• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: lol, ze tenhle prispevek vyminuskujete ukazuje fakt vas level :D jdu delat neco poradnyho, nemam na vas naladu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: snazit se dosta na meritelny hodnoty je chvalihodny, pokud jsi splnil predpoklad, ze vis, co meris.

    podle me jsi zatim nerozlisil tu neprevoditelnost land-uses. pocitam ze v tve predstave kdekoliv se pase skot muze byt produkce na orne pude [kterou nekrmis skot, ale jina zvirata, ne bylozravce]. pletu se?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: ja se s tebou snažím stále dostat na nějaký měřitelné hodnoty, protože to je to co odděluje představy a od reality.
    Tvoje představa, že management ekosystému forever vyřeší všechny aspekty kterým v zemědělství čelíme, je úplně mimo
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LINKOS: to i 42 centimetrů, ale úplně netuším, jak se to týká týhle debaty
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OMNIHASH: 20l je dneska úplně běžný údaj...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LINKOS: ale kulový... v roce 1921 byla furt kráva u spousty lidí primární dopravní prostředek/motor pro celej statek a halt si musel vybrat, jestli bude kravka dojit, nebo táhnout pluh. Nevím, kdes vygeneroval tohle číslo,v první republice byla furt nejrozšířenějším plemenem červinka, ta dojila kolem 3k litrů za sezónu, půlku toho, co dneska holfštýňáci.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: dobre, reknu to, co nemuzes sam rict - ne, soja z jizni ameriky neni urcena pro kravy ve velkochovech, minimum jde za timto ucelem.

    ty hlediska managementu ekosystemu a hledisko produkce komodit pro civilizaci jsou ruzny. podle toho jak se na to divas ti neco vychazi. nejsou na sebe prevoditelny, ale to hledisko managementu ekosystemu je z principu nadrazeny tomu produkcnimu hledisku. jenom zatim delame ze ne.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OMNIHASH: to jde ruku v ruce, plemeno, krmivo, životní podmínky...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LINKOS: eh? Krávy maj zvýšenou dojivost, protože se vyšlechtily nový druhy, ne že by víc žraly...

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: ad dojeni - ano, vyborny vysledky :) bez legrace, pokud se na to divam tou produkcni optikou, tzn. produkce krmiva, konverze krmiva na vyslednou kmoditu, genetika. ... tohle hledisko nema za cil integrovat perspektivu ekosystemu, takze mu to nevycitam. :)


    pokud se na to kouknu z hlediska toho, jak treba operujou nektery regenerativni chovy - je tam vic hledisek, a to dulezity hledisko, zastresujici, je management ekosystemu :) - co to v ekosystemu ve velkem dela. v praxi: typicky ten land use je nebo muze byt nejakej smisenej - pasenej [a dojenej] sad, kombinace s tim, ze zaroven jsou tam kurata nebo slepice nebo kruty atp. [prochazej v cyklech], misto stabilnich budov se pouziva nejaka mobilni dojirna [jsou to maly chovy, nevim jaky jsou nejvetsi, co tohle delaj]. aspekt co se resi je ta nespecificnost ucelu, tzn driv byla krava tazny zvire, zvire na maso i zivre na mleko, proto tolik nedojila, protoze nebyla slechtena jen na tuto jednu funkci, protoze nikdo nechtel, aby zastavala jen tuto jednu funkci. cili pak v ramci techle regenerativnich pristupu mas stado se smisenym uzitkem, tj. maso-mlecny, tzn. krava odchova svoje tele a to pak zabijis na maso [u kravy slechtene ciste na produkci mleka je to nesmysl a bycky zabijis, protoze nemaji konstituci takovou, aby meli smysluplnou produkci cehokoliv]. v tomhle pristupu to vypada v praxi napr. takto, tzn. produkce 8 l, zatimco zivi tele, ktere je zase paralelni zdroj potravy / vystup z toho ekosystemu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: taky, už předstíráš, že si to tu včera nečetl?
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: nemáš tam i údaj o tučnosti mléka? Jestli ten rozdíl za století má i stejnou tučnost? Jen pro zajímavost...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: ta soja z JA je urcena pro kravy ve velkochovech? :]
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: 20l na krávu a den. Jak si správně poznamenal, sója není jedinou položkou v jídelníčku. Samozřejmě to je průměr, jsou i co doji 25l...
    Krom jídelníčku na to má třeba i vliv jestli jsou v chládku a nepotí se, což zásadně snižuje nenávratně dojivost-po letním útlumu už jim produkce nevzroste dokud nemají další tele.
    Tohle je ještě údaj co by tě mohl zajímat:
    V roce 1921 nadojila kráva v Česku v průměru 1518 litrů za rok, loni už to bylo 7704 litrů. Takzvaná průměrná dojivost se tedy zvedla více než pětkrát.

    Tak, kolik že dá ta kráva na pastvině, kde na ni praží slunce a má jen trávu k dispozici? Předpokládám, že odpověď bude že při správném managementu ekosystému to bude několikanásobek jak na kus, tak se jich to uživí mnohem víc, že? :-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: najdes mi srovnani, kolik da krava krmena sojou? :]

    'ta sója z jižní Ameriky jaksi není určena pro lidskou populaci, ale právě pro ty krávy ve velkochovech'
    z udaju co jsme nasli to vypada, ze z pulky je urcena pro lidskou populaci, z casti pro technologicky procesy a jakozto krmivo je naprosto marginalne pro skot. nebo mas jine udaje?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: kolik dá kráva žijící jen z travin mléka?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: jde o slozeni potravy. do krmny smesi nebo k pastve jim muzes pridat trochu nejakejch obilnin [spatny pro populace bachoru, spatny pro klima], soji, kukurice, atp. ale hlavni je objemova slozka, tzn. to 'malo vyzivny' co spasou, nebo jim je dovezeno - slama, travy, atp. nebo nejaky jejich formy.

    pro koho pestujeme ta krmiva?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: tráva je pro krávu výživnější než sója?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: mas na mysli tu soju z JA?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Study predicts the oceans will start emitting ozone-depleting CFCs
    https://phys.org/news/2021-03-oceans-emitting-ozone-depleting-cfcs.html

    By the time you get to the first half of the 22nd century, you'll have enough of a flux coming out of the ocean that it might look like someone is cheating on the Montreal Protocol, but instead, it could just be what's coming out of the ocean," says study co-author Susan Solomon, the Lee and Geraldine Martin Professor of Environmental Studies in MIT's Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences. "It's an interesting prediction and hopefully will help future researchers avoid getting confused about what's going on."

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam