• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    tak aspon ze v tom nejsem sam

    Why Bitcoin Truly Is Bad For The Climate & Environment, And Counter To Tesla's Mission
    https://cleantechnica.com/...climate-damaging-bitcoin-gamble-risks-teslas-sustainability-reputation/
    KEB
    KEB --- ---
    JINDRICH: já myslím že ano. Babiš do těžby nedělá, státní kasa je v prdeli a ještě může tvrdit, jak chrání klima bla bla bla bla

    To by mohlo projít
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    SHEFIK:
    Jedná se o toto:
    Sněmovní tisk 531
    https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&T=531
    https://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=185063&pdf=1

    Podařilo se jim myslím zrušit limit na zvýšení jen jednou za pět let ... to je určitě fajn. ale stále tam zůstala ta horní hranice 10%... Ted to může MPO vyhláškou zvednout (tuším že asi na dvojnásobek - pak narazí na ten strop). Mají na to to čas do 31. května tak uvidíme jestli bude vůle...
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    President Biden @POTUS United States government official
    Today, America is officially back in the Paris Climate Agreement. Let’s get to work.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: tak snad jim v tom programu neco zustane, nez se dostanou ke korytku :) i kdyz ted si muzou dat do programu znovu nouzovej stav.. .)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ted aby se nasel nekdo kdo tu cenu za suroviny fakt zvedne :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: Součást programu Pirátů. Proto jim Křetínského info.cz nemohlo přijít na jméno... :-)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    hnuti duha newsletter

    prezident ve středu podepsal zákon, který ruší zákaz zvyšovat těžební poplatky z nerostného bohatství. 
    Pro zrušení zákazu jsme
    „zápasili“ s lobbisty uhelných firem několik let. Podařilo se. Díky, že jste v tom byli s námi. 
    Co vlastně zrušení zákazu přinese? 
    Jen v letech 2009 až 2018 firmy bývalé Mostecké uhelné Pavla Tykače vyplatily na dividendách 22 miliard korun. Na poplatcích státu odvedly pouze 0,7 miliardy. Díky námi prosazené novele horního zákona může stát konečně získávat na poplatcích z nerostného bohatství více. 
    Podpisem prezidenta však příběh nerostného bohatství nekončí. O co budeme usilovat? 
    Stát musí zvýšit těžební poplatky. Nerostné bohatství není zlaté prase pár firem. Krajině zpustošené těžbou je potřeba vrátit život. Lobbisté těžebního průmyslu a uhlobaroni si chtějí ukrojit co největší koláč a stav naší krajiny je jim putna.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    PŘÍPRAVNÝ ONLINE SEMINÁŘ - Ekologická olympiáda
    https://www.ekolympiada.cz/pripravny-online-seminar/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: vzdyt pisou, ze je to ambivalentni, tim ze zerou vegetaci odkryvaji pudu, ktera pak nerozmra tak rychle.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: soby vybit, protože methan
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    o emocich a change managementu lidi se mluvi hodne. ale na soby se zapomnelo

    Větrné elektrárny ztěžují migraci sobům. Bez jejich pohybu je ohrožen i permafrost - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...rne-elektrarny-ztezuji-migraci-sobum.bez-jejich-pohybu-je-ohrozen-i-permafrost
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    to co je jinde normalni, v Best Republic nelze (obhospodarovat les pastvou zvirat). preju si, aby to soud rozsekl :)


    BIOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR, v. v. i. | Biologické centrum podalo žalobu na ministerstvo zemědělství
    https://www.bc.cas.cz/...y/detail/5822-biologicke-centrum-podalo-zalobu-na-ministerstvo-zemedelstvi/

    Loni v lednu koupilo Biologické centrum pozemek na jižní Moravě, který je součástí vznikajícího Ptačího parku Kosteliska. Ten buduje Jihomoravská pobočka České společnosti ornitologické a s budoucí rozlohou desítek hektarů by se měl stát největším ptačím parkem na Moravě. Hlavním cílem je vytvořit zde přírodně bohaté místo, které poskytne vhodné podmínky jak pro ptáky, tak i pro další živočišné a rostlinné druhy.

    Na pozemku vědci plánovali vysázet řídký les, složený z vrb a dubů, které by se pravidelně ořezávaly. Navíc by se zde v budoucnu pásl dobytek, který by krotil růst vegetace. Takový biotop a způsob hospodaření nejlépe vyhovuje mnoha druhům ohroženého hmyzu a ptákům, ale i dalším druhům živočichů a rostlin, podobně jako to pozorujeme např. v milovické rezervaci ve Středočeském kraji, kde se o stepní přírodu starají výhradně divocí koně, zubři a zpětně šlechtění pratuři. Pastva dobytka v lesích a ořezávání stromů na otop bylo dříve také hlavním způsobem péče o krajinu ve střední Evropě po dlouhé stovky let.

    Aby bylo možné spravovat les jinými způsoby péče, než jak určuje lesní zákon pro hospodářský les, bylo nutné převést malou část pozemku Biologického centra (pouhé tři desetiny hektaru) vedeného jako hospodářský les na les zvláštního určení za účelem podpory biodiverzity. To ale úřad státní správy lesů nepovolil a ministerstvo zemědělství tento zamítavý postoj potvrdilo.

    ...

    Hospodářský les nelze kvůli ochraně přírody dostatečně prosvětlit nebo v něm pást. A právě k tomu je třeba změnit kategorii na les zvláštního určení. „Pokud státní správa lesů odmítá v takové drobnosti vyhovět Akademii věd podpořené Českou společností ornitologickou, jaká je šance, že vyhoví jiným vlastníkům?“ ptá se Dušan Utinek, odborný lesní hospodář a poradce v oblasti lesnictví, kterého si Biologické centrum najalo.

