• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: jinak tedy zde gatesova nova kniha https://www.gatesnotes.com/Energy/My-new-climate-book-is-finally-here

    zde rady

    As a Citizen

    Make calls, write letters, attend town halls
    Look locally as well as nationally
    Run for office

    As a Consumer

    Sign up for a green pricing program with your electric utility
    Reduce your home’s emissions
    Buy an electric vehicle
    Try a plant-based burger

    I spend about $5 million every year to offset my family’s carbon footprint. As of now, the standard calculation for carbon footprints is based on an estimate of $400 per ton of emissions. But since the way we calculate carbon footprints is still in its infancy, I take our family’s carbon footprint and double it to make sure we are fully covering our footprint and then some.

    --

    my top priority: We need to lower the Green Premiums

    When I talk to presidents and prime ministers about their countries’ plans to fight climate change, I always urge them to focus their innovation efforts on the biggest Green Premiums. Lowering those premiums is going to take time, so we need to accelerate work on them right away. It’s tempting to focus on low-hanging fruit—like switching to electric vehicles—and we should. But easy wins aren’t enough if we’re going to eliminate greenhouse gas emissions by 2050. We need to work on the hard parts too, like cement and steel.

    So, how exactly do we lower the Green Premiums? There are two levers that governments can pull: reduce the cost of zero-carbon alternatives or charge for the hidden costs of pollution. Ideally, any plan to address climate change does both.

    Home | Bill Gates
    https://www.gatesnotes.com/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JINDRICH: Chvili jsem se bal, ze Pravo a Novinky.cz nejsou to same ..
    Vítr a slunce v EU poprvé porazily uhlí - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/vitr-a-slunce-v-eu-poprve-porazily-uhli-40350994
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    #trochu asi kecy

    premyslela jsem o tom, jakej vliv na stabilizaci ekosystemu maji povahy zucastnenych miliardaru.

    ENTJ Bill Gates

    - myslel jsem si, ze staci vynalezt vakcinu proti malarii a nekdo uz poresi nasazeni. vubec. politicke problemy s tamnimi vladami jsou to nejhorsi. musim to resit, i kdyz to nesnasim. muj pristup je najit genialniho vedce a zaplatit jeho startup. ale to nestaci. musime resit ty vlady a politiku, bez toho to nejde :-(

    ENTJ = nejdulezitejsi je ten accomplishment. udelaji cokoliv, co je potreba

    INTJ Ellon Musk

    - nejdulezitejsi je vize, inner calling. od puberty resim elektricky auta, musim je resit. nebo me popadne stiha kolem AI, tak to musim resit. jdu sam, sam, dal a dal pres mrtvoly, proste musim delat to, co musim delat. politice nerozumim, takze mam svedomi cisty ze ji nijak neresim

    INTJ - coldest humans, arrogant, aloof, or haughty, but in fact, INTJ's just don't give a shit

    ----

    je mi jich trochu lito, ze at delaji malo nebo moc, porad jsou za nejvetsi idioty, protoze by to meli delat nejak jinak. no nic, pointu nemam. drzim jim palce

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: "byt si jich vedom a vyuzivat je ve svuj prospech" - ano

    imo ty uz resis pokrocile situace, kdy lidi chapou klima a ted co ted s tim. versus zatim majorita lidi v pozici "mam z toho klimatu neurcitej blbej pocit nekde v zadech, ano hodne se o tom mluvi... ano melo byt se s tim neco delat, .. asi to neni tak zly jinak by se s tim neco uz delalo prece.. mela by s tim vlada neco delat" kde ve vedomi prevlada "me se to netyka, nemuzu s tim nic delat, pojdme si pustit serial". a ten vyzkum imo rika, ze pokud na tebe dopadne anxiety, mene casto to vede k akci. kdyz na tebe dopadne nasranost, casteji to vede k akci. vyzkum ani nerika co s tim mas delat

    analogie domaci nasili nebo jiny zneuzivani. dokud si nereknes, ze to, ze te nekdo nekonsensualne omrdava te opravdu sere, je nejaka sance odejit do nejistoty zmeny?
    rozumim tomu jak rikas ze jsme v tom vsichni spolu. ale ty duvody pro anger docela jsou (trilliony nevypnutelnych agro a fosil dotaci, carbon tax "politicky neproveditelna", mrtvi a diskreditovani aktivisti, ...)

    podle me mame shodu, viz vyse, "byt si jich vedom a vyuzivat je ve svuj prospech"

    zacal jsi vetou jestli ma vyzkum i nejaky konstruktivni reseni nebo jen horsi a horsi, imo tvuj automatickej bias proti energii emoci
    DNF
    DNF --- ---
    SHEFIK: Takovych prikladu budou plna ta data. Ja se ted jdu zdrave nasrat, abych jeste neco uzitecnyho dneska nakodil.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DNF: fajn, jsem rad, ze jsme dosli az sem.

    pokud vztekem vyprovokovana akce neni zaroven i vztekem provedena, pak se bavime o racionalni akci/diskuzi oprostenou o emoce.

    tedy to co celou dobu rikam. pak nezalezi na tom, na jake emoci si zacal, dulezita je jeji akceptace a nenechat se ji dal pohlcovat

    btw. dokazes dat nejaky priklad, jak si predstavujes vztekem vyprovokovat ostatni ke klimaticke akci/uvedomneni?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: jo to zni nadejne... a nadeje umira posledni ,)
    DNF
    DNF --- ---
    SHEFIK: Kam az budes ochotny natahovat diskusi, aby sis obhajil spravnost svoji vize?

    Jsou to VSECHNA reseni ktera nalezi tem, kdo se pro reseni rozhodli. Pro kazdeho je jeho akce jeho resenim. Jsi snad diktator, abys vsem vnucoval spravne reseni? Vytahni si uz ty spunty z usi, a sundej zrcadlo z monitoru.

    Pokud te tvuj sales-vztek ze malo prodavas pohne k sales-akci, treba te, ze budes "vic nosit zlutou", ktera zvysi sales ... Je to spatne pouziti sales-vzteku?

    Proc pro tebe (a asi hlavne pro tebe) musi byt vztekem vyprovokovana akce taky vztekem provedena? Protoze si to jinak neumis predstavit? Chci ti pomoct...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: dopracovala jsem se od pozice jak bude blby az se dojde pres stale nove mutace a nereagujici vakciny k tomu, ze fakt je potreba delat #zerocovid opatreni a nektera uzemi to daji, zatimco CR neodvratne zustane na blbe strane tech zdi ...
    ... k pozici, ze teoreticky to muze byt pro klima dobry, protoze uzemi ktery bude chtit zvladnout #zerocovid, fakt uz nutne musi zacit naslouchat vedcum, inzenyrum, totalne zapojit technologie, socialni praci, prerozdelovani, obetave politiky ... a az zvladnou #zerocovid, snad ta infrastruktura spolecenska pomuze i na #under2degrees
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DNF: jaky osobni emoce pletu?

    vzhledem k tomu, ze linkovana studie ma nadpis "Differential impacts of eco-anxiety, eco-depression, and eco-anger on climate action and wellbeing" a abstract je s tim v souladu, neni to uroven VSECH reseni, ktere ty zminujes.

    a to je to co jsem chtel zduraznit, a rekl jsem uz na zacatku "porovnani horsiho s horsim".

    to co rikam prece neni nic "meho". to ze se lovci sberaci ridili v diskuzich vic svymi emcoemi, nez rozumem, je fakt dolozeny ve spouste knizek. nebo se snazis vyvratit, ze je vhodnejsi pro oragnizovane plneni cilu na urovni lidstva jednat emocionalne? navic ja nerikam, ze bychom k reseni nedosli skrze emoce, co tvrdim a psal sem niz je, ze resit problemy emocionalne je suboptimalni a neni efektivni. shodneme se alespon na tomhle?

    stejne tak v businessu se emoce odlozi na urvoni nejake neformalni diskuze dopredu a pak se proste jedou fakta a racionalizovane uvahy. do smlouvy emoce, dojmy a pocity nepatri.

    na uplne nejjednodussim prikladu, predstav si, ze zavolas do firmy a nekdo by se tam svuj problem s tvym neporozumnenim snazil resit vztekem. dosli byste nejakemu zaveru?

    ja nerikam, ze vztek nema sve misto, ani nerikam, ze na urovni jednotlivce nepomuze s vyrvonanim se s nejakou situaci. co ale rikam je, ze globalni problem nevyresime vztekem. a ze existuji efektivnejsi formy, jak tohle lidstvo spolecne mobilizovat

    DNF
    DNF --- ---
    SHEFIK: No dovol, to snad rikaji podepsani vedci a australska data, proc do toho pletes nejaky osobni emoce? :)

    Studie rika je vetsi pravdepodobnost, ze s tim neco pujdes udelat, at individualne, nebo ve skupine. Zaroven to zlepsi tvoje spatne pocity.

    Ty rikas ze je to pravdive, a hned mas pred sebou nejake reseni, protoze ho vzapeti hodnotis jako neandrtalske. Ja mam na mysli vsechna reseni.

    Jako bonus to vysvetlim jeste jednou, at mam naskok: Mas na mysli nejake reseni ktere jasne plyne z eco-vzteku, a je spatne. Ale je to tvoje reseni vylihle jen ve tvoji hlave. Vzapeti ho nacpes do hlav vsech co diky eko-vzteku dosli k nejakemu jejich reseni.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DNF: vidis a me to prijde naopak

    ty rikas, ze vztek je dobry, aby se zacalo neco resit " je vetsi pravdepodobnost, ze s tim neco pujdes udelat, at individualne, nebo ve skupine. Zaroven to zlepsi tvoje spatne pocity."

    a ja rikam, ze tohle je sice pravdive, ale hrozne nebezpecne zjednoduseni. a vysvetlil jsem proc
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    #perspective .)

    Bill Gates: Solving Covid easy compared with climate
    https://www.bbc.com/news/science-environment-56042029

    Solving climate change would be "the most amazing thing humanity has ever done", says the billionaire founder of Microsoft.

    By comparison, ending the pandemic is "very, very easy", he claims.
    DNF
    DNF --- ---
    SHEFIK: ani si neprecetl co ti pisu, a porad si meles svou. OK, rozumim.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    biosfericka valka, politika jidla.

    pro mestske populace hure srozumitelne. fskutecnosti jde o kontrolu ekosystemu (kym, pro koho, jakymi praktikami?).

    bohuzel, vege-lidi tu sedaj na lep ty hruby korporatni masinerii :)


    Frederic Leroy
    https://threadreaderapp.com/thread/1361013338868711434.html

    Most have heard of @wef's 2021 #TheGreatReset or its earlier 2012 #GreatTransformation. Many are aware of #EATLancet's #GreatFoodTransformation. Few know #Tellus' #GreatTransition or #WBGU's #GreatTransformation. The similarities of the names aren't coincidental. All go back to an interrelated network of organizations, many of which were shaped by Maurice Strong in the '70-'90s. Strong was an oil businessman, New Ager, Rockefeller asset & UN protagonist. #TheGreatReset & its dietary part #TheGreatFoodTransformation are part of his legacy.

    Today, the post-Strong Great Transition/Transformation network is being mobilized for the UN #FoodSystems Summit. The aim: to change dietary policies worldwide. In addition, "vegan tech" (lab-grown foods) has joined the club, $$$-fueled by #SiliconValley investors (& others). Today, the post-Strong Great Transition/Transformation network is being mobilized for the UN #FoodSystems Summit. The aim: to change dietary policies worldwide. In addition, "vegan tech" (lab-grown foods) has joined the club, $$$-fueled by #SiliconValley investors (& others). The policies coming from this Summit likely will be *highly* interventionist, as the #GreatFoodTransformation is an authoritarian one.



    It has come to the following: a strategic partnership between the @UN and the transnational corporate elites of Davos' @wef. Maurice Strong would have loved it! What could go wrong? The "Big Plan for a Small Planet" (& its zillion versions of public-private partnerships) is ready to take off in 2021.

    ...

    Presenting JUNK FOOD as a way to save the planet in the face of a massive fossil fuel challenge, & the fact that it is presented as such by academics, journalists, & even the UN, is going to be seen as one of the biggest absurdities of the early 21st century
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    dovolim si jednu citaci. fear is the power of the dark side, fear leads to hate, hate leads to suffering .)

    vztek totiz mozna posune tebe a uvede te do akce, ale skrze obvinovani "tech ostatnich", kteri se budou nevyhnutelne branit. a ty sam klimatickej problem nevyresis, protoze "oni" jsou take soucasti problemu, resp. i jeho reseni
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DNF: tohle je nezavisle na "eco". je to obecne lidske chovani, tahle studie nic noveho do psychologie, nebo teorie reseni problemu neprinasi

    pokud prijmeme premisu, ze vztek nam pomuze resit problemy, tak je sice budeme resit, ale efektivitou tlup na urovni lovcu-sberacu.

    je to suboptimalni reseni problemu. a nejde o to, jestli se to vyhroti do riotu nebo ne. kdyz od nekoho neco chces (zapojit vsechny lidi k reseni problemu), pokud nejsi diktator a zijes v demokratickych hodnotach, tak se vztekem moc posouvat nebudes.

    tohle je totiz taky vedecky overeny. proto vznikl obor diplomacie, kde vztek nema misto
    DNF
    DNF --- ---
    SHEFIK: Nehledate v tom nejak moc vyznamu? Coz by svedcilo spis o emocnim chapani nez technickem.

    O cem to mluvi je, ze pokud mas eko-vztek, je vetsi pravdepodobnost, ze s tim neco pujdes udelat, at individualne, nebo ve skupine. Zaroven to zlepsi tvoje spatne pocity. Oproti tomu jine eko-rozpolozeni maji tendenci opacnou. To rikaji vedci. Eko-vztek je spoustec vlastniho zapojeni, ze akce budou rioty tam nikde napsano neni, ale asi to malokdo cetl, jako obvykle :)

    Akce podle nich znamena i posunuti vlastniho chovani smerem k eko-uvedomelemu chovani. Oh, jak se ti ekoteroriste nechavaji unaset emocemi!

    Navic to ukazuje, ze vsechno to "to je spatnej pristup, lidi tim akorat nastvou" mozna neni zas tak marna stretegie, naopak, koho se podari eko-nastvat, je z toho jednou nohou venku!
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Blair Fix
    https://twitter.com/blair_fix/status/1361121548493594628/photo/1

    I've made thousands of charts, but this remains one of my favorites: the labor time to construct a power plant scales tightly with plant capacity.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam