• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS:

    Jet stream: Is climate change causing more ‘blocking’ weather events? | Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/jet-stream-is-climate-change-causing-more-blocking-weather-events

    “[Blocking] tends to be less persistent in the southern hemisphere as the westerly jets are stronger. Despite this, they do have some important impacts, such as over Australia, New Zealand and southern South America.”

    For example, blocking events were behind the record hot, dry weather that saw devastating bushfires during Australia’s 2019-20 summer, and a major drought in southeastern Brazil in 2014-15.

    ...

    Southern Hemisphere Atmospheric Blocking in CMIP5 and Future Changes in the Australia-New Zealand Sector
    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2019GL083264

    Climate models often do not simulate enough blocking events, though most research on this problem has focused on the Northern Hemisphere and less is known about the Southern Hemisphere. We survey 23 climate models and show that during winter some models simulate too many blocking events, while others simulate too few, whereas during summer, almost all models simulate too few events to the south of Australia. We also show that with higher concentrations of greenhouse gases we expect there to be less blocking, particularly to the south of Australia and over New Zealand during winter.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #goodEnough

    Praha schválila klimatický plán, opozice ho nepodpořila - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-schvalila-klimaticky-plan-opozice-ho-nepodporila
    TUHO
    TUHO --- ---
    Whether caring for the human gut, a farm, or a regional prairie landscape, the turn to “rewilding” is gaining traction in policy and science across disciplines and scales. In his book, The Probiotic Planet: Using Life to Manage Life, Dr. Jamie Lorimer calls this the “probiotic turn.” Lorimer ties this probiotic turn to an uptake in Gaian thinking and places it on a timeline in relation to a growing realization of “antibiotic” modes of managing life and their socioecological blowbacks.

    In March 2021, I sat down with Dr. Lorimer to discuss his new book and what “probiotic recalibration” means for the future of microbiomes and (macro)biomes. More than one year into COVID-19 and amidst ongoing activism around racial inequality, we also discuss his research’s importance for thinking about pandemics, uneven development, and environmental justice.

    Stream or download our conversation here.

    Geographer Jamie Lorimer on the Probiotic Management of Life
    https://edgeeffects.net/jamie-lorimer/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #action

    Německo navrhuje založení klimatického klubu spřízněných zemí - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-navrhuje-zalozeni-klimatickeho-klubu-spriznenych-zemi
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: Tání Antarktidy a rozpad jejich jižního jet streamu není analogicky jako u nás?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Množství kyslíku ve sladkovodních jezerech rychle klesá. Ohrožuje to vodní organismy i kvalitu pitné vody - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mnozstvi-kysliku-ve-sladkovodnich-jezerech-rychle-klesa.ohrozuje-to-vodni-organismy-i-kvalitu-pitne-vody

    Množství kyslíku ve sladkovodních jezerech mírného pásu po celém světě rychle klesá. Z velké části to způsobuje změna klimatu. Pokles kyslíku ve sladkovodních jezerech je výraznější než v oceánu a ohrožuje sladkovodní organismy i kvalitu pitné vody a ohrožuje existenci fauny a flory.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: to prijde hned jak prvni leto zamrzne evropa, nebal bych se
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: co muze prijit jako prvni - chapu to tak, ze cca do 15 let roztaje na cast sezony sev. pol, to nejak razem zmeni atmosferickou dynamiku, pro nas to podle me bude znamenat nevypocitatelnost rocnich obdobi. jak to ovlivni ten AMOC nevim, ale zpomalovani toho AMOCu a jeho dusledku prichazej do hry az pozdeji
    ... proste druha pulka 21 stoleti, konvergence mnoha krizi, bude paradicka .)

    Recent Arctic amplification and extreme mid-latitude weather | Nature Geoscience
    https://www.nature.com/articles/ngeo2234
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: tak tu bilou plachtu zorganizuj prosimte, diky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    tak ještě rozbor elektronickou tužkou. ten jíl, to bude zvětralina skalního podloží a v beskydech je flyš, to jsou pískovce, prachovce a jílovce. na jíl zvětrá jílovec, kterej v hloubce 4,0m p.t. bude mít charakter skalní horniny a namísto průlinové propustnosti, jako u zrnitých sedimentů, bude mít puklinovou propustnost. puklinová propustnost je obecně k zasakování nevhodná, protože do určítý hustoty puklin nemá odpovídající koeficient filtrace pro přívaly z pole. obávám se, požadovanej filtarční koef. by splnil hrubej štěrk bez výplně nebo slepenec. prostě no way
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: vsakování se dělá tak, že příval vody je potřeba někam pojmout a pak teprv mu umožnit vsak do horn. prostředí. takže tady by to obnášelo nějakou podzemní štěrkovou stěnu do hl. 4,0m pod terén o konkrétním objemu, který pokryje plošný splach z pole :-) protože pokud to nebude na příval kapacitně stačit, tak jsi nedosáhnul žádného výsledku
    ve středověku udělali val, aby jim to barák obteklo a pokud se jim přímo barák nezanesl pískem do úrovní oken, tak s tím byli spokojení
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PALEONTOLOG: "A teprve pod ním se začíná voda vsakovat." - a nemohli by tam teda navrtat 4m odvodnovacie trubky pod ten jil kam by sa to zasakovalo?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: 4 m jílu, opakuj si, 4 m jílu, 4 metry, to je 2x2
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PALEONTOLOG: zbudovat tunku, luku alebo mokrad nie je ziadna valka, uz tu prebehlo hafo prikladov ako sa to da urobit a aky to ma pozitivny vplyv na krajinu, ale vsak nech si tam klidne zbuduju ten odtok, aby im ta voda rychlo odtiekla prec a potom sa budu cudovat, ze nemaju vodu v studni :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: podle toho clanku je otepleni 4-7*C zpusobeny jen tim, ze led nebude odrazet slunecni paprsky... pokud je to tak, tak mitigace v podobe obrovsky bily plachty je to nejjednodussi co se da udelat, abysme zabranili nejvetsimu vymirani v historii lidstva .) Nepotrebujem ani geonengineering...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: tak ja porad verim v kolektivni rozum a akceschopnost lidstva jako celku. Prostredky na zabraneni nejhorsimu mame, i kdyz nemusi bejt v souladu s dlouhodobou udrzitelnosti.

    Spis me zajma, co muze prijit jako prvni, driv nez se lidstvo mobilizuje
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Jsme zoufalí. Oteplí se o 4 stupně, z jihu nás čeká migrace, varují aktivisté - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/extinction-rebellion-alzbetko-a-veronika-holcnerova-aktiviste-zoufalstvi-migrace.A210531_101706_domaci_vov
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: to si to zasakování představuješ jak hurvínek válk
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: asi GOJATLA: If we lose the Arctic, we will also lose the jet stream (video) as we know it, the troposphere will expand (video) causing droughts and fires on many continents, food production will be threatened, and we will be well on the way to a Hothouse Earth state in a 4-7°C [1] world of monster storms and mass extinctions. Eminent and world renowned researcher, James Lovelock, has been saying for over a decade that 6 billion people could perish by the end of the century.


    ...

    posledne jsem tu byl vyminuskovanej za to, ze jizni polokoule je z tohohle pohledu stabilnejsi, protoze to roztani na severi ma asi docela nevyzpytatelny nasledky. njn, perly svinim, misto abyste se chystali :))
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: mas nejaky summary implikaci? Naruseni golfskyho proudu, zamrzla evropa, stoupajici hladiny mori...

    Jsou to sice pravdepodobnostni dohady, ale bylo by fajn to videt nekde pohromade.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam