LINKOS: ad 'Divočina se není sama schopna udržovat a proto tam potřebujem mít pastviny'
no je to o ty distribuci srazek, pokud je to extrem na jedny casti toho spektra, tj. destnej prales, pak ten se je schopnej udrzovat a travy a bylozravci tam hrajou malou roli. nemyslim, ze by nekdo soudnej argumentoval ekologicky/holisticky napr. za to, aby na sri lance udelali na stovkach tisic hektaru kesu plantaze, aby si mohli vegani delat "milk"shaky .] nebo aby tezari a pastevci kaceli amazonii. tj. aby se land use 'prales' zmenil na pastviny. ani ja to nedelam. tropickym agrolesnictvim se zabyva treba ernst gotsch.
pak mas k opacny strane spektra velky suchy oblasti s nepravidelnou distribuci srazek - ruzny nahorni plosiny, tibet, americkej stredozapad, stredni asie, ruzny oblasti afriky, australie, kde bez tech bylozravcu adekvatne managovanejch je ten system v limbu, resp. je daleko min produktivni nez by mohl byt. tam neni alternativa orna puda, ani prales. zaroven nefunguje to nechat bejt, napr. proto, ze tam ty stada nejsou, nebo ze jsou na ne nejaky tlaky, ktery jim znemoznujou fungovat volne a ve velkym.
a pak mas oblasti, ktery nejsou a nemuzou bejt destnym pralesem, treba stredni evropa, ale ktery maj celkem nenasilnou volbu mezi ruznejma land-usama. tzn. tady muzes mit taky nejaky agrolesnictvi, s vetsim podilem tech travnich ploch, ktery managujou bylozravci, a zaroven je to zkombinovany s jednoletou produkci za soucasny existence i tech stromu i toho naplno fungujiciho travniho ekosystemu. to je treba cesta, kterou se ja vydavam.
no a pak do toho vstupuje zmena klimatu a treba to tezarstvi a kaceni pralesu. muze se stat, ze ta amazonie se casem stane savanou, pak ji bude potreba managovat odpovidajicicm zpusobem, tj. skrz ty bylozravce, ktery uz tam stejne budou. jako je mi to lito a destrukce toho sinku se nam hrube nevyplati, ale neni vylouceny, ze se z toho zase v nejaky dlouhy epose ten sink nestane, akorat tentokrat biomasa nebude v hmote pralesa nad zemi, ale v hnmote pudy savan pod zemi. fight stromy/traviny bude drsnej .]