Jinak moje chladnicka jede 15 minut kazdych 45 minut (v lete castejc), tak to myslim jde docela uridit. Navic muze mit nejakou formu akumulace “chladu” materialem s fazovym posunem kolem tech 5-6 stupnu celsia

    Ale obecne nejlepsi posuny spotreby umi bojlery a tepelna cerpadla s akumulacni nadobou, to muze bejt klidne i 12 hodin
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam