SEJDA: Ano, ale take se na te politice v ramci EU podili a je o ni informovano, takze se muzeme prizpusobit. I Polaci pochopili, ze je lepsi chytnout byka za rohy, nez plakat v koute, jak nam nikdo nerozumi. Takto skoncime s drahou elektrinou z dovozu, treba prave z toho Polska. Pripada ti Polsko nejak vyrazne zelene nebo progresivni? Vubec neni, je to docela dost konzervativni zeme. Ale umi pocitat a kdyz se z EU sypou prachy na zelene zdroje s tim, ze jine budou zdrazovat, tak to proste prijmou jako fakt, namisto ceskeho don-quijotstvi. Fototermicke a fotovoltaicke panely tam vidis dnes uz bezne i v nejzapadlejsich vesnicich. Net metering, GW vetrniku v priprave, podpora novych FVE formou aukci, snizena (nebo snad i zrusena?) DPH pro FVE, atp, atp. My Cesi jsme fakt nekdy neskutecni samolibi idioti. Porad nejak doufame v nejakou jednoduchou spasu a nechceme prijmout, ze reseni se muze sestavat z dilcich opatreni.
Priklad: Nedavno mi nainstalovali FVE a prijel borec od distributora se podivat na vedeni, ze pry ho budou muset menit. U toho si hezky zanadaval, jak jsou vsechny ty fotovoltaiky nahovno a ze by to nejradeji zrusil. Tak jsem se zeptal, zda s tim ma osobni zkusenost. Nema. Tak jsem mu nabidl, ze mu dolozim vypocty, ze v mem pripade to dava naprosto ekonomicky smysl a ze je to vyhodne. To uz aspon prestal nadavat. Ale ze mi to pripoji pry nejdrive na podzim, ale maji na to az do ledna '22. A pritom ta FVE vygeneruje rekneme 3MWh, vetsinu duben-zari, takze kdyz to pripoji v listopadu, tak prijdu o celou sezonu. A to nemluvim o uctovani po fazich (ceska ojedinelost), o nutnosti vest HDO ke stridaci (opet ceska ojedinelost), ktere celou vystavbu zbytecne komplikuji. To uctovani po fazich te navic demotivuje k instalaci vetsi kapacity (i kdyz bys ji vyuzil) a tlaci te spis k jednofazovym instalacim. Tohle jsou klacky pod nohy technologii, ktera dnes nabizi bezkonkurencni koncove ceny energie pro bezne lidi (za predpokladu, ze si tu energii umi sami spotrebovat). Tohle neni vec EU, naopak - jen diky EU u nas ma distributor nejakou povinnost te vubec pripojit. Pritom jim to nijak neskodi, podminkou je minimalne 70% samospotreba (cili preteka malo a sam chces, aby to bylo minimum). Je to proste jen zabednenost, nic jineho.
Pan z distribuce se pak rozpovidal o tom, jak jsou nahovno taky elektroauta, ze na to neni ta sit stavena. No, neni. A byla kdysi stavena na dnesni odbery? Pres 100 lety nebyla leckde vubec (treba u nas ne)! Takto by se preci nikdy neosvetlily ulice (neni prece kapacita), nezelektrizovaly tovarny, atp. Neuveritelna zabednenost:/ A tohle si poslechnes od cloveka, ktery vlastne zije z tvych penez. A toto je mikrokosmos, ze ktereho emerguje ceska statni energeticka nekoncepce.