TADEAS: Btw nedavno jsem koukal na video Johanna Rockstroma a ten rikal, ze se vsichni fixujem na nejpravdepodobnejsi scenare, ale z modelovani vychazi cely spektrum moznych budoucnosti a treba narust globalni o 6 stupnu do konce stoleti (de facto asi celoplanetarni genocida) vychazi s pravdedpodobnosti mezi 1-2 procentama. Scary shit.
YMLADRIS: Smil je eklektik a obcas ma sklon strilet vedle (a taky ma obcas sklon psat pro fosilni prumysl a dezinformacni masinerii - viz jeho knizky vydavany American Enterprise Institute)... Tim nechci jeho praci shazovat, protoze je to ocividne celkem borec, ale jenom upozornuju, ze i jeho odborna autorita ma svoje limity.
Ono btw naprikald co to znamena "uskrovnovani" a "pohodlnost" vubec? Doporucuju serial Adama Curtise "Century of the self" (da se shlidnout na youtube), kde super mapuje vznik konzumni spolecnosti na Zapade. To, jakym zpusobem zijeme neni zadna univerzalni konstanta zakodovana do nasich esenci, ale je to vysledek formativnich procesu, ktery nas tvarujou. Ma pravdu v tom, ze nemuzeme pokracovat jako doted. Ale lidi jsou aloplasticky stratum, nase vyhoda je, ze se muzem zmenit. Haha nejenom, ze se muzeme zmenit, nase historie - a koneckoncu historie pouzivani fosilnich paliv a modernity je dukazem, ze se menime stale, mozna beze zmeny nedokazeme vubec byt. Vem si poslednich 250 let, to je centrifuga akcelerujicich revoluci od energetiky po socialni systemy. Problem je, ze potrebujem ty akcelerujici revoluce nasmerovat trochu jinym smerem .)