    Ve sporu Biologického centra a ministerstva zemědělství, jenž může být potenciálně zajímavý i pro další majitele pozemků, kteří by chtěli ve svém lese hospodařit alternativními způsoby a upřednosnit ochranu přírody před hospodářskou funkcí lesa, rozhodne soud. Výsledek vědci s napětím očekávají.

    MATT
    MATT --- ---
    nekdo zainteresovanej v
    PERUN - Predikce, hodnocení a výzkum citlivosti vybraných systémů, vlivu suchaa změny klimatu v Česku
    http://www.perun-klima.cz/
    ?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    mythbusting tree-centrism .)

    In recent years, there has been unprecedented interest in planting trees on a massive scale to combat global warming by carbon sequestration. The value of forests as carbon sinks is in addition to many other proposed benefits of planting trees from producing the oxygen we breathe to stopping the spread of the Sahara. This seminar takes a (lighthearted) look at popular beliefs about trees and forests by attempting to ’bust’ the forest ‘myths’. The results of a test may vary from myth busted, myth confirmed, or results ‘uncertain’ (because it depends on where, when, at what scale the myth is tested). Also the test itself may be considered ‘unsuitable’. Uncertain results are important for potentially indicating caution in applying blanket tree-centric policies where geographic or other sources of variability are important. It is followed by a Q and A with attendees from around the world.

    William Bond is an Emeritus Professor in Biological Sciences at the University of Cape Town. He served as Chief Scientist for the South African Environmental Observation Network (SAEON) from 2014 to 2018. He is an ecologist with broad interests in the processes most strongly influencing vegetation change in the past and present, including fire, vertebrate herbivory, atmospheric CO2, and climate change. In addition, Professor Bond has worked on plant-animal mutualisms and on plant form and function. Particular research interests include grasslands and savannas, and winter-rainfall shrublands. He has served on the Boards of the South African National Botanical Institute and of Cape Nature and on the editorial boards of several journals. He has published more than 200 peer-reviewed scientific publications and co-authored three books. He is a Fellow of the Royal Society of South Africa and was made a Foreign Associate of the US National Academy of Sciences in 2013.

    Mythbusting Forests , William Bond (University of Cape Town) OCTF Seminar
    https://www.youtube.com/watch?v=6qsAfBSFctc&list=PLnKBAprh7x_lrgFhnVELWOkDhDn0CiwHC&index=8
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Role of Megafauna and Frozen Soil in the Atmospheric CH4 Dynamics
    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0093331
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Animal source foods in ethical, sustainable & healthy diets
    https://aleph-2020.blogspot.com/

    The consumption of ASFs is regularly and increasingly being represented as unethical and harmful to both our health and the planet, to the point that some advocate a 'Planetary Health Diet' poor in ASFs, or in some cases even the end of livestock farming. We argue that these astonishing claims are not only counter-intuitive but also that their scientific foundations are too often misinterpreted and presented out of context. By addressing the topics of ethics (animal health), sustainability (planetary health), and nutrition (human health), we claim that livestock and ASFs have an important role to play within an overall One Health framework.

    This website aims to give an overview of the controversies related to the production and consumption of ASFs, hoping to function as a reference for those in need of state-of-the-art and comprehensive information. As a 'dynamic white paper', it should at all times be considered as imperfect work in progress and not as a static database or as settled science. The aim of this initiative is to continuously feed the various pages with new information, which implies that some of the opinions and conclusions can change due to emerging evidence and new insights.

    ...

    The ALEPH2020 initiative (Animal source foods and Livestock: Ethics, Planet, and Human health) was launched at the end of 2020 by an international and interdisciplinary consortium of >35 scientific experts.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    India’s largest industrial carbon capture and utilization project – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/.../18/indias-largest-industrial-carbon-capture-and-utilization-project/

    The refinery at Koyali, near Vadodara, is its flagship site and can capture more than 5,000 tons per day. The carbon dioxide captured from its hydrogen generation units will be primarily used for enhanced oil recovery at the Oil and Natural Gas Commission’s oilfield at Gandhar, Gujarat. 
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jako na zavolanou agro clanek v N Y Times

    And the Biden administration, in its initial moves to combat climate change, has cited agriculture as a “linchpin” of its strategy. One idea is to allocate $1 billion to pay farmers $20 for each ton of carbon they trap in the soil.

    --

    Some research has suggested that widespread implementation of regenerative practices worldwide could have a significant effect, storing as much as 8 billion metric tons of carbon per year over the long term, or nearly as much as current annual emissions from burning of fossil fuels.

    .. ale celkove je to neprehledny, As a metric, he said, “carbon is probably the worst one we could find.”

    Tim LaSalle, a former executive director of Mr. Savory’s institute who later co-founded a sustainable agriculture program at California State University, Chico, said that he views the movement as “a change in looking at soil and its potential.”

    “And that’s where science is lacking,” he said, arguing that most research focuses on one or two factors without considering the entire, and complex, plant-soil system.

    jsou tam hezke fotky

    https://www.nytimes.com/2021/02/17/climate/regenerative-grazing-cattle-climate.html

    --



    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: ano, to je zasadni otazka, na kterou se za naseho zivota dozvime odpoved (zda jsme to naskalovali:)

    Maasai Lands Project - Soil4Climate Inc.
    https://www.soil4climate.org/maasai-lands-project.html

    tech holistic management hubu vznika docela dost (ale urcite ne dost), afrika, asie jsou dulezity
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam