• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: sometimes in my tears i drown but I never let it get me down
    So when negativity surrounds I know some day it'll all turn around

    ted nejak to bude dva roky co jsem pochopila klima. ty to pises, jako by si clovek mohl vybrat jestli emoce bude mit, nebo ne :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: me emoce vztahujici se k eoosystemu umoznuji resit problem pro me dobrou cestou
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: konstruktivni reseni problemu prece ze svy podstaty problem akceptuje a je kontradikci jak ignorance, tak nezajmu

    co sebsnazim rict je, ze emoce, jakekoliv nam brani resit problem optimalni cestou. zpusobuji vlny dalsich emoci a reakci, kterym se pak vsichni venuji vic nez problemu samotnemu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: dobrej eko-pocit predikuje eco-ignorance a eco-disinterest
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Paul Maidowski
    https://twitter.com/_ppmv/status/1360933540708368384?s=19

    It's a vital problem for our societies that job-hunting—or any kind of career-building for people who aren't tenured professor or otherwise secure / well established—doesn't rhyme with working on systemic risks & limits to growth.

    ...

    Who will keep societies honest, & develop solutions, if it's mostly retired elderly diplomats, engineers & senior scientists (& of course many activists etc), but not *career-building & powerful people* call out the obvious truths & fundamental contradictions we must resolve now?

    ...

    The incentives in societies, most direcly in the job market & in professional hierarchies, are wrong & self-destructive. Hard to see how people hope to solve deeper problems if we get penalized for calling them out.

    This needs to change—if we want livable futures
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: sorry, ted to tady nestiham projizdrt
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    byl ve studii zkoumany i konstruktivni pristup k reseni problemu, nebo porovnavali jen horsi s horsim? :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: 2 prispevky nize ,) TADEAS
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO:

    Our findings implicate anger as a key adaptive emotional driver of engagement with the climate crisis, and prompt warnings about the mental health of populations increasingly worried and miserable about climate change.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vysla studie zkoumajici eko-vztek .]] A dochazi k tomu, ze vztek je dulezitej motivator ke kolektivni akci (a paradoxne) chrani dusevni zdravi.

    Geoffrey Supran
    First-of-its-kind national survey shows "eco-anger is uniquely associated with greater engagement in both personal and collective pro-climate behaviours" (+ "better mental health").
    This is why exposing Big Oil's history of reckless climate endangerment matters so damn much. 1/n

    From anger to action: Differential impacts of eco-anxiety, eco-depression, and eco-anger on climate action and wellbeing - ScienceDirect
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667278221000018
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    https://www.discovermagazine.com/environment/earth-is-off-to-a-relatively-cool-start-in-2021

    Just a month after scientists reported that 2020 either tied for warmest year on record, or was second warmest, the new analyses found that the month of January didn't come close to setting a record. By NOAA's reckoning, it was the seventh warmest January on record. By NASA's it was sixth warmest (with the European Copernicus Climate Change Service concurring).

    ...

    No matter. Sixth versus seventh warmest is a discrepancy without much meaning. That's because over the long term, global warming continues to be relentless. In fact, January 2021 marked "the 45th consecutive January and the 433rd consecutive month with temperatures, at least nominally, above the 20th-century average," according to NOAA.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    2021 From anger to action: Differential impacts of eco-anxiety, eco-depression, and eco-anger on climate action and wellbeing
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667278221000018

    Using Australian national survey data, we found that experiencing eco-anger predicted better mental health outcomes, as well as greater engagement in pro-climate activism and personal behaviours. Eco-anxiety and eco-depression were less adaptive, relating to lower wellbeing. Interestingly, those feeling eco-depressed were more likely to report participating in collective climate action, while those feeling eco-anxious were less likely to join the cause. Our findings implicate anger as a key adaptive emotional driver of engagement with the climate crisis, and prompt warnings about the mental health of populations increasingly worried and miserable about climate change.

    IMG-20210213-165010
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: stát by měl dostat spíše pokutu za to jak se o lesy stará, je to na další žalobu
    KEB
    KEB --- ---
    Česku hrozí, že bude muset nakoupit „lesní“ povolenky za desítky miliard | Týdeník pro ekonomiku, politiku a byznys
    https://www.tydenikhrot.cz/clanek/mastny-emisni-ucet-za-kurovce-lesy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JIMIQ: tak ona se průběžně neustále obnovuje, rozšiřuje a mění. Jako v principu je obdobná, ale prakticky se stále její části mění za nové - betonové sloupy praskají, dřevěné hnijí, železné reznou, vodiče oxidují, izolace strácí svoje vlastnosti, rozvodny se rozpadají, pojistkové skříňky taky... Někde je to potřeba navýšit, jinde to potrhá bouře, tamhle zase prorostou stromy...
    Tak jako tak se na tom furt dělá, nikdo to v médiích nevyčísluje, to se bude dít až teď kdy budem měnit parametry
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    JINDRICH: Primarni zdroj (thx. B. Lednická):

    Předkládací zpráva a další materiály z Uhelné komise:
    Zápis z jednání 4.12.2020: https://www.mpo.cz/...stnik/ministerstvo/kalendar-akci-vse/2021/2/Zapis-z-jednani-UK-_4-12-2020_.pdf

    Podklady vč. předkládací zprávy ke stažení: https://www.prumyslovaekologie.cz/info/pripominky-prubezne-vystupy-doporuceni-uhelne-komise
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    JINDRICH: Přebral jsem to z komentáře od Kubaly z DR.. Rovensky o tom mluvil při opuštění uhelné komise.

    KAzdopadne Kozeluh z Duhy, taky byl členem, tvrdí něco velmi obdobného:

    @JiriKozelouh
    · 11. 12. 2020
    Nechci říkat, že jsem to říkal, ale já jsem to říkal. V Uhelné komisi byly scénáře založené na ceně povolenky 30 Eur v r. 2030. Dnes je 11. 12 2020 a vyskočila (jen v reakci na politické rozhodnutí) na 31,3 Eur. Takže já bych to na vládu raději ani nedával.

    @JiriKozelouh 5. 2.2021
    Dnes je 5. února 2032. Tedy alespoň dle Uhelné komise, která předpokládala, že emisní povolenka bude stát 37 Eur v roce 2032. Jenže tolik stojí už nyní. Potřebujeme rychlý plán odklonu od uhlí. Říkal jsem to na komisi
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    TUHO: z nějakého komentáře u cz reporstů. převzal jsem to, protože si to vybavuj i z kom. j. rovenského. dopátram.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: bez bitcoinu, resp. bez jeho odberu, by se sit pro vetrniky musela o tolik taky posilovat?

    a ted nemluvim konkretne v cr, ale obecne

    jestli ze mam dodatecnou zatez v siti, musim budovat dodatecny zdroje energie. ty tvrdis, ze posilovani site zpusobuji ty dodatecne zdroje. ja tvrdim, ze ji zpusobuje ten narok na dodatecny odber, jinak by se ty nove zdroje nestavely, nebo by se omezil prikon tech starych, aby soucasnou sit mohly vyuzivat treba vetrniky
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: posilování sítě snad pomáhá hlavně větrníkům, ne? Pro uhlí máme síť 60 let dostatečnou
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: 121twh se musi navic rocne vyrobit, to je fakt. ta sit na to musi bejt pripravena. to neni jen o vyrobe a kabelech, ale vyrovnavani napeti a vse okolo. vcetne toho, ze tezba bitcoinu je 24 hod/den, takze treba pro solarni boom je to to prvni, co vyvola poptavku po drahych bateriich, ktere zaplatime na fakture my vsichni.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: protoze by ta dan mela byt pouzita na to co ten uhlik zpusobuje, ne na posilovani infrastruktury, pro multiplikaci jeho dalsi vyroby, to prece nedava smysl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam